Dec 23, 2010

Tutorial:: Meletak Facebook Fan Page Ke Dalam Blog


Entry ini dibuat atas permintaan seorang sahabat blogger, cik Anati Soki...kenalan baru saya...*wink²*  Beliau mahu tahu cara-cara meletakkan facebook fan page badge di blog...macam yang aku tepek kat side bar tu....ehem kalau dah nampak tu............tak gheti gheti nak 'like' keww....kah kah kah~  =P


Ada dua cara untuk amek code fan page ni....saya jelaskan satu-satu ye..ecece feeling cikgu-cikgan... =P



1) Bukak profile fan page kita, klik ikon "Get Started", betul betul sebelah ikon "Wall" kat belah atas profile fan page kita tu....lepas tu pilih ikon nombor 3, macam kat bawah ni...

kalau takde column 'Get Started' klik je kat SINI




2)  Then akan keluar page macam ni...








3)  copy url facebook fan page kita tu dan paste kan kat kotak atas sekali...then klik "get code..."






4)  Copy code iframe dan paste kan kat :: dashboard > design > add gadget > edit html....

err saya tak tahu code XFBML tu untuk apa..haha...harap maaf ..... ^_^





****************************************************************************




Lagi satu cara ialah::-



1)  Bukak profile fan page kita tu...then scroll sampai bawah...kamu akan nampak tulisan "badge"...klik pada tulisan itu....lihat gambar ye...






2)  Kemudian akan keluar page macam kat bawah ni...klik ikon "like badge"





 3)  Keluar pula page macam ni...klik pada ikon 'blogger'







 4)  Lastly, pilih nama page kamu, then copy je url tu kat :: dashboard > design > add gadget > edit html





Tapi untuk cara kedua ni, badge kita akan kelihatan macam profile badge biasa tu...aku tak suka cara nombor dua nih sebab orang tak boleh tengok status yang aku update kat fan page tu...hehehe...gila publisiti kan...lantak lah janji aku tak kacau hidup orang....lalalalala~  v(^_^)



Diharap tutorial ni dapat membantu kamu ye cik Anati Soki....rajin-rajin lah singgah sini selalu..*sempat lagi promosi....hahaha~*






19 comments:

Pencacai Alim said...

tak paham aku...ssh tul..

diana said...

susah la..
banyak kali dah cuba ni..

Lya Colours said...

wa xde fanpage la
tgu la femes ala2 hanis zalikha ke
huuhuhu

THE LEKAT LEKIT STORY said...

teringin nak buat fan page tp ada ke fan?? kekekekekeke

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

tahniah...dah ada fan page

hehehhehe

J.M.R said...

LIKE jgn tak LIKE...:-)

adik meo said...

tq kakak yana... :D

ur so cute! :D

ieda said...

hahahhah akak suke care ko dik ..
lalallalal last sekali .. hahahah

tapi sowii akak x paham .. bute IT total niee muahhahah

THE LEKAT LEKIT STORY said...

anda di tag
http://duniamelekitku.blogspot.com/2010/12/saya-sangat-suka-gambar-ni-sebab.html

d_tieah said...

Wah, gitulah bila org dh ade fan page..
Ngee.. :)

BENA said...

sis cube buat tutorial pasal yang ni pulak . yang no 1-4 ni. cam mane leh jadi pink kaler gtuu. zra xreti2 nk buat . cam mane ek ? plzzz plzz . zra nak buat kaler purple. xjadi2 pon. dan memang TAK TAHU . heeee ~ :)

Along Tapa said...

owh!tapi kenapa aku raa mcam aku takyah amik tau jek~~

Gorengbaek - Imam Mahdi pernah muncul di Mekah??

Hangit habis dah - Gila ko!!!Along Nak berenti berblog??!!!

ANATI SOKI said...

yeay!!!!! tq2!!!!! suka suka suka!!

ANATI SOKI said...

tp anatnyer takde pun cpplumn get started tuh. cane? alaaaa.....

HonEyBuNNy said...

nati2 free nak belajar tgk la...hehehhe

ANATI SOKI said...

heheheh.. takpa2.. anat try skali lg ek

Dawa said...

dah try dah, thanks for the tutorial. mmg bgs ada tutorial cmni :)

Nur Honney Robbi said...

dh try...mavelous menjadi kak..tq..

Nur Honney Robbi said...

dh try...mavelous menjadi kak..tq..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015