Dec 1, 2010

Cuaca Sejuk Punca Kanak-kanak Takut Air



Semenjak dua menjak ni aku perasan hari-hari hujan...setiap petang dan malam....pergi kerja, balik kerja tak payah pasang air cond pun dalam kereta...cuaca kat luar dah cukup sejuk...setaraf dah dengan air cond...jimat minyak juga...huhuhu~


Bila tidur malam-malam mesti selubung selimut kalau boleh nak tutop muka sambil peluk bantal busuk ketat-ketat....hei jangan ingat kanak-kanak ribena je ada bantal busuk oke...kakak ribena, mak ribena pun ada...lalalalalala~  =P


Setiap kali balik kerja mesti lepak-lepak tengok tv dulu...bila hari dah malam, cuaca makin sejuk sebab hujan berlarutan.....jadi malasnyaaaaaaa nak mandi...sejukkk!!!  walaupun ada water heater kat rumah...dem!


Fine! kena fikirkan akibat jika tak mandi...=_=  





1) ketiak bau masam!  nanti susah nak tidur sebab terbau ketiak! yarkssss~  >_<





2)  Badan jadi melekit dan berlengas...juga mendatangkan masalah semasa tidur...mesti asyik tergaru-garu sebab gatal...daki banyak sangat kutewww~







3)  Rambut jadi berminyak dan berbau...especially bagi yang bertudung macam aku....time tu mula lah naik kelimumur....lepas tu asyik garu kepala...hish~   juga menyukarkan proses untuk lena sewaktu tidur... (-_-")






Semua akibat khusus kepada proses sewaktu tidur  (-_-")    tak selesa kan naik atas katil dengan keadaan badan yang tak bersih...bayangkan lah kita bekerja 8 jam...memanglah dalam opis ada air cond..harus ditekankan di sini, kita berada di Malaysia...negara yang terletak di garisan Khatulistiwa...


Masa form 3 cikgu Geografi ada cakap, "negara yang terletak di garisan Khatulistiwa mempunyai iklim panas dan lembab sepanjang tahun..."  panas dan LEMBAB oke!  bukan lembab as in lambat/slow/terhegeh-hegeh....tapi lembab as in basah/tak kering....ngerti??  (baca sini)


Kalau kita duduk di London/New Zealand atau seangkatan dengan mereka di mana mereka mempunyai iklim Mediterranean yang panas dan kering sepanjang tahun...KERING oke...jadi kalau tak mandi seminggu pun badan takkan berbau compared to orang Malaysia yang tak mandi sehari...bayangkannnnn bau tengik itu!! euw euww euwwwwww~  =_=


Kesimpulannya, aku akan gigihkan diri untuk syampu rambut petang ni...dah dua hari tak syampu rambut...grrr~  >_<









pssst::  Harga minyak ron97 naik 15 sen = RM2.30, V-power racing = RM2.55 bermula hari ni...hehh~  nasib baik kereta aku guna minyak masak je..  =P



24 comments:

Mr feckry said...

bukan bebudak je, gua pon takut

liyana said...

hehehe tau xpe.. mandi kobau je pagi2.. lalalalala :P

efa said...

saya juga takut air paip bila cuaca sejuk tp..mandi air panas la nk elak kesejukan..pakai hiter :)

syirakhalid said...

mandi yana jangan tak mandi! hehe

echah mashuri said...

uhhhu...musim dia la ni...sejukk amat.

Lya Colours said...

kat melaka ni hari2 hujan ye
rumah ai dah lah dekat dgn pantai
hawa sejuk tuh toksah ckp la
tido pon bukak kipas no 1 je
gila sejuk

lalink7 said...

minyak masak? wahh bguss la..nnati confirm minyak masak naik hrga pulak..heheheh

HonEyBuNNy said...

mandi2 jgn xmndi...ehhehe

nabilah_2908 said...

tul tu...pagi ptg hujan...adakalanya tgh hari..punya la panas terik...ptg tu terus hujan lebat...

sy sejuk mcm mana pun harus mandi..mmg tk selesa...terutama bab rambut..dah la pagi tk kena air...so malam wajib... ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BLOG KEMAS

miss lolly a.k.a luvfareda said...

hohoho. kannnnnnnnnnnnnnnn

eh harini dahg mandi ke ?? =P

Amy Syaquena said...

salam..

jangan kata budak2 , amy pun tergolong same hu3...

hamzah ian said...

gua suka tido petang..

Puan aiNa Rahman said...

hahahaa...yana pakai minyak masak, aina pakai minyak kelapa je kat kete..haha.

tu laa..skg sejukk. malam2 tido mesti main tarik2 selimut ngan hubby. kih3

Hanis Azla said...

moral of the story, bawak2lah mandi tak kiralah macam mana sejuk pun cuaca..ha..ha..

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

hikhikhi....nak guna minyak masak gak la....kekekek mesti kete laju selaju2 nyer...

diana said...

hayati lah sepuas-puasnye musim sejuk ini..
sebab bila masuk buln 3 nanti kompem panas telampau la pulak..

yana..
akak syampu rambut hari2..
kalau tak asik garu je macam monyet.
ketagihan syampu yang melampau.

POSH76 said...

kadang2 kena bersyukur sbb bila time panas rasa macam tak mau pakai apa2 dah hehe...tp kalau sejuk sgt mmg tak tahan

kucing_gatal said...

meo tringin nak mandi dgn gadis pujaan ati... huhuhuhuhu :p

Cik Mieyrarif said...

hanpehh kucing gatal

ieda said...

hahaah takut air dikk .. ermmm akak dulu masa kecik2 lahh .. tapi anak2 akak skrg nie seawal 6.30 pagi dah mandi ... mandi lak lama .. selagi x panggil x kuar .. huhuh

heheeh sama lak kita .. minyak kete pakai minyak masak muhahahahah

farhana said...

Haippppp, jangan malas nak mandiiiii =P

BENA said...

sebab sejuk jugak la zra kuat tido . pastu malas nak buat entry . oh sejuk . hehehe



wow! moto zra lak pakai minyak rambut jek . ok? HAHAHAHA =)

Along Tapa said...

kalo sejuk-sejuk ni kena kopi o panas memang terangkat ek....(terkeluor tajuk lak aku)

Gorengbaek - Along oh along....kemana ko menghilang???

Hangit habis dah - Luahan perasaan...luahan perasaan

Un Phat Lee said...

gua satu hari mandi sekali je.haha.

kereta gua takyah pakai minyak.tolak je pakai dah boleh jalan.he he he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015