Dec 31, 2015

Menariknya Tahun 2015 ku!!

Assalamualaikum...


Kejapnya dah penghujung 2015!! padahal masa awal tahun hari tu rasa lamanya nak tunggu akhir tahun...lol  >_<


hermm tak tahu nak mula macam mana...err sebenarnya skill menaip dah kelaut...idea tu ada...nak olah ayat tu ya ampunnnn pening mikio! hehh -.-


antara gambar² paling popular di facebook sepanjang tahun 2015...majoriti gambar anak...dah macam anak aku je guna acc facebook aku...gambar owner sebenar secoet je...huhu


Aku rasa dalam banyak² memori, yang paling indah bagi aku bila dapat tau Zafirah bakal dapat adik...menggeletar tangan check UPT...keluar toilet terus kejut dak encem suruh tengok result UPT...dia tengah mamai² ingat ada binatang buas dalam toilet...rupanya tengok result UPT...pastu tak tahu nak respon senyum ke gelak ke menangis...hahaha adoii kelakar oke bila ingat balik! ^_^


cerita penuh klik gambar  :)


Dapat pulak rezeki bersalin secara VBAC...pastu dapat baby boy lagi...first boy in the family...both belah aku and belah dak encem...kemain seronok tok nenek dapat cucu laki....syukur ya Allah atas segala nikmat yang kau berikan...  :)


Sejak peknen, blog pun makin kelaut...memula selang 2-3 hari sekali update...pastu seminggu sekali...ni hah aku rasa bakal jadi sebulan sekali je update blog...bahaha   


Idea tu ada beb...banyak benda aku nak cerita kat blog...tapi mood nak mulakan bicara tu susah nak keluar...amboi kemain ayat novel sekarang...hahaha  tak reti dah nak buat ayat santai² yang bila orang baca terus rasa nak stalk entry² lama aku...haa tak tahu la kot aku syok sendiri ke apa...tapi aku yakin memang ada yang ketagih lepas baca first entry dalam blog aku pastu stalk entry² lama aku...huahua boleh tahan angkat bakul sendiri...kahkah  ai lebiu readers! muahciked! ^_^


More, tahun ni dapat lagi rezeki holiday to London...kali ni self-sponsored! dah kata blog makin sendu...siapa nak taja percutian mahal² kat blogger sendu?? padan muka kitorang! :p


Entry London pun tak habis² lagi update...ikut mood nak update bila...throwback pun throwback lah...janji aku tepek segala kenangan kat London tu dalam blog...untuk rujukan diri sendiri dan orang lain di masa hadapan...paling koman pun ada syarikat travel agent or penerbangan mana² terbekenan dengan entry² travel aku boleh dapat sponsor holiday jauh² lagi...haa berangan itu free...jeles oii tengok blogger² yang selalu dapat tajaan percutian sana sini...tahun 2016 kan tahun yang agak mencabar untuk rakyat Malaysia...tu yang kena fikir cari sponsor...bercuti tetap bercuti beb...aku suka travel...pengalaman tu tak boleh beli even kau ada berjuta² dalam akaun...tapi since kami ni rakyat marhaen je, kena la pandai cari jalan untuk penjimatan berganda! giteww ^_^


oke done kenangan yang indah² tu...the sad part dalam tahun 2015 is aku tak dapat share my happiness dengan adik aku...especially masa bersalin Zafran...eh sampai sekarang pun adik aku tak jumpa lagi anak buah dia...dah la kazen aku 2 orang pun bersalin tahun ni, bulan 10, 11, 12...berderet anak sedara baru...tapi tu lah...adik aku dapat tengok gambar je lahh thru wassap or IG or FB...or kadang tu ada la video call guna skype...iskk sok bebudak ni dah besar memang dorang tak kenal maksu dorang...Zafirah je lah yang jadi mak jemah perkenalkan, "ni maksu kitaaaaa!! dia dari Londonnnnnn!!"  part London tu kompem dia highlight lebih sikit...bahaha  >_<


Apa pun I always pray for the best for you sista! moga berjaya habiskan PhD and balik bawak ole² yang sangat banyakkkkk! eh! >_<


Goodbye 2015...terima kasih atas segala memori terindah yang rasanya semua dah ku coretkan dalam blog...maklum lahh makin banyak urat putus...blog je lah cara nak ingat balik memori yang indah² yang aku dah lalui...


Harap² 2016 juga tahun yang indah² buat kami sekeluarga...untuk korang juga...terima kasih selalu support Life 101 and baca segala carutan dalam blog ni....pastu commentators lagi...oh myy rasa macam nak bagi award kat korang...tapi ai is tak mampu nak bagi komitmen kat blog macam dulu...may Allah blessed all of you, always! ♥ ♥ ♥


Jangan lupa shopping sempena Year End Sale...Ephyra pun tak ketinggalan buat sale oke!!





READY STOCK ye korang!! rugi tau tak cuba...meh wassap 0133618800


Happy shopping and welcome 2016! ^_^


Tetiba aku rasa ending entry kali ni yang terbaik! hahahaha
kbye! :p




Terima kasih sudi membaca!

Dec 22, 2015

Zafran pun dah Register for Haji

Assalamualaikum...


Kena jadikan satu kewajiban, asal beranak je laju² bukak akaun Tabung Haji dan daftar haji...sama konsep kita nak segera beli insuran...untuk kemudahan di masa hadapan kekdahnya...


Sedikit tips untuk bakal² parents or bakal² tok nenek (if tok nenek nak belanja cucu² daftar haji)...elakkan bertangguh sebab takut terbeban dengan masalah kewangan or komitmen lain...Zafirah  and Zafran MIL aku yang sponsor duit register haji...asal dapat cucu baru je memang mil aku akan sponsor untuk register haji...mekaseh mak! ♥ ♥ ♥


Ekceli mak and baby tak payah ikut pi bank pun takpe...yang perlu bawak untuk bukak akaun cuma surat beranak anak...tapi kalau mak yang nak jadi 'penjaga akaun' so mak kena la ikut sekali pi bank sebab nak kena ada cap cari bagai dalam buku TH tu nanti...gituu


Tak lama pun proses bukak akaun...kitorang pi office hour...waktu petang...tak ramai orang...tapi sayang dorang takde stok tabung TH...T__T    Zafirah dulu dapat tabung sempena bukak akaun baru...hurmm kena cari tabung lain lah untuk Zafran nanti...Mr. DIY banyak jual tabung...hehe  :p


Tahun peruntukan haji untuk Zafran 2092...mereput nak oii! >_<


Zafirah dulu tahun dijangka 2057...beza 3 tahun je dah langkau sampai 30 tahun gitu...pfftt!


Takpe lah...yang penting dah register...setiap perjalanan hidup kita bermula dengan 'first step'...jadi untuk menunaikan haji, kami sekeluarga dah mulakan 'first step' kami...semoga ada rezeki kami dan kita semua untuk menunaikan rukun islam ke-5 serta dipermudahkan urusan olehNya...amin amin ya rabb!


ouh boleh jugak if nak tolong registerkan untuk orang lain...serius ni! korang cuma perlu bagi nombor ic atau nombor akaun TH orang berkenaan sahaja...and pastikan dalam akaun orang tu ada amount RM1300...kalau takde or tak cukup korang just deposit je duit sampai cukup amount RM1300 then terus register je...senang oii...kacang putih prosesnya! tak payah isi borang, cap jari segala bagai tu... :)


Jangan lupa tau register haji pada yang belum register tuuuu...RM1300 je...henpon android, apple boleh beli ada pulak duitnya kan kannnn...hehe  wallahualam  ^_^




Terima kasih sudi membaca!

Dec 18, 2015

Konsert Hi-5 di Istana Budaya

Assalamualaikum...


FYI untuk yang tak tahu apa itu Hi5...hehe


Masa aku tengok banner ni kat FB memang dah rasa teringin nak pi...sebab Zafirah suka sangat tengok Hi5 kat tv...aku siap download cite Hi5 kat phone...kadang datang tantrum dia time makan kat luar ke time berjalan ke aku bagi la dia tengok video kat phone...bukak youtube kang bazir data tenet...tu download awal²...senang...ulang² tengok cite sama je...tak kisah sebab bukan selalu pun dia layan video kat phone aku...  :)


Tapi bila tengok harga tiket masuk...gulp! membazir pulak rasa nak melabur sebanyak tu semata² tengok konsert...haha


Then few days sebelum konsert dak encem cakap dia ada tiket...orang sponsor...wohoaa! haruslah mak yang teruja dulu!! kahkah  :p


mekaseh Malaysia Airlines sponsor tiket kat kami...wakil Kelab Blogger Ben Ashaari...muahciked! :)


Show dorang ada dua sesi dalam sehari...pagi dan petang...kitorang amek yang sesi pagi...petang takut anak ngantuk dia tantrum dalam hall tak best la kan...


i'm officially mak anak 2! yeyy! kemain kan habis pantang terus berjalan sana sini...kuikui  :p


ada booth jual segala mak nenek menan² Hi5...harga boleh tahan mencekik...bebetul buat duit dorang ni...tu yang Zafirah pegang tu harga dia RM25 oke! pejam mata bayar sebab dia duk bising nak beli jugak...orang lain boleh beli nape dia tak boleh beli?? gitu argument anak bertuah ni...ikutkan dia nak beli 2 souvenir...penat gaduh suruh amek satu je...hehh


show start tepat jam 10.30am...


video
FUN oke!! fun gilaaaaaa!! paling best bila tengok Zafirah enjoy habis dengan show ni...enjoy yang tahap she's having the best time of her life!! giteww   tak pernah tengok dia seronok macam ni...nak nangis pun ada tengok dia terjerit² panggil team Hi-5 tu...sampai papa kena bawak dia pi depan duk bebetul depan pentas pastu tengok dia melompat²...


eh mama sampai sekarang nak masuk 3 series tak pernah lagi tengok konsert oke!! awak 3 tahun dah tengok konsert dari artis feveret...amboi amboi  :p


Habis show team Hi5 sep sep dengan peminat² dia yang duk depan pentas tu...Zafirah pun dapat la sep sekali...ingat kan oke la dah dapat bawak dia tengok live artis² Hi5 tu...


masuk kereta melalak...dia nak Hi5 dukung dia pulakkkk...adoiii  kalau dalam tv memang ending tu dorang akan dukung bebudak yang datang show dorang...so dia mengharapkan ada adegan mendukung budak la kot macam yang dia tengok dalam tv...


Memang ada sesi meet and greets...tapi tu kena beli tiket VIP bhaii...tak kose oke!! grrr  pastu papa bawak jenjalan pi tasik Titiwangsa sebelah tu...belanja eskrim dengan coklat...nak pujuk punya pasal...eii ngada sangat! -.-


Nasib la tak susah nak pujuk....on the way balik dia mentido dalam kereta...sampai rumah dia ungkit balik nak orang Hi5 dukung dia...grrrr


Sampai sekarang kalau ada show Hi5 kat tv memang bukak tu je...cerita lain dia takmo tengok...haha  aku oke je...sesambil tu dia boleh belajar english...aku pun layan sekali tengok...ada few lagu and step dance dorang aku dah hafal pun...pehh! :p


Anak korang minat Hi5 tak?? :)





Terima kasih sudi membaca!

Dec 7, 2015

Stok Susu Sepanjang Tempoh Berpantang

Assalamualaikum...


Walaupun anak dah 2, tapi baru sekarang aku faham and study betul² ilmu breastfeeding...time Zafirah dulu baca gitu² je....tak fahamkan betul²...udahnya stok susu aku kelaut...dah nak masuk kerja baru terhegeh² buat stok...lepas tu baru terkial² cari info macam mana nak banyakkan susu segala bagai...makin lama makin struggle aku buat stok susu...tu yang jadi kais pagi makan pagi tu...pam hari ni untuk esoknya...belum campur lagi tragedi peti ais rosak bagai....sumpah struggle...penat sangat hari² fikir stok susu tak cukup...


Akhirnya aku mampu bertahan setahun je untuk full BF Zafirah... T__T


Kali ni, untuk anak kedua, aku taknak ulang mistake yang sama...since peknen aku dah study macam² pasal breastfeeding, pasal cara² simpan stok segala...mujur jugak aku peknen sama² dengan opismet aku...so ada geng untuk study...bila salah sorang dapat info baru je kitorang akan sharing and discuss sama²...dah macam zaman kolej dulu, study and group discussion sebelum exam kekdahnya...hahaha  :p


So daripada pembacaan aku, sepatutnya minggu kedua lepas bersalin (at least) kau dah kena start pam susu dan simpan stok...ada yang hari ketiga lepas bersalin dah start pam susu...depends lah tahap kerajinan kau macam mana...hewhew  macam aku, hujung² minggu kedua lepas bersalin tu aku dah start pam...tu pun sebab rasa breast macam berat semacam...lagipun kawan aku cakap kalau selalu sangat kita biarkan breast kita bengkak susu, tak pam, tak keluarkan susu tu, nanti saraf akan hantar signal ke otak bagitau kita tak perlukan susu tu...haa tu yang jadi production drop tu...so bila aku rasa breast berat semacam, aku cuba pam...


dan hasilnya....


