Aug 16, 2011

Habis Apa je Yang Aku Boleh Minum??? T___T

komen dari Ida~


haaaaaaa~!!! serius ke macam ni????
dah la aku suka gilaaaaaaaaaaa minum teh...
hari² kut mengadap teh...
sehari jangan kata 2 gelas...BERGELAS-GELAS aku bantai~! T__T
yang aku pernah dengar elakkan minum kopi, nescafe je...
yang tu memang aku tak minat...so memang tak minum langsung...huhu~
so air apa je yang digalakkan untuk preggy mom minum??
milo?? milo pun tak elok minum hari²...
serbuk dia tu tak larut...boleh ada masalah ginjal   =)


Erm oke since banyak sangat food and drinks yang dilarang for preggy mom to take,
kat sini aku nak list down kan apa yang aku tahu...
sebagai rujukan aku dan kawan² lain juga   =)





Minuman yang dilarang::

Teh (takut baby angin and kuning)
Air berkafein, ex: Kopi / Nescafe / yang seangkatan dengannya
Air sejuk
Air kelapa
Air tebu
Air soya (nanti kulit anak sensitif)
Air berkarbonat


Makanan yang dilarang::

Betik  (baru tahu dari blog Su)
Tapai
Nenas (tajam)
Ikan Pari  (bisa)
Makanan pedas / berlada / sambal
Durian
Sayur yang sejuk² macam kobis
Kuaci (takut kulit baby gatal²)
Kekacang (untuk yang banyak angin)



err ada lagi yang nak ditambah ke?? nanti aku update~
ingatkan lepas bersalin je kena berpantang...
tengah preggy pun ada pantang daaaaa...
tapi ni semua adalah untuk di AWAL KEHAMILAN...
baby dah besar sok takde masalah rasanya nak bantai semua makanan & minuman..kan? kan??  =P


oh terima kasih kerana berkongsi pengetahuan dengan aku yang masih baru dalam dunia preggy and mom-to-be...sebarang nasihat dan tunjuk ajar adalah amat dialu-alukan di sini...^__^











p/s::  malam tadi kan aku mimpi pengalaman bersalin...NORMAL...syukur sangat...tapi dalam bilik bersalin takde dak encem..adik aku yang teman...haha agak logik di situ sebab laki aku penakut dengan darah *pitamm!*  (-__-")





Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

45 comments:

Miss Eunice said...

hehe..normal la tuu kak yana, just chill sudah..do have a great pregnancy! jgn lpe ambk gmbr taw from month to month..nnti anak da bsar.,it's kinda cute to look back..
hee..cm victoria beckham la pulak..:D

Isteri Encek Bard said...

wahhh awal yana dah mimpi.... tanks yana atas perkongsian

Mummy `Aish said...

Yana..

Bab air tu..rasa yer tak logik dan ianya tak beri pape kesan kot kat baby dlm kandungan..dlu time Mar pregnantkan 1st baby..ari2 minum air soya..tak minum soya ganti taufufa..also air teh..ari2 minum..so far smpai skg baby ok..kulit dia tak pernah ade alergik ke ape..now tgh pregnantkan 2nd baby..ari2 minum Milo..Gynae pun tak ckp pape..sbb Mar takleh telan susu walhal Mar ni pengemar susu..maka yer di ganti ngan Milo/Horlicks..

Bab makanan tu..bg Mar bnde2 yg tajam je..like tapai,nenas,tebu,etc..yg lain2 tu Gynae kate ok je utk di makan..tp kene kawal gak..coz bile da pregnant ni mcm2 penyakit timbul walhal sblm ni kite sihat..sbb tu pemakanan di kawal..tp bg Mar, Yana msih di peringkat 1st Trimester..so kene kawal semua pemakanan..coz janin lom cukup kukuh dan kuat dlm rahim..

Mrs Fauzi said...

mana plak aku private kan blog aku wei...ish....
yg ni doc yg suggest kan...banyak kan membaca yana...dh boleh start beli majalah pa&ma banyak info wei...heheheh..

Mummy `Aish said...

Follow this blog..Yana ngan Dak Encem wajib follow coz its all about pregnancy & baby..

http://bidanbersalin.blogspot.com/

mas saari said...

air soya tak boleh??? boleh je yana..
akak masa preggy anak pertama, minum soya start dari kandungan 2 bulan hinggalah 9 bulan! anak ok je, tak sensitif pun kulit dia...putih melepak adalah!

kalau air lain tu boleh je minum tapi jarang selalulah, kurangkan je!

kalau makan lak...yg tajam2 tu janganlah makan! tu je...

