Dec 28, 2018

Bye Bangkok

Assalamualaikum...


Ehh macam kejap pulak aku habis karang cerita pasal Bangkok. Nampak sangat boring, tak banyak benda boleh cerita. HAHAHAHA!


Hari terakhir, kami lepak hotel je. Flight balik pukul 2.30pm tak silap. Pukul 11am dah kena gerak dari hotel. Company dah arrange transport siap². Turun breakfast pun lambat² je. haha~  Lepas breakfast, round pool area. Hari terakhir tu lah baru nak tengok kawasan pool tu. LOL~  Round area lobby jugak amek² gambar. Kill time gituu.


 Hari kitorang check-out ni hari Sabtu. Ramai orang pagi tu. Penuh cafe. Yang duk bersantai kat luar pun ramai. Boleh baca review pasal hotel ni kat >> SINI (klik)


Dah habis round area lobby, naik balik bilik untuk sambung packing.


 Seperti yang dijangka, luggage 'beranak pinak'. Parents aku pun sama. Dorang memang bawak luggage kosong jugak hari tu. πŸ˜


 Beratur untuk check-in. Alhamdulillah tak ramai sangat orang and cepat je urusan.


Sementara tunggu kaunter check-in bukak (sebab kitorang sampai epot awal sangat), memasing duk perabih duit baht especially duit syilling tuuu. Nak buat apa simpan duit syiling bukan ada value pun kalau nak tukar RM. haha~  Mujur kat epot pun ada 7-11, borong air susu, pulut mangga bagai, frozen burger punn beli. hahaha~  Air susu tu simpan ler dalam luggage siap² sebelum check-in. Pulut mangga makan sementara tunggu boarding.


Parents aku macam biasa, wrap luggage siap². Harga wrap tak silap 100baht. Lupa snap gambar.


 Bagusnya kat sana, dorang siap selit pisau lagi dalam plastik wrap so senang laa nak bukak bila sampai destinasi. Tak payah melilau cari pisau/gunting. πŸ˜  KLIA patut buat gini jugak. Simple je and yet convenience!


 Kat area boarding gate Don Mueng Airport ni ada playground gini. Boleh la bebudak main sementara tunggu masuk flight.


Area sini takde surau. Sebelum kastam ada la kot surau. Korang prepare je lah telekung and alas apa² untuk jadikan sejadah atau bawak je siap² sejadah kecik tu. Bentang je area boarding ni untuk solat. Kawasan ni luas so kalau solat kat sudut² tak ganggu orang pun.


Toilet, water dispenser ada disediakan kat area sini. Boleh refill air masak dalam botol.


 Adik baby awal² dah surrender. Penat betul yee dikk jalan² dengan mama. haa baru tau! hahaha~


Time balik aku tak beli hot seat pun. Sebab dah full. Parents aku je beli hot seat. Tu pun row pintu KELUAR. Kalau bawak baby tak boleh duduk kat row KELUAR tu. Mana² airlines aku naik pun gitu. Yang bawak baby, elderly and kids tak boleh duduk row pintu KELUAR.


Tapi seat aku 10 row yang pertama. Bila dorang dah bukak pintu flight, tak payah beratur pun. Ada lane khas untuk hot seat, seat nombor 1-10 and those yang bawak baby/kids. Anak² opismet aku pun dah mentido memasing. Penat lah nak dukung. So bila ada lane khas ni laju je masuk, tak payah tunggu².


Late lunch atas flight. Baby still mentido so aku boleh makan dengan aman. hihi~


Elok je nak landing, baby bangun. Nasib la tak lama sangat tunggu untuk landing. Adik baby tu bukan boleh duduk lama² kang dia gelisah. Dah la susu habisss time ni! Boleh pulak bawak stok NGAM²! Last susu dia minum masa take-off. Nervous jugak dia meraung cari susu. Syukur lah dia behave je. Bagi air masak pun oke. huhu~


See, happy je dia. Tak sabar nak gomol² kaklong dengan bang ngah. hihi~


Sampai KLIA2, kena menapak jauh gilaaa untuk keluar. Berpeluh aku dukung Zafri. adehh~  Patutnya sepanjang perjalanan ke pintu keluar tu KLIA2 kena sediakan jugak lah surau. Ni kat conveyor belt untuk collect luggage tu baru ada surau. Masalahnya nak berjalan ke sana dah makan masa lebih 15 minit! Buatnya orang kejar waktu, tak sempat nak solat sebelum berlepas, haru je. haihh~


Maghrib jugak baru aku sampai rumah. Salah satu luggage kitorang kena tahan pulak dengan kastam masa on the way keluar tu. Punca nya mak aku sekali kan semua susu² tube and pes² dalam satu luggage. Tu pun jadi isu ke? Kitorang explain je lahh benda ni takde jual kat Malaysia and semua tu kiriman orang. Sedara ramai tau. Kawan² lagi. Sorang kirim sampai 3-4 botol. Yang kirim pulak bukan sorang dua. RAMAI~  Untuk suspect kitorang meniaga memang tak logik lah dengan kuantiti tak seberapa tu.


Syukur lah dia tak cas apa². Barang murah agaknya. Berapa lah sangat untung kalau aku menjual semua tu. So dia bagi lepas je. haha~  Mekaseh ye encik.


Oke habis dah entry Bangkok. Semoga boleh jadikan rujukan untuk korang yang nak bercuti ke sana. InsyaAllah~





Terima kasih sudi membaca!

Dec 27, 2018

Cara Bawa Baby Food Semasa Travel

Assalamualaikum...


Seperti yang dijanjikan *ecece*, aku nak share cara aku bawak food untuk adik baby masa travel ke Bangkok. Mungkin lain orang lain cara nak handle and prepare baby food. Aku share ni pun sekadar memberi idea kat korang yang nak travel dengan baby, InsyaAllah.


 Aku bawak food yang dah siap frozen. Memang kat rumah pun aku biasa buat frozen food untuk baby. Masak bubur, sayur, lauk², then letak dalam ice cube and frozen kan. Bila² nak guna just ambil 2-3 cube and panas kan. Bagi aku cara ni memudahkan kerja² harian aku. Lagipun baby makan dalam kuantiti yang sangat sikit! Dalam 2oz gitu jee. Bazir pulak masa aku nak masak takat 2oz bubur + lauk setiap hari. Bukan hilang zat pun kalau makanan tu masuk freezer.


Well, depends masing². Ini cara aku.✌


Untuk bawa food ke Bangkok hari tu, aku prepare ngam² portion untuk 4 hari. Waktu lunch je aku bagi adik baby makan bubur. Breakfast aku bagi roti or buah² kat cafe hotel, dinner pulak susu je. Zafri tu baru 7 bulan wakk. Main food dia masih lagi SUSU. Bubur, puree semua ni just tambahan je. So takde la aku strict sangat bagi makan bubur sampai 3x sehari. Asal dia kenyang sudah.


 Simpan stok frozen bubur dalam cooler bag. Letak ice pack sekali bagi tahan. Perjalanan dari KL-Bangkok dalam 2 jam gitu je. Aku letak 1 ice pack ni pun dah cukup tahan.


Sampai hotel, terus masuk dalam fridge. Setengah hotel ada bahagian freezer, setengah takde. Macam Centara Watergate hotel ni, takde freezer. Pasrah je lahh letak dalam chiller.


To my surprise, tahan oke! Bubur cube aku tak cair langsung!! yahoo! πŸ˜


 Aku panaskan cube bubur dalam warmer Autumnz ni. Beli dari zaman Zafirah baby lagi. Dah 6 tahun umur warmer ni. Tulisan pun dah hilang² haa. Penutup bekas tu memang hilang. kahh! Lepas panaskan bubur aku transfer ler dalam bekas lain.


Zafran dulu tak pernah guna pulak warmer ni. Sebab tak berjalan sangat. hahaha~  Syukur lah aku tak buang lagi. Elok simpan dalam KC mak aku. Mujur jugak aku ingat benda ni masih wujud and bila selongkar KC terus jumpa! Kalau tak, haru jugak nak mencari satu rumah sebab asalnya tak ingat aku simpan mana. LOL~


Plan B, kalau aku tak jumpa warmer ni, memang aku tak bawak apa pun food untuk adik baby. kahkah~ *jangan contohi aku*


Ni gambar masa hari terakhir di Bangkok. Elok lagi cube bubur tu kan? Walaupun tak beku, tapi sebab simpan dalam fridge memang tahan wakk. Tak basi pun. huhu~


Atau cara lain korang boleh buat, beli porridge cooker saiz 1L ke bawah, masak panas bubur tu kat hotel. Tapi kena bawak bahan mentah siap² lah (beras, ikan bilis, sayur etc). Simpan dalam zip lock plastic siap² untuk portion sekali masak. Korang boleh Google je cara packaging bahan mentah while travel. Ramai dah share. Kalau travel more than 3 jam and nak duduk lama (lebih seminggu) memang aku prefer cara ni. Takat duduk 3-4 hari, perjalanan pun tak jauh mana, aku lagi suka bawak yang frozen, tinggal panaskan aje. gituu~


Ni salah satu contoh porridge cooker. Aku beli kat Shopee RM50 gitu. Saiz 0.7L. Kecik comel memang senang nak angkut masuk luggage. Sekali masak boleh la simpan stok untuk 3-4 hari. Boleh masak bubur, sup and panaskan makanan. Cuma gunakan air je untuk masak macam steamer la konsep dia. Ada timer, so tak perlu risau hangit ke apa. Eh try lah beli baru tau baloi ke idak. hahaha~


K sekian sharing tak seberapa dari aku, mak anak tiga. Masih belajar lagi untuk jadi yang terbaik. InsyaAllah.


Semoga bermanfaat!





Terima kasih sudi membaca!

Dec 26, 2018

Makan Malam di Usman Thai Muslim Food | Restoren Halal di Bangkok

Assalamualaikum...


Lagi tempat makan halal yang recommended di Bangkok. Banyak jugak bloggers review pasal restoren ni. Mostly blogger Indonesia lahh. haha~  Memang orang Indonesia dan Malaysia je ramai datang sini.


Jarak dalam 1km jee dari Terminal 21. Kalau larat better jalan kaki. Jimat banyakkk! Kitorang hari tu tak larat nak tunggu². Grab lembab, tuk tuk pun nan hado. Teksi je ada so terus tahan. 250baht dia cekik. Mak aku cakap bayar je lahh tak larat dah nak tunggu. Kesian baby katanya. huhuhu baiklahh~ 


 Allah blur pulak gambar. Snap guna aipong 5s jurr memang out gambar malam².πŸ™„


 Wow recommended dalam Tripadvisor πŸ‘


 Siap ada pakej delivery. Mungkin delivery ke hotel² berdekatan pun boleh kot. Tak tanya pulak. hihi~


Free wifi some more. Tapi data yang beli hari tu banyak lagi. Macam tak luak je. hahaha~


Pekerja² kat sini SEMUA FASIH berbahasa Melayu. Sama macam Yana Restaurant jugak. Rasa macam makan kat kedai Thai Sg Ramal sana. kahh!


Aku order teh ais, mak punya tembikai kot and ayah kopi panas. Ke mak yang order kopi? Tak ingat dahh. hahaha~


Menu lain lupa snap gambar. Zafri tak senang duduk dah masa ni. Penat sangat kot berjalan. Kena gilir² dukung dia dengan parents aku. Kitorang order nasi putih, tomyam and sayur.


Menu wajib selain tomyam, mango sticky rice. Sedap!! Actually takde beza pun rasa pulut sana dengan yang kau beli kat Malaysia. Tomyam je yang rasa lain sikit. Tapi still sedap lahh.


Grandfather love. ecehh~


Harga lebih kurang macam Yana Restaurant kot, pricey jugak. Lupa snap gambar menu. huhu~  Lagipun mak bayarkan. Mekaseh mak! πŸ˜˜


K tu je nak cerita. Bye!




Terima kasih sudi membaca!

Dec 24, 2018

Ada apa di Terminal 21, Bangkok?

Assalamualaikum...


Mall ni wajib singgah kalau korang sampai Bangkok. Sebab ID kat dalam mall ni sangat superb! Setiap level ada tema tersendiri. Percayalah, aku datang sini sebab nak tengok TOILET sahaja! kahkah~  Yaa toilet kat setiap level teramat unik. Ikut tema level tu. haihh baca lah entry aku ni sampai habis baru faham apa yang aku cuba sampaikan πŸ˜


Dari MBK Mall, kitorang naik train je (BTS- Bangkok mass Transit System). Nama station, National Stadium BTS. Beli tiket ke Station Asok. Tak ingat berapa baht tapi total 3 orang dalam RM10 kot. Lebih kurang lahh.


Kitorang siap tukar duit lagi kat station Stadium ni sebab habis pulak duit nyoping kat MBK Mall. Dasar orang perempuan, mulut cakap takde beli apa, tapi habis jugak duit. Parents aku pun sama habis licin duit baht. LOL~  Rate tukar duit kat sini oke so kalau korang nak tukar duit kat sana aku rekomen pi kat station Stadium ni lahh.


