Jan 21, 2011

Pop-up Window Comment Memudahkan




Korang mesti suka kan bila ramai orang komen kat entry² korang...rasa dihargai tak?? susah payah kut kau merapu sorang² siap sengih², menangis sorang² masa taip entry tapi takde orang baca...mesti tak best kan? tipu la korang kata tak kisah...takkan sikit pun takde rasa jeles tengok blog orang lain komen berpuluh², beratus² sedangkan komen entry kau nak cecah 10 pun payah...tapi kau dah banyakkkkkkkkkkk blogwalking....kenapa?? pernah tak tanya soalan tu kawan²?? ecehhh~


Untuk mengatasi masalah ni, suggestion aku ialah tolong setting balik kotak komen pada entry korang...kalau sebelum ni korang setting untuk ", kali ni ubah setting kepada "pop up window"....Mungkin ada yang tak perasan pasal setting ni....dak encem masa mula² buat blog pun macam tu jugak...aku memang suruh dia ubah setting komen....tengok sekarang, setiap entry beliau mesti ada orang komen...sehari beliau update 4-5 entry...kadang² lebih, tapi ada je orang komen...kenapa?? sebab mudah...


Rasanya dah ramai blogger buat entry pasal ni....tapi biasalah, pembaca kita mungkin tak sama...so aku ulang balik apa yang orang lain dah pesan...ehem ehem~   Ni aku ajar macam mana nak ubah setting komen kepada pop-up window ye....


Pergi ke Dashboard...klik pada Setting [kotak merah]




Then cari bahagian 'comments'....tik kan pada ruang kat anak panah tu...kemudian save setting....tengok apa jadi pada kotak komen uolss...mudah bukan??




Sebenarnya cara ni lebih user friendly....kita kena fikir, bukan semua pembaca kita guna streamyx...buatnya yang pakai berukband...takpun tiba² streamyx weng ke macam opis aku sekarang...BAPAK LEMBAB internet!!! grrr~


Sebab tu kalau kat rumah aku jarang online and jarang blogwalking...kalau aku rajin online pun aku takkan komen la kat blog² yang kotak komennya BUKAN pop-up window...letih woiii nak tunggu! baik ai main Monopoly kat Ipad...lalalalala~  =P


Mungkin akan ada yang cakap,

"ai tak kisah pun pasal komen...janji traffic mencanak.."



oke fine! tak nak ikut udah...pehtu jangan sibuk² tanya,

"eh kenapa entry dia banyak orang komen?? bukan best pun...sampah je..."


dush dush dush~   Nasihat aku.....sila contohi cik Nabilah...aku suka style dia...kalau nak buat sebarang perubahan kat blog dia akan tanya pendapat pembaca²....Nabilah pun pernah terfikir nak buat komen yang canggih manggih, tapi ramai tak setuju sebab menyusahkan....so dia tak ubah pun komen dia...still guna blogspot dan POP-UP WINDOW ye~


Kami sebagai pembaca *ecece macam ayat orang politik*  mahukan keselesaan setiap kali mengunjungi blog kawan²...contoh la korang pi masjid, toilet dengan tempat amek air semayang jaraknya 50 meter...sanggup ke nak semayang kat situ?? baik pi Petronas je...aaa paham tak perumpamaan tu?? grrr~


papai~



Mood:: sengkek!!


36 comments:

Ujang9897 said...

baik la sifu...hehe

echah mashuri said...

betul2..sokong sgt2.kdg2 berkobar2 nak komen.tapi tiba-tiba..erkk..hampeh..
eh sis.nape xjadik popup pn komen sis nih.kot dah trsalah setting ke time print screen td
?

iwan_dextrous said...

hihihi...nape yana x wat jgk popup..

tpi mane2 pun ok je..aslkan selesa pada blogger tu sendiri kn

YanaMIB said...

