Oct 7, 2019

Cameron Trip 2019

Assalamualaikum...


Entry throwback lagii. Untuk rujukan di masa hadapan. Senang nak tau bila kali terakhir aku sampai Cameron. kahh!


So lepas attend wedding makcik aku kat Perak, kitorang terus gerak pergi Cameron. Kitorang booking homestay kat Crown Imperial Court, Brinchang. Aku pernah buat entry pasal homestay ni (refer entry πŸ‘‰ Cameron Highland Trip 2016). Memang recommended. Kebetulan memang datang ramai² tu kitorang booking lagi homestay ni. Plan asal booking 2 unit (owner lain²) sebab ada banyak family. Tapi last minute 2 family tak dapat join sebab masalah kesihatan. Lepas kenduri dorang terus balik KL. Last minute jugak cancel homestay. Patutnya kena burn lah deposit kan? Or at least kena bayar half harga sewa. Tapi kebetulan ada orang lain booking last minute so owner pulangkan semua duit deposit. Alhamdulillah. Semoga dimurahkan rezeki owner πŸ˜˜


Zafran umur 1 tahun 6 bulan, Zafri 1 tahun 1 bulan. Abang dulu behave sangat. Elok je duk diam bila nak snap gambar. Adik baby? Meligannn je kerja πŸ˜’


See! Mana maunya dia duk diam walaupun seminit!! Aku kena snap gambar laju² tau. hehh!

Lepas check in, aku ajak cousins aku jalan² kat strawberry farm. Dah agak lewat masa ni. Musim hujan masa kitorang datang ni so kena tunggu hujan berhenti baru boleh keluar.


Alahh kemetot nya Zafran dulu. Duk dalam carrier nampak topi je. bahaha~  Sekarang pun kemetot jugak walaupun umur nak masuk 4 tahun akhir bulan 10 nanti. Tapi akal panjanggggggggggggggg. Adik baby dah dekat sama saiz dengan dia. lol~


My sepupu² kpop πŸ˜


Time tengah baik. Kalau tengah gaduh tu habis puting beliung tempat tu nanti. haha~


Menu wajibbbb kalau datang strawberry farm. nyumss!


Waktu malam kitorang pergi pasar (night market). Bukan depan Crown Imperial tu dah. Sekarang dah tukar lokasi, jalan hala ke Tanah Rata. Aku tak ingat nama tempat dia. haha~  Malam tu hujan renyai², gigih jugak pergi pasar sebab nak shopping makanan. Family aku memang baka kuat makan agaknya. Semua gigih pergi pasar demi makanan. kahkah~  Sejuk² sedap melantak. Makan ramai² pulak lagi lahh asyikkk! 


Ni suhu waktu pagi. Sejuk wehh! Sebab musim hujan. Berkabus lagi.


Kabus teballll. Tak payah pergi negara lain, Cameron pun boleh dapat view macam ni πŸ˜


Kitorang tunggu sampai hujan reda, terus check out and singgah makan scones kat kat Kg. Sedia. Datang Cameron kalau tak singgah Kg. Sedia macam tak lengkap tau.😁


 Ahh tengok gambar je pun dah kecur air liur. Rindu Cameron!



 Beloved!


 Anak² aku pun banyak makan nasi lemak. Scones dorang tak berminat pulak ye. Hurm bagus juga, mama boleh makan banyak sikit. kahh!


 Gambar throwback lagi. 2014 umur 3 tahun (aku tengah pregnant Zafran kot masa ni) vs 2019 umur 7 tahun. Allah kejap nya besar anak mama ni πŸ˜


Tiap kali datang mesti bergambar kat sini. Malas pulak nak selongkar album lama cari gambar throwback. Yang atas² tu pun makan masa sepanjang pagi ye nak menggodek google photo/blog. hahaha~


Next, kitorang singgah restoren Abang kot nama dia. Nak beli nasi lemak strawberry. Memang tak reti kenyang ye? lol~  Sekali sampai, letrik takde, so tak boleh makan kat situ. Dia bagi tapau je. Tapi limited lah. Dorang habiskan apa yang sempat masak sebelum tu je. By the time sampai turn aku tinggal 2 pack. Ingat nak amek dua² (aku satu, mak aku satu). Sekali ada abang sebelah tu cakap wife dia ngidam. So laki aku cakap takpe lah, kita amek satu je, lagi satu bagi la wife abang tu. Sian pulak. ngee~


