Jan 28, 2011

Kilang Baru Coca-Cola Bakal Dibuka~

Hari Selasa lepas aku kena attend site inspection kat kilang Coca-Cola...dari situ la bermulanya saat kesibukan aku yang mengalahkan CEO tu...grrr~  =_=




Kilang ni terletak di Bandar Enstek, Sepang...err ke Nilai...?? hahaha aku tak ingat...lalalala~  dorang claim kilang ni yang terbesar di Malaysia...aku yakin dengan kata² dorang, sebab aku sendiri dah masuk oke! sakit kaki weyyy round² dalam kilang...malam tadi dah pi berurut tapi still sakit lagi kaki aku ni...tsk~ T__T




 Setiap orang yang masuk mesti pakai pass + safety boots + safety helmets...




Seriously, aku pakai but biasa je...kah kah kah~  safety helmet disediakan oleh pihak kontraktor...jadi tak perlu bersusah payah bawa helmet sendiri...dah berhabuk dah pun helmet kat rumah tu...ngee~  =P




 Sebelum mulakan inspection, ada small briefing dari semua pihak yang terlibat termasuk Bomba...dah nama pun kilang minuman Coca-Cola, haruslah dorang hidangkan air keluaran Coca-Cola...pheww~



Aku baru tau Coca-Cola ada banyak produk...air Pulpy tu sedap I tell you! taste dia not so sweet...just nice...slluurrrrppp~   pihak bomba dapat 2 katon air tin Coca-Cola...haish...ai nak mintak jugak...tapi al-femalu lah....huhu~  v(^_^)





 
 Macam biasa kerja aku kalau masuk site mesti main sembur² asap...hehe...untuk tengok sistem penggeraan kebakaran berfungsi dengan baik atau tidak...




 juga pastikan kipas kat atas bumbung tu berfungsi bila siren kebakaran berbunyi...fungsi kipas tu ialah untuk sedut asap keluar ye  ^_^



Serta memastikan setiap fire roller shutter [pintu yang macam kat hypermarket tu...] dibuka dengan automatik bila alarm berbunyi...very efficient kan? ngee~



 Selain itu juga, kitorang kena pastikan fire hydrant ada air dan berfungsi dengan baik....fire hydrant tu bahasa melayunya pili bomba ye kawan-kawan...yang kaler kuning tu...^_^




 Hose reel juga perlu diperiksa untuk pastikan air sampai ke setiap ruang bangunan...yelah kalau dah jadi kebakaran tak ke menyusahkan pihak bomba nak cari sumber air...so dari sekarang kena pastikan air memang dah sedia disalurkan ke setiap penjuru bangunan....^_^




 begitu juga dengan genset untuk pastikan ia berfungsi di kala kecemasan walaupun tidak dicharge~




 kalau dah perempuan tu tak boleh buat apa...asal nampak cermin berhenti amek gambar...weehuu~ (^^,)




Last sekali, check sprinkler...ekceli banyak la lagi yang kitorang check...tapi tak kose la pulak nak cerita semua...macam buat company profile lak aiiihh...ada ke pengusaha² kilang/hypermarket nak berurusan dengan company aku untuk PBA issues? meh contact ai meh....kilang arak kami tak layan...hohoho~  ^_^




pemandangan dari dalam kilang....cantik tempat ni...memang jauh dari town dan segala pembangunan...dari LCCT dalam 20 minit cemtu...




Kesimpulannya, bangunan kilang ini selamat!! ada sesiapa nak apply kerja kat kilang ni?? hahaha...tak yah risau...memang dah approved selamat...kalau tiba² bumbung runtuh tu bukan kerja aku...sila cari civil consultant hokay! sekian~


proses voting masih berjalan [klik sini].... dan klik like pada nombor 125 ye...*wink*



papai~  ^_^



26 comments:

MIZZ SUE said...

wah,,bestnye..su je xdpt keje dlm bidang sepatutnye..sedihhh

Ujang9897 said...

hebatnya tunang org nie

Nadia Mashuri said...

best nye keje kak yana ni..

kakngah said...

bnyk la peluang pekerjaan. kurang sikit masalahpengangguran. untungla sesapa yg duk berdekatan ngn kilang tu.

DuniakuAbstrak said...

dah macam penjenayah plak muka-muka orang dalam gambar tu kau blurr kan, kasi can la kepada mereka untuk mencapap dalam blog kau..haha

syirakhalid said...

bandar enstek, nilai.
oo baru tau yg air minute maid pulpy to produk coca cola. huhu~

Along Tapa said...

hish..ni tunang sapela yang terer sangat ni...


Gorengbaek - Tips untuk dapat idea buat entri..

Hangit Habis dah - Retailing entri lepas + itu tegas ke?

YanaMIB said...

@DuniakuAbstrak:: haha aku x mtk permission dorg daa..kang xpsl² kena saman ke hape..bek blurkan aje =)

Adzriel AB said...

sakit kaki? suruh opah umie urut.
http://warisanopahumi.blogspot.com/

diana said...

ooo..
gitu ye kerja yana??
akak baru tahu..:)

atie said...

haha..mmg mengalahkan CEO~~

d_tieah said...

Camni jeke ko ek?
Wah..
Memang nmpk cam wanita berkerjaya ek..
Hahaha..

Cikziee said...

Boleh mintak kje kat sne nanti..hehe

yana : thnx for info psal comment 2..hhehe

Lya Colours said...

wey ko leh mintak kokakola sponsor wedd ko weh. gempaakk gitu.hihi

Firdaus Alim said...

Macam besh ja kerja kt site

bukan photographer said...

errr..ade amik student untuk internship x?? :P

FariehanIbrahim [LBC] said...

wahhh, tu diaaa!
ble da bukak, pos coca cola kt sni segelen! xD

zuar said...

nape xmintak cola-cola sekaton..hehe.besar gak ek kilang tu.ni mest QC Inspector ni ye dak??huk2k

Fitrah Adnan said...

wah wah!!...nanti dpt tajaan drpd coca cola lak utk wedding nanti..hahaha...err sis! mke anda sme lah dgn tunang anda..lbh2 gmbr dlm entri ni

sugar2 kapas strawberry said...

nape tak ambik je air coke tuh?haha.ruginyaaa

ieda said...

waa best nie inspect tmpt baru kan .. ermm bidang nie x ramai perempuan kan dikk .. balik musti dpt banyak air tin nie :))

HonEyBuNNy said...

oh..itu yer kerjanya...baru ku tahu juga...;-0

JULYA said...

mcm best je company yana ni
kerja g site inspection je eh
hehe

sissyira said...

salam pagi sabtu =)

macam besh kerja ni...hehe...menarik nengoknya =)


air a&w pun diorang buat tu =)


p/s : dah like tu, boleh lika banyak kali ke? hahah

lalink7 said...

interesting gak keje Yana ek? bekeje ngan ramai lelaki..hmmm...

LittleSunshine said...

mcm keje liza hanya dikelilingi oleh lelaki..ahaks..
tp yana sll site visit..bhgian safety tu,,wahhhhh syokkkk

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers