Apr 26, 2017

MILO Kiub Sedap ke? Besar Mana?

Assalamualaikum...


Pernah dengar pasal MILO energy cube ni?? sesepah wall aku orang share pasal kiub ni...haha~  hampir² terjebak jugak lah kan dah ramai nau sharing pasal MILO cube ni...tapi bila tengok harga....ya ampunnn! baik aku shopping kasut kat Lazada wehh! ๐Ÿ™„


Tetibe, tah macam mana ada orang baik hati bagi FREE MILO kiub ni kat kitorang...halahh halahh~  semoga semakin murah rezeki cikpuan...


Benda dah ada depan mata kan? mesti la teruja nak cuba!! hahaha~


Sekali bila tengok packaging ๐Ÿ‘‡


๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ
laaaa kecik nyaaaa! besar ibu jari aku jee...eh ibu jari aku lagi besar dari cube energy ni!! dem! makan seketul tu rasa cecelah gigi je wehhh...mujur tak terjebak beli...bazir je duit aku...kahkah


Untuk yang masih tak boleh nak bayangkan rupa milo kiub ni haa saiz dia besar sikit la dari nombor² dalam scientific calculator...


Apa rasa MILO cube tu??


Ada yang cakap biasa je, sedap lagi milo serbuk keras kat dapur rumah tu....TAPI bagi aku rasa dia SAMA sahaja dengan milo serbuk...


Ada yang share bancuh 3 kiub dengan air suam dan susu untuk lebih sedap...tapi apa pun aku tetap pilih serbuk MILO biasa tu....ngee~


Harga milo serbuk jauh lebih murah...
ratah banyak² tak rasa bersalah...
jadi, sila lah jadi pembeli berhemah!


ehh!  terpantun!! ๐Ÿ˜


Aku share pendapat aku je...tiada paksaan untuk beli, takde jugak aku cakap jangan beli....so terpulang lah....Pilihan memasing ye dak?? hehe


daaaa~





Terima kasih sudi membaca!

Apr 13, 2017

Family Day GBSB #day 1

Assalamualaikum...


1 April hari tu berjaya gak aku join family day Blogger Gojes Mom and Baby (GBSB)...dah lama aku join kelab GBSB...since dapat Zafirah tahun 2012...err memang dorang tubuhkan kelab tu tahun 2012 pun...haha~  tapinyaaaa aku tak pernah lagi join family day!! segan! haha~


Tapi, sejak pi gathering kat Putrajaya bulan 10 tahun lepas, terus gian nak join apa² gathering or family day dengan dorang....tah kenapa seronokkkkk sangat melepak dengan dorang...menjemah, melantak! haha~   yee kami memang kenal dari alam maya jeee...asalnya dari blog....tapi tujuan asal kelab ni ditubuhkan BUKAN untuk dapatkan job melalui blog atau naikkan trafik blog atau apa² yang berkaitan dengan blog....


TAK! tujuan kelab ni lebih pada silaturrahim antara mak-mak...yaa mak-mak juga perlukan BFF untuk meluahkan perasaan dan berkongsi idea/pendapat....only women understand women gituu! haha~


Berbulan kami plan untuk jayakan family day ni....macam² lokasi pilihan....semua best²...tapi kami pilih ikut kemampuan bajet semua orang...


Dengan segala arguements selama few weeks dalam nak pilih lokasi, akhirnya kami sepakat untuk ke Teratak Malaya, Janda Baik! aku follow je apa pun pilihan dorang...janji perjalanan tak jauh sangat (dak encem tak suka drive jauh²)...kihkih


Cantikkkkkkk sangat view!! kawasan hutan², banyak pokok², ada sungai...chalet pulak ala² kampung...memang tepat lah pilihan kitorang! pasal resort ni aku cerita entry lain kayy...entry ni cerita aktiviti family day je....


Waktu check-in pukul 3pm...tapi kitorang datang awal...ada yang dah sampai pukul 12pm lagi...kalau ada bilik kosong pihak resort boleh je bagi terus kunci untuk check-in...boleh la rehat², santai², snap² gambar, round kawasan, selfie! bloggers kan? takleh berpisah dengan kamera...๐Ÿ˜


Masa kitorang sampai tempat tu hujan....tak lebat...tapi susah la kitorang nak bergerak....dengan anak² kecik, baby lagi...apa lagi nak mandi sungai...ada anak² yang dah siap pakai swimsuit...tapi hujan kannn cane nak mandiiii ๐Ÿ˜ฉ


Makanya jom lah melantak...gojes dan potluck berpisah tiada...memang tiap kali ada gathering, potluck adalah aktiviti WAJIB!! aku tak reti masak, jadi aku bawak air je...teh tarik...tu pun mertua tolong buat...kahkah *bocor rahsia*


Makan, jemah, makan lagi, jemah, makan makan makan....sedap dorang ni masak! nyum nyum! eh geng apak² pun melantak jugak...tapi sambil layan anak....sebab mak² busy menjemah...so tugas jaga anak pass kat apak! kahkah


Dapat bungaaaa dari @beautee.my !!! fresh flowers...gubahan sendiri! wow wow wow! sepanjang kahwin tak pernah pulak dapat bunga...tetibe gi family day ada orang bagi bunga...tenkiuuu dear! ๐Ÿ˜˜


Tempat lepak kitorang ni bebetul tepi sungai...kalau hari tak hujan memang syok laaa terjun...lepas mandi makan, mandi, makan, mandi, makan...ffuhh heaven! tapi tak dapat laa mandi...makan je laa diam² atas gazebo tu...huhu


Kena hati² and alert dengan anak² sebab bawah tu tebing..bukan terus sungai...sebab tu suruh apak² jaga anak...mak² sibuk melantak + menjemah...tak sempat lah!