Next, singgah Bharat Tea. Sekarang dah kena charge ye nak turun tengok ladang teh tu. Ni mesti banyak kes vandalism so banyak kos maintenance. Hurm. RM2 kot per head. Tak ingat dah. Tapi takde la mahal. Kids free rasanya. Gigih ye turun, dah la baru lepas hujan, jalan licin. Gambar kenangan tu penting. Lagi mahal dari entrance fee tu. hihi~


Parents aku tunggu dalam kereta. Dorang malas nak turun.


Ayuhh posing!


 Pegang tangan mama sampai syurga ok! πŸ˜˜


Tangan apak menggigil tu duk lambung Zafran. Banyak kali snap jugak tu. Tapi demi gambar macam ni, gigih ye πŸ’ͺ


 Bila tengok muka anak², memang aku tak percaya aku boleh mengandung kan and beranakkan dorang. Belum cerita bab parenting lagi. pfft! Nikmat tuhan. Syukur Alhamdulillah πŸ’•


Kena beratur nak amek gambar kat sini. Lepastu main suruh je sapa² tolong snap kan gambar. haha~  Nasib lah budak tu pandai amek gambar. Lelawa gambar kitorang dia amek. Tq dik! πŸ˜


Oke tu je kisah Cameron 2019. Tunggu tahun depan pulak kot baru datang lagi. Laki aku bukan rajin nak drive jalan kona kona tu. haha~  Ini pun sebab dah alang² balik kampung, tu singgah.


Till next entry, tata!





Terima kasih sudi membaca!

Oct 2, 2019

Homestay Murah dan Selesa di Parit, Perak

Assalamualaikum...


Entry throwback ye gais. hihi~


Awal May hari tu, aku attend weeding makcik aku di Parit, Perak. Kenduri nya hari Sabtu, tapi mak aku ajak gerak hari Jumaat. Sebab lepas kenduri aku ajak family aku naik Cameron pulak. Alang² dah dekat tuu apa salahnya singgahhh πŸ˜


 Aku cakap kat mak nak gerak awal pagi. Baru lah baloi amek cuti Jumaat tu. Zafirah pun ponteng! Nak pergi wedding nenek kan. ehhh! πŸ˜  Tapi dalam pukul 10.30am jugak baru gerak. Not easy lah menyiapkan 3 tentera kecik. huhu~


Plan asal nya nak bermalam kat rumah kawan mak aku. Dia ada buat homestay area Bota. Aku membayangkan rumah kayu yang cantik macam kat Melaka tu. hekhek~  Sekali bila sampai rumah tu......herm..... Mungkin expectation tinggi sangat. πŸ€”


Bila jumpa orang yang menjaga rumah pun sama² uzur (abang pada kawan mak), tak berani lah nak komplen banyak. Aku rasa tuan rumah boleh baca fikiran kitorang. Dia suruh kitorang masuk dalam rumah untuk tengok keadaan dan pastikan tak salah buat keputusan. Allah, serba salah jugak sebenarnya. Aku cuba jugak positifkan diri, cuba untuk terima bermalam kat situ.


Tapi ayah aku taknak. Awal² dia dah tarik muka. kahh! Laki pun remind, adik baby tu fragile. Tak boleh kena habuk² ni. So kitorang guna alasan baby je lah untuk cancel duk situ. Memang kebetulan sampai je Parit baby batuk². Aku rasa dia sensitif bila jalan jauh. Padahal masa kat rumah elok je sihat. Sampai sekarang tak berani bawak baby drive jauh². Nak pergi negeri lain sila naik flight! gituuu~


So kitorang decide untuk cari homestay lain. Rumah tu OK. Besar dan luas. Laman pun luas memang seronok bebudak main kejar². Tapi agak berhabuk (lantai, katil, perabot etc). Sedikit uzur lah bagi aku. Tuan rumah cakap biasanya bebudak muda yang duk situ. Logik lahh. Murah kot dia bagi sewa, RM150 je semalam! Kalau duk 10 orang baru berapa ringgit satu kepala?


