Dec 15, 2010

Bubur Nasi Pertama-ku

YES! aku baru reti buat bubur nasi sendiri...selama ni asek mak je masak...setiap kali sakit semua makan minum mak sediakan...wallaweyyy...terus rasa malas nak kawen sebab nanti dah kawen takde siapa nak tolong masakkan...errr....yu reti masak ke dak encem?? O_o


Since semalam aku sorang je mc kat rumah tu, haruslah berusaha masak bubur nasi sendiri...kalau tak masak nak makan apa kan...walaupun ayah ada belikan nasi dan lauk², tapi takde selera nak makan sangat...sob sob~  =_=


Makanya aku buat bubur kosong je lah...sayang pulak kalau tak makan lauk² yang ayah aku dah beli...makan dengan bubur nasi kosong....huhu~    very-the-kacang putih buat bubur nasi ni sebenarnya...tenkiu cik Mcd di atas asuhan anda..ecece~  =P




Macam masak nasi biasa...cuma lebihkan air...*ek eleh baru tau ke derrr~*  (-_-")





selalu dikacau...bila rasa² air macam kurang, tambah je la air lagi ikut suka hati nak banyak mana...hihi~    lepas tu bubuh garam secukup rasa then kacau² lagi....








SIAP!! wallaaweyyyy menjadi kaoooo....ayah aku pi beli lauk semuanya pedas²....hahaha~   walaupun gastrik ku bedal jugak...mana tahan beb...lidah melayu mesti nak makan pedas! wehuuu~  dan disebabkan nasi aku macam agak tawar, makanya kena bubuh kicap...sedap beb! lalalalala~ 




hish vangga dengan diri sendiri...walaupun bubur nasi aku tak dapat lawan yang mak aku buat...tapi aku anggap passed je lah kalau nak bagi laki aku makan sok...miahahaha~  =P


Sekian sahaja entry kanak²barubelajarmasak dari saya....peace! v(^^,)












p/s::  Hari ni still sakit prot lagi...cirit birit lagi...tsk~   lepas tu boleh pulak bantai minum susu dutch lady perisa strawberry...Mcd kata tengah sakit tak boleh minum susu...kalau tak sakit baru boleh nak minum susu...adeh la...mana nak tau...haha...jap lagi kompem meragam prot nih...adeh la~ T__T


21 comments:

Finaz Jaafar said...

HEE~
akk len kali kne tulis note tampal kt meja supaya alert pe yg xleh mkn o mnum utk gastrik

Mr feckry said...

beb, darjah satu gua dah tau

Ujang9897 said...

pergh....pandai masak tue....gila hebat..(padahal nasi jer..) hahhahaha

berak mesti busuk nie..hahahah

nenektudung wangiwan said...

bravo bravo deqnun.... kj pun dah 2 tahun kawen tak pernah buat bubur nasi tau... bile nak makan bubur nasi mr husband yg buat kan ekekekekke.... nyum nyum... teringin plak nak makan bole buat sendiri laaa... thanks for the tips

Lya Colours said...

bubur nasi + kacang + ikan bilis goreng + daun bawang/sup

mabelesssss

JULYA said...

oklah tu kan.pd taktau n taknak amek tau kan.julya klu buat bubur suke tambah susu skit takpun santan.ade rase lemak manis d sukai ramai.hehe.lepas satu, satu sakit hang yana oi.get well sooong

liyana said...

aah la tgh cirit birit mane leh minum susu. nt lagi cirit. hehe. kena minum teh pekat baru ok. xpun minum air garam.
btw, tahniah sbb berjaya masak bubur nasi. hiks. kalo wat bubur oat lagi sng, x pyh nk tgu lelame cam bubur nasik :D

oya said...

congrats..hehe..
sedapnya makan..

makdara TERdiva said...

org gastrik kena jaga time mkn..makan tak leh skip..welcome 2 de club la dear :)

susu tu gantikan dgn soya.. ade paham??? hehe!

rAy jR...@...Aliff said...

mak aiii...nmpak xsodap je..kakakaka..

susah kot nak wat..mkn mmg sedap..hak3...

::PoRcUpiNe:: said...

kah3..
saya pon xtau senar nye masak bubur nasi nie..

Makan tau ler:)

cik blablabla said...

aik owg sakit kne mkan bbur kosong.ane aci ni makan bbur berlauk.hahah

hans said...

den xsuka makan bubur
hohoho

P/S : Traffic Minggu Nih! Tutorial Letak Link Entry Anda! Ada Sesiapa Suka Shawls Yang Cantik!

nabilah_2908 said...

yeay...!!! dah reti masak bubur...(^_^)

kesian Yana...kawal la makan tu sikit..kejap je pun...dah baik nnti..Yana makan la balik apa yg Yana nak... :)


jom ke APA KATA HATI pulak,
S.I.B.U.K

miss nina said...

try petua ni, ambil satu sachet teh uncang, rendam.

minum teh o tanpa gula & biar pekat2 utk legakan perut yang tak selesa tu :)

YanaMIB said...

@miss nina:: oo yeah? balik ni ai try..thanks ye =)

diana said...

bubur nasik je??
alah..setakat bubur nasik akak masak pakai kaki je yana..
hahahahh..
apa pun tahniah..
lepas ni cuba buat roti bakar pulak..
mueheheheh

ieda said...

ahahahhahahhaahhahah
leh dah kawinnnn yeyeyeyeyyeye :))

meo gediks said...

nampak sedap....

oh isteri mithali

ieda said...

uish dasatnya ** diana tuu
masak bubur pakai KAKI .. adoii apa rasa bubur tuu erkkk .. ???

BENA said...

bena selalu sgt masak bubur nasi tuk mama . heee ~


cop ! kalo makan ngn sup sayur ! nyum2 lagi bes sis ! heeee~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015