Oct 20, 2011

Jimak Isteri Depan Roundabout~

Entry copy paste dari blog abang ipar aku, Zabid~


ini ialah roundabout  =)



Dialog di bawah ada dalam video 'Cium Isteri Depan Orang Ramai', namun cara penyampaian diterjemahkan mengikut kefahaman saya (Zabid) sendiri (",)


Anon : saya baru balik dari Mekah dan cium isteri saya depan orang ramai kat airport, apa hukum cium ini dan ada berapa jenis cium?

Ustaz : kalau cium tangan takpe lah, tapi kalau cium mulut, cium pipi, cium macam² lagi ini namanya "shu ku tul muruah"(menggugurkan maruah). JANGAN cium depan orang ramai macam tu. Tau lah isteri kamu, cium tangan dah lah... nak cium lebih-lebih balik rumah lah.

Anon : Abis tu yang Rasullulah cium pipi isteri dia??

Ustaz : bukan depan orang ramai, cuma orang TERnampak. Sebab tu kalau berjalan pun tak boleh berpeluk.

Anon : Tapi tu kan ISTERI kita....??

Ustaz : memang lah isteri kita.... kalau macam tu kenapa kamu tak JIMAK (main) jer dengan isteri DI TEPI "ROUNDABOUT" tu jer??




Apa lagi ada dalam video ini??

1. Cium selepas nikah hanya dibenarkan Isteri cium tangan suami sahaja.
2. Kalu cium lebih² lepas nikah dah macam kat gereja pulak.
3. 5 Tahun mendatang romen terus depan Tok Imam (",)
4. Dulu pengantin perempuan inai hujung jari jer, sekarang dah macam undertaker sampai ke lengan.
5. Kalau kita baca kitab hadis, AKHLAK kita baik...kalau baca kitab hiburan AKHLAK jahanam!
6. "Pre Wedding" jahanam habis. Semua orang kapir buat nak TIRU.... (sentap jap baca ayat ni...)
7. Ikut adat tak salah, yang salahnya ikut adat tapi langgar Syariat.


Tengoklah video ni ye :- http://www.youtube.com/watch?v=V5PBnF9tIg4


Wallahualam.


***********************************************************


komen aku::  ini baru adab/hukum bagi hubungan SUAMI ISTERI yang sah! macam mana pula hukum pergaulan bebas bagi yang belum berkahwin kan??  'yang Haram Jugak Sedap'! sentap?? bagus lah kalau sentap...maksudnya kamu masih lagi waras dan masih mempunyai rasa bersalah dalam diri...tapi terlalu ego untuk bermuhasabbah diri...


Sekurang²nya aku sedar diri...insaf dan bertaubat...kau??? usaha lebih lagi untuk perbaiki diri...  =)






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

40 comments:

Aku Ibu Muda said...

hurmm...perkahwinan makin hari makin banyak meniru kaum lain

mas saari said...

nasib baiklah tak pernah nak cium2 depan orang ramai ni... peluk2 pun jarang, cuma pegang tangan je!

Anum said...

ermmmmmmmm
anum x pernah cium depan2 org ramai

Adylia Qarissa said...

terima kasih sebab kongsi ilmu nie... walaupon dah kawen tetap kena jaga tatasusila...

aizamia3 said...

dalam kereta pernahler tapi takdelah sampai memalukan diri sendiri.. cukup sekadar syarat ciuman tu yang aku sayang kau.. kau sayang aku.. alah.. malam2 boleh jumpa lagi kan.. kihkihkih..

Ujang9897 said...

setakat ini komen dari org yg kawin jer yg belum kawin baca tu pikir2kan k..=)

Aku Ibu Muda said...

ujang...yg lum kawen tak berani bg komen kot...ahaks!

Miss Nadya said...

mak pon tak bg pakai inai lebih2 nanti..huk huk..sy xkawen ag..huk huk...

Zabid9897 said...

Anon..??? bukan Haji Bakhil ker???? heeeeee

Along paling Sentap baca BAB CIUM PIPI tu.... pasni nak suruh Kak Long Cium tangan jer lah... hehehehe (",)

YanaMIB said...

hj bakhil tu nama watak dlm filem..mcm xbest lak..haha tu tukar anon (org tak bernama)..bkn tuju kt anon anon lah..haha~

farra8979 said...

nice... memang selama ni cium tangan je pun... ^__^

nabilah_2908 said...

suka dgr ceramah ustaz ni...

penyampaian yg santai..tapi padat dgn isi...dgn lorat ganu dia..kelakar pun yer gak..hehe.. :)

hmm...dia tegur bab inai...cium masa lepas nikah...pre wedding..

mmg ramai yg buat kan..?

sy pun dok verangan nk buat mnda2 ni...hmm...

dengan ada nya ceramah ni...moga2 kita sedar la..

pada yg verangan2 nk buat..hentikan lah..

pada yg dah buat..bertaubat...

harus la saling ingat mengingati..nasihat menasihati..

nak terima atau tidak...terpulang pada diri sendiri yer tak..? ;)

terima kasih atas perkongsian ini.. :) :)

:: Mrs.Eady :: said...

sentap sentap sentap..hahaahah...kelakar kelakar!