Alhamdulillah...syukur! segala puji bagi Allah tuhan yang Maha Memberi...tak sangka sangat, sekali pam boleh dapat banyak macam ni...masa pantang Zafirah dulu nak dapatkan 2oz pun susah! padahal baru minggu ke-2 ni...dalam pantang lagi ni...syukurrrrr syukurrrr!! laju² tunjuk kat dak encem tau sebab seronok sangat! ^_^


Sejak dari tu aku gigih pam hari²....aku pam waktu pagi dan malam...2 kali je sehari...waktu² lain bagi DF je ke baby...dah kata baby boy kuat nyusu kan...awal² dulu tiap 2 jam memang dia akan bangun untuk susu...now dah makin lama dia tidur...biasa dalam 3-4 jam sekali baru dia bangun menyusu...depends pada tekak dia...huhu


Tapi aku perasan tiap kali pam aku akan dapat dalam 3-4oz...aku simpan stok pun tak tentu...awal² dulu aku simpan 6oz sehari...then makin lama aku boleh simpan 8oz sehari...and now ada masa aku boleh simpan sampai 10oz sehari...mungkin akan datang makin bertambah...insyaAllah kan? syukur Alhamdulillah...


Aku cuma pegang dengan rules "demand and supply"....simple je...otak pun kena sentiasa positif...


Now dah nak habis pantang...aku berjaya simpan dalam 200oz stok susu...!


Ada almost 50 pack susu dalam ni...tak pernah terfikir aku mampu penuhkan fridge aku dengan stok susu anak...haha


Cara penyimpanan susu pun aku belajar dari group #bfmembers kat FB and kawan² terdekat...terima kasih bebanyak pada yang sudi berkongsi...kalau kau tengok ada pack yang gemok² tu haa sebab awal² dulu noob...tak reti nak leperkan pack tu macam mana...haha now dah retiiiiiii....yaa memang kena leperkan untuk penjimatan ruang yang maksimum! boleh sumbat banyakkkkk stok dalam freezer....aku takmo beli deep freezer...sebab kat rumah aku dah ada 3 fridge...so pepandai lah guna ruangan yang ada dengan sebaik²nya...giteww  ^_^


aku simpan based on berapa oz aku dapat sehari...ada pack yang isi 4oz susu, ada yang 6oz, ada 5oz...tak tentu...yang penting setiap hari wajib simpan stok...walaupun kadang tu rasa malas², tapi bila teringat betapa struggle nya aku mengepam untuk Zafirah dulu, terus gigih capai pam dan terus pam and simpan stok...kena pandai psiko diri sendiri untuk lebih rajin....huhu!


ouh aku guna storage bag yang ni...12oz punya bag...RM10 je...beli kat kawan aku...kalau korang nak beli, boleh roger Diana, 0126442002 (wassap only).


Tak sabar nak beli pam letrik baru...selama ni guna manual pam je...lenguh tangan...pam letrik yang lama, jenama Spectra macam dah rosak suction dia...kena hantar service kot...aku beli dulu dari biras aku...lebih dari 3 tahun dah pam tu...ni aku tengok susu aku pun meriah, berbaloi lah kalau invest sikit untuk pam baru...kan? kan??? haha  aku aim jenama Malish...kat Pumponthego ada jual murah...hehh cepat lah weekend!! :p


oke tu je nak cerita...aku takde niat nak menunjuk ye...entry ni sekadar berkongsi pengalaman and untuk rujukan diri sendiri di masa akan datang...peace! ^_^


Happy breastfeeding korang!! ♥ ♥ ♥




Terima kasih sudi membaca!

Dec 3, 2015

Keropok Kulit Lembu

Assalamualaikum...


Siapa pernah makan keropok ni sila komen 'SAYA'! :p


oke tu je nak tulis...


oke dak buat entry gitu?? bahaha  >_<


Aku suka keropok ni...and surprisingly Zafirah pun suka!!!! hari tu mak aku beli kat Bandung...beli 2 peket je...berebut makan dua beranak...bila dah habis dia mintak nak lagi...hahaha  aku tau kat Malaysia pun ada jual..cuma susah gila nak jumpa...yang aku tau kedai² minang or gerai jual sate minang biasa ada keropok ni...tapi tu lah...nak mencari tu...tetibe datang penyakit 'M'...hahaha


Dak encem geli nak makan keropok ni...sebab dia duk terbayang lembu...adoii menyesal bagitau awal² asal usul keropok tu...patut bagi dia makan dulu baru bagitau keropok tu made from kulit lembu...macam adik ipar aku...elok je dia makan...bila dah tau tu keropok kulit lembu dia jeluak balik...ampeh betul...mainan psikologi je tu...benda kalau dah sedap telan je lahh...haaa nafsu raksasa macam iols boleh la cakap gitu...kahkah  ekceli memang ada rasa²/bau² hamis lembu pun kat keropok tu...tapi idak la kritikal...sedap je aku telan...tak percaya cubalah sendiri...hahahaha  :p


kbai! ^_^






Terima kasih sudi membaca!

Dec 2, 2015

Sebulan Sudahhh :)

Assalamualaikum...


Kejap je dah sebulan umur anak teruna aku ni...gambar ni masa hari yang ke 34...time ni kat rumah sepupu dak encem kat KL...dia ada buat birthday party untuk anak dia...bukan sengaja tau nak derhaka pantang...ada la sebabnya kenapa aku keluar...and bukan bermakna bila dah keluar tu aku langgar segala tok nenek pantang...aku jaga jugak la makan minum aku, jalan slow², idak la berlari bagai, stokin tetap pakai haa...pastu time kat rumah kazen tu banyak duk dalam bilik takmo terdedah sangat baby dengan crowd...gitu...eh pandai la aku jaga diri sendiri and anak aku kan...lagipun mak aku yang izinkan aku keluar...haha


erm...macam tak puas pulak tatap muka Zafran masa baru² keluar dari perut aku...haha  Now dah makin sado...makin bijak...dah pandai nak main agah², pandai nak gelak²...gigit pipi tu baru tau  :p 


