Jan 15, 2019

Anak Sulung Darjah 1

Assalamualaikum...


 Alala kejapnyaa dia dah darjah 1!! Terasa ngilu² parut czer tengok gambar ni. huhu~  My first born, first love, first motherhood journey. Anak yang paling senang diurus, tak banyak karenah. Makin besar ni je makin mengada. Dah pandai melawan. Amboi baru darjah 1. Tunggu mama beli rotan siapp! πŸ˜’


Sadly, masa hari pertama dia masuk sekolah, mama tak dapat ikut sekali sebab jaga adik baby dalam wad. Ye wakk adik baby tu warded lagi buat kali ke-3. Kitorang celebrate new year kat emergency red zone. Kau rasa aku ada masa nak sakit kepala? Noooo! Nanti lah aku up cerita adik baby tu. Nak cerita pasal kaklong Zafirah duluuuu. Excited gila anak masuk darjah 1..😍


Mujur jugak segala kelengkapan dia dah setel beli sebelum adik baby warded. Agak last minute jugak lah beli. Sebab duk menunggu surat dari sekolah tak sampai². Once dah sampai, zasss terus borong kat PasarayaMu, hentian Kajang sana. Sekolah dia dah list kan jenis² baju, tudung and kasut macam mana nak kena beli. Tak boleh beli sebarangan. Contoh kasut, kena warna hitam and jenis kanvas, tudung tak boleh ada awning. gituu~


Baju² kat PasarayaMu agak murah and kualiti setanding Canggih. Aku beli jugak selai brand Canggih. Lepastu tengok kawan² share pasal PasarayaMu, kitorang borong situ je semua. Aku beli kain jenis licin senang nak iron and less kedut. 


Total lost: RM180+:
🎈3 helai baju (total 4 helai termasuk Canggih)
🎈 4 helai kain biru and 1 helai kain hijau
🎈Kasut hitam 2 pasang (kanvas)
🎈Singlet 5 helai
🎈Tudung 2 helai
🎈Serkup kepala 2 helai


Semua below RM20 sepasang. Kasut pun belas² ringgit jeee halahh halahh. Tapi nanti untuk sukan kitorang beli kasut lain yang lebih kualiti. Sebab ramai share kasut mur mur ni cepat lah koyaknya. Stokin 5 pasang kitorang beli kat PKNS, sebab masa pergi PasarayaMu takde stok pulak saiz S.


Stationeries aku beli kat MR DIY. Alahh bukan banyak pun beli. Pencil and pencil color dah ada semuanya. Dapat hadiah dari family day lah, door gift birthday kat tadika, hadiah orang bagi. Bila kumpul² semua hahh jimat duit mama nakkk! Aku just topap mana² yang tak cukup je macam gam, stapler, pemadam. Haa tu je kot. haha~


Last sekali beg sekolah. Punya tak tahu nak beli beg macam mana, sampai lah adik baby warded tak beli² lagi beg. Adudu~  Macam biasa lah aku bergilir jaga baby kat hospital. Aku jaga malam, laki jaga siang. 1 haribulan tu laki datang tengah hari gitu. Aku balik kemas² apa² yang patut, iron mana² kain baju yang laki tak sempat iron, kemas beg siap² letak depan pintu. Then aku tidur jap. Qada balik laa tidur dah malam new year sambut kat ER khenn. hihi~


Aku bangun dalam lepas asar gitu, siap² terus bawak Zafirah pergi Parkson. Depan rumah jurr ya tuhann syukur sangat rumah mak ni center segala benda. Kedai bakery, klinik, kedai runcit, klinik gigi, bank etc, paling best kedai makan, setiap 300-500 meter kot. haha~  Sebab tu tak kisah beli barang kelengkapan sekolah last minute.


Zafirah dah bagitau awal dia nak beg tarik Little Pony. Kat PKNS jual RM150, jenama Disney. Papa cakap mahal. Sampai Parkson, harga RM89.90, keluaran Hasbro. Terus onzz je. Malas nak survey dah. Anggap la ni hadiah dari mama sebab kaklong naik darjah 1 and sebab mama tak dapat hantar kaklong pergi sekolah hari pertama. Sebak oke sebakkk! T____T


Happy sangat dapat beg idaman. Anything for you sayang!!


