Sep 28, 2012

Dah Confirm~!! pfftttt~



tu diaaa...
travel agent dah confirmkan tiket flight...wahuuuu!! \(^___^)/
eksaited! nervous pun ada!! 
kenapa? sebab first time travel jejauh sendiri²...
sebelum ni ikut montot mak ayah je...
segala urusan pun mak ayah settlekan...
sekarang...semua urus sendiri~!! *dah besar tau anak ayah ni...hewhew~*


oh kepada yang baru mengikuti channel Life 101 ni,
aku kena inform lagi sekali la ye...
aku pi London free...
FREE yee!!! tiada bayaran!!! paham?? hahaha~
sila refer entry "Rezeki Bulan Puasa"  (^^,)


Tiket free untuk dua orang je...
tapi kitorang nak jugak angkut Zafirah sekali...
gila kau nak suruh aku berpisah dengan Zafirah lama²...
berpisah time opis hour pun macam tak keruan je hidup aku...
apa lagi kalau seminggu??? huwaaaa! T___T


Ramai orang ingat tiket flight for infant free...
ehehh kawan² yang disayangi...
mana ada airlines yang bagi tiket free...
walaupun untuk infant yang memang sah² takde seat tuuuu...
kitorang kena tambah RM350 ye...
aku dah check kat Air Asia ke, MAS ke semua kena bayar tiket infant...
lagipun, for infant, aku request bassinet seat...
maybe ada extra charge di situ...
harap maklong! :)


Weekend ni dah kena start packing² barang...
tak sure nak bawak 1 luggage or 2 luggage...
1 beg letak baju-bajuan...1 lagi beg letak barang² shopping...
wahhh macam kaya sangat kau nak shopping kat London tu...pfffttt~! -.-'


Winter jacket Zafirah tak cari² lagi...
plan weekend ni jugak nak mencarik!
dengan ada aktiviti kekeluargaan, ke-kawan²an lagi *apakah vocabulary aku tuh*
mintak² lah sempat nak mencarik  (-__-")


Korang yang ada pengalaman merantau luar negara dengan anak² kecik tu...
any advice untuk aku???
bulan depan umur Zafirah dah 8 bulan...
aku duk risau perihal dia je ni...
makan minum dia...
pakaian dia...
keselesaan dia dalam flight...
kelenaan dia tidur kat hotel...
segalanya aku fikir pasal Zafirah...
pasal aku and hubby??
kitorang belasah je apa² yang mendatang...
baru ROCK!! hoho~  :p






p/s::  janji CNi itu pasti! *tiba²*  :p

p/s::  nak buat kenduri doa selamat jugak..kahkah *over gila!*  alang² parents in law nak ke haji tengah bulan depan *insyaAllah*, tumpang sekali doa selamat tuuu...kekeke~  *aci tak??*  v(^^,)


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Sep 27, 2012

Tersusun la Sikit Segala Memo² tuhh~


Segala mak datuk wallpaper tak kira lah pc ke, handphone ke wajib tepek gambar anak...apa guna ada anak comel kalau tak ditatap hari² oleh makpaknya...kannnnnn! :p

Aku ni nak bercerita pasal meja opis ni sebenarnya...selerak kemain kan? memo kecik² tu semua aku tulis nombor fon orang, emel address segala...nombor fon arkitek lah, client lah...ni yang takde business card la nih...kalau dorang bagi business card aku ada satu buku khas untuk simpan biz card je...giteww~  :)



So wusha² Milkadeal terjumpa orang jual memo board...menarik woahh! aku sebat 2 keping teros!!wakakaka  laki aku tau ni kompem kena bebel...hikss~  aa ko nampak tak perbezaan kat pc aku dalam gambar atas ni?? ce compare dengan gambar first atas nunnn...nampak dak apa² beza??

tak nampak??


tak jelas??


baiklah...meh aku tolong zoom in kan..........~




HAAAA tu nampak??!! baru la tersusun sikit segala memo² yang bersepah tadi...guna pulak kertas memo kaler²...wahh comel yuuu...baru la eksaited ngadap pc ni...kahkahkah~

Aku beli 2 keping ingat nak letak kat kiri kanan pc...tapi macam sayang pulak nak guna yang lagi satu tu...hekhek  bukan boleh claim opis pun...sendiri yang seronok nak beli...huhu  tengok la, kalau board pertama ni macam dah penuh sesak dengan memo baru kita tambah kepingan kedua tu... =)



Beli 2 keping memo board tu dorang bagi free memo pad...comel..harga?? err aku tak ingat la...rm11 kot...haha pi la wusha Milkadeal...tapi aku rasa takde dah deal ni...kekeke

kbai~!







p/s: kena pi opis client yang ngengade! nak submit payment ke authority pun nak suruh aku yang buatkan...huh! rimas! charge VO kang baru tau...! hohoho~


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Sep 26, 2012

Wordless Wednesday #30


aku dah rasa...

korang??  =)

*biasa je rasa dia*





p/s:  hari ni atok Zafirah (pak mertua aku) jadi babysitter...sebab babysitter sebenar nak cuti hari ni...harapnya Zafirah behave lah duk dengan atok...jangan bagi atok gelabah...hewhew  :p


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Sep 25, 2012

Zafirah dan Topi

Topi² yang kitorang beli semuanya semata-mata nak pi London...first time kot beli pakaian anak..selama ni duk pakai hadiah orang bagi je..hewhew *murah rezeki anak aku ni..Alhamdulillah~*


Topi #1

beli kat uptown Jalan Reko je...RM10 kot...tak ingat dah...haha~  kat belah dalam tu macam ada lapisan gebu-gebu yang memang khas untuk musim sejuk tu...haaa ko paham tak aku mengarut apa ni??? -.-'


Topi #2

"whassap yaww~"



topi ni kitorang beli kat Kenanga Wholesale City (KWC), KL...
kat mana tu?? sila gugel sendiri okeh!
sebab aku pun tak tahu kat mana...
dak encem yang jadi tour guide...muwakakaka~  :p


Topi #3

topi ni pun beli kat KWC


Topi #4

yang ni pun sama


Topi #5

begitu juga yang ini...topi feveret papa sebenarnya nih...
sebab ada lambang ARSENAL...
papa Zafirah memang kipas susah mati Arsenal...
kebetulan kat KWC ada satu kedai jual satu set baju Arsenal versi gegurl...
ada seluar ropol², topi, blouse...sangat cantik!
harga RM20 je...
kebetulan juga kat kedai tu tinggal satu set je baju tu...
dengan rakusnya  papa Zafirah rembat!!
kalau baju tu harga RM40 pun papa Zafirah sanggup bayar!!
Arsenal punya pasal...grrr~
papa mintak mama packing sekali baju tu untuk bawak pi London...
suruh Zafirah posing depan Emirates stadium dengan baju tu...wallaweyyy~
tinggi betul cita-cita papa Zafirah ni...kannnnnn!!! -.-'






p/s:: rasa macam buat iklan topi pulak  :p

p/s::  oii takde ke yang nak sewakan winter jacket for babies??? sian Zafirah lom ada winter jacket lagi...nak beli mahallllllllllll~!!!! tak sanggup den nak bayar!sobsob~


Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Sep 24, 2012

Bila Zafirah di Agah~!



video ni jiran dak encem yang amek...
merangkap photographer aku masa wedding aku tahun lepas...
miss Ain Syafiqah~!


Memang seronok menggomol pipi Zafirah...
gebuuuuuuu sangat! kekekeke~
eh akak nak curik gambar yang ain edit tu nak wat cover photo kat FB tau...
mintak halal lah ye...
akak backlink blog awak banyak² ni tauuu~


jom ke blog

Ain Syafiqah








ngeh³  v(^^,)"






p/s: dah 'curik' tapi mintak halal pulak...hahaha  grammar...grammar...  :p

p/s:  hari ni sampai opis sebelum 8.30am...canggih gila~! setahun sekali punya perangai...kahkahkah~


Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Sep 22, 2012

Tips Melegakan Sakit Leher dan Bahu

Sticky post for 48 hours.

Biasa yang duk kerja opis yang sepanjang masa ngadap komputer memang selalu sakit² dan sengal² bahu dan tengkuk/leher...tak pun jenis pekerjaan yang kena travel hulu hilir...duduk dalam kereta lama² pun lenguh jugak la leher dan bahu ni...ye dak?? aku sendiri mengalaminya...sobsob~


Nak pergi spa, massage takde masa pulak...bajet pun so-so je...ehehh...