Ekceli bila hujan dah reda ada je yang mandi sungai...tapi takde lah mandi beria...main² air, basah kaki je...ramai cakap sungai dia tak bersih...ada nampak kaca lah dalam sungai, ada biawak....herm mungkin musim hujan lain sikit air dia...aku tak masuk pun sungai...so takleh nak komen sangat... sian Zafirah teringin nau nak mandi...siap cakap, "nape orang tu boleh je mandi sungai...nape kita tak mandi pun??"  haa kisahnya mak kau malas nak basahkan baju...oke? ๐Ÿ˜


Kitorang melepak sampaiiiii lewat petang...dalam kul 6pm tu aku balik bilik jap nak solat...pastu pi balik gazebo ni cari teh tarik...tengah hujan, sejuk² memang sedap layan teh tarik...banyak mertua aku buat....lebih dari cukup untuk setiap orang yang datang...


Geng mak-mak rajin...tolong kemas gazebo, packing gifts segala...ai tak selincah dorang lah buat keje...huhu


Then, balik bilik untuk mandi manda and Maghrib...TAKDE WATER HEATER! orang bandar memang tak reti mandi tak guna water heater...anak² aku pun memang ajar mandi guna water heater...maka berteriak lah mereka dalam bilik air sebab terkujat kena air sejuk...air bukit gamaknya...dah la toilet dia bukan fully sealed dengan batu bata...ada lak lobang² belah atas...udara luar yang sejuk tu bertiup nyaman masuk bilik air...bertambah sejuk...mujur halaju air agak kuat...sekejap je mandi...kihkih


Lepas Isya' berkumpul kat cafe...dinner and ada aktiviti tukar² hadiah, bagi gift segala...


Ni lah laluan dari bilik kami nak ke cafe...macam seram je kan?? tak seram pun sebenarnya...sebab masa ni ada satu international school buat team building so meriah laa resort ni....bilik lak sebelah dewan...sampai ke malam dorang melepak dewan tu....meriah je...tak sunyi...


Depan tu lah lokasi dinner...masih lagi hujan masa ni....ramai pulak tak sihat...anak² pun ada yang dah mentido...so apak jaga anak dalam bilik, mak turun cafe sensorang...gituu~


ni lah lauk dinner malam tu...ekceli pakej dinner and breakfast kat sini kena bayar lain....harga bilik lain...tu aku cakap agak pricey...kitorang memang amek sekali pakej dinner and breakfast kat dalam ni sebabnya Janda Baik ni kan kawasan kampung, hutan²...tak jumpa lak kedai makan yang sesuai untuk lepak ramai²...so nak mudah, amek je pakej makan sekali...


Alhamdulillah food sedap...banyak gila lebih...dah kata ramai tak turun sebab melepak dalam bilik....lagipun silap kitorang pi kira sekali anak²....tu dorang masak banyak kot...padahal bebudak makan ciput lahaiii...tak sampai sepinggan...pengajaran lah untuk kami...next time takyah include anak² bawah 6 tahun untuk makan sebab semua jenis tak makan banyak...


yaaa FYI...jangan terkejut ye kalau datang sini kau kena basuh pinggan mangkuk sendiri lepas makan...kitorang pun tak tahu menahu pasal ni...first time experienced resort gini...more reason aku rasa tak baloi harga chalet ni....bukan malas ye...kat rumah hari² aku basuh pinggan....kalau bercuti haruslah nak rehat dari segala maknek house chores yang tak pernah habis tu....pendapat doplohsen daku ✌


sesi bagi² gift!


Sambil mak² busy agih hadiah, anak² busy mewarna...


Zafran tu menconteng jeee...kihkih


Before midnight semua balik bilik...kepenatan! hujan² ni lagi laaa lemau...rasa nak melekat je dengan tilam...๐Ÿ˜


Untuk aktiviti hari kedua nanti update lain pulak kayy...mood tak berapa rajin nak update buat masa ni...mampu taip sikit²...nak siapkan 1 entry pun makan masa seminggu sekarang ni...hahaha~


tata!


Special Thanks To Our Lovely Sponsors For This 3rd Event :
๐Ÿ’•@allaboutprinting
๐Ÿ’•@butikpenmerah
๐Ÿ’•@wellnessmamahq
๐Ÿ’•@beautee.my
๐Ÿ’•@elementorganik
๐Ÿ’•@cutencuddlyshop
๐Ÿ’• @ylbydolceryna
๐Ÿ’•@dapurnanafarhana
๐Ÿ’•@sambalhitamciknaa
๐Ÿ’•@dunia_aura_by_shinawann
๐Ÿ’•@eczy7




p/s: kredit gambar to kayrul and mimi....dengan pesanan penaja, update lah blog woii!!



Terima kasih sudi membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015