Dec 14, 2010

Orang Gastrik Pun Ada Pantang Daaaaa


Aku MC hari ni weiiii~   yeahooo~  Patutnya dari semalam lagi mintak MC sebab cirit birit....tapi sebab ada kerja urgent nak kena buat, ku cancelkan aja MC semalam...sangat terserlah ciri-ciri pekerja berdedikasi di situ...lalalalala~  =P


Ku sangkakan keracunan makanan....tapi bila tanya kawan² lain yang turut memakan benda yang sama weekend lepas especially dak encem (sebab kitorang memang kuar makan sama, breakfast, lunch and dinner hari ahad lepas), sume tak sakit prot...aku sorang je sakit...tanda soal yang banyak di situ  =_=


Makanya malam tadi dak encem pun menemaniku ke Pusat Rawatan Mesra kat flat bosnia, Serdang...tak tahu macam mana boleh sampai ke situ..kui³....tapi doktor yang merawat TERsangatttttt lah bagus...hospital Az-Zahrah kat Bangi pun tak dapat la service macam tu...peace! v(^_^)


Doktor tu tanya macam² untuk memahami masalah aku...yelah aku cakap kat dia aku cirit birit and maybe food poisoning...then dia jawab, "oh ada 'maybe' maksudnya tak pasti..."


So dia tanya lagi dengan lebih detail::

aku tak pasti lah dengan kesahihan statement ni...huhuhu~



1) "macam mana keadaan cirit birit? jelaskan.." -- "tahi yang cair macam keluar air je...berak tak puas..sebab lepas berak mesti sakit perut lagi...so far bontot belum melecet sebab baru 3 kali berak hari ni...makan pun tak selera sebab rasa nak muntah, lepas tu mesti rasa nak berak lagi"  jelasku sambil mengeluh~ 

2) "bila dapat tahu cirit birit??" -- "before pi keje semalam"

3) "apa last meal yang kamu ambil" -- "sup ayam dan nasi putih"

4) "kamu makan sup kat mana? apa nama restoren tu?" --  "kat village view, bangi..."  dan aku explain lagi, dak encem juga makan menda yang sama, tapi dia tak sakit prot...

5) dia mintak aku sabar dan teruskan dengan soalan lain...."ada cili tak especially cili api ke dalam sup??" -- "aah ada"  *hebat doktor ni boleh tahu dalam sup ada apa...kekeke~  =P  *

6) "erm kamu ni ada gastrik ke??" -- "memang ada pun"

7) "oooOo  kamu tak tahu ke pantang orang gastrik??" *sambil buat muka puas hati sebab dah jumpa punca masalah  ^_^ -- "saya memang tak pernah tahu pun ada pantang...hahaha~" 

8) "oke takpe..sebab tu saya tanya kamu makan kat kedai mana sebab kalau kamu pergi mamak memang takde cili dalam sup..." -- "oo yeah??"  *aku bukan penggemar restoren mamak ye*

9)  "oke oke takpe...hari ni kamu dapat belajar benda baru lah kiranya...kamu ni sebenarnya bukan kena food poisoning, tapi gastrik...oke biar saya bagi tahu ye apa pantang orang gastrik ni..."  sambil tangannya mencapai kertas dan pen untuk ditulis senarai pantang kepadaku  (^^,)

10) Bagi orang yang ada gastrik, jika dalam keadaan perut kosong atau tengah lapar, jangan mulakan makan dengan makanan berikut::-

- coctail
- makanan masam
- makanan pedas
- kari
- kopi
- buah epal
- buah mangga
- buah limau
- buah anggur
- buah tembikai
- buah jambu batu (jambu air pun sama)



HAH!! nampak tak? nampak tak?? sangat motif kan tulisan dibesarkan dan di-boldkan  ^_^

Maksud pantang di sini bukan lah aku tak boleh makan langsung list kat atas tu....tapi BUKAN dalam keadaan perut kosong atau tengah lapar ye...



2 jenis ubat diberi...tapi hari ni satu pun belum telan! ish³  (-_-")



Diharap kamu-kamu juga mendapat pengetahuan baru dalam entry kali ni...ecece~ =P













p/s::  1st time masak bubur sendiri weiii...auww~   \(^_^)/

20 comments:

diana said...

semua sedap2 tu..
terima kasih sebab buat entry berilmu nie..
hahhaha

nabilah_2908 said...

apa kah tanda2 seseorang itu ada gastrik..? huhuhu...

sy kn kalau lapar...if jumpa jambu batu...dh tk ingt nasi dah...sbb jambu tu sngt la mengenyangkan.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
SAMAN OH SAMAN

Amy Syaquena said...

As'salam..

Good info thanks tau..

zuar said...

jawapan untuk soalan no 1 xleh blah..hahahaha

aZLiNa aZiZ said...

Jaga kesihatan. Badan ni, nak guna lama lagi. Puloh2 tahun lagi. Heh :p

Saya even dah kawen, cuba masak bubur tapi evertytime, failed. Aisehhhh...memang tak reti ah. Nak kena berguru dengan Mat Gebu gamaknya.

Lya Colours said...

alhamdulillah saya xde gastrik
boleh bedal bihun sup letak cili kicap banyak2
erkkk

mEiZ SHA said...

qet well soon ok..:)

sukasukatulis said...

hahahaha~~
sape nama doc tuh???
mcm tao jerk sape doc tuh...ho0hoh0
tp mmg terbaekk la doc kat klinik tuh...hihihih
papepon jgn x mkn ubt tuh..mahal tao byr duit ubt..hahaha~~

lalink7 said...

eh yana..xtau pulak kat flat bosnia ade pusat rawatan tuee...haihh nampak sangat kurang aktiviti berjalan niee...kena jalan lebih kerap lg nie..hehee

smoga cpt sumbuh ohh yana..

Ujang9897 said...

take care ok syg.....wah gila jiwang tak ai...hahahahah

YanaMIB said...

@diana:: tau xpe..make sure prot di alas dgn food len dlu b4 telan mende² pantang tu =)




@nabilah_2908:: sy pn xtau..ms 1st time kena gastrik pn x tau yg tu gastrik..haha..sedeh kn =P




@Amy Syaquena:: salam, ur welcome =)




@zuar:: sempoiiii~ =P




@aZLiNa aZiZ:: btol²! =)




@lya:: ceh..xpe ai pn boleh bedal jugak..janji bkn time prot kosong jek..ngee~ ^_^




@mEiZ SHA:: thanks dear~ ^_^




@aida:: xtau derr..hoho..aku baru makan td..hihi~ =P




@lalink7:: lorr yeke...huhu...ada satu je klinik kt c2 =)




@ujang9897:: KAH KAH KAH~ gwang yg x menahannn...hadoiii =P

meo said...

ramai perempuan gastrik....

knpkah?

Along Tapa said...

ada gak benda yg aku taktau jadik pantang bagi orgn gastrik ni ek...kena amik note ni..

ko dah reti masak ek...tahniah2~~

Gorengbaek - Seksyen baru untuk Meon...Kenapa masalah sosial makin banyak??

Hangit habis dah - Amenda??!!tak pernah tengok orang hangin ke??

POSH76 said...

aduii ni yang tak tahan kalau kena...gastrik ni takde ubat kena jaga makan tau...get well soon ...bnyk minum air tau

JULYA said...

info bgune ni...wlu takdek gastrik...yeke takde.tp bile lapa ade rasa mcm ciri2 yana ckp.cume tak cirit je.tp bile dah mule angin2 julya minum teh halia tarik KEDAI MAMAK.hahaha.

BENA said...

dulu zra de gastrik . tapi skg . gastrik tu kdg2 jek dtg. pelik ! padahal makan emn bantai jugak ! PEDAS TU BES ! heeeee~

Cik Eka said...

kak yana,eka pon ade gastrik,sebelum ni men hentam jer makan,sekali kena,aduh asik nk g tndas jer,kepala pon pening sebab angin dah nek,akibat makan lambat n tak pantang.........
rupenyer kopi pon tkleh mnum.
pedas2 pon takley tpi makan jugak,akhrnyer pedih r perot.........hehehe

Arieon said...

informasi yang sangat bermanfaat....

Farhana Izni said...

Tak tau plak bleh gastrik kalo makan kari if perut kosong.. Hmm.. Baru perasan jd sbb makan kari 😞

Nuramirah amran said...

Pernah dulu guide customer yang ambil set gastrik ni, tapi tak baik-baik jugak. Orang lain makan ade lah perubahan, dia makan takde perubahan. Rupanya, pantang dia langsung tak jaga. haih, sia-sia jea beli vitamin mahal-mahal tapi pantang tak jaga, ibarat baik sekejap esok jadi balik :D


http://minimeyra.blogspot.my/2016/04/3-vitamin-shaklee-untuk-menangani.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015