Lepastu tak reti pulak nak naik train yang mana. KAHKAHKAH! Aku cakap dah kat ayah kita naik je train mana² nanti kena tukar line kat station lain. Dia takk percayaaaa. Last² aku suruh dia tanya driver train. Sebab pak guard nan hado wakk. Information kaunter pun tah kat mana. Memang tiap kali train berhenti, driver akan keluar untuk pastikan takde orang terkejar² untuk masuk sebelum pintu ditutup. Driver cakap berhenti kat next station and tukar line. Setel masalah! hahahaha~  Nampak sangat tak biasa naik train. Noob sangat memasing haa~


Penuh orang dalam train. Bersesak². Mungkin peak hour, orang balik kerja agaknya. Pasrah lahh aku berdiri sambil dukung baby. Bayang seat pun tak nampak oii. Sandar je lah kat badan ayah. haha~  Adik baby siap main tarik² rambut orang dalam tu. πŸ˜‘  Dalam 15 minit kot baru sampai Terminal 21. 


Entrance dah macam masuk airport. Nice sangat! Eh mall kat sini memang kena lalu check-point gini. Setiap mall ada check-point macam ni. Kadang dia siap scan beg² yang kita bawak. Bangkok kawasan panas kan. Pernah kena bom bagai tu dorang jadi strict.


Kitorang terus naik tingkat paling atas. Senang dari atas, jalan turun ke bawah lepastu balik. hahaha~  Sempat membuang 'tanda' kat toilet sini. Jamban canggih gila! Sejenis takde paip, tapi guna bidder. Tapiiiiii kena tekan² macam jamban kat Jepun/Tokyo sana ya tuhann canggih sangat. Masalahnya aku tekan² tak keluar air pun!! T___T  Nasib lahh mak aku bawak botol kosong, aku isi siap² kat sinki, haa cebok guna air tu je. Sadis betul membuang dalam ni T___T



BTW: Terminal 21 TIADA SURAU!


 Level 5 ke 6 tah. Konpius pulak aku. Tema New York.


 Toilet tema New York. 


Toilet San Francisco


Toilet London


Toilet Istanbul


 Deko toilet Paris paling boring. Eh negara dorang pun boring. kahh! πŸ˜


 Toilet Rome paling aku suka!! Design sinki dia buat ala ala fountain. Lurfff sangat!❤


Toilet Tokyo


Toilet Carribean


SEMUA toilet dalam ni memang takde paip. Guna bidder je and kena tekan² grrr! Korang membuang siap² lah kat tempat lain. MBK Mall punya toilet oke ada paip. huhu~  More, sinki² dia ada censor. Letak tangan baru air keluar. Sampai aku cakap kat mak, "kita buat sinki rumah kita macam ni lah mak. Takde la masalah membazir air." πŸ˜


Ye aku tau kat Malaysia pun ada sinki jenis gitu. Biar la aku nak tulis sini. πŸ™„


Kawan aku cakap H&M sini lagi murah dari Malaysia. Tak sempat lah aku nak survey kedai dalam tu. Besar sangat tau mall dia. Tengok toilet je pun dah makan masa sejam. Baby tidur pulak tu. Nasib boleh gilir² dukung dengan ayah. Carrier ada je bawak tapi tak pakai sebab panas. Berpeluh² baby duk dalam tu.





Setel round toilet setiap level, kitorang pi dinner. Again ada masalah lagi nak booking Grabcar. Malam tu dah start pesta Loy Kratong. Aku difahamkan, bila pesta tu berlangsung, semua yang menyambut tu wajib keluar rumah. Tak boleh duduk rumah. Pergi la mana kau nak pergi asalkan kau keluar rumah. Gitu konsepnya. Tu yang jem hazabedah merata². Sampai tengah malam oke jem tu. pfft! 2 kali kot booking-cancel-booking-cancel. Last² ayah aku suruh naik teksi biasa je. Perjalanan dalam 2-3 KM je pun tapi dia cas sampai 250baht! (RM32.10)! ohoii ambil kesempatan sangat. Parents aku willing nak bayar je sebab penat dah tunggu lama². adehh~


Oke sambung next entry. tata!






Terima kasih sudi membaca!

Dec 20, 2018

Lunch di Yana Restaurant | Surau Dalam MBK Mall, Bangkok

Assalamualaikum...


Hari ke-3 di Bangkok, shopping time!! Walaupun shopping dalam mall je tapi banyak benda nak diceritakan. So aku asingkan lah entry untuk setiap tempat yang aku pi. hihi~


Alala lenanya tidur. Penat sangat ye ikut mama jalan²? Sebab plan hari tu pergi mall je, so kitorang keluar dari hotel agak lambat. Almost 11am kot baru keluar. Adik baby sempat take a nap dulu lepas breakfast.


