Jan 31, 2011

Tutorial:: Entry Autopublish


Pertanyaan dari encik bukan photographer...nama betul beliau ialah Din...eh! yeke? hahaha  =P


Kacang putih je soalan beliau tu...jadi sambil menutup mata aku taip entry ni  *nada riak di situ* lalalalala~  v(^_^)




Lepas dah habis buat new entry kan, klik kat 'post option'...macam dalam gambar atas nih~




Then tandakan column 'scheduled at', edit je tarikh dan masa dalam kotak yang dalam bulatan merah tu...contoh korang taip entry hari ni, tapi nak publish esok, so tukar je la tarikh tu kepada 1/2/11, masa 9.00 AM....so esok pukul 9 pagi automatik la entry tu di publish...ngerti?? ^_^




Hope kamu faham la ye explanation aku nih...huhu~   sekarang giliran aku pulak nak tanya ko...ehem....macam mana nak setting gambar dalam entry yang boleh zoom macam yang ko buat tu?? aaa faham tak soalan tu?? ngee~  sila sila buat tutorial  ^_^


Later aku story pasal my weekend at Taiping...tunggu membe aku upload gambar kat facebook dulu k...hehe~  (^^,)


15 comments:

Ujang9897 said...

baru nk buat entri pasal nie

d_tieah said...

Nsb baik dah pandai buat..
Mula2 dulu pun tak tau..
Cuba2 berjaya jugak..

kakngah said...

mmg kacang putih ah...

lalink7 said...

baiknyee cikgu Yana buat tuto..hehehe..

=))

MJ said...

oohh..mj ingatkan post tu still publish kalau ltk tarikh n waktu yg lain..phm sudah..tq2..hihi..

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

sambil makan kacang pun bleh wat n3 autopublish hehheheh

(^^,)

Along Tapa said...

aku just nak tunggu yana buat tips macam mana nak buat entri automatik..aku duduk blogwalking jek..dia update sendiri...kan heaven tu..ahaha...

Gorengbaek - "Orang ni jam banyak yang gila"..Meon kata..Kenapa ek??

Hangit Habis dah - Haih....

aliefcmoi said...

thanx..nice tips utk new blogger mcm aku ni..so,,lps ni aku aku tak yah susah2 tunggu pagi nak post entry..haha.. yana,,jgn lupa dtg terjah blog aku..follow k..heehe.. ^___^..:P-->
http://aliefcmoi.blogspot.com/

nabilah_2908 said...

hrumm...dulu pun..terkial2 nk buat mende alah ni....godek punya godek..menjadi gak.. :)

pasal zoom2 gambar..pernh tau dulu...melibatkan coding gak..

tp pening la bnda2 tu..malas nk buat.. :)

cepat la update cite pi taiping tu.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
HARI MENTERNAK LEMAK

aliefcmoi said...

yana,,alief dah follow dah..hehe..jgn lupa follow aku balik..hehhe..jgn lupa update entry best2 k..aku nak baca..hehe

Amy Syaquena said...

bagi yang dah tahu tue memang la kacang tapi bagi yang tak tahu tue perlu lah tunjukkan..good info dear

bukan photographer said...

cube cari2..tekan2..rupenye baru perasan pakai post editor yang lame...updated post editor je yang ada autopublish...
tutorial tu nnt akan dibuat..nak kene susun ayat..takut ada yang tak paham

hamzah ian said...

aku nak suh ko tulun buleh?

diana said...

akak dulu buat entry auto publish ni godek2 sendiri je..
tak dak sapa ajar..

saja bagitau sebB kot2 ada yang nak akata..
"wah..akak hebat lah..aa'
hehehehhe

Abang Jonni said...

aku selalu buat manual publish.... auto2 tak reti....

bley di try nih.... huhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015