Isnin baru ni ada appointment dengan KK untuk cucuk sebulan, Hepatitis B, dos 2...aku agak tak sabar nak bawak dia pi cucuk sebenarnya...sebab tak sabar nak tau perkembangan kesihatan dia...huhu first time check up baby kat kk dari sebulan...Zafirah dulu kejap gi KK, kejap gi swasta...kali ni saja la nak maintain setempat...lagipun aku suka kk punya prosedur...detail  :)


HUKM bagi buku ni lepas bersalin hari tu...dah macam belacan rupa dia haa...terkena air lah, minyak lah, makanan lah...haha biasa tu biasaaaaaaa  :p 


so ni lah update terkini pasal Aisy Zafran


Berat: 4.3kg (berat lahir 2.94kg)
Height: 54cm


Untuk check up sebulan, mama pun kena check up jugak rupanya...kena check BP, berat terkini, check air kencing and bacaan HB...tapi untuk check HB tu dorang just cucuk sikit je kat jari untuk amek darah...kalau time peknen amek darah sebotol...sebab nak check benda² lain jugak...gituu  tapi nurse cakap check up sebulan je yang mama pun kena check sekali...next² tak payah pun... :)


ouh kot la ada yang nak tau, kalau taknak tau pun aku nak bagitau jugak...bahaha   berat aku sekarang 51kg...kena turun lagi 3 kilo untuk dapatkan berat ideal...latest berat aku before bersalin around 61kg gitu...pheww sedut lah lemak mama banyak sikit ye Zafran! :p


HB pulak 10.3 je...nampak nau memang spesis kurang zat besi dalam darah..tak payah tunggu peknen...tak peknen pun HB memang low...kahhh! nanti la aku telan vitamin tambah darah pelan²....now banyak sangat benda nak telan...dengan jamu lagi...loya tekak...hehh


k tu je nak cerita...tata! (^^,)





Terima kasih sudi membaca!

Nov 17, 2015

Kuala Lumpur Food Truck Feast #KLFTF

Assalamualaikum...


Alkisah sebelum bersalin hari tu...kemain gigih aku berjalan hulu hilir...kasi mudah bersalin kekdahnya...mujur lah berkesan...hihi


Korang pernah pi KL Food Truck (KLFTF) ni?? 

Lokasi: Dataran Merdeka...
Masa: Every Fortnight


Ekceli malam tu kitorang tak plan pun nak pi KLFTF...plan asal aku nak makan nan cheese RSMY kat Medan Tunku...Alhamdulillah sepanjang peknen merasa la melantak nan cheese 2 kali...tu pun dah hujung² peknen baru dapat...sebab restoren tu jauh nau...kalau ada cawangan kat Bangi takyah susah payah tunggu hujung² peknen baru nak pekena nan cheese...gitu ayat bodek suruh toke RSMY bukak cawangan kat Bangi...lolz  :p


Then otw nak balik Bangi lalu Dataran Merdeka....terrrrrrnampak lah KLFTF ni haa...tetibe dak encem cakap nak singgah...saja nak tengok apa yang menarik...sebab kazen aku pernah pi...dia tunjuk gambar kat wassap...dia cakap seronok tengok makanan...haha  so apa lagi kan? dah alang² sampai...bukan selalu nak datang sini...moh la singgah...boleh update kat blog apa² yang patut...giteww  :p


More reason nak singgah sini is nak bagi kaklong Zafirah tu main basikal dia...ikutkan plan asal nak bawak dia pi dataran kat depan masjid Putra tu...tapi dah tersampai kat dataran lain pulak so belasah je la...janji Zafirah boleh kayuh basikal sampai lebam  :p


betul cakap kazen aku...rambang mata tengok makanan yang dijual...mujur lah perut memasing dah penuh dengan nan cheese...so kitorang jeling² je lah...tak beli pun...eh beli air je..sebab dahaga....hihi 


dah puas tengok food truck kitorang jalan² area dataran tu...Zafirah kayuh basikal, kitorang kejar...kau ghase?? 


seronok gila kaklong dapat kayuh basikal laju², jauh²...kat rumah asyik kayuh pusing² keliling rumah je kan...nak bawak round satu taman perumahan tak rajin pulak...so ni haa mama papa kasi can kayuhhhh laaa sampai lebam! agak² dah lenguh kaki nanti kita balik...tapi korang rasa kaki siapa yang lenguh dulu?? :p 


 ada jugak persembahan api...bebudak je oii yang main sembur² api tu...hebat ko dik! ofkos la persembahan ni ada 'makna'...dah habis show ko hulur la singgit dua kat deme...


Aku agak terkilan tengok segelintir pengunjung, bila adik ni hulur topi nak mintak derma dorang pi lari jauhkan diri...macam la orang tu bagi bom kat kau...adohaii cuba la menolak dengan cara baik...kalau taknak bagi just say NO..tak perlu sampai jauhkan diri...dorang ni bukan harap ko derma sampai RM10, RM50...singgit pun dorang oke je...anggap je la sedekah...kalau korang mampu jalan² makan angin kat dataran merdeka dengan kengkawan kau, boifrren/gefren kau, apa lah sangat derma singgit kat orang...kan?? pendapat aku lahhh...


Zaman bercintan cintun dulu tak pernah nak dating kat sini...now dah ada anak syok pulak bawak anak jalan² macam ni...anak didahulukan, kebahagiaan diutamakan...giteww! :p


InsyaAllah akan repeat hang out macam ni lagi...tunggu Zafran dah besar sikit...boleh berlumba kayuh basikal dengan kaklong ke...oh myy! fitam mama! >_<


k tu je nak cerita...tata  (^^,)





Terima kasih sudi membaca!

Nov 16, 2015

Hero Mama dah Botak! ^_^

Assalamualaikum...


MIL aku cakap muka Zafran ada rupa mamak...genetik pak mertua aku la kot sebab FIL aku memang ada keturunan mamak...kazen mak aku pulak cakap muka Zafran macam muka ayah aku...mungkin sebab kulit dia gelap sikit...bahaha  oke la tu...Zafirah ikut keturunan mak aku kulit putih...Zafran ikut keturunan atok²...sok dah besar boleh jadi tall, dark and handsome...kalah KJ...wohoaa! *doa mak mak mustajab oii* :p


ouh alkisahnya Ahad lepas adik mak aku datang rumah...saja tidur semalaman sebelum gerak balik Kelantan...alang² dia datang, aku mintak tolong makcik aku cukurkan rambut Zafran yang kemain lebat tuuuu...yaa rambut hero aku ni memang sangat lebat...beza dengan kaklong dia dulu rambut halus kemain...malu² nak tumbuh...sampai sekarang pun macam tu...


Makcik aku guna pencukur macam ni...cap buaya to be specific...katanya cap lain tak setajam cap buaya...lambat nak mencukur nanti....kitorang follow je...dia lagi otai...haha  :p


baikkkkk sangat Zafran sepanjang proses mencukur...dia nangis kejap je...mungkin terkejut kepala rasa sejuk berangin tiba²...tapi lepas makcik aku dah dodoi² terus dia tidur...sampai lahhhh setel cukur satu kepala...pfftt! good boy!


Zafirah dulu pun makcik aku ni jugak yang mencukur kepala dia...boleh refer balik entry aku "Proses Mencukur Jambul"  :)


Tak lama pun makcik aku amek masa nak mencukur...otai katakan...ce suruh kitorang cukur sendiri...seminggu baru habis cukur kot? kahkah  :p


dan hasil selepas dicukur...








alolo slimnya muka tu...bila tengok gambar Zafirah dulu beza sangat...Zafirah bulat bam bam kemain...Zafran kocik jo...maybe dah habis pantang kot baru badan dia naik bulat bam bam jugak...tapi berat Zafran cepat naik walaupun kecik...3 minggu je berat dia dah 3.6kg...mana tak berat kan asyik menyusu je kerja...tapi sebenarnya tak kisah la bulat ke slim ke kecik ke bam bam...yang penting sihat ye dak? :)


Hari ke-15 baru dicukur rambut tu...oke la kan? janji cukur...hehe


oke tu je nak cerita...tata (^^,)



***********************************************************************************************


IKLAN

SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)

beli 2 atau lebih ada FREE GIFT menarik untuk korang!! free gift apa??
meh wassap cepat meh  ^_^





Terima kasih sudi membaca!

Nov 13, 2015

Kejutan Hari Jadi Dengan Teddyprank :)

Assalamualaikum...


7 November lepas besday dak encem...boleh kata setiap tahun aku akan pastikan celebrate birthday dia...paling koman pun belanja makan....zaman bercintan cintun dulu dah rajin nak celebrate² birthday...ni dah kahwin takkan takmo celebrate pulak kan?? patut dah kahwin la lagi rancak celebrate itu ini...kan kan?? pendapat aku lah  ^_^


Macam tahun lepas celebrate ramai² dengan family mertua kat Ayer 8...boleh refer entry "Pada Tarikh 7-11 hari tu"


Boleh kata every year aku akan celebrate birthday dak encem kat luar...tak pernah lagi celebrate kat rumah...bukan la nak riak kata banyak duit ke hape...saja bercerita...tapi tahun ni ditakdirkan aku berpantang time birthday dia...7/11 hari tu baru hari yang ke 13 pantang...takkan nak celebrate kat luar macam biasa kan?? aku nak jalan and duduk pun tak betul lagi...lambat pulak sihat luka episiotomy...huhu  dah la tengah pantang bukan boleh makan macam²...kang meleleh pulak air liur tengok orang lain mentakedarah...T__T 


So nak taknak memang kena celebrate kat rumah...tapi nak celebrate macam mana?? aku bukan boleh beli kek...makan kek pun tak boleh...err sikit² boleh la kan...hikss   pastu takkan nak suruh dak encem beli kek sendiri, beli hadiah sendiri, pastu celebrate kat rumah?? tak romantik langsung kan...hahaha  :p


Mujur lahhhh ada service birthday prank by Teddyprank!!! aku tengok IG dia je terus geliga otak aku nak plan birthday prank untuk suami tercinta...ewahh! rasanya sepanjang kitorang kahwin tak pernah lagi aku buat seprais kat dak encem...eh sepanjang aku kenal dia lah memang tak pernah nak buat seprais segala bagai ni...iols bukan la manusia yang romantik...haha  tapi dia pernah buat seprais kat aku sampai leleh gak air mata...masa anniversary kitorang tahun lepas...so aku rasa dah sampai masa aku pulak balas buat seprais yang dia boleh ingat sampai bebila...gituhhh! :p


7/11 tu jatuh hari Sabtu...syukur sebab aku boleh join sekaki buat prank kat dak encem...kuikui   team Teddyprank datang dalam lepas Zuhur gitu...ikutkan dak encem nak keluar tengah hari tu, ikut family dia pi kenduri...tapi aku cakap ada orang nak datang tengok baby...so dia kena duk rumah diam²...kahkah  takde orang pun tahu plan aku ni...termasuk lah family aku and family mertua...TAKDE SIAPA tahu oke! ouh dah last minute tu aku bagitau adik aku nak mintak pendapat pakej mana yang paling best...so dia sorang je lah yang tahu awal plan aku ni...haha  tapi dia kat London so dia pun tak sempat nak cerita kat orang lain pasal plan aku... :)


Perancangan dibuat seawal sebulan sebelum birthday...dalam banyak² pakej, ada 1 pakej ni je yang aku berkenan sangat...sebab gayanya unik and memorable! serius niiii...tak percaya cuba korang tengok video and gambar bawah ni  :)


video
nampak tak muka terkezut di situ?? Zafirah pun tumpang happy...haha


Lepas dah nyanyi² happy birthday, aku ajak dia keluar rumah pulak....makin blur muka dia...aku bagitau ada seprais lagi...hahaha



taraaaaa!! ni lah seprais yang palingggggg aku suka!! ^_^


Terkedu dia tengok sticky notes bersepah kat kereta...wahaha   and kalau korang nak tahu, sampai hari ni dia tak cabut² lagi notes tu...habis berhujan berpanas...aku rasa dah melekat teruk notes tu kat kereta dia...orang lalu lalang depan rumah kitorang mesti berhenti tengok kereta dak encem...mesti dorang ingat orang ni tak bayar bank ke hape? hutang along ke hape? kahkah  


eh ayat² kat notes tu sweet² kot! ada 250 sticky notes yang ditampal...gigih aku fikir perkataan apa nak ditulis untuk 250 notes...pfftt! tapi BUKAN aku yang tampal notes² tu oke! aku tengah pantang kot gila apa nak panjat² kereta semata² nak tampal notes...haha  semuanya dibuat oleh team Teddyprank...A-Z team Teddyprank yang buat...aku duduk rumah tunggu dorang bagi que untuk seprais je...and make sure tak kantoi lah time dorang tampal² notes tu kan...tak susah pun! hahaha  ^__^


kek tu sedap! cukup untuk kami tiga beranak makan...err tak habis pun...tapau sikit kasi adik² ipar...ouh buah oren tu makanan orang pantang...tak termasuk dalam pakej Teddyprank ye...ngee  :p


belon pun ado! tapi jadi mainan Zafirah lah kan...huhu


Thank you soooooo much Teddyprank sebab tolong jadikan birthday my husband tahun ni memorable and happening walaupunnnnnn iols dalam pantang...seprais menjadi!! wohoaa! lepas ni mungkin penulis skrip boleh buat drama tajuk Isteriku Romantik...bahahahahaha *panggg!*  >_<


