Jan 14, 2011

Terlebih Protein Punca Allergic

Itu yang doktor cakap dengan aku semalam...


D:: makanan terakhir yang yu makan sebelum kena allergic??

Aku::  cookies yang mak saya buat....



lebih kurang gini la cookies mak aku tuh...lebih dikenali dengan mix fruit cookies...ngerti!!



Lebih kurang 30 minit lepas makan cookies mata jadi gatal²...bengkak sampai pemandangan jadi kabur, hidung pun gatal gilerrrrrr rasa nak cabut je hidung nih...lebih teruk dari resdung kut....tsk~    yang paling teruk siap sesak nafas...macam orang kena asthma!! dem! T__T



ihsan Google..mata aku lagi bengkak dari ni!! T__T



Aku::  mak letak apa dalam cookies ni?? yana allergic ni mak...!  [soalan tu macam mak aku nak bunuh anak pulak kan...bahaha~]

mak::  lorr mana ada letak apa-apa...cookies je....



Then, mak aku bagi ubat selsema, sambil buat muka pelik, "jadahnye lah anak aku nih dengan cookies pun nak allergic...hehh~"   aa lebih kurang gitu la kut suara hati mak aku...teehee~   lepas makan ubat haruslah tidur separuh mati kan....Alhamdulillah bila pagi menjelma *ecece* sesak nafas dan gatal hidung hilang...bengkak kat mata je tak surut²...dem! >_<


Aku minta bahan-bahan yang ada dalam cookies kat mak aku...doktor galakkan aku dokumenkan setiap pemakanan sebab selagi aku hidup aku mungkin akan terus terdedah dengan allergy...allergic ni terlalu umum...kita takkan tahu badan kita allergic dengan apa sehinggalah kita makan benda tu...kadang² environment pun boleh bagi kita allergic....


Aku dokumenkan dalam blog je la yeh...kompem tak hilang...*wink²*   Bahan-bahan untuk buat mix fruit cookies::

1)  Telur
2)  Susu kotak Dutch Lady
3)  Mix Fruit
4)  Tepung


Rasanya tu je...simple je kan?? dalam list tu telur je yang mengandungi protein...tapi aku tak allergic dengan telur sebab masa lunch aku makan telur goreng oke je...takde effect apa² pun...jadi aku assume aku allergic dengan mix fruit...


Aku tanya adik aku since dia study Bio Medic kat UIA so haruslah dia lebih arif bab-bab pemakanan dan kesihatan ni kan...kalau dia tak tahu memang aku nak suruh dia berhenti belajar sekarang jugak! kahwin je terus...jaga anak....KAH KAH KAH~  =P


oke stop ketawa! dia punya opinion is, aku maybe allergic dengan certain types of berries...means buah beri lah...dalam mix fruit mesti ada buah beri....tak mungkin lah allergic dengan semua jenis buah sebab buah mengandungi vitamin C...eh korang tau tak mix fruit tu mende apa?? grrr~  susah payah aku cerita! (-_-")


ni contoh mix fruit...eh korang pi kedai bakery memang ada jual lah mende nih...selalu orang buat kek...kek buah...kek gula hangus tu kan ada mix fruit...! grrr~




Ini contoh kek buah...



Fine! tak kisah la aku allergic dengan buah beri ke, mix fruits ke...aku memang tak suka makan pun mix fruit tu...miahahahaha~  nasib baek woiii...kalau allergic seafood memang aku berkabung lapanharilapanmalam...isk isk~   setakat mix fruit...apa ada hal! bahahaha *ayat sedapkan hati*  hinsfff~



Terus tukar status supaya semua orang tahu aku ni minah allergic..sila jangan offer saya 4 perkara yang disebutkan di atas...sekian!  oh doktor bagi aku ubat anti-allergic..bila rasa nk kena serangan allergic je makan ubat tu..insyaAllah tak melarat lah  =)



Korang ada allergic apa-apa tak?? meh jadi geng allergic dengan aku...huhuhu~  =P



30 comments:

noraim said...

yeke? tak tahu plak. kita pon ada alergik makanan. kalo mkn tak tentu mata bengkak mcm tuh, kaki tgn gatal igt dah. hehe.

niesz said...

niesz alergic ngn seafood..rugi kan..hehe..

syirakhalid said...

wohohoho...bnyk gak ubat yang yana allergic kan..

Finaz Jaafar said...

Kte allergic dgn seafood yg plg utamanya..ada kala makan seafood mcm udang n ketam bole buat mata kte bgkak, gatal2..

lalink7 said...

kite alergik tgk kasut & blouse & shawl cantek2 la Yana..lepas tgk mesti gatal2 tangan...hahahhaah....jahat gile kan? hehehe..tapi alergik nie semua orang ade..bkn kite je..hehehe

Putri_Aizat said...

ooo...bahaya gak tu...so pasni kene ati2 lah dlm memilih makanan...

nabilah_2908 said...

alahai...kesiannya dia...lepas ni kena hati2 la bila makan.. :)

sy lak..tak boleh makan udang...kalau makan..mula la gatal2 kt tapak tngn..or tapak kaki...pas tu biji2 kecik yg ada air kt dlm tu akan tumbuh...

tp tu masa kecik la...bila dah besar...badan dah kebal...dah boleh makan udang sebnyk mana pun tkpe.. ;)

---------------------------

so skrg ni mcm mana...? bengkak lagi mata tu..?


jom ke APA KATA HATI pulak,
HEADER BARU

ayushida said...

hmmm... akk tak ade alergic nih, alhamdulillah, tp pantang lain plak, pantang nampak makanan, nk makaaaan je kejenya, hehehe

Lya Colours said...

aku takde allergic tuh yg syok membedal je keje nya. muehehehehe
tapi aku x suka mix fruit. if kek ke biskut ke ada mixfruit, mmg aku x makan

YanaMIB said...

@nabilah:: skrg bengkak dh surut..dh mkn ubt anti allergic =)

Ujang9897 said...

byk nau elegik nya

ieda said...

hahah sabor jerlah dikk wehhh .. ermm tapi cookies tuu sedap jerk kan .. haaa kan dah kena alergic .. x leh makan lah mcm nie ..
xper2 akak ader .. kim kat sini erkk :))

diana said...

akak lak ellergic pada shopping kompleks..
kalau pegi je..
mata kan jadi melilau2
dari satu kedai ke satu kedai..
bila dah masuk ke satu2 kedai tu agak susah nak keluar balik..
aih..ada ubat tak??

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

o0o0 tak leh makan PANADOL..heheheh abis tu demam makan ubat aper?

kekkekek

YanaMIB said...

@✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ :: tak makan ubt pun yang..minum air msk byk²...rehat..tu je..hehe~ tapi ai amalkn suppliment so bila demam takkan truk and lama =)

ANATI SOKI said...

tiba tiba rasa terliur

HonEyBuNNy said...

ohh itu sebabnya...ila alhamdulillah...xdk alergic dgn apa2...ehheh

░♥si lampu neon♥░ said...

wehh nampak menarik laaa nak laa try biskot tuuu =p kalau terlebih protien cam gitu ekk mata leh jadi? ermmm aku tak de pulak naik ketommbit camtu..

Check it out Entri Paling Best !
# Isteri Mengidam Makan Babi !#
# Cara Buang Windows Genuine Notification#
# Awek Leggings Ketat Seksi #

Adzriel AB said...

kak liza ni allergic tengok makanan. geram je tengok cookies tu.

mizz sue said...

xde alergik lg..hihi

BENA said...

salah silah zra xleh makan rebung ! kalo makan rebung muntah abes!

ari tu zra baru tahu. keturunan zra xleh makan REBUNG. pelik kan



cop! tu elergik gak ke ek ? HAHAHAHA

AMMAR YASIR said...

Kesian jugak kat akak ni... Alergik sampai macam tu sekali.. Tapi ada orang cakap nak hilang alergik kena makan makanan yang alergik tu banyak2 lepas tu tak alergik lah... Betul ke tak tak tahu lah.

Jom join contest ni nak tak?

http://jomklikblog.blogspot.com/2011/01/rm-300-untuk-follower-bermula.html

Iznie said...

kak yana allergic ke? huhu...nnti hati2 tau...iznie alhamdulillah...makan jer sume...heheh

p/s: akak kena tagged award!~ sorry lambat bgtau...sbb iznie pun jrg online....huhu

Along Tapa said...

jadik, tu maksudnya ko kena jadik vegetarian la ni ek yana...apa la nasibb~~

Gorengbaek - Tips nak rampas tunang(?)

Hangit Habis dah - Aku tak panggil ko datang..yang ko menggedik datang bakpe?

YanaMIB said...

@░♥si lampu neon♥░:: huwaaa tu bukan ketombittt woiii..hahaha..ketumbit tu bkn mcm bijik ke kt mata? yg aku dpt tu bengkak..mcm kena gigit lebah/semut cemtu..smpi mata jd sepet...aa bayangkannnn~ =P



@along:: oit aku boleh je mkn ayam daging, seafood segala..yg allergic ubat je..saje la tu ko xmo lanje aku mekdi..lalala~ =P

nub said...

lau tak cukup pon susa jgak naa...

Wan Gerrard said...

hmm allergic panadol ea..susah gak..gerrard x allergic pape

aDisH.sHidA said...

kecian nyer ngan yana....selalu dgr org alergic seafood...(termasuk shida sendiri..tp makan je :)

lepas nie yana kena hati2 dlm memilih pemakanan..
take care

Princess UMNIAH Collections ~ Online Muslimah Fashion said...

Saya pun allergic ngan panadol.. Baru ni pakai oxy 5 pun teruk bengkak 1 muka..

انيس ღ said...

Sama la saya allergic panadol. Kalau makan panadol menstrual tu lagi teruk kesan allergic dia pernah sampai kena bawa ke pakar kulit. Ikhtiar la dengan supplement utk antibody ye :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015