Jan 17, 2017

Kenapa Golden Sands Resort, Penang BEST?!!

Assalamualaikum...


Ingat tak entry Trip to Penang?? kalau tak ingat boleh klik je tajuk tu...hehe~  entry tu aku tak habis cerita lagi pasal hotel yang aku pi....sebab banyakkkkkkk benda nak diceritakan...gituhh! moh la baca apa yang best sangat hotel yang aku pi ni....




1) Swimming Pool

Swimming pool kat sini the best ai tell yu! err setakat yang aku jumpa ni lahh...dengan kawasan yang sangat luas...ada few pools disediakan dengan kedalaman yang berbeza...paling dalam 3 meter! wohoaa! kalau terer berenang boleh la pi yang 3 meter tu...kitorang mandi kawasan bebudak je...kehkeh~


Splash Zone ni paling ohsem! ko berdiri bawah baldi atas tu, bila dah penuh air dalam baldi tu tertumpah la segala air dalam tu lalu menghasilkan bunyi SPLASH! πŸ™„


Zafirah memula takut dengan air pancut tu...alahh bukan kuat sangat pun...ngada! dah hari kedua, dia pulak sawan duk mandi kat situ....taknak balik kaoooo! grrr~


slide ni berdekatan dengan Splash Zone tadi...sebelah je! merasa lah jadi kekanak untuk 5 saat!! yahooo!! ouh FYI slide putih tu kurang laju, slide hijau tu lajuuuuuuuuu...hehe~   boleh je nak naik berdua dengan anak...kau pangku anak kat depan...tapi Zafirah tu penakut sangat..dia takut lemas....hahaha~  tahan la napas nak oiii


More, hotel ni sebelah je dengan pantai....lepas mandi swimming pool boleh main pasir pantai...or main parasailing or banana bot or macam² lahhh aktiviti yang ada kat tepi pantai tu termasuk lah massage...sediakan ongkos je! huhu~




2) Adventure Zone

kalau korang memang guests di Golden Sands Resort, korang boleh masuk Adventure Zone for FREE!! yaaa freeeeee...complimentary dari pihak hotel....nice kan?? kalau bukan guests Golden Sands, kena bayar RM24 per children...


Kekanak umur 4 tahun ke atas sahaja boleh main dalam kawasan ni...ada jugak tempat main untuk below 4 years...FOC je...guests hotel ke bukan memang takde cas untuk kawasan babies...paham dak apa aku cakap ni??


Lokasi Adventure Zone bersebelahan je dengan Sigi's Bar and Cafe ni....korang breakfast pun memang kat sini....lepas breakfast nak terus pi Adventure Zone pun boleh...tempat tu bukak pukul 9am tak silap...ke 10am tah tak ingat pulak...huhu~


di Adventure Zone jugak....ni Electric personal ninebot tuuu... tak reti lah nak explain...hahaha~  untuk main ni kena ukur ketinggian macam gambar atas ni...obviously Zafrah tak lepas syarat! huhu~  tapi nak main ni kena bayar ye...takde complimentary apa² rasanya...aku tak tanya lak harga sebab Zafirah takleh main kan....hehe


oke jom tengok apa ada dalam Adventure Zone tu...


Ouh sebelum tu nak inform, untuk masuk dalam ni WAJIB pakai stokin....kalau tak bawak boleh beli kat kaunter RM11...pfft! jangan bazir...sila bawak stokin sendiri ye...bukan anak je kena pakai, MAK PAK pun kena pakai stokin!


Kenapa??


Sebab nak join main sekali....HAHAHAHAHA πŸ˜


aa ni kawasan untuk kids below 4 years old tu...babies macam Zafran boleh la main kat sini....


bola²...boring kan? hahaha~


oke now jom tengok play area untuk kida 4 years and above πŸ‘‡


merentas halangan


jambatan gantung


video
halangan lagi...