Tak rugi upah service dari Teddyprank...I'm a happy customer! jom buat seprais untuk orang tersayang tak kira la husband ke, mak, ayah ke, mertua ke, sesiapa je lahhh...


tempah NOW!!!  ^_^


More info:
Instagram: @teddyprank
Facebook: Teddyprank
Call/SMS/Wassap: 019-7564019





Terima kasih sudi membaca!

Nov 6, 2015

Pengalaman VBAC :)

Assalamualaikum...


Boleh tahan mencabar jugak nak update blog time pantang...haha  >_<   oke straight to the point je la eh...skill menulis kelaut dah ni....huhu


Alkisahnya hari Ahad, 25 Oktober 2015, aku dah mula rasa sakit perut semacam...ekceli 2-3 hari sebelum tu asyik cirit birit je...aku tak pasti lah cirit birit tu satu petanda nak bersalin or hanya kebetulan....tapi tu lah yang aku alami...


So hari Ahad tu memang takde program apa²....tengah sarat² peknen paling koman pun jenjalan pi mall berdekatan je lah...tengok wayang ke, beli barang dapur ke, pi melantak ke....tapi Ahad tu memang takde pi memana...cuma tengah hari tu, lepas Zuhur aku tolong hantar ayah aku pi KLIA...dia nak fly to Vienna...ada conference...dia stay Vienna sampai 5 haribulan...then fly pi London pulak visit adik aku...alang² dah dekat katanya...


Sepanjang pi KLIA perut aku asyik rasa tak sedap je...kejap² kang sakit macam senggugut...kejap² kang rasa memulas pulak...otak aku pun blur dah kenapa sakit macam ni?? dah nak bersalin ke aku ni?? memang rasa tak sedap satu badan...rasa 'sesuatu' sangat tau...haha  mungkin lah naluri mak-mak ni kuat...memang boleh rasa dah sampai masa baby nak keluar...pfftt!


Tapi aku still abaikan sakit tu...sebab macam tak confident je...hahaha  dalam masa sama aku duk berwassap dengan kawan aku...dia dah 2 kali pengalaman rasa sakit contraction dulu pastu pi sepital jalan dah bukak 6-7 cm...so aku yakin dia lebih arif pasal 'tanda-tanda' contraction...eh time Zafirah dulu lain tanda² dia...boleh baca balik entry "Pengalaman Melahirkan Puteri Sulungku"


So kawan aku ni suruh aku check time laps...if  konsisten selang 5 minit sakit macam memulas nak terberak + senggugut, haa betul lah tu contraction...so beria lah aku check time laps kat fon...tapi takde pulak selang 5 minit....kadang 10 minit, kadang 5 minit, kadang 15 minit...tak konsisten pulak sakit tu....so aku releks lagi...sempat la terberak dulu...nak pastikan yang aku sakit perut sebab nak beranak or nak berak...hahaha


Lepas berak pun still sakit tu datang lagi...ahh sudah! memang betul lah kot contraction ni??!! cuak pulak tetibe! haha  bila dah Maghrib tu aku inform dak encem cakap dah mula sakit contraction...dia pulak cuak sekali...

"biar betul?? jangan memain!"  

eh takde masa lah nak memain benda² camni...hehh


Lepas Maghrib aku ajak dia beli dinner...sebab macam makin kerap je sakit senggugut + memulas tu....aku nak makan tomyam...kemain kaoo sempat lagi mengidam di saat² terakhir...kahkah  aku makan half je nasi sebab macam tak lalu pulak nak makan...tapi ku paksa jugak telan nasi separuh tu dengan harapan tu lah punca tenaga aku untuk meneran nanti...pheww


Lepas dinner sempat lagi tengok Gegar Vaganza...dak encem nak tengok siapa tah nyanyi....tak ingat pulak...dia kata lepas persembahan artis tu baru dia bawak aku pi sepital...aku okay je sebab still tak konfiden nak pi sepital....takut false alarm...hewhew  gigih check time laps untuk tengok kekerapan sakit contraction tu....


Then, makin lama makin kuat sakit tu...kali ni aku konfiden dah ni memang bebetul contraction...confirm sakit nak beranak ni...pfftt! nebes oii! mak aku pun dah bising suruh pi sepital cepat....kali ni aku pilih untuk bersalin di HUKM...jalan nak ke HUKM tu tak boleh jangka...dah la malam tu hujan lebat...risau jem....walaupun hari Ahad...kot la ada eksiden pulak ke tetibe...dak encem roger adik and abah dia untuk teman sekali...at least untuk tengokkan Zafirah if tetibe aku memang dah kena masuk labor room...aku memang mengharap jugak la jalan dah bukak besar...tak payah sakit lama sangat...ngee  doa je lah dulu...Allah knows best! :)


Sampai sepital terus pi emergency O&G...jangan tersilap pulak ye...emergency O&G memang khas untuk nak bersalin sahaja! :)


Nurse mintak kad registration, amek bacaan BP, amek sample urin then check jantung baby...aku kena tunggu dalam 20 minit kot untuk doktor datang check 'jalan'...sempat lagi aku request kat nurse nak doktor perempuan yang check...Alhamdulillah rezeki aku malam tu memang doktor perempuan on duty...hari sebelum tu doc laki...syukur ya Allah...walaupun doc chinese...asalkan perempuan aku dah bersyukur sangat...hehe  yelahh sepital gomen kan mana boleh pilih² doktor...tapi tak salah jugak if nak request doktor mengikut keselesaan kita...time tu takde la sakit sangat tu yang sempat je nak request² bagai  :)


Once doktor datang and check 'jalan' dia cakap baru bukak 2cm...sama macam Zafirah dulu...so doktor tanya nak stay wad ke nak balik?? aku mintak nak balik sebab terkenangkan Zafirah dulu kemain lambat 'jalan' nak bukak....dari tengah hari sampai ke malam tetap 2cm...so aku assume kali ni pun mesti lambat jugak...baik aku balik rumah je pi jenjalan dulu ke, exercise ke kat rumah...


