Aug 9, 2011

Mengidam Itu Logik atau Mentaliti Semata~??

credit:: silampuneon


Hari pertama

Y::  ayang, ai macam teringin nak makan cucur udang la...tengok blog CMG gila terliur

U::  erm...


Hari seterusnya....

Y::  ayang, ai teringin nak makan char kuey teow...semalam tengok mak and adik makan char kuey teow macam sedap je

U::  erm....nanti beli la


dan hari seterusnya....

Y::  ayang, ai teringin nak makan mangga, betik...erm pisang pun macam best...

U::  erm nanti cari la...


berlarutan lagi...

Y::  ayang, ai macam nak makan Pizza Hut la...

U::  sayang, boleh tak jangan set minded asal mengandung je mesti mengidam...cuba relek je...fikir benda lain...tu dah macam ikut nafsu je....

Y::  tu memang bukan mengidam pun...saja teringin...dah lama kut tak makan pizza hut..sobsob~

U::  (-__-")



Menurut doktor, ibu mengandung memang akan ada perasaan inginkan sesuatu dengan sangat extreme...perasaan tu memang terlalu kuat...kadang² bukan nak makan sangat pun...tapi saja nak rasa...ermm


Tapi untuk kes aku ni rasanya BUKAN kategori mengidam sebab mengandung...sebabnya sejak azali, dari zaman muda remaja aku memang suka makan...! asek nak makannnnnnn je keje aku...so tiada istilah mengidam sebab mengandung di situ...bahahaha~  tapi aku sangat suka tengok suami² yang caring, sanggup carikan apa yang isteri nak makan...tambah² kalau mengandung anak first...mesti lagi eksaited ikut kehendak bini kan??? heaven prot bini tu kaooo~  ^__^


Laki korang macam mana?? sanggup carikan apa yang diidamkan atau kena marah je bila kata mengidam?? hihi~  v(^____^)"






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

62 comments:

Far8 budak baik said...

mesti lahh kn..
suami mesti caring..
bagi je ape dy nk..huhu..
cewahh cakap macam aku dah kawin lakkk ekekekeke

FariehanIbrahim [LBC] said...

untung lar ade hasben caring kannn...hhehee :D

:: Mrs.Eady :: said...

no..akak x reti nak mengidam nih..kalo nak pun pegi cari sendiri tapi itu bkn kire mengidam pun...ntah biase biase jek..:)

shahrul said...

makan..makan..makan..dan makan.. :p

NUR AMINA said...

5 x pegnen tp tak penah ngidam pun...anak pun tak meleleh air liur

sukasukatulis said...

syukur aku dpt laki yg salu akn bagi jwpn "OKEH SAYANG"... hahaha~~ sbbnye ktorg berdua mmg suka mkn~~ bkn sebab ngidam pon..hahhaa

Amy Syaquena said...

wah bestnya dapat husband caring gitu..tahniah yana lambat tahu awak dah preggy...

Aku Ibu Muda said...

laki ahkak laju je mencari...hihi

nk makan ketam? blk keje terus siap2 gi tanjung gila

nk makan mcD kol 4 pagi? dia start motor...terus g beli..

nk makan kt restoran yang bumbung depan dia bentuk 3 segi? seluruh puchong ni dia ronda, x jumpa...gi KL plak

dan mcm2 lagi...hihi

alhamdulillah

Lya Colours said...

ko dah bold tuh, pastu tulisan tuh biar saiz xxl nanti senang ujang nampak. hahaha

Cik Bell said...

hahah..syOknyer klu dpat laki yg caring..terasa dihargai pulak.hehe

ir yien 9897 said...

congrate akk ipar ku syg.. huhu

minta jer apa2 kat angh, kalau dia tak kasi report kat mak..hahaha

Niena Pengembara Ilahi said...

tahniah ye :)

kayrul-shah said...

tahniah yana..memang bila tengah mengandung macam2 teringin nak makan.

masa nie la nak uji kasih sayang suami..hehhehe

kayrul waktu mengandung first dan second, sebut jer nak makan apa mesti akan hubby usahakan walaupun terpaksa mencari tengah2 malam..hehhehe

kalau tak dapat, mesti asyik teringat-ingat jer. bila dah dapat..memang kepuasan betul la

nabilah_2908 said...

jelas la di sini bahawa Yana dah peknen eh...?

weee...bestnya....tahniah..!! :)

GreenJade said...

pnah ngndung..pnah ngidam..tp asben jawoh nun kat al-fadang-fasir-bedengung tak dapek nk menolong mancarik..so carik sndiri aje ler noks..uhuhu

aimie amalina said...

hehehe.untung dpt hubby gituu an..weee..x tawulah..belom kawen lagi kak..kiki

syufaa said...

hihi. xde experience plak klau ngidam sbb peknen.
ngidam ngada2 ade laa.
selaluuu. :P

hazman aka species1980 said...

hurmmm...ko order je memcm ngan ujang tu....tawaf satu bangi punya kedai restoran....keh3x...