Malam tu aku pergi hospital, tukar shift dengan papa. Dah pesan dengan mak aku tolong pakaikan tudung Zafirah nanti. Risau papa tak retiiii. huhu~


 First day of school! Segak kaklong! πŸ˜πŸ˜˜


Steady kaklong! Macam ni lahh anak sulung. Berani! πŸ‘


 Video call dengan mama and baby. Aku berjaya tahan air mata! kahh! Tak lama pun dapat vc, lepastu dorang kena pergi perhimpunan pulak. Papa kena dengar taklimat dari cikgu kat surau.


Alala behavenya. Yelahh selected student je yang boleh masuk sekolah ni. Bebudak baik la semua senang cerita. Tak mencabar sangat cikgu. hahaha πŸ˜πŸ™


Then, papa datang hospital, tukar shif lagi dengan aku. Balik sekolah aku amek Zafirah.


 Dah macam belacan haa. hahaha aduyaii kaklong. Eh jangan kata tudung belacan, baju pun belacan! Kat pergelangan dia tu ada stain apa tah. grrr~  Aku spray guna pre-wash Cosway je. Lepas spray, campak mesin basuh macam biasa. Setel. Tak perlu rendam², sental². Kalau teruk sangat kotor, lepas spray tu rendam lah kejap. Pastu baru basuh.


Malam tu papa tidur hospital. Sebab aku nak merasa jugak hantar Zafirah pepagi tu.


2nd day school. Aku pin kan tudung. Mak aku cakap tudung dia longgar. Tu yang tersembol² rambut. Sian anak mama. Lepas dah pin baru la semenggah sikit. Maintain segak sampai petang. yeyy!


Untuk hari ke-2, pihak sekolah tak bagi dah parents tunggu dalam kawasan sekolah. Siap buat announcement. Aku ingat nak tunggu lama sikit, membuang masa nak hantar Zafran pergi tadika pulak. Dah cikgu halau, aku pergi breakfast lah kat kedai.


Makan kenyang². Aku cuti lagi hari tu, tapi kena hantar jugak Zafran pergi sekolah. Lemau sangat pulak cuti lama sangat. Memang lemau punnnn dia boleh bantai meraung taknak pergi sekolah. adoii~  Aku hantar jugak. Pass ke teacher pastu aku balik. hahaha~   Dalam pukul 9++ teacher wasap dia nak buah epal. Tapi dah pukul 11am kot baru baca. Aku sedap mentido kat rumah. Penat oke anak masuk sekolah. Kena berulang pergi hospital pulak lagi. pfft!


Dah bangun tu, aku terus siap² amek Zafran sebab dah janji sekolah half day je. Papa cakap baby dah boleh discharge. So aku terus gerak pergi hospital. Ikutkan budak bawah 12 tahun tak boleh masuk dalam wad. Tapi sebab nak discharge and nak tolong laki pack barang, angkat barang. Tak cukup tangan dia nak angkut semua, nak dukung baby lagi. So nurse bagi je aku and Zafran masuk. Guard memang tak bagi, tapi kitorang tanya nurse and nurse kata boleh. Guard follow nurse. Bukan lama punnnn.


Hari ke-3 (Jumaat), papa hantar Zafirah pergi sekolah. Aku kerja half day petang. Pagi papa jaga baby. Tak berani lagi nak hantar rumah pengasuh so kitorang bergilir lah cuti.


 Hari Jumaat kain hijau. Zafirah ni sekolah Integrasi. Waktu sekolah pukul 7.30am - 3.30pm. Sekali dengan kelas agama. Kalau sekolah kebangsaan biasa kena pergi KAFA untuk belajar agama kan? haa sekolah dia tak payah pergi 2 sekolah. Semua belajar kat situ je tu yang petang baru balik.


Boleh pulak memasing lupaaa hari Jumaat sekolah habis pukul 12pm!! Allahu~  Aku memang duk rumah je tunggu pukul 3pm baru nak gerak amek Zafirah. Sekali papa call cakap sekolah dah habis pukul 12pm!! Tu pun cikgu call dia pukul 2.50pm tanya kenapa Zafirah tak balik lagi? Ya tuhann berderau darah. Laju² sarung tudung, dukung baby yang tengah tidur, masuk kereta zassss gerak pergi sekolah. Macam pelesit dah aku bawak kereta nak cepat sampai punya pasal. adudu~


Sekali sampai haa relek je dia HAI aku balik. Ehh tak sedih ke tunggu mama lama sangat? 3 jam oke!! *tepukdahi*