Tempat ni macam ninja warrior for kids gitu...gambar² atas ni sebahagian je ye...best oi! kalau anak korang penakut (macam Zafirah masa memula datang sini), makpak boleh teman dorang main...nampak macam simple je halangan² nak kena redah....sekali dah cuba, hahh kaoo berpeluh ketiak wehh! dengan panjat tiang, panjat itu ini, lompat²! kahkah~  kasi can laa makdara nak merasa jadi kekanak balik....zaman aku kekecik dulu mana ada game ninja warrior cenggini....😁


Ekceli kat play area untuk babies tadi pun ada halangan² macam ninja warrior gak...cuma halangan dia takde la extreme macam kat kawasan Zafirah main ni....light² je...


Part palingggggggggg best dalam Adventure Zone ni ialahhhh *drum roll*


πŸ‘‡

πŸ‘‡

πŸ‘‡

πŸ‘‡



video
GELONGSOR!!! yeyy!


Bukan kekanak je sawan main slide, makpak pun samaaaaaaaaaa! asalnya nak teman anak main sebab dia takut....lama² seronok pulakkkk...cuma mengah la nak kena naik² tangga yang agak curam dan tinggi...stamina tak kental derr...mencungap gak lepas turun slide tu...hahaha~


video
bila dah banyakkk kali main, dah tak takut...siap kepak² kan tangan...amboi πŸ˜


video
slide paling extreme ku kira....untuk main slide yang ni and yang kaler biru sebelah kiri tu WAJIB pakai baju LENGAN PANJANG...and cuma kids 6 tahun ke atas je kot dibenarkan naik slide ni....makpak pun boleh naik ye...janji pakai stokin and baju lengan panjang...nice kan?? kagum gila lah kekanak yang berani naik slide tinggi² ni....banyak kali pulak tu duk ulang² main....ahkak pun seram dikkk! mampu tengok je...hahaha~


k tu je nak cerita apa yang best kat resort ni di mata aku....mungkin ada tempat lain yang setanding resort ni feel free to share kat komen box kayy...


Happy holiday korang! πŸ˜











IKLAN:


Jom cuba!






Terima kasih sudi membaca!

Jan 13, 2017

Dah Dapat Kunci Rumah Baru

Assalamualaikum...


Tetibe je ada rumah baru....hehe~  Alhamdulillah rezeki anak²...aku beli rumah ni dah lama...tahun 2014 gitu...rumah under construction...tu yang baru tahun ni dapat kunci....sebab baru je siap...hehe


Rumah atas kayangan...tingkat 20 lagi kaoo...gayat! mujur view cantik...eh memalam nampak KLCC and KL Tower tau dari balkoni ai....suka! suka!


Saja beli rumah atas kayangan sebab duk mengidam dari dulu nak rumah tinggi²...kahkah~  Alhamdulillah tercapai gak impian....😁


More reason beli rumah ni sebab deposit RM1k sahaja! mampu sangat oii...haha dasar simpanan tak berapa banyak gitu lah kan...


Tapi yang paling aku suka dengan rumah ni πŸ‘‡


SWIMMING POOL!! cantik oii swimming pool dia...indoor lagi....waktu hujan lebat pun boleh berendam...kihkih


Facilities lain yang ada kat sini macam Surau, Multipurpose Hall, Gym, mini kids playground....semua best! i'm a happy buyer! yeyy! 


 budak gila swimming pool...orang datang nak check defect rumah, nak round² tengok facilities, boleh pulak dia menggelabah nak terjun mandi jugak! grrr~  jadilah penduduk PERTAMA rasmikan swimming pool...pheww~


Dah la baju spare apa tak bawak...hah pakai spender je lah terjun...pas mandi takyah pakai spender dah....hehh~  jangan tanya si adik buat apa...dia pun sama join swimming...takde gambar Zafran sebab bogel habis...tak sesuai untuk tontonan umum! kahkah


baiya ni kerja dengan developer ye...masa amek kunci memang ada wakil dari developer and few workers untuk bawak kami round facilities and check few defects dalam rumah...check wiring je pastikan semua berfungsi...defect² lain check kendian²....sampai sekarang tak habis check lagi...hihi


Malam tu kitorang datang lagi rumah...nak pasang lampu kipas...sebab dah beli seminggu sebelum collect kunci....kebetulan jugak biras aku available...so mintak tolong dia angkat barang and install kipas sekali...

syukur suami ada kebolehan pasang lampu, kipas sendiri...jimat kos upah orang weii...biras pun tolong gak pasang...ada 3 ketul kipas yang berjaya dipasang....untuk hall, master bedroom and bilik kedua...ada lagi 1 kipas nak dipasang kat bilik ke-3....kitorang beli 4 kipas hari tu...jenama DEKA sebab paling murah...RM150 je 1 set...


Ingatkan kejap je install kipas...maklumlah amatur yang pasang....almost midnight jugak lah baru setel...baru 3 ketol kipas je tuuu!!! pfft!


The next week dak encem upah kawan dia pasangkan ekon dalam master bedroom...ekon seken hand je wakkk....condition elok...yang penting murahhh...RM100 je kitorang beli...jiran mertua aku jual....ngee~


Dak encem belikan lampu gantung² untuk dining area...dia jugak yang pasang lampu tu...erm oke laaa...aku tak kenan sebenarnya...kahkah~   aku tak follow dia pi kedai lampu...dia pi sorang sebab ofis hour...aku dah bagi contoh² lampu yang aku kenan...tapi katanya dia masuk kedai je terus blur...pastu dia pilih je yang tu...ceh! terpaksa la pasrah...sebab dah beli + dah pasang!😝


ni la rupa layout rumah aku....gambar ni rumah CONTOH oke! ahaha~   rumah aku kosong lagi takde perabot apa pun....aku amek idea je dari rumah contoh ni...macam dining area tu letak tetengah gitu...ingat nak beli meja bulat gitu jugak...cantik pulak nengoknya...belah hujung dekat dengan dapur tu nanti² baru fikir nak buat apa....yang aku tau dinding kat situ nak jadikan command center...ecece pengaruh Pinterest sungguh! πŸ˜


Plannya rumah ni kitorang beli untuk invest...nak sewakan kat orang...tu yang tak renovate sangat...plaster ceiling pun tak buat...deko simple² je...tapi nak la nampak cantik jugak....sewa ke tak sewa rumah aku jugak kan? mesti la nak bagi nampak cantik....hehe


Lepas ni akan banyak lah update pasal rumah baru ni....nak pasang grill, kitchen cabinet etc...wohoaa! stay tuned!😁













IKLAN:


Jom cuba!







Terima kasih sudi membaca! 

Jan 11, 2017

Harijadi yang ke-31

Assalamualaikum...


fuuhh berjaya gak update entry pertama tahun 2017!! haha! banyak nak cerita...tapi tangan macam dah tak reti nak menaip...adoii


Alkisahnya 8 Januari lepas...hari Ahad...it's my BIRTHDAY!! yahoo! i'm officially 31 years old...tua dahhhh...tapi memang tak nampak tua...macam 18 tahun je kan?? I know *tiup kuku*


So, pada hari kejadian, aku ajak dak encem jalan²....takde spesifik plan nak jalan² mana...dak encem pun awal² dah bagitau dia takde idea nak buat seprais ke romantik²...kahkah! that's why I marry you lah...sebab tak romantik...lol~


Makanya aku pun request lah nak jalan jauh² sikit....ecece~  takde la jauh mana...pilihan dak encem Sunway Pyramid...okay lahhh....daripada IOI City Mall kannn....kenapa?? sebab IOI City tu dekat gila dengan rumah aku....dah selalu sangat pi situ...tak best! hahaha~


Sampai Sunway dalam pukul 11am gitu...tapi parking dah banyak FULL! pehh korang ni keluar rumah pukul berapa haa?? 


Elok je sampai parking laju² masuk dalam...cari kedai makan...lapar! tak breakfast oii...hahaha~  pilihan aku, Nando's...sebab nak redeem Peri-Vilege reward...dapat claim half chicken for free...jimat! πŸ˜


anak dara tu dah pandai selfie...layannn


Dak encem tanya staff situ takde ke birthday treats?? dia kata dulu ada...sekarang dah takde...then dia tanya birthday siapa...dak encem tunjuk aku...terus staff tu cakap,

"ai bagi u free soup"


sedappp sangat! mekaseh to staff Nando's yang baik hati belanja soup untuk birthday girl πŸ˜˜
p/s: harga soup ni RM4.90 gitu....saja bagitau...hihi


Habis makan, jalan² jap dalam mall...terjumpa lak Tokyo Secret...wohoaa!


birthday treats from beloved husband kekdahnya....haha~  to me, Tokyo Secret lagi sedap dari Hokkaido cheesetart...harga pun lagi mahal dari Hokkaido...RM7.90 seketol...pffft! beli 2 ketol je bagi anak tekak rasa....Zafirah paling banyak makan...ceh!


nampak pulak ada game ni....bagi can Zafirah try....menarik gak ada apps gini...Iphone ada dak?? ngee~


Dalam pukul 2pm gitu kot kitorang pi One City Mall pulak...sebab macam tak tahu nak jalan mana dah dalam Sunway tu...hahaha~  daku bukan jenis yang suka shopping² sakan....dah lama tak shopping kat mall tu jadi awkward je masuk shopping mall...krik krik je tengok kedai baju, kedai kasut...ffuhh!


Kat One City Mall, terjah kedai Jalan Jalan Japan....sawan jugak masuk kedai tu...kahkah~  mujur datang dengan dak encem....kalau datang sorang mau kiri kanan beg plastik aku shopping πŸ˜


Kitorang beli baby seat je kat situ...RM30 je...aku tengok orang jual rata² RM100++...kat situ rm30 je...oke laa...bukan pakai lama pun seat tu nanti...kihkih


Setel beli barang, terus balik....lepas Maghrib nak celebrate dengan mak ayah aku pulak...kemain request ayah belanja dinner...bahaha~


Kitorang dinner kat The Pavillion, Sg. Ramal, Bangi...kedai western...sedap food kat sini...service je slow sikit...
Masa tengah makan tetibe ayah aku panggil waiter, mintak nak jumpa manager or bos or person in charge malam tu...pelik waiter tu dah kenapa nak cari manager?? ayah aku lak tanya dengan muka serius...tak bagitau kenapa...dia just cakap, "panggil je laa saya nak jumpa..."  gelabah jap waiter tu cari manager...bila mak aku tanya pun dia jawab, "takde apa..saja nak jumpa manager..."
kau ghase??πŸ˜‘
Then bila manager sampai dia tanya la ada masalah apa² ke? ko tau apa ayah aku cakap??!
"takde ke menu special untuk birthday...hari ni birthday anak saya ni..."
ya Allah malu ai oke! hahahaha~  manager tu pun lega dengar mesti dia pun cuak ingat nak komplen pasal food ke service ke hape...kahkah~  thank you ayah for the surprise...nak gugur jantung sampai cari manager bagai tu dah kenapa??!!! hahaha~
But the manager did a very good work! malam tu ada pakcik karok untuk hiburkan guests...dia mintak pakcik tu nyanyikan lagu happy birthday untuk aku...siap sebut nama penuh "Siti Liyana"...hahahaha~  bukan 1 lagu oke dia nyanyi...siap macam² bahasa, cina, india, melayu...semua lagu Happy Birthday...you rock pakcik! thank you for making my day! πŸ˜
ni lahhh SPECIAL menu tuuu...churros with ice cream and chocolate dipping...tak pasti picks 'happy birthday' tu dorang baru beli ke atau memang dah prepare dalam kedai...hahaha~


Churros sedap! food sedap! i'm a happy 31 years old woman! kahkah~


Thank you to my beloved family for making my birthday so wonderful and cheerful...



Love my family till jannah! πŸ˜˜πŸ˜˜
















IKLAN:


Jom cuba!







Terima kasih sudi membaca! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015