Aku Ibu Muda said...

semua air yg dilarang tu, ahkak belasah minum kecuali air bergas je...

YanaMIB said...

wow tenkiu sume bg opinion..and tq so much Mummy `Aish ats info yg sgt berharga tu...sy tepekkan blog akak tu kt bloglist sy..senang nk rujuk nanti..TQ TQ~ ^__^

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

air masak je leh mnm yana

shiny2 star.. said...

hehehhehe..bnyk minum air mineral.. :P best nye jdi preggy mummy..tahniah!

MamaEma said...

mom akak bukan saja suka minum kopi..tp suka ratah serbuk kopi lagi...

liyana said...

minum air zamzam jela yana :)

fazrulnoor said...

tahniah ek. jd mummy

Cik Eka said...

peh susah jugak kan kalo cmni..abes mnum air putih jerlah..

tq kak yana..utk bakal2 berkahwin dan mengandung ni..hehe

nabilah_2908 said...

bnyk betul yer pantang larang..huhu..

Yana minum susu jer la.. :)suka minum susu kan..? ;)

aizamia3 said...

boleh je minum air tu cuma kurangkan yang mana ada kafein.. takde masalah pun DAN ianya bergantung pada empunya badan tu sendiri..

tang air soya, ada yang kata ok ada yang kata sebaliknya.. tapi sebaiknya kurangkanlah minum air soya tu sebab kita tak tau anak kita nanti macam mana.. lain orang lain antibodinya.. walaupun ada yang kata ok tapi tak semestinya turut ok pada kita..

tang makanan pulak, kalau yang mana tajam tu elakkan dulu sebab kandungan yana masih awal lagi.. tak salah nak rasa tapi cuba dulu dalam kuantiti yang sedikit..

kalau tak berani, tau usahlah nak cuba takut nanti memudaratkan diri dan kandungan..

farra-eng said...

semoga dipermudahkan yer yana

YanaMIB said...

@nabilah_2908:: susu suka gak..nnt kita amlkan..elok gak utk gastrik =)



@kak aizamia3:: setuju dgn komen akak..depends pd badan masing²...buat ms ni sy pantang je apa² yg tak boleh..sebab tak konfiden lagi =)

ILA HonEyBuNNy said...

wahahhah...

kena la dengar semua pantang larang tu..ehhe..ila xtau nak komen apa...sebab xtau gapo2 bab neh..ehehhe

Eika Arysha said...

yang eika tahu klu kurang darah yang xleh minum teh,masa eika preggy dulu,doc xkasi minum teh,sbb bdn eika kurang darah...n lagi satu,air cincau pon xleh,nie eika tahu dr uncle cina,dia mrah eika minum cincau time eika preggy dulu...

Kathy Tuah said...

banyak jugak pantang b4 bersalin ni ye..kene take note ni..walaupun x kahwin lagi..teettt!!

Lya Colours said...

hah bgs la info ni leh aku save nnt da kawen senang. kikikiki

zuwaidah said...

yana, nanti nak bersalin, heret jugak dak encem tu sekali di labour room!

Lydia Amanda said...

thanx yana for da info... iza pun mcm yana.. pantang jela semua... geng gastrik ni lagi payah kan... tapi satu jer susah nk pantang... makanan pedas... arghh susahnyer...

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

ishk air kelapa ngan air soya la elok..

~ yus ~ said...

yupp awal2 je. Kalau kak yus, awal2 memang tak lalu nak makan apa...huhu.

Tapi durian, last peknen anak no 4 tu, rasanya 4/5 kali gak bedal..hihi.

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

ala..semua ni awal pregnant je kan..hihi..

doktor siap ckp tahan makan smua yg xboleh untuk awal bulan pregnant je..lepas 4 bulan mkn je ape yg awak suke..hihi..tu yg best tu

kayrul-shah said...

yana, kayrul rasa teh teh memang kena kurangkan la..coz masa awal2 preggy tue kayrul kerap minum air teh sampai angin dan sesak nafas. Air soya sampai sekarang minum, dulu tak suka, sekarang wajib minum plak..hehehehe

Makanan pedas digalakkan elak terus kang pedih pulak ulu hati tue. Nenas kayrul makan gak tapi bila dah masuk 2nd trimester la cuma jangan makan nenas yang ada duri tue lagi. Durian plak so far ok jer.

