Dec 8, 2010

Nikon D3100 Preview

ecehh preview lah sangat....kui kui kui~   TERminat dan TERgila dengan keMACHOan dslr...dengki jeles gilerrr tengok korang yang dah pakai dslr oke! grrr~


Nikon D3100 ialah pilihan kalbuku....nak beli yang canggih manggih adalah tidak mampu *ada rhyme di situ..huhu*   Walaupun boleh search kat gugel je pasal nikon D3100, tapi aku nak jugakkkkk letak kat blog...amek berkat...lalalalala~  =P









Features::-


* 14.2 megapixel DX-format CMOS sensor
* 3.0" LCD monitor (230,000 dots)
* Image sensor cleaning (sensor shake)
* 11 AF points (with 3D tracking)
* IS0 100-3200 range (12,800 expanded)
* HD movies (1080, 720p or WVGA) ->  ini yang paling aku suka! auww~  \(^_^)/



Untuk comparison antara Nikon D5000 dan Nikon D3100 sila picit sini....aku tak reti nak copy macam mana..huhu~


Semalam wusha kat Alamanda, price yang ditawarkan adalah kurang lebih RM2198 (body + lens)....kalau kat Mines pulak kurang lebih RM2099 (body + lens)....belum wusha kat low yat lagi...agak malas untuk ke sana...walaupun ada yang kata low yat boleh dapat lagi murah, tapi kalau dicampur kos minyak + tol + parking + letih berjalan lagi....sama je dengan aku beli kat Alamanda/Mines...betul tak? betul tak??? 


And dorang kata model D3100 adalah limited edition...stok banyak habis since Nikon dah upgrade ke D7000 pulakkkk....tu diaaaaa~    aku kena booked awal²....nanti stok habis melopong je kaoooo...nak beli model D7000 adalah kureng mampu...isk~  =_=


Ada sesiapa sudi jadi sugar daddy ku??  oppss..bukan bukan...maksud aku yang ingin sponsor Nikon D3100 sebagai hadiah hari jadi ku??



oppss bukan lagi...



HADIAH KAWEN!!!  lalalalalala~   *muka tak malu..wek wek!*  =P






Feeling dslr... hakikatnya cuma guna henpon sony dan di-edit menggunakan photoscape!! argh!    =_=





Apa model camera kegemaran korang?? meh share meh  (^^,)



















p/s:  d.e.m.a.m + s.e.l.s.e.m.a   melanda  T____T


38 comments:

lalink7 said...

woww..yana beli la buat hantaran..hehehe..suh si bakal suami belikan..hehe

Amy Syaquena said...

As'salam..

Minat gile tapi belum ada rezeki nak beli hu3...

Lya Colours said...

member aku baru angkat nikon ni
menangissss aiii
uuwwaaaa

Phosphorescent Beetle said...

aku teruja jugak ngn d3100 ni...tp aku sgt la malas nak setting mcm2...so rasenye either G12 or s95 sudey...boley masuk beg...huhu...

Phosphorescent Beetle said...

http://www.kenrockwell.com/
aku salu check sini juga utk camera...

y@n@ M!B said...

@lalink:: ehehh itu mmg sudah diplan..kui³ =P




@kak amy:: xpe..kita kumpul duit pelan² ^_^




@lya:: klu aku bli ko nangis gak x? ngee~ =P




@kuna:: maybe trend skrg ramai bli dslr so aku mcm terpengaruh daa...huhu~ orait thanks..nnt aku wusha web tu =)

Fitrah Adnan said...

sy pny kamera local jer..murah gler coz beli gne duit sndiri..

tp skang prefer pkai kamera phone jer..nokia pny coz gmbr lg clear..hehehe..

Un Phat Lee said...

gua pun tengah plan nak beli kamera niii....

AM SYA said...

I pon nak jugak~

tapi x mampulaa...

make terpaksela la amek gmb feeling2 DSLR~haha

Pencacai Alim said...

boleh amik gmbr kawen

Muammar said...

ni sume trend je lbey..

y@n@ M!B said...

@Fitrah Adnan :: oke la tu ada gak camera..sis ni harap camera henpon je lerr..huhu~




@Un Phat Lee:: bli cpt b4 stok abes..=P




@AM SYA:: huu same la..mampu feeling² je ^_^




@pencaci alim:: btol²..boleh buat bisnes gak ^_^




@Muammar :: trend yg best! =)

POSH76 said...

teruja gak nak ada satu.....buat collection utk ur wedding gift bley hehe

Liana Ryan said...

cantik laaaa!! nak juga ada suatu hari nanti

JS said...

D60 tetap dihati..he

dodonut said...

wewit!!
kalo dpt lps tu bole la pnjm photographer yanamib utk photoshoot..

diana said...

yana..
sama la kita..
photoscape je..
hahahah

Rinna said...

Aduhh akak pun teringin gak laa..nak dpt dslr tuh..tapi buat masa nie blum sampai seru nye lagik..heheh..

makdara TERdiva said...

kita pakai sony jerrr :) nak pakai yg gedabak2 tu x mampu..eh! mampu jer nak beli..tp bila tengah bulan, rebus air dslr pastu minum sampai kenyang??? rase2 wajar x??? :P

nabilah_2908 said...

suh la en tunang jadikan sbg hantaran..kena g tau dia cepat2 la nnti habis kan..? huhuhu... ;)

buat masa ni..sy lebih selesa dengan canon...nikon tk perny try lagi.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
DIY BLOG TEMPLATE

Ujang9897 said...

baiknya tunang yu belikan dslr utk hantaran....

HonEyBuNNy said...

bestnya...ila xksh cmna pun..jnji leh bergambar..hehehhe..moga cepat lega demam n selsema...

y@n@ M!B said...

@sis posh:: buley je sis..hehe..=)




@Liana Ryan:: jum jum kumpul duit dari skrg! ^_^




@JS:: mahal tu..huhu~ =)




@dodonut:: buley buley..kira side income aku la tuh..eh! =P




@kak diana:: tu je yg TERmampu..sbb free je pon..hoho~ =)




@kak rinna:: xpe kak..kita kmpl duit pelan pelan..ecehh~ =P




@sis MDT:: mcm kureng wajar..haha.. (^^,)




@nabilah:: mmg dah niat utk paw en tunang..auww~ ^_^




@ujang:: tunang ai mmg baik..kuui³ =P




@HonEyBuNNy:: sbb skrg mmg xde camera..harapkn henpon je..so alang² berangan tu biar over sket..ngee~ thanks babe! ^_^

BENA said...

haaaaaaaaa zra pon minat NIKON jugak! teramat suke ! tak tahu la bile la plak bleh dapat nikon ni . heee ~


cop2! pe ag minx la ngn incik encem suh wat hantaran sis . ok x idea zra? hahahaha :)



photoscape paling basic ! bes! pe kate sis yana gune www.picnik.com lak . situ pon bes gak . heee~

mEiZ SHA said...

waaa nak gakkkkkkkkkkkkkkk..:)

░♥si lampu neon♥░ said...

PERGH TAK MINAT AKU KEMERE MEMAHAL NIHHH

Eyriqazz said...

huk3..dah lama mengidam mahukan kamera dslr...tapi blom berkesampaian...

P/s : dijemput join my give away haven restaurant voucher worth RM100 di http://www.eyriqazz.com/2010/12/giveaway-haven-restaurant-cash-voucher.html

sugar2 kapas strawberry said...

smart kot. tp hadiah hntrn sy xnk byk..ckuplah sebuah kereta mini cooper s..hahaha

ieda said...

NIKON D90 tetap di hati ehehehehe
aloor dikk berangan x salah .. mana tahu dlm angan2 tuu termakbul nak dpt satu haaaaaaaa x lah melopong layieeee ...
aminnnnnnnnnnn akak tolong doakan yerrrrr

meo said...

org comel...kamera ape2 pun tetap comel :D

ctmaryam said...

cun-cun!
mmg ko pandai tangkap gmbr..
aku x minat dgn kamera..
tp minat ngan gmbr tue...
lalalalala...

Cikbelog said...

owhh teringin sesangat nak beli dslr..harap2 pas baca entri ni terus dapat berkat untuk miliki nikon yang superb nieh. >_<

mie said...

best tu!!!
tapi canon tetap dihati gue...

Aisyah AR said...

wahahha...yang ini pun i tak mampu u...ghee~

E.d.Y said...

bestnya camera ni

dotblogspotdotkom said...

huhuhu....ada duit lebih sikit.... nak juga beli satu nih.... tapi duit tak pernah berlebih.... huhuhu

Cikgu Fikri said...

huhuhuhu..
mmg angan2 nk bli dslr gak....

yuliang nikon said...

d3100 is a nice cam , enjoy it!

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers