Jul 4, 2011

Awek Johor dan TOL Memang Tak Dapat Dipisahkan~!!


Dalam entry lepas, aku ada minta korang doakan perjalanan aku and dak encem selamat pergi dan pulang bukan?? well kitorang pergi Pagoh, Johor, attend kenduri kahwin officemate dak encem...ni kali pertama aku pergi kenduri orang Johor yang masih mengamalkan sistem TOL...


err korang faham kan majoriti orang Johor ni akan kenakan tol kepada pengantin lelaki time berarak ke rumah pengantin perempuan...ke korang pun baru tahu??? ngaaaaaa *terjun longkang*





oke meh aku cerita konsep tol yang dorang amalkan ye...erm bila pengantin lelaki sampai je pintu masuk, ada sorang pakcik duduk kat tengah² jalan...pakcik kepada pengantin perempuan rasanya...samseng pakcik nih...huhu~  dia duduk situ taknak bagi pengantin lelaki lalu...kalau nak melepasi beliau, kenalah bayar tol!! no tol no sanding beb! hahaha~





Memang membe aku dah sediakan awal² duit tol ni...dia pun tak tahu berapa banyak tol yang akan dikenakan, so dia sediakan je lah lebih sikit...puas hati pakcik ye dapat duit tol...ngee~  =P





Ini kat pagar luar rumah pengantin perempuan....beria makcik tanya soalan ye..hihihi~





Kat depan pintu masuk pun kena berhenti lagi...mak aihhhh...kali ni bukan main ramai pengutip tolnya...LOL~  yang aku tahu, membe aku ni bagi duit syiling je kat dorang...kuang³~   nasib baik family belah perempuan tak melampau sangat minta lebih²....sekadar suka² mengamalkan adat mereka...jadi taklah tertekan pihak lelaki nak menghulur tol tu kan... =)





Last sekali kat pelamin...pun ada tol meh?? kali ni dari mak andam...kau tahu berapa harga tol mak andam?? fix rate tahu?? pehhh ada rate bagai...RM100 untuk mak andam sahaja!! aku dengar makcik² kat tepi aku cakap, "dulu RM50 je ye, sekarang dah RM100...dahsyat betul kan..."


wahhhh telinga gajah aku nih dengar makcik² bergosip  =P





Setelah selesai mengharungi segala macam TOL, akhirnya berjaya juga membe aku ni bersanding di sebelah isteri tercinta...ecewahh...


Ada setengah tempat tu aku dengar, family perempuan charge harga tol melampau²....sampai terkontang kanting pengantin lelaki nak membayar..haishhh taknak la macam tu kan...dah la duit hantaran pun nak charge mahal, duit tol lagi...hurmm~


dak encem pernah cerita, ada sorang kawan dia kena charge tol melampau sangat, lepas kahwin dia tak bawak dah bini dia balik rumah family....haaa nak ke macam tu...?? kang rindu anak siapa nak tanggung?? so berpada-pada lah...mende ni adat je, tak wajib pun...tak perlu taksub sangat kan nak follow...  =)


"leceh siot...nasib la dapat bini orang Bangi je...grrr~"   <<  ayat dak encem...kehkehkeh~  =P


Apa-apa pun tahniah Fairus! semoga berbahagia hingga ke syurga!!


Ada tak readers aku dari Johor?? family korang still amalkan ke sistem tol ni?? ce cite ce cite  (^^,)


50 comments:

Anum said...

terbaik dan cantik

mOoN said...

wah...baru tau ni...hohohoho...selalu dengar cam ni masa kawen orang cina jek... =.=

osHin said...

oshin orang johor...mmg tol ni smpai skrg ada !!! sesetengah org buat ni just utk ceriakan suasana je...takdela cas mahal2...yg cas lebih2 tu mesti sebab tgok status pengantin laki tu kot...kalau jenis poket tebal nasib badan la...hihi

Cik Puan Izan❤ said...

leceh kan tol ni...kalo bg yg faham tu xpelah...yg tak faham tu mau angin satu badan...kalo nak buat jugak make sure bgtau awl2...kalo tak mau berpeluh2 en hb nanti...huhuhu...

pstt...pengantin lelaki pun ada bunga pegang jugak yeh?hehehe...