Angkut lugagge siap untuk shopping. kahh! Sehari sebelum tu kazen aku ada bagitau dalam group wasap suruh bawak luggage untuk shopping. Senang sumbat je plastik² dalam tu. Takde la sakit jari kendong plastik banyak². Mak aku pun insist jugak bawak luggage. Senang tarikkk je. Brilliant idea ai tell you!


See? Mudah bukan? hahaha~  BTW since ada yang bertanya, beg tu mak beli kat London. Tak ingat kedai mana and harga berapa. Beli time sale krismas tahun lepas tak silap. Lightweight luggage dengan 2 saiz (medium and small).


Mula² kitorang pergi MBK Mall. Dari hotel naik Grabcar dalam 20 minit gitu. Slow lah grab kat sana. Kitorang kena tunggu lebih 30 minit untuk grabcar sampai hotel. haihh~


Sampai MBK mall, jalan² kejap pastu lapar. LOL~  Ayah aku pergi solat Jumaat kat masjid dekat² situ. Dia jalan kaki je pergi masjid. Aku dengan mak tunggu kedai makan.


Kitorang lunch kat Yana Restaurant sebab banyak review aku baca rekomen kedai ni. Halal dan sedap! Toke orang arab. Pekerja² orang tempatan tapi semua fasih berbahasa melayu. Datang sini macam makan kat restoren dalam Sogo je wakk. Mostly orang Malaysia dan Indonesia je datang sini.


Oke jom tengok apa yang aku order.


Coconut Shrimp Tom Yum, 299 baht = RM38.20. Isi² kelapa pun dia campur sekali. Mula² seram jugak nak makan, isi kelapa + tomyam macam pelik je. Tapi bila dah makan ehh ngam lahh combination tu!! Memang sedap! Mak aku tak suka tomyam dia sebab banyak sangat letak daun ketumbar. Mak tak suka makanan yang letak daun ketumbar. So aku share berdua dengan ayah. Kenyang oihh!

Balance kuah tomyam. Dalam tempurung kelapa tu penuh dia sumbat shrimp, so lebihan kuah dia letak dalam mangkuk lain.

Fish with sweet & sour sauce, 199 baht = RM25.50. Ikan keras kejung wakk ya tuhan sakit mulut kunyah. Apesal lah tak mintak tukar hari tu? Sekarang baru terfikir. duhh!πŸ™„

Fried Cayote Leaves, 199 baht = RM25.50.

Blue Lemon Soda, 60 baht = RM8. Rasa air ubat kahkah~

Antara menu lain yang sempat snap. Banyak oi menu dia. Tak gigih pulak nak snap setiap page. huhu~

Agak pricey jugak lah food kat Yana Restaurant ni. Patut dia bagi diskaun untuk orang yang bernama Yana. LOL~  #siscuba~   Foodcourt kat depan restoren Yana ni pun ada gerai jual Halal food. Maybe price cheaper lah sikit. Cuma aku rasa kedai Yana ni special sebab menu tomyam kelapa tu. Maveles sangat rasa dia.


Lepas makan kitorang pi solat. Surau ada disediakan kat Level 5, surau laki kat Level 6. Telekung dan sejadah lengkap dorang sediakan. Selesa sangat! Kemas dan sangat bersih. πŸ˜  Nak tukar pampers anak kat surau je lah selesa. Toilet dorang tak sediakan tempat baby macam kat mall sini.


Then sambung shopping lagi. Mall ni ada jual baju² macam Platinum Mall jugak and also souvenirs. Tapi tak banyak benda pun kitorang beli kat MBK Mall. Pekerja² mostly sombong lah. Kekwat semacam. Tak seronok aku nak membeli. Mana yang oke, ramah haa baru aku membeli kat kedai dia. Diskaun?? Jangan harap lah dapat! kahkah~  Dorang pun nak komisyen lebihhh!


Ada sekali tu kitorang beria mintak diskaun, dia taknak bagi. Then kitorang taknak la beli barang kat kedai dia. Terus dia nganjing, "haa no money to buy..no money, no money" ~   Dia tak tahu dalam luggage tu dah berapa plastik kitorang beli barang πŸ™„


Jalan dalam MBK mall sampai pukul 5.30pm gitu, pastu gerak pergi mall lain pulak. hihi~ 


Stay tune!✌




Terima kasih sudi membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015