Jan 4, 2011

Apa Beza Ikan Keli dan Ikan Semilang??

erm erm...takde beza...kut...spesis ikan yang sama...cuma kehidupan lain²...eh! pening! @_@





Ikan Keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.


Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting.
Sumber:: Wikipedia



ahhh! tak kisah la apa nama mereka...yang pasti aku suka gilakkk makan ikan keli!! yang masak dengan cili lah kan...gulai² aku tak minat!! pehtu campur lagi dengan sambal belacan...perghh! terangkat yu! ^_^




Saja nak tayang lunch aku tadi...setiap kali makan nasi campur mesti aku amek ikan keli + sambal belacan...tak payah lauk lain dah...janji lidah terasa pedas sampai hingus leleh² dah cukup memuaskan nafsu makan....nyam nyam~




Ada jugak orang yang geli kan nak makan ikan keli...geli sebab ikan ni ada misai macam pakcik tua yang pervert! dem! (-_-")    Tapi aku belasah je...janji lepas digoreng rasanya lebih nikmat dari tengok cerita kartun  =P     Ada juga terbaca pasal ikan keli haram dan halal...your comment please! picit SINI~


Kat Mines pun ada ikan keli kan?? kat kolam kat tingkat bawah tu? ke spesis lain?? bahahaha~  sukahati je buat statement Mines shopping mall bela ikan keli...lalalalala~  v(^^,)


Aku rasa aku ikut selera ayah aku lah...dia pun feminat fanatik ikan keli goreng berlada...pffttt~  "like father like daughter~"  ^_^     Korang minat tak makan ikan keli?? ke geli-geli? kehkehkeh~

















p/s::  eh perasan tak entry aku semenjakduamenjak ni pendek² je...tapi si Bena jarang online pulak sekarang..haishh~   nak buat entry panjang² balik lah...korang nak baca ke?? kui kui kui~


22 comments:

nabilah_2908 said...

oh...boleh geng la ni..sy pun peminat ikan keli.. ;)

kalau g makan kat ayam penyet pun..sy minta keli penyet..bukan ayam...huhu.. :)

Ciklinn said...

takkira nak gak jawab soalan ditajuk...

ikan keli mula dgn K.. ikan sembilang berakhir dgn G....

ciklinn suka makan tapi tak pernah siang dan basuh.... hahahha

six.september =_= said...

sambal ikan keli memang terangkat beb
tapi aku lebih suka ikan keli dalam sawah tu drpd ikan keli yang orang bela

lama gila kot tak redah sawah cari ikan keli

diana said...

akak lak macam mana masak pun tak pe..
asalkan keli..
memang best la..
kalau goreng
ratah gitu je..
makan dengan sambal kicap..
bestttt!!!!

iwan_dextrous said...

dua2 mkn msuk perut kenyang..erkkk...hihih


Dextrous cyber life

Finaz Jaafar said...

sangat tergoda tengok lunch sis nih...!!
kte pn ske ikan keli tapi ada kawan tak suka..geli~

liyana said...

oh ai loikeee ikan keli & smbilang. kat umah pgl ikan smbilang. haih sodap eh.. msk mcm mane pun ai sookaa yu.. *lapaaaa*

lionteen said...

lionteen xley tgk kedue2 ikan ni..seram..hehe..

ikan smbilang ade jnggut,ikan keli xde..btul x?
hehe

BENA said...

HAHAHAHAHA . yang tak leh blah . last2 tu bena jugak yang kene tuhhh . aduhhh . hehe . jarang2 on9 . tapi tetap setia dtg blog sis laa . heee :)

zra tak suke makan ikan keli . bak kate sis . GELI_GELI . hahahaha :)

tapi zra sokong bab PEDAS tu . sebab zra pon suke pedas2 kaw kawwwww punyeee . heeee :)

AiN5zOL said...

ERMMMM
SDAPP NYER....
YUP,SUKE SUKE SUKE...
SNGT SODAPP KN...

Rinna said...

Huhhh akak memang pengemar dan feveret tuh ikan keli.. bestnyaa.. sedap2 ikan keli sambalkan.. Lagik satu yang akak suka ikan keli salai pas tuh wat masak lomak cili api pergghhh sodap giler.. :)

Rara Farah said...

huhu..xmakan ikan keli...ikan 9 lagi lah..tp tgk xde beza kn...duwe2 ade misai

ieda said...

huhuhuhu akak punn x makan huwaaaaaaaaaaaa x leh jalan tekak nie huhuhuhu

nub said...

semilang salai..perhh layan..hahha

░♥si lampu neon♥░ said...

aku pon suke ikan keli..tapi ade gak orang tak makan ikan ni..JIJIK KATANYA..

CHECK ENTRI MANTAP
# QQ RINGS DONUT !#
# JAYA JUSCO BARU, MAHKOTA CHERAS#
# FAILED PARKING KERETA#
# NUFFNANG BUAT BLOG LEMBAP#
#AWEK KHAIRUL FAHMI KENA SERANG#

ANATI SOKI said...

yana~~ ikan keli bakar..cicah air asam.. walaweh.. layan habis!!

azureEn said...

TAK SUKE IKAN KELI atau yang sama waktu dengan nye. XD

keli = geli. isi dye lembik2. err.

eh dulu kecik2 suke tengok ikan keli kat Mines tu.. besar gile O.o~

JULYA said...

selera same la sis.tp julya x ska sambal belacan..hehe.tatau camne bleh suke mkn ikan sembilang ni.dulu mase skolah tak ska tau. sbb ye itam. yiarks

Along Tapa said...

lorh...cemana aku nak bezakan ikan keli dengan ikan sembilang dengan ko ni ek..ikan keli ni kaler dia gelap sikit sebab duduk kat sungai...ikan sembilang kaler dia cerah sikit...agak2 boleh beza tak yana??

Gorengbaek - Pesan cikgu kat sekolah adik aku aritu..bijak2~~

Hangit habis dah - Makin lama aku hidup.makin bosan dibuatnya...

syirakhalid said...

dulu sy pun tak makan ikan keli sbb mak kat rumah tak pernah masak. tapi sy belajar mkn dari kwn2 time study, terus ikan keli jd one of my peberet..:-)

Aki said...

aki suka makn ikan tuh,.kalau kat sabah, ikan semilang tuh ktrg panggil sembilang! :D

sepa said...

salam. pinjam gambar ikan keli eh.

di sini... http://hasribinhasfa.blogspot.com/2012/07/ikan-keli-udang-harimau-jatropha-dan.html