Tapi bila doktor tau aku stay Bangi, dia tak kasi balik...dia cakap macam mana if aku nak beranak waktu pagi?? jalan pulak jem...susah nanti...so dia suruh warded je...hurmm aku pasrah...mungkin ini yang terbaik...aku serah semua pada Allah...tak henti² doa supaya dipermudahkan bersalin kali ni...paling penting aku nak sangat VBAC!


my kesayangan-s setia menanti luar bilik pemeriksaan...time ni aku dah duduk atas wheelchair...nurse akan tolak naik wad...yang lain pun ikut sekali...tolong hantar je...aku tak amek 1st class or private wing (FPP) macam kat Putrajaya dulu...so husband tak boleh teman duk dalam wad...aku memang taknak pun dak encem teman...aku nak dia jaga Zafirah....takpe aku boleh tahan sakit sorang²...Allah ada...Zafirah tu kecik lagi...dia tak faham kalau papa tinggalkan dia sebab nak teman mama beranak...serius dia tak faham... :)


Almost tengah malam jugak lah aku check-in ward...sempat la pesan kat dak encem mintak dia doa 'jalan' cepat bukak...risau jugak sebenarnya nak kena tahan sakit sorang²...kuikui


Baru 15 minit duk wad kejap² kang dak encem wassap and call sebab Zafirah rindu...adohaii aku sampai tak terlayan sebab duk menahan sakit contraction yang makin kuat...iskk even dia dah sampai rumah pun still wassap aku suruh hantar gambar lah...Zafirah susah nak tidur bila mama takde...wuwu sedey pulak! tapi aku tak boleh sedih...aku ada baca tips nak 'jalan' cepat bukak, time contraction tu ko kena senyum and rasa bahagia...haa gigih aku psiko diri sendiri untuk senyum and semai perasaan bahagia tu tau! kahkah  lagi satu tips, kena baring mengiring ke kiri...tapi aku belasah baring kiri dan kanan....ikut keselesaan...janji mengiring...haha


Aku cuba tidur, tapi tak boleh...baru nak lelap contraction datang...acaner nak tidur camtu kan?? aku masih lagi tengok time laps thru fon...nurse cakap if sakit datang tiap 2 minit inform nurse...nak check balik 'bukaan' dah berapa cm...dah tak boleh nak tidur, aku buat la senaman ringan dalam wad tu....haha  orang lain semua dah tidur...lagipun katil aku tirai semua bertutup...so tak malu la if orang nampak ke apa...aku cuma harapkan 'jalan' cepat bukak je...sebab macam makin tak tahan je sakit contraction tu  :p


Pukul 4am, sakit contraction sekerap setiap 2 minit...aku keluar cari nurse kat kaunter...nurse nan hado! HAHAHA 


oke tak kelakar...:p


aku round tempat lain cari nurse...rupanya nurse tidur dalam bilik rehat....aku kejutkan dia....mungkin dia tengah mimpi hantu, punya dia terkejut tengok aku...siap mengucap panjang...comel nurse ni  :p


Aku inform nurse, yang sakit contraction dah sekerap tiap 2 minit....so dia suruh aku masuk bilik pemeriksaan untuk check bukaan....time tu doc yang in charge jaga wad doc laki....aku nak request doc perempuan pun tak daya dah...duk fikir sakit je....lagipun pukul 4am mana lak nak cari doc lain....tak sempat!


redha...berserah pada Allah semoga semuanya dipermudahkan....zikir nabi Yunus tak berhenti aku baca sejak masuk wad...


Doktor cakap 'jalan' dah bukak 4cm...so dah boleh pecahkan air ketuban and masuk labor room....wow 4cm dah boleh masuk labor room rupanya...kat Putrajaya dulu tak silap kena bukak 6cm baru boleh masuk labor room...tak silap lah...tak ingat pulak...huhu  pecahkan air ketuban sakit oke!! FYI untuk yang tak tahu lah kan...aku pun first time kena pecahkan air ketuban...nak taknak kena hadap jugak lah sakit tu....selagi tak pecah ketuban acaner ko nak meneran nanti? T__T


Dah pecah air ketuban aku terus call dak encem...bagitau dia datang labor room kat tingkat 1...aku tunggu dia kat sana...terkejut dia aku dah kena masuk labor room...dia pun tak boleh tidur kat rumah...huhu


Sampai labor room nurse lain pulak check bukaan lagi....dah 5cm gitu....aku duk terbayang, dah siang baru aku beranak...sebab ramai cerita dorang kena tahan sakit lamaaaaa....so aku dah set minda yang aku pun akan rasa sakit contraction dalam tempoh yang agak lama... T__T


Dak encem sampai dalam pukul 5am lebih kot...dia datang sekali dengan mak aku and Zafirah...kaklong tu mana nak berpisah dengan mama papa...mesti nak ikut sekali...tapi dia tak masuk lah labor room...duk luar labor room je...mak aku jaga....mujur dia tak merengek pepagi buta tu...dah kata tak cukup tidur...dia main lari² kat corridor sepital tu....huhu good girl!


Dak encem masuk je labor room aku terus nak genggam tangan dia...sakit oiii!! haha  dia duk sebelah aku sambil google and wassap kengkawan cara pernafasan lah, cara meneran lah, bla bla bla....pastu dia pulak yang ajar aku buat gitu gini...nurse sibuk buat kerja lain....mujur lah dalam labor room line tenet laju...nurse tengok mesti pelik pebenda la asben orang ni main henpon time bini tengah sakit...kahkah


Ikutkan pukul 7am baru dorang check balik bukaan....tapi aku dah tak tahan pulak nak meneran....dak encem dah bising jangan teran lagi sebab 'jalan' baru 5cm....simpan tenaga lah bla bla bla....stress pulak aku dengar dia bebel  :p


Then nurse datang tanya, "puan dah rasa nak meneran ke?"


"aah..."


Terus nurse check 'jalan'....oke dah 9cm....asben tanya dah boleh teran ke?? ko tau nurse jawab apa??