Anonymous said...

salam yana.
saya ade terbace pasal mohon maaf awk sbb pegang tgn dgn ujang sebelum sah suami isteri. lepas kawen, dah sah, tibe2 baru nak persoalkan soal haram berpegangan tgn bagi yg bkn suami isteri. kenape sebelum kawen tak terfikir soal pergaulan bebas, soal halal haram?? dah kawen baru BERANI nak persoalkan semua tu?? jawapannye sbb awk berdua dah sah time tu. so readers pn pandang sipi je. "ah lantaklah. dorang dah sah dah pun" hakikatnye, org dah tgok. tak perlu tutup silap dgn cara mcm tu. mohon maaf, taubat & expect yes, i'm free! then, keep on posting entri berbaur prejudice pade pasangan kapel. thats nt right yana.

moral, tak salah berkongsi ilmu. tak salah nak menegur. tp jgn negative thinking pade kapel lain yg blm sah suami isteri mcm awk berdua. takde manusia yg sempurna. sebaik baik manusia, ttp akan buat silap.

- alia, silent reader

POSH76 said...

betul jugak kalau nak feeling romantika sgt pun buat kat umah takat cium tgn oklaaa tp cium mulut tu too much...kita hidup bermasyarakat

Rai said...

sanding sanding pun budaya koling.. entah la..da takde identiti sendiri..sedangkan contoh da banyak rasulullah bagi..amalan org kafir jugak yg ditirunya..

diana said...

orang buat kita nak buat..
tapi tak pikir habis..
ni la kalau ikutkan hati..
asyik nak puaskan perasaan sendiri..
sebaiknya nak kawen terima la pandangan orang..
jangan pikir..
"ala..kawen cuma sekali je.."

YanaMIB said...

entry ni psl suami isteri dan yg BAKAL berkahwin..

KHALID BIN WALID juga orang dah tahu dan NAMPAK pernah jadi musuh Islam dan musuh NABI..tapi lepas peluk Islam beliau diiktiraf sebagai tokoh Islam..kalau tak faham perumpamaan tu sila tanya dulu ye..hoho~

Mr feckry said...

dah kawen senangkan..sebab tu setan lari nangis bagai nak gile bile tok kadi kate sah..

cik yuki said...

ssh nk cari lelaki y thu semua ni skrg :(

d_tieah said...

Huhhh.. Sentap jugak baca entry ni.. Pape pun kena jaga pergaulan kita tiap masa..



Entry Terbaru : Tak Malu Ke Gaduh Pasal Lelaki Di Tempat Awam?

MamaEma said...

haihh..seganlah nak kiss2 pipi dgn suami dpn orang...sekadar salam cium tgn okeylah

mynameismy said...

no komen...-.-'

Cik Azizah said...

ooooo bagus info ni kak yana. nanti pas kawen kena la jaga2 adab bila sesi photografer tu..hehe

Lya Colours said...

hurm..

okey hurm je la sebab ambil ini sebagai pengajaran dan iktibar. hihi

peace !

Anonymous said...

setuju dgn alia....ape2 pn thanks kongsi ne yana.

Rtp Farra Arisha said...

apa yg perlu dielakkan sebelum berkahwin, sepantasnya dielakkan agar tidak timbul perkara pada masa hadapan :')
this info is GOOD for all of us!

~ yus ~ said...

nak lebih2 masuk biliklah kan Yana..:)

Prince Halilintar said...

nk mesra lebih biar tmpt yg sesuai la kan...bagus perkongsian ni...

hakamah hamyadi said...

huhu...peringatan yang bagus....nk manja lebih2 kat umah boleh kot....

Finaz Jaafar said...

okay fine..cepatlah den kawen ! hahaha..

tapi betul, tak suka la tengok pasangan dah kawin pun beriya mesra2 depan orang..tau lah dah kawen tapi kan tak manis tunjuk2 kat orang,,.dah jadi annoying kan..

err yg psl hal pegang tangan bagai tu tak hbs lagi ke?aiyaaa..benda dah lepas n kak yana dah tau salah dia tu kan..apa yg disampaikan ni peringatan untuk orang lain,.,okay la tu,,nak ungkit kisah2 lama pun nak buat apa..dah tu nak suruh kak yana buat mnde utk clearkan hal tu?huhh~

Syahirah said...

setiap orang ada silap masing2.
baguslah ada yang sedar..

aimie amalina said...

waaaaaaaaaaaaa
bagusla nih
suke sy bce
huhu
persiapan utk sy
hehehehe

eyjalukman said...

bru tahu . ohh,rupanya time nikah tu spatutnye suami takyah cium dahi isteri laa.

msredcheesecake said...

sentap gak ni... pre wedding cam ne yg jahanam ni?

cik pulau said...

pgng tangan pun tak pernah..
apatah lagi cium2..huhuhu..
Lom kawen pn lagi...ekekek..

DuniakuAbstrak said...

aduhai..kalau dah haters tegar..sampai kiamat lah dok ungkit kesalahan org yg dia benci tu

baca n cedok input apa yg elok je dah la


haihh

BENA said...

opsssssssssss ! tersentap zra weyyyyy sis yana . hahahaahah ;)

THE LEKAT LEKIT STORY said...

ayat yg last tu mcm familiar.. kekekeke. apapun perkongsian yg baik & berguna. skrg ni bertunang pun dh macam menikah.. kan??

anGah said...

ni la hacker y hack acc ujang eh.. huhu