Aug 14, 2015

Bengkel Pemakanan Sihat & Kreatif Bersama Dugro!

Assalamualaikum...


Weekend lepas gigih merajinkan diri join bengkel ni...sebab utama aku join is bengkel ni melibatkan Zafirah sekali....aku sedor diri lah as a working mom macam jarang pulak nak bagi aktiviti yang fun² kat dia...nak bawak dia pi main kat playground tepi rumah pun pemalas...haha sian!


So bila dapat invitation gini aku macam teruja gila lah kan...bila lagi aku nak bagi Zafirah merasa pengalaman macam ni... :)


Bengkel ni diadakan di Young Chefs Academy, Desa Seri Hartamas...first time jejak kaki kat tempat ni...kalau guna waze senang je nak sampai sini...unless waze ko bengong! hahaha   :p


Bengkel ni pulak khas untuk bebudak 3-6 tahun...Zafirah tu ngam² je cukup syarat...ada 15 mommy bloggers yang join bengkel ni termasuk haku...and aku rasa Zafirah yang termuda dalam program ni...dia baru 3 tahun...hihi~


Kitorang sampai pukul 10am...dalam itinerary pun tulis program start pukul 10am...kena lah punctual kan? nanti senang orang nak invite next event pulak! eh eh~   >_<   sampai² kena register dulu...tulis nama dalam sijil...pastu ada refreshment sikit...kitorang dah melantak mekdi masa on the way datang sini so memasing dah a bit kekenyangan...tapi aku makan jugak sepotong dua sandwich...selera makyong kan?? diluar jangkaan...hahaha! :p


Dah habis refreshment baru organizer invite masuk 'dapur' and pilih work station memasing...syok wooo! perasaan dia macam kau memula masuk sekolah, pastu first time belajar subjek yang kena masuk makmal...haaa macam tu lah perasaan teruja + jakun yang aku alami! percayalah korang pun akan rasa benda yang sama! haha~  :p


siap dapat apron sorang satu! aww~  ^__^


perkenalkan...selebriti chef ANIS NABILAH!!! chef Anis yang jadi 'cikgu' sepanjang bengkel berlangsung...dia ajar cara² buat bento....tajuk bento hari tu Nasi Goreng Riang Ria...amboi sangat! :)


suasana dalam bengkel...ohsem kan?? macam nak train anak² jadi junior masterchef pun ado! wohoaa!


chef Anis pesan, sebelum memasak wajib basuh tangannnn!!! paham ye anak² murid?!! omeyy angat chef Anis ni... (♥_♥)


chef Anis ajar step by step on how to make Nasi Goreng Riang Ria...aku biasa buat bento guna roti, cereals, buah² and segala makanan yang simple²...ni first time lah guna nasi...tapi bengkel ni khas untuk anak² so aku tak boleh gila kuasa...kena bagi Zafirah je buat sendiri...huhu~


 duk semeja dengan mummy Hanim...hello Zafirah...fokus please! kak Nanie dengan kak Lily belakang tu apehal gosip tak habis?? :p


Zafirah ni suka tau camni...bila buat kerja apa², tangan ke lain, mata ke lain...hehh~  chef Anis guna nasi yang dimasak guna beras Jasmine...katanya lebih senang nak dibentuk instead of guna beras biasa...


bila nasi dah penuh dalam acuan kita tekan² lagi kasi mampat ye... :)


tu dalam bekas tu dah siap nasi bentuk bunga...alolo   pastu sementara tunggu arahan seterusnya bebudak ni duk main ramas² nasi...hahaha adoyaii~


next, letakkan seaweed yang dah dipotong kecik² sebagai mata, mulut etc...ikut kreativiti...Zafirah kalau terlebih fokus memang sampai muncung² mulut...tampar tau la...hehe~


anak² and mommies yang kreatif...lawa² bento dorang  :)


Setelah berpenat lelah menekap, menyusun, menghias...finally!!


ZAFIRAH'S FIRST BENTO!!


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥



yuhuu!! kalerful!! 


tempting sangat food ni ye dak?? especially anggur tu...hahaha~  



ekceli kena tunggu official photographer snap gambar bebudak ni dengan bento...tapi dah nama pun bebudak...dorang mana boleh tunggu lama²....susu tu mujur la Zafirah tak suka...kalau tak kejap je habis secawan tu...haha~



see i told you chef Anis sangat comel orangnya...hehe  cover sikit Zafirah makan ayam tu..hehh!


gambar dari official photographer...sebab Zafirah dah makan ayam dia, aku terpaksa pinjam ayam dari bento kak Hanim untuk photoshoot...kahkah  yelaa kang takde ayam tak lengkap laaa bento tuuuu...bahahaha~


meh closed up sikit bento Zafirah tuuuu... :)


ehh sejak bila mata cik tauhu tertanggal??! aloo tak perasan hari tu...lama sangat tunggu photographer amek gambar sampai tertanggal mata cik tauhu ye...haha~


Habis sesi bergambar dengan official photographer, ada penyampaian sijil and goodies bag pulak...sijil tu Zafirah punya...goodies bag tu mama punya...yeyy! ^_^


yeyy dapat sijil!! mekaseh chef Anis!! mekaseh Dugro!  #muahciked :p


semua kena bongkokkan badan nak bagi sama level dengan Zafirah...haha


group photo! cuba spot mana Zafirah?? hint dia, cari chef Anis Nabilah dulu...harhar  mujur la tak patah pinggang chef tu nak oii... :p


Mekaseh daun keladi pihak Dugro kerana sudi invite blogger suam² kuku macam iols ni untuk meriahkan lagi program yang kalian anjurkan....honestly, we have a blast during that workshop...especially Zafirah...tak berhenti dia bercerita kat orang pengalaman dia pi kelas 'memasak'...anak happy, mama pun double triple happy!!


Next time invite kitorang lagi ehhh...  ^_^





Terima kasih sudi membaca!

5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bagusnya ada xtvt cm nie

aizamia3 said...

suka tengok gelagat dak Zafirah.. chef anis pun lawa.. ;)
geram tengok bento tu.. dah arr tengah lapar ni.. ekekeke..

Diana Rashid said...

Mujur takat muncung2 je ..kalau sampai melelh air liur cemana??hahahha...Cantiknya bekas bento tu..ada bertingkat2 ye..

eima said...

besh nye wei ..kecik je chef anis tu ek ...aku suka tgk body die lawa...... hahhaha

Nyamuk Terbang said...

zafirah paling muda mesti org byk fokus kt dia kan..hehe...kreatif

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015