Harap maaf lah ye...ni je gambar yang aku snap sebenarnya...hahaha~
sebab memasak time bulan puasa,
letih woooo...tak kose nak snap-snap gambar segala..ngehh~ =)
Ni kira versi mak aku laaa...
memang tak tengok internet pun...
ikut sedap tangan je nak bancuh macam mana...huhu~
Bahan-bahan:
A::
6 biji telur (bergantung pada saiz puding...tapi jangan banyak sangat, nanti puding keras...macam puding aku ni haaa...keras sikit sebab TERlebih telur..ngee~)
1 tin susu pekat (nak guna susu cair pun boleh)
1 sudu teh perisa vanilla
B::
4 sudu gula
2 sudu air
(senang cerita 2:4 la untuk bancuh gula hangus ni...hihi~)
Cara-cara membuatnya::
1. Masak bahan-bahan bahan-bahan B sehingga warna gula bertukar menjadi perang...kena sentiasa berjaga...takut terlebih hangus gula jadi hitam daaaa...hahaha *aku bercakap berdasarkan pengalaman sendiri =P*
2. Pukul bahan-bahan A sehingga agak-agak telur dah hancur...
3. Bila gula hangus dah masak, masukkan kuah gula tadi ke dalam bekas yang hendak dihidangkan dengan kadar segera..gula hangus ni cepat keras ye...so kena tuang cepat-cepat...
4. Kemudian, tuang pula bahan-bahan B yang dah siap dipukul ke atas gula hangus tadi...means dalam bekas yang sama korang tuang gula hangus tu laaaa...aaa faham??oh ikut la kalau korang nak guna loyang boleh, nak guna bekas kaca biasa pun boleh...aku guna bekas kaca biasa sebab tempat kukus kat rumah aku ni kecik jeeee...kalau bekas kukus korang besar guna la loyang besar yang macam kat kedai tuuu...paham?? =)
5. Panaskan tempat untuk kukus...macam mana nak tahu tempat kukus dah ready?? tunggu sehingga air mendidih...bila air kukus dah mendidih baru masukkan bekas puding tadi untuk dikukus ye...
6. Kukus selama 15 minit sahaja...! aku guna timer kat oven...haha janji ada timer...=P
7. Bila dah masak...biarkan sejuk seketika..then letak lah dalam peti ais..ikut suka...kalau taknak sejuk tak payah la letak dalam peti ais..boleh terus makan... ^__^
oke sekian sahaja resipi dari Yanamib...phewww...gila lah sejak-sejak dah jadi bini ni makin berjinak-jinak dengan dapur...auwww~ next week nak buat lagi puding caramel...tapi versi chef wan...chef wan ada tambah hirisan lemon dalam bancuhan A tadi...mesti lagi sedap...nyum nyum~
Next time share resipi agar-agar buah Yanamib...hahaha aku memang suka buat resipi sendiri...lalalalala~ okebai! ^__^
Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!
24 comments:
pergh!!!! Sedapnya... tadi baru je makan. Beli kat kafe. Mahal gila. 1 potong RM1.
weeweee
yeye
empunye beog dah boh kat blog..
bole cube!
yaya!
macehhh kak yana!
>____<
wwoooooooooooo...cam bes je tgok gambar ^^ pasni bole cube nih ! :)
wah mesti sedap ni bleh la cube pasni. tp lepas kawen muahahaha
bestnya... baik nampak malam. kalau pagi ke siang hari ke. sememangnya air liur akan meleleh.. boleh cuba ni.. :)
wahhh..nampak macam sedap
rajin kak yana masak
kalau husband makan takpe!
macam akak ni buatlah kuih apa2 pun husband tak makan pun...huhuhuhuuu
sakit perut tak kalau aku makan?
mama zra suke buat ni. tapi zra panggil kueh ni
puding gula hangus ! heeeee ;)
sejal puasa ni lom makan lagi.
haihh.. nak kena carik kat bazar ni..
*bukannya nak buat sendiri..hahaha*
wah, thanx ya kongsi2 resepi ini... saya suka tengok gambarnya je.. nampak sedap.. ehehe... lum lagi kena makan tu kan... ehehe
yana,, ada silap kut dalam resepi tu...suppose yang kat langkah 2 dan 4 tu,, bahan-bahan A kan? ke moon yang silap? hehehe...
hujung mggu kena try ni...dah jadi nanti,, baru boleh hidang kat husband... \('_')/
kalau nak terai leh guna ur resepi...nampak santeklaaa & yummy
kalau nak terai leh guna ur resepi...nampak santeklaaa & yummy
lebih kurang ngan resipi akak :)
kt bazar...sepotong 2.50...baik buat sendiri kan... ;)
nak cuba la....hihi
mesti sedappp neh..
tgk gambar dah tahu..nak sikit...hehe
sedapnyeeee la hai... terliur ni
1st time buat cantik molek jer jadi..
tp smlm buat dah macam monster rupa puding karamel tu..huwaaa
yana tu kuih pevret su!!! mak su pun pelik su suke kuih tu ..sebab dia kate org kelantan je mkn..hihi
nampak sdap nie yana
yana da try da resepi ni tp knpe die mengecut ye??
@irza:: aik?mengecut?? haha xtau la yang..ai buat elok je kembang..ada la kut mistake somewhere..tp rasa oke kan? =)
Post a Comment