Maka solusinya....



TIGER BALM!!  *lompat bintang!*


Dengan packaging yang kecik molek ianya mudah diangkut ke mana sahaja...anywhere, anytime...! pergi kerja pun angkut sekali letak dalam beg...bila² bahu/tengkuk/leher rasa sengal kasi tepek je Tiger Balm...yang jenis atas ni TIDAK BERMINYAK! so tak perlu susah payah basuh tangan setiap kali lepas guna...kecuali lah lepas tu nak pegang baby atau makan! itu wajibbbbb basuh tangan!! =)


Tiger Balm jenis atas ni ada dua jenis...satu 'Tiger Balm Neck & Shoulder Rub', satu lagi 'Tiger Balm Neck & Shoulder Rub BOOST'...bau untuk kedua-dua product ni sama...amat menenangkan...takde bau busuk macam minyak panas biasa tu...kenapa aku cakap macam tu?? sebab lepas sapu Tiger Balm anak aku elok je menyusu dengan aku...haaaa daya bau anak aku ni sensitif sikit...kalau dia tak suka bau tu memang dia mogok taknak menyusu dengan aku...giteww  (^^,)

Untuk keterangan lanjut boleh wusha-wusha bawah ni :

- Tiger Balm Corporate Website at www.tigerbalm.com or
- Contact +603-79660763(Mon-Fri, 9am -5pm)


Tiger balm ni boleh didapati di farmasi-farmasi berdekatan korang ye...senang je nak cari   =)


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Sep 21, 2012

Ikut je lah Mama Hulu Hilir..!!

Semalam aku cuti...jaga Zafirah...dia demam...tak pernah badan dia panas membahang macam tu sebelum ni...risau beb! bila dia menangis, air mata aku pun macam nak keluar sekali...betapa susahnya hati seorang ibu bila melihat anaknya sakit *ecehh..copy ayat cerekarama je tuh..kekeke~*


So alkisahnya...Zafirah ni time demam punya la manjaaaaaaa!!!! merengek, menangis tak sudah! kita orang dewasa pun kalau demam mesti rasa tak sedap badan kan? bezanya baby mana la dia tau nak explain yang dia tengah sakit...so melalak je lah yang dia tahu...sebagai parents, kita kena sabar...dan cuba tenangkan anak kita tu...jangan stress² ye... ^__^


Satu lagi pe'el Zafirah time sakit ke tak sakit, dia memang tak boleh tengok mama dia berjauhan dengan dia...aku nak pi dapur amek air pun dia dah menjerit!!!! maka solusinya~......................




aku letak je dia atas stroller...so bila aku nak ke dapur ke, sidai kain kat luar, aku tolak dia sekali...muahahaha! kreatip kannn???  v(^^,)"




amboihhh kemain seronok dapat keluar rumah...
tengok mama sidai kain...
hirup udara segar ye nak?? ish³~ 
cubit tau la... :p




lepas tu mata tu sikit² nak tengok aku...
risau bebeno lah mama dia menghilangkan diri...
aishhh mama sayang anak mama ni tauuu...
mana mungkin mama berjauhan dengan kamu...*ewah..ayat tu pun copy dari cerekarama...kah³*




masuk toilet pun kena hangkut sekali dak kecik ni~!!!! grrrr~
over kan...?tak payah la korang bayangkan macam mana keadaan aku time ni...kah kah kah~
tengok baju tu dah lenjun tang dada tu...
air liur meleleh macam paip bocor gamaknya...kekeke~  :p




LUNCH TIME~!!
baju pun dah bertukar...
baby dengan artis memang lebih kurang je...
sehari duk tukar baju sampai 3-4 kali...kadang² lebih~!




duk dalam rumah bukan main susah nak bagi makan...
merengek tak sudah!
bila bawak keluar menyengihhhhhhhh je keje...
geget nak?!! haihh~




bubur nasi + carrot + labu + epal...
sedap kot!! *tak tau la kalau aku yang syok sendiri...wakakaka*




sambil makan, gigit² penutup tupperware lah, gigit² cawan...
lepas tu mata tu meliar tengok kereta, motor, orang lalu lalang depan rumah...aigooo~


dan setelah 30 minit berlalu *lebih kurang aa*




Alhamdulillah...
habis ponnn!!!! 