Last minute bertukar plan, panik jugak lah nak mencari tempat bermalam. Then mak aku suggest bermalam kat Lanai Casuarina Cempaka Sari. Dekat dah dengan rumah pengantin. Walaupun hotel tu NOT recommended jugak lah sebab berhabuk and takde family room. huhu~  Tapi, no choice kan?


Sekali fully booked daaa. hahaha~


Aku tak ingat kitorang google ke waze je nearby homestay. Then laki aku call nombor yang keluar, Alhamdulillah jumpa yang available.


Dekat je dengan Lanai Casuarina tadi.


Kalau korang dari KL, nampak je tower clock tu masuk simpang kiri (anak panah). Homestay tu betul² depan klinik kesihatan Parit. Rumah kedai tau! Mak aku dah mengeluh. Biar betul nak duduk rumah kedai?? hahaha~  Ayah aku pun sama skeptikal. Tapi muka dia cool lagi. Penat driving kot malas nak layan. hahaha~


Owner homestay ni cina. Banyak unit homestay dia. Kiranya kat shop lot tu ada banyak unit dia punya. Ada 2 bilik, ada jenis SOHO, ada 3 bilik. Pilih je lah mana yang sesuai dengan family korang. Bagus dia layan kitorang. Siap ajak masuk dalam tengok keadaan rumah dulu. Beria dia ajak tengok dulu. Kalau taknak takpe takde hal. So laki aku pun ikut laa tengok keadaan rumah.


Guess what??


LUAR SETINGGAN, DALAM KONDO! Boleh bayang??


Sempat aku amek video.


Living hall. Ada sofa bed juga so anak² aku tidur situ. Meja makan dengan 2 kerusi, penyangkut baju, TV ada kat area ni.

Room 1. Almari solek, katil Queen, iron ada dalam ni.

Bilik 2. Almari solek, katil Queen.

Setiap bilik ada penyangkut baju yang lekat kat dinding jenis cangkuk tu. Cukup la untuk gantung tudung, seluar etc. Kemudahan lain: water heater, iron & ironing board, air cond, TV (siap astro). Sejadah pun disediakan. Mungkin sebab ramai melayu Islam yang datang sini. MRSM dekat pulak tu, kadang parents datang nak hantar, amek anak dorang akan bermalam kat homestay ni. Owner cakap musim perayaan biasanya FULL HOUSE! Pehh hebat! Kebersihan aku bagi 10/10!!


Puas hati sangat sebab jumpa homestay yang elok and selesa untuk bermalam. Padahal esoknya tu awal pagi nak check-out sebab makcik aku nikah pagi. Walaupun dekat, parents aku malas nak ulang alik. Dah jumpa sedara mara takkan lepak kejap je kan? Dari kenduri terus gerak pergi Cameron je. Senang.


So kalau korang datang Parit and tak tahu nak stay mana, boleh try booked homestay ni ok! Tak silap aku yang 2 bilik tu RM150 gitu. Yang penting takde habuk!! haha~


Adress:
Parit Neoh Homestay
No. 13 Jalan Pejabat Pos, 
Parit, Perak





Terima kasih sudi membaca!

Sep 26, 2019

Sambutan Kemerdekaan ke-62 Tahun! | Dorsett Hotel, Putrajaya

Assalamualaikum...


Pertama kali tengok perbarisan dengan anak², 3 tahun lepas, sambutan yang ke-59 tahun. Masa tu buat kat dataran Merdeka, KL. Zafran baby lagi masa tu. Sejak dari tu rasa seronok and berkobar² tau nak tengok perbarisan lagi dan lagi. Tapi sambutan yang ke-60 tak pergi kot. Laki aku malas. kahkah


Tahun lepas, sambutan yang ke-61, buat kat Putrajaya. Laki aku yang ajak pi. Kena rasuk roh patriotik kot? bahahaha~ Takde pulak update entry heh! Takpe lah cerita kat sini je. Keluar rumah pukul 7am, sampai Putrajaya dalam 7.30am gitu. Parking tak se-susah dataran KL. Yelahh building office je kat sini, park mana² pun takpe. Tak risau block laluan orang ke, kereta orang ke. Bawak kereta Axia hah lagi senang nyelit celah² tiang. hahaha~


Tapi, nak balik tu ya ampun jem melekattt. Ada la 30 minit melanguk dalam kereta sebab tak boleh gerak pergi mana². Kiri kanan, depan, belakang semua lah jem! Dah la memasing lapar sebab tak jumpa pulak orang menjual² makanan. Sian anak² aku. Adik baby tinggal rumah mak aku jaga sebab baru 4 bulan umur dia takmo la bawak dia tempat sesak² gitu.


Then, aku nampak Dorsett hotel. Terus cakap kat laki, "next year kita duk Dorsett je lah. Senang jalan kaki je pergi dataran. Takyah fikir nak cari parking, nak bersesak² balik. Releks sikit."


And you know what?


Laki aku ingattttt pesanan aku! wahahaha~ Ai is amazed! Sebulan sebelum merdeka dia dah siap booking Dorsett Hotel, Putrajaya. Booked lambat² kang penuh oi.


 Hari kejadian. Ikutkan laki suruh half day sebab nak check-in awal. Aku malas la nak bazirkan cuti aku, so aku balik kerja awal dalam pukul 3pm gitu. Kalau balik awal takpeee, bos tak marah, tak tolak cuti.😁


Lepas Jumaat laki pergi check in dulu, then dia balik rumah tunggu aku balik kerja. Tak paham aku kenapa nak check-in awal sangat. Rupanya dia nak request bilik high level. View lawa kalau bilik tinggi katanya. huk alohh~ Aku follow ajee walaupun takde beza pun aku rasa bilik memana pun.😜


Anak² aku paling happy. Bebudak kalau cakap nak tidur hotel memang happy sokmo. Tambah hotel tu ada swimming pool. Dia punya happy tu, kau suruh dia buat kerja apa pun dia akan buat tanpa bantahan! hahahaha~


Seperti yang dijangka, memang FULL HOUSE! Masa aku sampai ramai la orang kat lobi.


Katil King. Aku bawa toto jugak. Mana muat sumbat 5 beranak 1 katil tu. huhu~  Bantal extra memang dorang bagi dalam almari. So bawa toto je cukup.
Tak sempat snap gambar dah sepah dulu dorang ni. hehh
Ruang masuk dan bar minuman. Fridge ada dalam kabinet tu.
Toilet. Shower dia bukan jenit melekat kat dinding so selesa la bebudak nak mandi, especially baby.
Toiletries disediakan. Tapi aku tak pernah la pi hotel tak bawak toiletries sendiri. Mana nak tau kan hotel tu sediakan berus gigi ke idak. Rasanya takde pulak tulis dalam Agoda ke, Booking.com ke. kan?
Pool area. Petang tu ramai betul orang. Dah kata hotel full house kan. Memang meriah. Panas lit lit pulak tak kuasa aku duk lama² atas tu. Dah la tengah sinus pulak masa ni. Sakit kepala aku baik baring kat bilik lagi syok.
Lepak kejap je sekadar nak tengok macam mana rupa pool tu. Plan asal aku nak join jugak berendam, sekali lupa bawak seluar mandi daa. Tu yang malas lepak lama. Laki yang jaga bebudak mandi. Aku dengan baby lepak bilik je.

 Lepas Maghrib, kitorang keluar dinner kat Ayer 8. Tu Lan Careno, bff laki aku *tiberrr*. Memang berjanji pun dengan dia nak duk Dorsett untuk tengok perbarisan. So dinner pun sama² lah. πŸ˜


Antara menu yang kitorang order. Aku tak larat sangat nak makan malam tu sebab sinus tu lahh! grr~  Dah makan antihistamine pun gatal lagi hidung aku. Stress betul. Laki aku beria makan siap bertambah nasi.
Lepas makan, beli jiwa anak² kat Bubbles and Beans, level bawah Ayer 8 tu.
Sementara anak² main, kami lepak membawang duluuu πŸ˜
 Pukul 11pm gitu kot baru balik hotel. Allahu, macam mana lah nak bangun awal. Plannya, subuh² tu nak kena keluar dah sebab biasanya pukul 6.30am memang dah ramai orang area dataran.



 Pukul 7.15am baru turun. hahaha~  Tu pun dramaaa nak kejutkan dorang bangun and mandi. Beli roti and air kat 7-11 bawah hotel, baru pergi dataran. Memang ramaiiiii orang! pheww~


 Nasib la ada Lan, dorang turun awal so dapat la chop tempat depan sekali. Dekat jugak la dengan area pentas. Tapi dekat dengan speaker ya aulohh bingitttt telinga. Situ je yang available katanya. Tempat lain semua penuh dah. Belasah je lah janji dapat tengok perbarisan. huhu~


Baby yang sentiasa gelisah sebab speaker kuat gilerrsss! Berdentung² jantung punya kuat. hahaha~ Aku sempat jamah roti gitu² je. Busy tenteram kan baby.


Ihsan kamera tok laki. Aku busy lah dukung baby meligan tak dan pegang fon pun.πŸ˜’
Yang ditunggu-tungguuuu. Eh tahun lepas takde tau kontinjen dorang ni. Serius takde! But this year dah ada balik. Yayy!

Bagi aku, suasana sambutan kat Putrajaya JAUH lebih selesa banding di KL sana. KL tu kiri kanan mall, jalan sempit, sesak! Dataran Putrajaya ni luas. Korang boleh banding kan lah gambar dalam entry ni dengan entry aku 3 tahun lepas (sambutan yang ke-59 tahun). Memang beza tau. Part sejarah, sentimental value, KL tu toksah cerita lahh. Aku kekecik dulu mana wujud lagi Putrajaya tu. haha~  Aku just share realiti nya pada zaman sekarang. πŸ˜


 Dalam pukul 9am lebih gitu aku decide untuk balik hotel. Baby dah tak selesa sangat, meragammmm! Eiii syukur gilaaa duk Dorsett! This year terpaksa jugak lah bawa adik baby sebab tidur hotel kan. Mak aku pun taknak punya kalau aku tinggal kan baby dengan dia. Lasak ok! Kang dia main turun naik tangga macam mana mak aku nak kejar? huhu~


 Lepas bagi susu, dia sambungggg meligan. Actually memang dia nak tidur, sekali hujung² perbarisan ada air show pulakkk. Sukhoi kot lalu, bergegarrrr hotel. Terus segar mata dia πŸ˜‘


Dah dia taknak tidur, aku kemas² la barang, mandikan dia, tukar baju semua sementara tunggu apak and yang lain balik. Pukul 10am habis dah perbarisan. Kejap je pun. Nak chop tempat tu yang kena datang awal. hihi~


Zafirah sempat berendam swimming pool sebelum check out. Biasanya bila duk hotel kitorang akan request untuk late check-out. Alahh tak lama pun. Biasa dorang bagi 30 minit extra je. Tapi sebab weekend, full house pulak tu, hotel tak bagi late check-out. Kena sharp pukul 12pm juga keluar. Nak dekat pukul 12pm siap call bagi reminder kena check-out awal. hahaha~  Yelahh faham, cleaner nak kemas bilik, pukul 3pm orang lain pulak masuk. Kang tak sempat kemas, guests seterusnya mesti bising.


Siap bertukar baju memasing! Nak pergi birthday party pulak kat Klang. Gigih! hahaha~


Puas hati la stay sini. Staff pun ramah tamah, senyum je greats tetamu. InsyaAllah next year kalau sambutan kat Putrajaya lagi kitorang akan stay sini lagi. Kalau korang nak follow jejak aku, booking at least sebulan awal oke! Lambat² gigit jari je lahh. haha~


Tapi kalau sambutan kat KL, aku nak booked hotel area dataran KL lah pulak. Gigih yee. πŸ’ͺ


Check-out vlog aku pasal hari kemerdekaan kat Youtube πŸ‘‰ https://bit.ly/2mz6dYH
BTW, sehari sebelum merdeka tu aku kena sinus. Tak sangka pulak kuat bunyi sok sek sok sek dalam video. Itu pun aku dah cuba kurangkan sebanyak mungkin bunyi sok sek sok sek tu. Bukan sengaja kayy! Pastu bukan lama pun ada bunyi tu. Tengok sampai habis lah baru komen πŸ˜


Thank you sudi baca. Till next entry πŸ˜˜





Terima kasih sudi membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015