"teran je lah pelan²"


ohoii mana boleh teran pelan²...tiap kali datang contraction aku teran sekuat hati kot...hahaha  udahnya banyak kali pulak aku meneran....pastu doktor pulak masuk check perut....tak tahu apa motif dia check perut...grr  doc pulak cakap tunggu 'jalan' bukak 10cm baru boleh teran...eh apesal nurse cakap lain doc cakap lain?? hehh  aku ikut cakap nurse je lah...sebab nurse tu macam lagi otai je...hewhew  sori lah doc! :p


Then masuk waktu subuh...mak aku suruh dak encem solat dulu....time dia solat aku memang dah tak tahan gila nak meneran...nurse tanya taknak tunggu asben ke?? slamber aku jawab, "takyah laa tunggu...tak tahan sangat ni..." hahahaha


Tapi sempat jugak la dak encem sampai sebelum aku bersalin....sempat la dia pesan, "dkna cakap time meneran tahan 10 saat tau...."  aku pun tak pasti pukul berapa si dkna ni bangun....daripada sebelum subuh tu lagi aku dengar dak encem pesan² itu ini sambil mentioned nama ko...sempat pulak ko layan dak ujang punya soklan siap bagi pesanan khidmat masyarakat bagai....hahaha   papepun mekasehhh bebanyak! #muahciked  :)


Masa meneran kali terakhir tu aku cuba bertahan selama 10 saat...pastu mula rasa pedih²....aku tau dah mesti kepala baby dah keluar...nurse tak tunggu depan aku pun...nurse sibuk buat benda lain...dia tengok macam dah keluar kepala baru dia datang dekat aku....pastu aku tak larat dah nak meneran...kahkah  time tu baru sampai hidung baby....nurse dah bising jangan give up sekarang! tapi aku memang tak larat gilerrrr...aku duk mengharapkan nurse guna vacum ke....haha  tapi nan hado! dia suruh jugak terannnnn!!! so aku tunggu next contraction, aku guna balance² tenaga yang ada untuk meneran lagi sekali...terasa nurse tarik keluar baby....legaaaaaaaa!!! hilang segala sakit contraction tadi....


Dengar pulak suara baby nangis...ffuhhh heaven! syukur Alhamdulillah....berjaya VBAC!! ^__^


Bila cerita kat orang macam eh sekejap je bersalin...warded tengah malam, pukul 6.25am dah bersalin...tapi time sakit contraction tu ya ampun rasa macam forever!! rasa nak sepak terajang semua orang dalam labor room tu...but ofkos it didn't happen la kan...walaupun sakit macam nak tercabut nyawa tapi aku masih boleh berfikir dengan waras...haha (^_^)"


fresh from oven...err selepas dibersihkan laa...huhu


Bagusnya HUKM ni, lepas baby keluar, darah pun lap gitu² je, potong tali pusat, terus nurse letak baby atas badan aku....skin-to-skin kekdahnya....perasaan tu sangat indah... :)


Dalam 10-15 minit gitu aku peluk baby...then nurse amek bawak pi tempat lain...nak amek darah untuk check ada G6PD ke idak and bagi asben azankan baby...sementara baby and asben kat luar haaa time tu la nurse jahit luka, keluarkan darah kotor segala...err aku rasa macam agak besar koyak and kena jahit..ngeri! :p


At the end baru doktor datang untuk check jahitan and keluarkan balance darah kotor...again, doktor laki yang bertugas time tu....dak encem cakap dia nampak Fatin Liyana....tapi shift dia sampai pukul 6am je...haa kalau tak, boleh selfie dengan baby kan kan...haha mak baby takyah selfie...lepas beranak muka serupa mak lampir....tudung tah ke mana, getah rambut tah ke mana....horror sangat muka aku time tu  >_<


Dah setel semua, nurse hidangkan air suam, air milo panas and biskut jacobs...dorang bagi masa sejam untuk aku rehat sebelum dorang hantar aku masuk wad balik....time ni jugak lah ko kena susukan baby...HUKM memang galakkan penyusuan penuh susu ibu...ai loike!! 


Time rehat tu baru terasa seluruh kaki kremmmmm!! menggeletar badan sebab penat sangat! ffuhhh! nurse suruh kuat semangat...nanti nak susukan baby lagi...sebab dalam wad asben tak boleh teman...family boleh datang ikut visiting hours je...standard sepital gomen lah kan....


Tapi bagi aku bilik wad, labor room and services kat HUKM sangat selesa dan memuaskan....serius ni! ramai dah kengkawan aku review HUKM punya O&G the best...tu yang bersalin kali ni aku pilih HUKM...kalau ko or asben keje gomen lagi untung...bagi GL je...tak payah pening pasal duit nak kena labur...subsidi gomen gitu...bila lagi nak guna GL suami kan?? aku ada kelebihan tu...haruslah nak gunakan! :)


kaklong geram nak gomol adik...grrr


Disebabkan aku bersalin subuh, aku request untuk discharge hari yang sama...sekali lagi aku doa semoga baby takde masalah apa²...aku pun sama...tak sabar nak balik!! :p


Alhamdulillah by tengah hari baby dah berak, kencing...aku pun dah selamat membuang pagi tu....so boleh la discharge...yeyy! keputusan darah baby pun oke...anak aku negatif G6PD! syukur ya Allah! dak encem datang visit aku dari tengah hari sampai lah aku discharge...rezeki aku wad hari tu lengang! banyakkkkkkk sangat katil kosong...tapi aku memang takmo duk wad lama²...kaki krem teruk sangat...susah nak duduk, nak berdiri apa lagi nak berjalan T__T


Dalam pukul 6pm++ aku balik...hujan lebat giler petang tu...sepanjang malam aku bangun untuk susukan baby je...tu pun dak encem yang tolong angkat baby letak sebelah aku...tak larat sangat nak bangun...haha  lembik sangat rasa badan ni...adehh  tukar pampers pun dak encem yang buat...pheww mekaseh hubby! muahciked! :)


oke sekian melaporkan pengalaman VBAC....memang beza bersalin secara czer and normal...aku dah rasa dua²... :)


ouh nama hero aku is Muhammad Aisy Zafran bin Mohd Azfar...yang bermaksud kehidupan orang yang berjaya...D.O.B 26 Oktober 2015, hari Isnin, pukul 6.25am... :)


Azfar - Zafirah - Zafran...sama makna iaitu orang yang menang/berjaya...saja pilih nama yang sama maksud and huruf pangkal AZ...gedik kan? biar aaaaaa   :p


till next entry...tata! (^^,)



***********************************************************************************************


IKLAN

SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)

beli 2 atau lebih ada FREE GIFT menarik untuk korang!! free gift apa??
meh wassap cepat meh  ^_^





Terima kasih sudi membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015