Rozuan Ismail said...

erk.sangat tak berbaloi.huhu

msredcheesecake said...

cik yana,
masa msred kawen tade tol...chrage hantaran lebih sket...hahaa...tade la...sian laki kalu sume nak charge...

Cik Eka said...

pernah dengar pasal tol2 ni..hehehehe

tapi nasib ar bukan org sana..hehehehe

tapi benda nia dat kan..tak salah kalau nak buat untuk suka2.unik..hehe

Lya Colours said...

oi melaka pon ada tol tau !

Mila Ahmad said...

memg adat org johor kena tol..mila pown nanti cam 2 gak rasanya..rasa jela kan?haha..tapi kdg² yg melampau 2 kurang bestla...nanti belakang ade yg bercakap!

laskar pelangi said...

cantik pengantin! fuh! baru tau yang orang johor ada tol...banyak plak duit kena bawak time tu =D

haha

mizzkechique said...

komen org johor => ekceli bende ni just suke2 je... tak perlu la bagi sampai rm5 dlm setiap sampul duit.. bg just 50sen pun dh ckp.. yg part mak andam tu mmg mcm tu.. tu dipanggil duit buka kipas..tp hakikatnya duit upah mak andam je.. mcm pengeras la.. yg dikatakan melampau tu maybe nak masuk umah tu byk sgt pintu yg dijadikan laluan ke pelamin... tp klu xnk tol ni pun xpe, tuan rumah akan bgtau sedara mara jgn buat tol..

pendapat je..peace yaww... =)

miss may & mrs hanis said...

erm...ari tu ade gak g wedding yg mintak tol..tp kat pahang la...pengantin pompuan pun terkejot bile ade kawan die yg wakil mintak tol..

tapi,cantik baju pengantin kaler kuning tu..hehe..mmg tgh usha kaler kuning tok my wedding ni...ala-ala diraja gtu..;)

EZAN IDMA said...

selalu gak dengr org cite kat johor mmg kene byr tol. kalo setakt iku adt je takpe la. tp kalo smpai kenekan rate tol kopak woo. hehe ;p sian pengantin lelaki. nasib baik pngntin pompuan comey hehe.

qasehraihan said...

sape2 yg xberduit..jgn kawen ngn org johor..hahaha

mynameismy said...

hehe.. Yana.. My pun org johor..;)
memang masih ada yang amalkan. tapi sekadar suke2..;)

Pasal mak andam tu My tatao plak ade ketetapan certain2 harga. Rasanya bagi je.. dia tengok isi dalam.. kalau puas hati dia bagi lepas.

Tapi skrg ni da jrg sket ada pun bape ketul je sbb malu hahaha tapi mak andam tu mmg wajib hehe.. kadang2 my pn menyelit duk mintak tol saje sakat pengantin lelaki hehe..

Yang kena simpan duit tu pengapit pengantin lelaki tu. Dia lah berpoluh nak bagi lepas pengantin. pengantin nebes jek haha..

My dah pesan kat cik abe jgn lupe tol mase kawen nnti die kate klu mintak melampau2 die lari blk KL hahaha..

Cahaya Qaseh said...

yupss, cahaya johorian... fmly & sedara-mara mmg amalkan, tp just utk suke2.. member2 pn still amalkan.. tapi de member tu siap bungkus leklok duit syiling 50sen n kertas rm1.. ok.la tu kn..? yg mak andam tu memang biase, da cam wajib lak.. tp cahaya xpasti, tu mgkin antara upah die kot..?? *lum kawin..wink..winkkk... ^_^

cik lya said...

orang jb mang superb!!yeay

aizamia3 said...

nak ikut adat pun janganlah terlampau memeras pengantin.. berpada2 sudahlah..

Isteri Encek Bard said...

yana, tol nie dah macam tradisi jer... just for fun.. seronok gak tengok diorang happy jer.. hihiih

noyis gila kentang~~ said...

kak!!kite dr org johofamily kite still amalkan adat ni.saje tok suke tp xdemand ea.hik3.^^

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

tudia siap ada tol lagi..

tapi tu semua adat ja kn??

xwajib pon..kalo sekadar syok2 ja xpa la..

hehe

Miz Novexx said...

semoga pasangan mempelai ni bahagia hingga ke akhir hayat.. :D

mas saari said...

kalau yang mintak melampau2 tu memang tak patutlah, kesian kat pengantin lelaki!

