Sep 13, 2011

Berani Kerana Benar~

gambar 2 tahun lepas..sekadar hiasan~



Situasi 1::

sipolan A::  eeiii cuba kau tengok blog budak ni...sengal gila buat entry dakwah kunun...tapi kau tengok la bahasa dia..macammmmm lah dia tu alim sangat...pooraaahh!

sipolan B::  eh aku memang selalu baca blog budak ni...kalau kau baca entry² dia yang lain tak nampak pun dia ni jenis kasar or kurang ajar...cuma kadang² dia suka bermain dengan emosi pembaca² dia...macam dalam novel dan surat khabar laa...ada setengah penulis guna bahasa kasar untuk sampaikan maksud cerita...ada guna bahasa kiasan...ada guna bahasa sastera...macam² cara penyampaian ada...ikut keselesaan penulis jugak...

sipolan A::  alaahhh habis tu kenapa dia macam taknak tunduk je bila kena kondem dengan anon anon??

sipolan B::  dah dia tak kenal anon tu siapa...anon² pun kondem lagi kasar...lebih baik dia percaya cakap kawan² yang dah kenal dia...and dia pun kenal dengan orang yang komen entry² dia...

Sipolan A::  ?>&#^#*



Situasi 2::

Sipolan A::  kalau nak menegur biarlah berhemah...kalau menegur macam menunjuk kau lebih alim, lebih baik dari orang lain, nampak sangat tak ikhlas ingat ada orang nak dengar ke teguran kau??

Sipolan B:: apa maksud kau dengan berhemah?? kalau kau sendiri membalas teguran tu dengan kata-kata kesat tu dikira berhemah ke?? kalau taknak dengar tu hak masing²...tapi kenapa mesti bagi respon jugak kalau taknak dengar???  

Sipolan A::  yela orang macam tu belum jumpa 'buku dengan ruas' lagi...dia ingat dia dah glemer dia dah cukup bagus...penyokong² dia tu semua kaki kipas...hipokrit semata!

Sipolan B::  mana kau tahu pembaca² dia hipokrit?? mereka lebih kenal dengan penulis berbanding kau...kalau kau tak hipokrit, nak menegur dengan ikhlas kenapa sembunyikan identiti?? motif kau komen di blog dia macam tu untuk apa?? menegur atau menjatuhkan?? kalau betul menegur kenapa tak add facebook dia...?? send emel ke...kan ke dia dah bagi emel address kat blog tu???

Sipolan A::  yelah tu..kalau dia tahu aku siapa mesti dia aibkan aku kat blog dia...blog dia kan femes ames...

Sipolan B::  mana kau tahu dia akan aibkan kau?? tu dah kira fitnah...kita ada undang² la...kalau dia aibkan kau, saman je laaaa...dapat jugak kau duit raya free...ye dak???

Sipolan A::  *&)!*??!@



Daripada Abu Sa’id al-Khudri r.a. katanya, aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda, “Sesiapa daripada kamu semua yang melihat mungkar maka cegahlah ia dengan tangannya, sekiranya dia tidak mampu maka (cegahlah) dengan lidah, jika tidak mampu (bencilah) dengan hati, dan perkara (benci dengan hati) itu adalah selemah-lemah iman.
— Hadiths 40

kalau meluahkan kat blog dikira benci dengan hati ke eh?? wallahu'alam...
hehe aku macam terkesima ramai pulak yang sentap dengan entry haramjadah aku tuh...
padahal sebelum tu dah banyakkkkkk entry teguran/dakwah yang aku buat...
tapi tak tahu kenapa entry tu je yang mendapat sambutan...haha~  *kagum dengan diri sendiri*  =P


eh kat mana nak cari kuali murah tapi berkualiti ye?? lagi satu wallpaper untuk dinding...nak yang besar untuk cover seluruh dinding tu *tiba² lari topik*  v(^___^)"






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

21 comments:

Anum said...

ermmmmmmm
cari la kuali cap buaya.. hehe

POSH76 said...

tak faham tp layan jugak...hehe

Aku Ibu Muda said...

kuali cap buaya terbaik!

cap lain toksah la beli

Lya Colours said...

tak abis lagi ke isu tuh. huhu
aku tak pernah beli kuali. mak aku je beli. aci x jwpn ni. hehehe

^^nu[dd]yra^^ said...

hahahhaa...x abes lagi ek yana yang pasal entri arituh tu....x per2 dd nak g terjah plak komen2 yg ader kat entri tuh....hahahha....

Axie04 said...

ape2 je lah, janji kita sama2 bahagia
hahaha

mas saari said...

betul tu...kalau betul nak tegur, tegurlah secara baik kan? ini nak berselindung disebalik nama cik anon pulak!

beli kuali cap buaya tau!

Anonymous said...

whatever.


lagipun aku rasa mesti malaikat banyak tulis amalan baik ko sebab menegur.

p/s beli kuali kat pasar malam jer

YanaMIB said...

ni entry perangkap namanya..nk tahu anon tu sape daa..hikhik..br blaja semlm cane nk detect anon =P

hazman aka species1980 said...

gambar hiasan yang sungguh ceria dan happy gayanya...

eliyaezlinalias said...

kuali murah kt ikea banyak dek-yana

wall paperchantek2 kt kedai sq.ft.wallpaper kt area ioi puchong

eh! komen pon off topic..hehehehhe

diana said...

akak tak tau kuali cap apa..
sebab kuali sekarang ni yang mak akak bagi masa mula2 kawen dulu..
dia bagi 3..
yang kecik,yang sedang,yang besar..
akak rasa cap buaya jugak kot..
sebab tak melekat kalau goreng apa2..
nak cuci pun senang..

Adylia Qarissa said...

piring astro lagi besar..boleh digunapakai untuk protection...hehehee

eliyaezlinalias said...

ehem! dek-yana kedai sq.ft.wallpaper tu dkt ngn ioi jusco new wing
bukan dlm mall tapi shoplots yg baru2 tu..dr hiway tu da nampak
cer kalo lalu nak ke ioi mall tu(dari arah tesco), sblm smpai ioi mall toleh kiri..konpom nampak..
besar gedabak kdai nyer...
gudluck! selamat mcari! hihihi

Myra Jay said...

Emm tak semua orang suka dengan apa yang kita cuba buat kan..

Yg penting kita tau apa yg kita buat kan..

mynameismy said...

sila ajar cane nk detect anon..;D

NUR AMINA said...

mmg cap boya elok...mai la beli kt Bukit Kayu Hitam ni, banyak dan murah. Kalau pi Danok lg murah...dekat je...

Prince Halilintar said...

biaselah ade org yg kurang selesa dgn penulisan kite..jadikan ianya sebagai cabaran je..

nk beli kuali ek..prince nak jual nk beli tak..dah guna 10tahun?kahkahkahkah:p

Finaz Jaafar said...

kak, camne nak detect anon ek??nanti ajar plissss..hehehe

ouh isu anon kian menjadi2..siapa yang harus dipersalahkan??**gaya Karam Singh Walia =)

aimie amalina said...

waaaaa
anon bce lagi entri akak
mang ye minta akak sungguh ni
hehehhee

aizamia3 said...

dah baca dah entry tu..
kalau tegur, kita kena balik.. silap2 gaya habis harta menda jadi mangsa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015