time minum air pun nak main²...eeiiii geram sangat!




sidai kain kali ke-2...
siap main cak-cak bagai...grrr~
haaa rumah aku memang berlambak kain baju seluar segala...
kalau time cuti memang kena banyak² trip basuh sidai kain..
tapi melipatnya al-malasssssss!! 
kasi longgok je atas katil...ngeh³~  *jangan contohi aku*  :p


Hari ni Zafirah dah sihat sepenuhnya! Alhamdulillah~  kelmarin timbang berat baby kat klinik dah naik 600 gram! Jadi 6.5 kg lah...woooowwww!! dah lama berat dia tak naik sebanyak tu...syukur Alhamdulillah...semoga Zafirah semakin sihat, cerdas dan aktif! amin~!






p/s:: masih mencari winter jacket untuk Zafirah...adehh...

 
Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Sep 14, 2012

Hari Pink di Baskin Robbin

Kelmarin punya cerita...semalam aku MC...both aku and anak batuk, selsema...musim kot...iskkkk~

so dipendekkan cerita, Rabu lepas aku ke Mid Valley...amek barang untuk project blog...giteww...lepas amek barang, gi solat Maghrib, then jalan²...tiba² TERnampak Baskin Robbin...wahhh alang² dah lalu...pujuk rayu dak encem belikan satu scoop ice cream...satu scoop pun jadi lahhhh...mengidam niiii....wakakakakaka~ *ubat batuk la katakan :p*



Siap dapat belon bagai..auww...hari pink ghopenyeeee...laju² selidik badan aku, tengok baju baby, selongkar beg nak check apa yang kaler pink...sekali tengok handkerchief anak aku ada kaler pink sikit²...jadi lahhhh...janji pink...yeyy! *clap! clap!*  



So dapat lah free one scoop ice cream...dah jadi 2 scoop ice cream...muahaha~  *lompat bintang!*


Yang bestnya BR kat Mid ni dorang siap bagi rasa mana² flavour yang kita rasa nak beli...kut la tak berkenan, kita try flavour lain pulak...sampai lah jumpa flavour yang berkenan dek tekak...giteww...satu flavour guna satu sudu...kalau 5 flavour dah 5 sudu...wahh  kitorang pun seronok la duk try² flavour...padahal yang nak belinya 2 flavour je...kehkehkeh~  bagus²!! syabas kerana menjadi pekerja yang TIDAK KEDEKUT!! BR cawangan lain, sila lah contohi mereka! *ecehh*  v(^___^)










p/s::  belon pink tu dah pecah...letak dalam kereta...jemur tengah panas lagi  :p

p/s::  demam lagi hari ni...nasib Zafirah tak demam...batuk, selsema je...selsema pun macam dah kurang hari ni...hadeyy~


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Sep 12, 2012

Jom Minum Petang~!



aku makan ni je...
mak aku belikan...
beli kat Mydin katanya...



ramuannya...
kalau dia letak sekali cara² buat pun bagus jugak kan...huhu~   :p



sedap!
tapi lebih sedap yang mak aku buat...kekekeke~


korang makan apa petang ni??
ke minum air je?? (^^,)








p/s::  dah lama tak update 2 entry sehari...  :')

p/s::  balik kerja kena singgah Mid Valley daaa...project blog...ecehh~  Alhamdulillah~  ^__^


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Hidung Papa pun Jadi lahhhhhh~!!


ni lah kerja Zafirah sekarang...
sua lah apa pun kat mulut dia, semua dia nak gigit...
yang papa pun gatal pi bagi hidung tu buat apa??
takde kerja!! grrrr~








p/s::  Zafirah tak sihat...batuk, selsema...tapi tak demam...alahai walaupun dia tetap tersengih, lasak, gumbira tapi aku kesian tengok dia tidur bunyi srottt srett srott srettt...batuk berkahak bagai...semoga cepat sembuh sayang...anak mama kuat! =)