✿....rossa alina....✿ said...

SAYE MINTAK TUNANG BELANJE PUN KDG² KENE PERLI "MENGIDAM KE??"

ERR..BLOM KAWEN NAK NGIDAM JADAHNYEE??

JAGA BABY ELOK² EK.. :)

BeloG MTT said...

Seronok rasanya kalau apa yang kita teringin nak melahap tu si suami cuba sedaya upaya sampai leleh leleh peluh nak carik kan.. Haha

Cehh komen macam MTT dah berlaki pulak.. Haha ^^

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

mwngidam bkn dibuat2 tau...tiba2 rs..cuma jgn berlebihan itu aje

mynameismy said...

haih jelesnye tgk org tu ade baby dlm poyot.... hehe

bile lg nk buli suami time mngndung ni laaa mintak je sume2 kat ujang..;;D

jg baby baik2... masih diperingkat awal ni

maisarah sarah said...

yeayy!!! suka2...tahniah sis yana.aduhai eksited terlebih ni.hehehe.jaga diri lek lok ye.kalo ngidam bgtau je ujang.make sure dia carikan.huhuhu

mas saari said...

perasaan mengidam ni bukan dibuat2 tau yana... ianya semulajadi! tapi jangan ngidam yg bukan2 dahlah..

akak masa anak first cakap je ngan husband teringin nak makan apa mesti dia belikan! heeheheheee

hamzah ian said...

ini lah masanya yana hang nak ketuk ujang tu.. ahahahaha

Ainul Hayat said...

Tahniah Yana. Jaga diri dan baby elok2 tau.

liyana said...

dah bape bulan dh yana? hehe

Adylia Qarissa said...

tak kawen lagi..so tak tau laki masa depan macam mana..hahaaa

CIK PARO! said...

cik paro tak de laki lagi!!
hehehehe..
mcm mane lah nanti
(berangan sekejap~~~)

MamaEma said...

akak idam benda senang..nak makan nasi berlauk jer..dan tak boleh nak makan ayam..

TAHNIAH YANA

jaga kandungan baik2.

azila said...

yanaaa...congratsss.aah, samala k.zla pon ngidam nak mkn gak, tp ngidam jerlah..mknnya 2-3 suap jer..heheh.take care yer:)

mOoN said...

hehehe...tapi kadang2 if x diikutkan rasa nak makan tu,, akan efek c baby lak...

nak mengidam jugak la... hahahaha...

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

kena mintak di waktu yang sesuai dan jgn pelik² supaya kaki tidak kemuka seperti kuar dlm metro hehehe...

.izzati liyana. said...

saya nak comment, belum tahu rase mengandung tu cmne. hihi.

tp rasenye mmg patut lah kite, perempuan, mintak2 tu. yela, susah payah sarat. bawak anak dia (laki) jugak kan. suami kenalah berkorban sikit. cube dorg mengandung, tengok boleh tahan ke tak.

saya pernah dengar ceramah mana tah cakap wanita sgt hebat sebab mampu bawak bayi selama 9 bulan. kalau nak test dekat lelaki, ikat dua bata dekat perut dorg selama 9 bulan. siapa aje yg sanggup kehulu hilir bawak mcm tu.

so, bersusah la sikit untuk isteri. nanti makanan tu salur dekat baby kat perut jugak kan. :)

congrats. dtg sini dr blog hsband akak.

Ujang9897 said...

mslah bila bini nak mkn jer..,

si suami akan BOROI..grrr

makdara TERdiva said...

yana, ini akak bagi website link kelas tu

http://www.mysugarclass.com/

tempatnya kat saujana utama subang..

iLa VaNiLLa said...

tahniah kak yana skrg dah CONFIRM kan.. :)

Miss Nadya said...

hehe..jangan mengidam yang bukan2 lak...kalau mengidam bende masam2 tak pe lagi..hehe..:)

new entry :: Day 04 - A picture of yourself and a family member

Finaz Jaafar said...

hehehe..naseblah akk mkn byk mn pn bdn maintain kurus..jeles aii !
ermm,kte kt uma pnt mlayan ngidaman kkk kte..dy peknen gak..