Takpe la..awal2 nie pantang dulu makanan2 macam tue..bila dah masuk 2nd trimester no hal la..semua boleh makan dah...hehehehe

BeLLa BeLLa said...

air soya bagus la kak..cos my SIL dlu, memg kene paksa minum kotak besa tu ari2...my mom pn paksa..bcos nant kulit baby putih, xde pn alergik..lg ceraha de la..hehehe

diana said...

makan masa bila2 pun kalau terlebih akan jadi mudarat..
boleh makan/minum tapi dalam kuantiti yang sikit je la...

AMMAR YASIR said...

Pergh!!! Banyaknya larangan..huhuhuhu

Finaz Jaafar said...

kakak kte pantang itu ini ms awl pregnancy je..dy kata nt da stabil dy nak walap sume ! hahaha

Mr feckry said...

nanti bile nak bersalin, minta si ujang buat minyak selusuh..kalau tak tau pergi tanya ustaz..nak lagi senang, pergi darussyifa' kat bangi tu..insyaallah..mudah lu bersalin nanti.

Ujang9897 said...

jgn main futsal..merempit pun jangan, lagi jgn selalu karoke.., lagi jgn main kejar2..*larang benda yg mmg tak buat..hihi



bapa mengandung apa pantang larang ek

aimie amalina said...

kak yana!
jgn degil2 ye..ikot pntg larg hokey =)
weee
besnye jadi preggy woman..hihihi

Gen2Merah said...

uiii, banyak juga pantang larang dia ye.. doa2 kan ja la saya kawin cepat2.. bole kongsi info ni ngan bini kelak.. ekekeke

Gen2Merah said...

uiii, banyak juga pantang larang dia ye.. doa2 kan ja la saya kawin cepat2.. bole kongsi info ni ngan bini kelak.. ekekeke

Gen2Merah said...

uiii, banyak juga pantang larang dia ye.. doa2 kan ja la saya kawin cepat2.. bole kongsi info ni ngan bini kelak.. ekekeke

Eika Arysha said...

tekanan darah rendah n darah kurang lain....sbb masa eika preggy tekanan darah eika ok...cuma eika kurang darah,tu yang pucat n cepat pitam,lgpn masa preggy eika mmg suka minum teh,tu yang doc bising selalu...hehehe,xpasal2 eika bersalin awal....huhuhu

halila Ibrahim said...

Eiii...banyak nye.. tak la Yana.. cuma jangan makan benda cam nenas je kot n ais bergas... tp akak minum n makan jugak.. x dak apa2 pun.. sebenarnya kita jangan memanjakan badan sangat yg ni x boleh yg tu x boleh sebenarnya tak de apa la.. nanti otak kita yg menyebabkan badan kita jd x selesa kalau dok pikir2 tajam ni, angin ni, bahaya ni....

Dalam pantang ye.. benda2 berangin jangan makan.. tp akak kan lepas jer bersalin malam tu kak dah makan KFC dah.. alhamdulillah x dak apa pun..

Yang penting.. diri kita.. jangan kita sendiri yg melemahkan badan kita.. kita kena kuat n bertenanga dan positif... cam na nak bela anak kalau kita jd takut2...

Air kena banyak minum la... sembelit karang....

POSH76 said...

Pantang sgt pun ak bagus..just moderate...jgn terlampau...penting minum susu tu yang terbaek...

eyjalukman said...

ehh , bukan slalu soya tu preggy mom minum ke kak yana ?
dulu mama eyja slalu je minum. huhu
nseb baik tkde prob pape .

EZAN IDMA said...

take care sis :)

mynameismy said...

walaupun badan yana oke mkn apa saje tp jgn terlalu ikutkan nafsu mkn tu k..

apa yg org kate jgn tu jgn... walaupun feveret...;D

my pn nak cakap... jgn minum air soya oke.. ;D nanti anak kuar mmg comel, putih tp takut naik ruam..kulit die sensetip... kena minum susu pun susu soya jek.

nak anak comel bersih mase lahir.. minm air kelapa k...;)

walupun xpnh mengandong tp tahu lah jugak sbb kakak my experience menda ni..;)

slmt melalui saat mengandung y indah..;)

dayang Citra said...

wah,semuanya saya suka minum dan makan..semasa pregnant dulu,semua saya sapu..hehehe..paling saya suka,nanas..atau pajeri nanas...Alhamdulillah,dua anak sy sihat dan selamat..sekarang dah masuk 6 dan 3 tahun...apapun,jaga pemakanan,jangan lebih2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015