Mama yang nangis tengok dia. Bukan nangis apa, tudung tuuuu kena teh tarik wakkk. T__T  Abang kantin bagi teh tarik free. Dia bukan duk sorang² kat sekolah. RAMAI lagi student lain yang stay-back. Mostly seniors lahh, ada kelas tambahan kot. Ada sorang kawan kelas dia pun sama balik lambat sebab parents tak tahu waktu sekolah macam aku. kahh! Masa aku sampai ni kawan dia ada lagi. So aku tunggu sampai apak dia datang, baru aku balik. huhu~


Beli jiwa. Dah dia lapar kfc, ikut je lahh. Hari Jumaat takde lunch katanya. Sekolah dia memang ada sediakan lunch setiap hari, tapi tah kenapa hari Jumaat takde? Nanti kena double check balik. Ko tak tau rasa bersalah tu tahap macam mana, walaupun anak aku okay je takde apa. Terbawak² sampai tidur tauu.


Syukur jugak sekolah dia takde budak lepak luar kawasan. Habis sesi sekolah semua tunggu parents amek dalam kawasan sekolah je. Guard memang tutup pintu pagar. Cikgu² pun ramai tak balik lagi. Penuh je kereta cikgu parking dalam tu aku tengok. Lega lah sikit kan. Kalau sekolah lain tu mesti dah viral amek anak lambat². huhu~


K tu je lah kisah 3 hari pertama kaklong masuk darjah 1. 2 minggu pertama transisi, tak belajar apa², minggu ni baru start belajar ikut jadual. Berat nanang beg, nasib la beg ada roda, Kelas dia pun kat bawah je senang tarikkk je beg.


Belajar rajin² ye kaklong. Semoga kaklong jadi insan yang dapat beri manfaat pada seluruh umat Islam seluruh dunia dan berjaya dunia akhirat. AMIN!




Terima kasih sudi membaca!

Jan 9, 2019

PRU 14, Mengundi Ketika Pantang

Assalamualaikum...


Allahu dah masuk tahun baru dah pun baru nak cerita kisah PRU14. kahkah~  Baru ada mood nak mengarang pasal PRU ni haa. Lambat pun lambat lah. Nak jugak karang dalam blog. Kenangan oii!


PRU14 ni kira kali kedua lah aku turun mengundi. First time dulu masa PRU13, Zafirah umur setahun. Ada aku ceritakan dalam blog jugak. Pi klik >> PRU13.


 Masih lagi tempat mengundi yang sama. Sebab asyik lupa je nak tukar alamat. Mak and tok laki mengundi kat Bangi. Aku dengan ayah kat Serdang. Oke laa ada jugak geng. Takde la kena pi sorang.


Lagi best, time PRU14 aku tengah pantang 14 hari. bahaha! Fikir banyak kali jugak lah nak pi ke taknak, nak pi ke taknak. Laki tak bagi pergi. Tapi parents aku relek je izinkan. Asal aku sihat pergi lahh. Memang berkobar² nak tukar kerajaan kekdahnya. Tu gigih jugak pergi ngundi. haha!


 FYI untuk korang yang tak pernah turun ngundi.


Tarikh mengundi jatuh hari Rabu. Awal pagi mak and laki keluar dulu. Bila dorang dah setel, baru aku keluar dengan ayah pulak. Nak bergilir jaga baby. Ayah drop aku betul² depan pagar sekolah, then baru dia pergi cari parking.


Aku masuk je pagar, ada staff SPR tengah tunggu and tegur aku, tanya saluran mana. Aku terus terang je dengan staff tu yang aku tengah dalam pantang 14 hari. Boleh potong line tak?


Dia kata boleh je. Kang bentan bahaya pulak katanya. Muda lagi staff tu tak pasti dah kahwin ke belum. Tapi prihatin sangat aihh. Dia bawak aku terus pergi Saluran 6, aku takyah beratur apa pun. Terus masuk bilik and buang undi. 5 minit je dah setel. SYUKUR!!


 Terima kasih awak sebab mudahkan urusan saya. πŸ˜˜


 Ayah aku saluran 2 kot. Panjang beratur. Tapi teratur sangat! Syabas SPR!


 Sementara tunggu ayah buang undi, sempat borak dengan sorang makcik ni (gambar kiri). Dia tunggu suami dia. Pastu terjumpa cikgu disiplin masa form 1-5 (gambar kanan). Cikgu ingat aku lagi!! yeyy!


Dalam sejam lebih jugak tunggu ayah setel mengundi. haha! Nasib baik lah ada jugak tempat duduk kat area situ. Takde la penat. Memang rezeki aku, bersalin anak nombor tiga badan aku cergas je. Takde lembik², sakit sana sini. Aku tak makan pun jamu², tapi aku amek supplement and vitamins. Jaga makan pantang jugak. InsyaAllah badan sihat cergas πŸ’ͺ


Gemoknya muka orang pantang!! hahaha~  Lega wehh dah setel mengundi. Lepas dah tanggungjawab sebagai seorang rakyat yang prihatin. ceyy~


Adik aku yang duk London pun tak ketinggalan jugak mengundi. Dorang kena POS sendiri ballot paper balik Malaysia dan buang undi di kaunter undi terpilih. Gila kan?? Dah la ballot paper pun sampai ke tangan dorang LAST MINUTE. Dorang ada masa kurang dari 24 jam untuk hantar balik ballot paper tu ke Malaysia. pehh! Dah macam Amazing Race wehh student sana.


Adik aku dapat je ballot paper, terus roger kawan², group² sana tanya siapa yang fly balik Malaysia, nak mintak tolong bawak balik ballot paper. Dah jumpa orang nak balik Malaysia, berkejar pulak pergi Heathrow Airport!!! Waktu London dengan Malaysia beza 8 jam. Kita awal 8 jam. Flight kawan dia tengah malam (waktu London), dan dijangka sampai KLIA tengah hari (hari PRU14!!). Ngam aku dan ayah habis ngundi, dalam pukul 2pm ayah rush pergi KLIA untuk collect ballot paper dari kawan adik (ada 14 paper semuanya kot).


Aku tak reti sangat nak explain benda ni. Tapi kalau korang tanya mana² Malaysian yang bekerja or study abroad memang macam ni lah kes dan proses membuang undi. Once dah dapat ballot paper, dorang kena send balik ke Malaysia dengan KOS SENDIRI!!


Serious laa memang dah macam amazing race! Dorang kat sana pun sampai tak cukup tidur sebab nak collect ballot paper, kumpul kan and rushing pi Heathrow airport untuk pass ballot paper pada yang nak balik Malaysia. Semangat sayangi Malaysiaku tu kuat sangat wakk! Walaupun kena bersusah payah tapi dorang tetap cari initiatif untuk mengundi.


Sampai KLIA, ayah aku amek ballot paper dorang dan tolong hantar ke MPSJ. Syukur jugak mostly yang mengundi tu lokasi sama je. Macam yang ayah aku cakap dalam wasap, beza tingkat je. Alhamdulillah sangat dipermudahkan urusan kami semua membuang undi. Demi masa depan negara kekdahnyaaaaa. So proud to be Malaysian. Especially menjadi sebahagian dari sejarah yang tercipta. πŸ˜


 Makin lama kan ink tu jadi makin pekat hitam gini. Sepanjang sebulan tu orang duk upload pic jari je lahh. hahaha  terhibur aku tengok posting memasing. Sikit pun tak annoyed. Benda 4 tahun sekali nak annoyed kenapa? Check hati balik.


Malam keputusan ya tuhann berdebar gila. Aku tungguuu lahh sampai pukul 2pagi pun. Kemain lambat lahh bos SPR nak sign borang 14 tu. Lepastu ada pulak friendlist aku sentap bila aku cakap spr lembab. Bukan aku marah orang yang duk kira undi tu, aku marah bos kau lah sengaja delay² sign borang 14. Duk keluar masuk PC tapi keputusan nan hado.


 Tengok online elok je cepat result keluar. Apesal TV lambat? Nak kata undi banyak sangat, on9 ni dapat result dari mana pulak? Ehh nak sentap pun biar la logik. Kau yang tak faham cerita pastu nak sound² aku. Dah selamat aku unfriend pun minah tu. Tak kenal pun dia siapa. Bila masa jadi friend pun tak tau lahh. So sila blah. kahh!


BTW, habis je pru bos spr tu terus letak jawatan. Belum sempat soal siasat pun. Staff pulak sentap lebih² LOL~


Alhamdulillah sejarah baru tercipta. Malaysia baru dicipta. Walaupun banyak benda jugak aku tak setuju dengan kerajaan baru sekarang ni. Eh normal kot pembangkang je rajin buat kerja. Dah jadi gomen memang lembs manjang. kahkah!


K sekian coretan untuk kenangan. Pembaris mohon jangan komen!






Terima kasih sudi membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015