p/s::  aku macam dah berjangkit dengan Zafirah ni...sakit tekak...wuwuwu~ T__T


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Sep 10, 2012

Saya Nampak Hensem Begini



ramai pulak cakap Zafirah dah macam boboy bila aku pakaikan t-shirt and jeans gitu...
padahal t-shirt and jeans tu ada ropol²...
memang baju gegurl lah kan...
tapi dari jauh memang tak nampak lah ropol² tu...
stokin ada corak² love siap stroberi besar pun tak nampak dari jauh...
dah la muka tu booolaaatttttttt....rambut pun tarak!
memang ghope boboy dah anak dara mama niiiii...iskisk~  (-__-")  




amboiii kemain seronok dia main dalam tu....
oitt tu orang punya tahu...!
ihsan dari atok Ben...ngeh³  :p
kitorang gi beraya rumah Ben semalam...
anak aku nampak rocker ni, tergapai² tangan tu nak mencapai mainan gantung² tu...
aku masukkan je dia dalam tu terus...
elok pulak dia main sorang²...
senangggg mama nak melantak...huhuhu~




baby sorang lagi tu anak ase (pembawa_wacana)...
genuine baby boy! 
dia pun konpius Zafirah tu gegurl ke boboy...hakhakhak!


uwoooo!! (panggilan untuk nenek)
pe kata uwo belikan lagi dress² untuk Zafirah!!
macam tak cukuppppp je dress² dia nak pakai pi jalan²  :p
*baju² Zafirah memang di bawah subsidi uwo dia...mama papanya belanja baju untuk diri sendiri je...kehkehkeh~*
lariikkkkkkkkkkkkkkkk!!!  v(^___^)"









p/s::  doa²la adik Zafirah sok boboy  ^__^

p/s::  jangan tanya bila Zafirah nak dapat adik...aku sepuk kang! :p

p/s::  cherry berry lagi hari ni..adeyy  T__T


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Sep 7, 2012

Bila Encik Suami Menyokong Penuh Susu Ibu ^__^


aku::  aik..yu beli buku ni?? biar betulllll....canggihnya kalau yu belikan...hahaha~

dak encem::  eh tak lah...pinjam akak opis punya...

aku::  haaa agak dah...memang banjir la Bangi kalau yu beli buku gini untuk ai...kekeke~ yu pinjam kat siapa?

dak encem::  ceh~  kak Nik bagi pinjam...

aku::  aik..mana yu tau dia ada buku ni?? ke dia yang offer bagi pinjam....??

dak encem::  takk...dia bawak buku ni pi opis...ai nampak...ai mintak la nak pinjam...yu baca la buku tu...bagus tu...yu kan nyusukan Zafirah...amek ilmu dalam buku tu...

aku::  wahhhh terfikir jugak yu nak suruh ai baca buku² gini ye...kahkahkah~  hermm tebal ni...kena cari masa nak baca


**************************************************

Terima kasih kak Nik bagi pinjam buku tu kat saya...belum sempat baca lagi...baru selak² tengok tajuk je...huhu~

Terima kasih cayang amek initiatif untuk bagi ai ilmu pasal penyusuan ibu....nanti ai cari masa untuk baca yeeeee...mmuahh²! ^___^










p/s::  aku memang tak rajin nak membeli buku² gini...sebab memang al-malas nak membaca...wakaka  :p

p/s::  sekali sekala asben tunjukkan kasih sayang dia, hati saya tersentuh...ecehhhh~ *kembangkan hidung yu sebesar kawah gunung berapi...binik yu puji ni...bwahahaha~*  v(^^,)"


Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Sep 6, 2012

Ikut Sunnah Nabi giteww


laki bini makan sharing sharing pinggan...
sweet giteww...kahkahkah~ *geli je nak ngaku sweet..:p*

ni kat rumah mak mertuaku...
dia hidang nasi briyani tak silap...
aku ni memang menantu yang kuat makan...hahaha
pantang orang hidang makanan memang nak ngappppp je kejenya  :p




elok je aku nak bersantap,
dak encem datang nak join makan sekali
padahal sebelum tu dia cakap dah kenyang...*ceh*
tu yang jadi TERkongsi pinggan...ngeh³~

tapi sekali sekala makan kongsi² pinggan best jugak...
dah kata ikut sunah nabi kan...hihi~
korang pernah makan kongsi² pinggan dak dah besar² ni??
tak kira la dengan sesiapa pun...
ce cite~  (^^,)







p/s::  rasa nak makan tomyam la..  =.=


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015