Finaz Jaafar said...

bukan orang johor tapi nak buat la tol2 nih..hehehehe

Ujang9897 said...

knp pompuan jer komen ni..hahahaa

kaizen said...

err... ade ustaz kate adat nih jgn dok ikot sgt...

Bigdaddyz said...

terasa nak bersanding la pulak :)

d_tieah said...

Baru faham maksud "TOL" tu.. Aiyooo.. Kesian pengantin lelaki ye.. Nasib baik adat tempat aku ok je.. Takdelah nak berpantun ke atau TOL ni.. Hahaha.. Lelaki tu direct je masuk rumah.. Tapi sebelum duduk, pengantin lelaki kena letak ibu jari kat dahi pengatin perempuan.. Tu je lah kot.. Pastu trus baca doa selamat.. Kemudia baru tepung tawar.. Kakak2 aku kawen semua gitulah..

Entry Terbaru 1: Perhimpunan Bersih Akan Dibatalkan?
Entry Terbaru 2 : Titah Khas Agong Mengenai Perhimpunan Haram 9 Julai
Entry Terbaru 3 : Sokong Bersih Tapi Tak pernah Mengundi

Mohd Khairi Khadzir said...

ini just adat shj bukn benda wajib pn.. pernh kan masuk paper isu ni.. mungkin mase tu org yg jaga tol tu trlalu lbih2 sampai pihak pngntin lelaki naik angin.. rasanya pihak lelaki bukn org johor..belah utara kot..

tp meriah btul kalau ade tol ni..biaanya ade kt laman rumah 1, then, pintu masuk anjung, then pintu msuk rumah, dan last skali mak andam..mak andam tu memg pling beso biasanya... (^___^)

diana said...

heheh..ada lagi ye kat johor..
masa akak duduk johor dulu tak ramai dah yang buat gini..
depa kata membebankan..

tapi kalau mampu apa salahnya kan??
sekurang2nya yang muda2 ni merasa jugak..tak la depa rasa pelik bila ada yang masih mengamalkan adat ni..

MamaEma said...

sian kat org johor..dgr dan bc ni akan terfikir dua kali..ahaks

Mat Gebu said...

Sini pakcik mat komen plak..Ini cuma adat saja, suka2...orang Johor ada gak yang demand hantaran serba berdiri (ada brann)..dan macam2 serba lagi...cuma serba percuma je tak de.hehe...Saja untuk memeriahkan majlis, tapi kami kalau buat keja kawen, ada tu telur je sampai 3 jenis, telur rebus biasa, telur pidang dan telur asin untuk bunga telur.

halila Ibrahim said...

oo.. pernah jugak dengar tapi bagusla jugak kalau 10 tahun lalu time akak kawen my famili buat kan.. tapi akak orang perak mana ada TOL2 ni... setakat pengantin kena basuh periuk tu biasalah kat tempat akak...

Un Phat Lee said...

masih lagi sampai sekarang.abang gua dulu kahwin...perrggh.duit banyak habis kat tol je.

AMMAR YASIR said...

Hahaha..ada tol jugak.. Ingatkan masuk UPM je kena pakai TOL

~syue syada~ said...

pes time dgr tol !!!

ni untuk org perempuan johor je ke?
kalo laki org johor xyah kan?

tetibe nebes, hikhik ^^

HonEyBuNNy said...

baru ku tahu..

banyak betul tol kena hadapi..hehe...

cntik la kerusi pelamin..suka2...heheh

syahira ariff said...

wahhh nasib baik la klantan takde sistem tol2 ni
kalau ada tpksa lah ku sediakn duit2 syiling satu sen dapat baki dari mydin untuk membayar dkt member2 sekalian*nmpk sgt kedekut
huehuehue

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

ada kalau kita ikut pun tak pa.. tak ikut pun tak pa...

kalau setakat syiling biasa aja..kalau RM berjuta2 lemon maunya ada ank dara johor tak laku plak nanti....tu salah siapa?larriiiii...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam...
akak suka kisah tol ni.tp akak tak la suka jd penjaga tol.klu duit tol mak andam mmg kami tny awal2 dia nak brp.tp akak dulu kawen cuma ada 2-3 tol jek.dan jgn sesekali berani bg 50 sen..mereka kata nak beli aiskrm pun tak lepas..haha.kelakar la pulak.tp mmg seronok tau.klu tak cukup..mereka kata..nak lg.tak cukup.so bg je lah.sian hubby peluh2 tgu masa nak naik pelamin.tp mmg syok.arwah nenek akak pun semangat jaga tol masa tu..keh3

MaMa CyDa said...

haaa ... Mama pun orang johor. Tapi family Mama tak ikut pun adat yg satu nih. Sebab bagi kami, adat nih menyusahkan pihak lelaki especially kalo laki org luar. takot dorg culture shock jek heheheh biasanya bab2 tol nih kalo kawen ngan sesama johorian blehlah nak pakai. tp kalo ngan org luar biasanya tak delah digalakkan. apapun terpulanglah kat pihak pengantin tuh sendri. jgn smpi family belah lelaki mengungkit di kemudian hari sudaaaaahhh .... ^_^

Irwan said...

Ramai baru tau ke Johor kene tol? hehe. tp org Johor hantaran taklah byk...5 balas 7..gitula. tp kalo tak silap Perak hantaran berbelas....berpuluh dulang pun ada....penuh satu ruang tamu. Aku cakap ni pasal member aku dapat org Perak. Kalo majlis tunang meriah macam bersanding. tol tu letak la seringgit byk2 setiap sampul sampai org bosan nak mintak lg dah. haha. tu taktik aku guna dulu la sampai tak abis pun sampul duit tu. hihi

anak johor666 said...

ko x thu yg duk kt krusi b4 pngantin laki nk sit tu pendekar mata 1..ko teok dy silat gena??????? ad bran?

YanaMIB said...

@ anak johor666:: aku tgk je dia silat..apa yg xbran nye?? xde mslh apa pun =)

Cik Ayu said...

tol ni saja suka2 je..nk meriahkan suasana.. kurangkan nebes pengantin nk bersanding gitu. bukan kira sgt pun dia bagi berapa. tol ngn org johor mmg xdpt dipisahkan. da ngam sgt2.. lgpun mas kahwin johor la termurah semalaysia tau..RM 22.50 je.. hantaran tu terpulang ikut kemampuan.. pokoknya, gurau senda utk hidupkan suasana.. go johorean

ketawariang said...

saya dgn bangganya mengaku saya JOHORean... hehe

adat tol ni mmg ada....meriah betul.....
berlapis2 tol tau kalau kat johor....

duit tol mmg kene sediakan dlm rm200.... letak rm1 setiap sampul...
diorang x ksh pn psl isi.... yg pnting dpt... :)

pasal mak andam tu, mmg pun diorang akan request berapa diorang nk...
sbb tu kalau nk kawen dgn org johor, kene tny mak andam nak berapa...

kalau x, x dibukanya muka pengantin pompuan tau.... *ramai yang kata, kalau duit x ckup, mak andam x nak sembur2 muka pengantin utk naik seri... hhuuuu*

d.e.e.n.a.YAYA said...

saya orang johor gak..aritue kakak kawin pun pengantin laki kene benda yang same...tapi dy da taw awal2 lah..benda nie juz untuk suka2 jewk...ktowg tak kisah pun bpe dlm sampul tue... ^^
ade 4 tol yang dy kene..hehe..

Anonymous said...

lepas ni pakai touch & go aje.. hehehe

:: Riri-Fatieha ::~ said...

yg tau johor dgn melaka je yg masih amalkan tol2 bagai ni.. tp memang seronok. biar pgntin lelaki tu nebes lebih sikit bila tngok org ramai. hehe. mak andam memang ada fix rate kalau nak suruh dia duduk tunggu tol. rasanye kt tmpt me rm98... dah la sewa bagai mcm2 kat dia, nk tol lagi. aduh...parah...

Mohd Hanif said...

Unik adat kahwin orang johor, siap ada tol tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015