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

haha..comel jek pangai time ngidam nie..manjer2 gitu..hik3

diana said...

tahniah yana..:)
selalunya anak pertama,ke dua..suami ikutkan la..
tapi bila yang ke 4,5.....
dia kurang sikit la nak melayan yang susah2 nak dapat tu..
yang boleh dia kata..
dah cari dah..tak de la..
eeheheh

halila Ibrahim said...

Yana.. mengidam .. teringin dan mengada2 .. kadang2 tu la rutin perempuan mengandung... akak dah 3 kali peknen.. mengaku yg memang kita akan rasa teringin yaaa... amat.. nak jugak2 padahal esok pun boleh makan.. tapi kan oleh kerana setiap kali teringin suami akak akan kotakan segera maka kadang2 tu kejadian mengada2 tu ada la.. saja nak test .. suami sayang ke tak.. maka tengah2 malam pun akak minta makan dan alhamdulillah suami akak p la jugak cari...

Last.. suami akak kata nasib baik la 3 kali je peknen.. kalau la tiap2 tahun peknen teruk la dia... bukan setakat teruk tenaga teruk poket sekali... hahahaha...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

tahniah yana...

hati2 ye...jgn buat kerja yg berat2 tau....

NeNeK sAyHa said...

yabedabedu!!!!
wooahhhhooaaa!!!
akhirnye!!!
nenek dapat cicit baru!!!
hahahahahahahahahaahahahaa :D
congrats cucu yana n cucu ujang :D
kasi nenek cicit comel2!!!

hahahahahahahahahahahahhaha :D

Mr feckry said...

tahniah kat lu..jangan lupa selalu baca surah an-nisa dan surah mariam.

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

su ari2 nak makan ayam goreng je..hihi..itu je yg sedap bg su..yang lain semua xlalu..

mintak mcm2 mknn kat hasben..pastu tak lame muntah..ayam goreng xpulak..baby ni western betul..

Lulu Caldina said...

habislah ujang :p

Pyka Rahmat said...

kak yana pregnant yay yay!

Gen2Merah said...

mudah2an lah saya pun akan jadi seorang suami yang caring pada isteri suatu masa nanti.. amin,.. (",)

EZAN IDMA said...

bro ujang msti cr punye. haha

yana said...

tahniah akk yana..jge kandungan elok2 tau..hehe

eyjalukman said...

btol jugak tu kak .
kita pun suka tgk laki2 yg cmtu . haha
harap2 dpt lerr laki yg mcm tu ;P

Mrs Fauzi said...

paling terharu cr buah kundang...heheeh...dr melaka on d way nk balik kedah...setiap perhentian benti crkan buah tu smpai kat kedah...nan ado nk jumpa...g perlis pun x jumpa...heheh...tp xde la rs ralat sgt x dpt makan pun...tp terharu sbb kesungguhan sang suami yg sanggup buat apa saje...hehehe..

msredcheesecake said...

padan muka.pas ni tau la camne susahnye nak jadi ibu yg baik.hahaaa...

congrats yana...rezeki ramadhan....jgn tak berenti tersengeh plak....

Isteri Encek Bard said...

hahhahahhha jangan ujang yang mengidam dah ler...

cik pulau said...

hahaha..
takpela..ujang kan sanggup buat ape je...
cakap je nak makan apa, mesti dia kasik..haha..

ILA HonEyBuNNy said...

ha.,..komfom2 peknen neh kan sis...hehe'

tahniah...ngidam banyak2 sikit..eheh

aizamia3 said...

dulu.. time nak makan.. ai yg order.. tapi yang tukang makan en. suami sebab tekak nak rasa je.. bukan nak makan pun.. hikhikhik.. tu yang en. suami makin membesar..

wanda arry said...

Congrats atas berita heppy tu...moga bahagia selalu..nak pape mintak kat ujang..dia xnak bagi..ugut cakap nanti baby kuar meleleh air liur sebab xdapat apa yang dia nak :)

HAFIZAL said...

biasa lah...mengandungkan...lelaki kena lah jg hati & perasaan bini dia...

Mama Gee said...

TAHNIAH ya yana...
nampaknyaa raya tahun depan lebih meriah dgn kehadiran si kecil :)

Hana Blossom said...

Dok cari pasal mngidam trjmpe blog ni. Mnarik psal mngidam rase mcam terkene ats batang hidung. Hehe.. Btw trme ksih info :) :) salam prkenalan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015