OIT OITTTTT AKU TERSILAP SETTING KOMEN BLOGGGGG TIME NAK PRINT SCRIN TADIKKKK!!! AARGHHH!!!



































oke sekarang dah oke!! ^_^

Lya Colours said...

pop up window paling mesra pengguna
hihihihi

.::: Princess MOMOY :::. said...

yer
satu lagi jangan la letak password yang susah bagai
kadang kena klik 3 4 kali bru boleh comment

Student Perlu Tahu | RESUME
Peristiwa itu masih menhantui diriku...

ieda said...

yeay2 .. best2 akak dah buat lama dah ..
thanx to blogger yg x kedkut ilmu mcm yana nie .. love uu dikk :))

nabilah_2908 said...

terkejut bila sy nmpk nm Nabilah kt situ..hehehe..

tul tu...lagi2 yg guna embded below post + dengan word verification..jenuh nk tinggal komen.. ;)

p/s: thnks sudi iklankan blog sy kt n3 ni...(^_^)

jom ke APA KATA HATI pulak,
KERETA MERAH KU

syirakhalid said...

very usefull la yana..tq eh :-)

DuniakuAbstrak said...

pop up window tu yang macam pop corn kan?

liyana said...

baru pasan setelah ditegur oleh cik suhaida. hehe

niesz said...

niesz pon br ter pk sal nie..sbb da ade 2 org yg suh niesz tukar comment ke pop up window..thanx kak, rs nk tukar skang jgk..hehe..

diana said...

akak pun kalau pi ke blog yang tak de pop up window ni akak
bagi tau kat dia supaya tukar..
nak ikut,ikut la..tak nak sudah..
tapi kalau lagi sekali tak tukar2 pun jangan marah la bila dia komen entry akak tapi akak tak komen pun entry dia....

~ yus ~ said...

betul2 sangat setuju..

datang dari blog niesz

salam ziarah

ANATI SOKI said...

pop up window comment mmg memudahkan pengomentar!!!! setuju!!

sugar2 kapas strawberry said...

baru nk buat entry sal nih..hehehehe

Amy Syaquena said...

yes u are right dear..akak setuju sangat...

sissyira said...

salam


ilmu yang bagus ni, masih ramai yang guna kaedah yang berat tu, letih nak nunggu kadang2....



suka ayat last tu, hehehe

Sham said...

salam kenal...

saya punya popup gok...

er MIB tu Man In Black ke...?

lovelyfana said...

yana..aku punye pop up cm pop corn.. wink3x..

Rara Farah said...

yeay..itu logiknye rara pakai popcorn komen...susah sket nk tgal komen yang embedded tuh..lagi2 kalau ade word verify tuh..grrr..lembab giler....nak je tonyoh2 suh cepat...mau refresh 2 3 kali

AMMAR YASIR said...

hEhehehe..baru tahu..terima kasih akak sebab kongsi benda ni

amiYo said...

baru tahu jgk.. :)
tengs sbb kongsi..hehe
btw nk follow lah blog ni sebab masuk majalah remaja..haha

Along Tapa said...

hehe...teringat masa memula blogging dulu...tips pasal ni la yang ko tulis...

yup...memang lagi senang kalo guna pop up windows..ikut la nasihat cik yang bakal puan yana ni..kan??kan??

Gorengbaek - Tips nak nampak lebih muda...psichologically...

Hangit Habis dah - Ko ingat aku kisah kalo ko pandang slack??!

Adzriel AB said...

ish..ish..nasib baik yana bagitau. bukannya akak perasan pun. main komen je kat blog org. dah ikut yana, pop! pop!

chEntA said...

stuju!

Adzriel AB said...

TQ yana for this tutorial yg sangatlah berguna..

http://adzriel.blogspot.com/2011/02/senangkan-tetamu-nak-komen-entry.html

Intan Maizura Ibrahim said...

hai yana..TQ for the advice dah follow advice nihhh..hehehe

fasha said...

wahhhh!!!

thanks sgt1000x sbb dh tolong saya camne nk ubah setting bagi org komen kat blog.

bila ubah jadi pop-up window baru boleh org komen.. mekaseh ye! dh berminggu asyik duk ubah2 setting, googling sana sini. akhirnya boleh study dgn tenang! feuh! :)

*excited gila $&*@

Faez Rusni said...

maseh sngt kak..heheh..da se setting bru nie..huhu

Siti Suriani said...

Thanks for ur tutorial.. Sgt membantu.. :)

Miz Novexx said...

thanx kak yana... nice info and saya dah buat pon kat blog, (^_^)

Norhafiza said...

terima kasih yana..dtg dr blog halila td nak blajo buat nih hehe..dah jadi..tengkiu2..

Cik Nani Noraini said...

saya sudah!! :)

NURUL ASHIKIN said...

maaf yana menyusahkan awak... ok saya dah ubah setting..thanks 4 being good 2 me

n@n@ said...

thanx for de tuto

^__^

nana dh pop-up dh

wink wink !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015