Oct 10, 2011

Rumahku, Syurgaku #Part 1 - Punca Tak Sedar Mengandung

yuhuuuu!! Assalamualaikum  ^__^
dah lunch??
aku lunch kat Kampung Baru hari ni...
sebab pagi tadi attend meeting kat Gombak...
lepas ni setiap Isnin kena attend meeting kat sana...adehh~  =.=


Entry ni saja nak cerita pengalaman aku masuk rumah baru...
patutnya dah lama aku update
tapi asyik lupa nak transfer gambar ke pc
tu bertangguh lamaaaaa nak update entry pasal rumah...hihi~





oke perkenalkan...ini halaman rumah aku masa MULA-MULA kitorang beli rumah...
buruk kan?? sepatutnya ada lalang tau...
time aku snap gambar ni kira dah agak kemas setelah dikerjakan oleh dak encem...
aku suruh dia upah bangla je tebas lalang...RM30 je kot...
tapi dia taknak...nak jugak buat sendiri...
fine lah! aku layan kan aje...
seboroi² beliau mampu jugakkkk menebas lalang...phewwiittt~  =P


Tapi aku pun ada tolong jugak menebas lalang² kat halaman rumah ni tau *wink wink*
kami beli rumah ni dari bank lelong...
tapi owner asal memang tak pernah duduk rumah ni...
rezeki kami lah dapat rumah baru...
lampu, kipas segala memang takde...kosong!
gila BANYAK kerja untuk kemas rumah sendiri...
dengan debunyaaa...iskkk~
most of the time kami laki bini lah yang pulun kemas rumah...
agaknya sebab tu kut tak sedar diri ni dah berbadan dua... =.=


bila dah tahu peknen semua pakat suruh aku rehat, jangan buat kerja sangat..bla bla bla~
padahal sebelum sedar peknen dah macam² kerja aku buat...
tebas lalang, alih²kan perabot (sofa, meja segala), pergi site...
paling tak tahan siap fly pergi Kuching bulan 7 hari tu...site visit beb! pehh~
*sila jangan contohi aku sebab perkara ini sebenarnya amat membahayakan anak dan ibu itu sendiri*
fobia beb bila ingat balik...
syukur takde apa² jadi pada aku dan baby dalam kandungan..
semua dalam lindunganNya...sekarang baby pun dah cecah 5 bulan...
dan sangat aktif bergerak dalam prot...Alhamdulillah~   =)





oke berbalik pada rumah...haha
seronok pulak bercerita pengalaman *1st time pregnancy* nih...
rasa bengong pun ada...macam apesal lah aku boleh tak sedar mengandung...? hihi~
oke oke yang atas ni halaman rumah kami setelah di simen...
mula² plan nak biar je rumput² depan rumah tu...
tapi tanah kat situ macam berombak...tak cantik!
dah la rumput² tu lajuuuuuu je tumbuh...
letih la pulak nak menebas selalu....T__T
tu kitorang tutup je dengan simen....
tinggalkan dalam 3 kaki kat belah tepi tu untuk buat landskap *ecece*
baru la nampak kemas sikit lepas simen kan??  ^__^





ni pulak halaman belakang rumah....
lalang memang sangat tinggiiiiiiiiiiiiiiiiiii~
lagi tinggi dari halaman depan rumah...
macam biasa, dak encem sorang yang mengerjakan lalang² nih...pffftttt~ *tabik spring*  ^__^
laman belakang pun kitorang cover dengan simen...
tapi tak amek pulak gambar selepas di simen...
sebab macam tak berapa siap sangat...ngee~  =P


Sekarang ni target kitorang nak buat pagar...
nak besarkan sikit tembok depan tu...
yang ada sekarang ni macam tokong cina dak encem cakap...
tak cantik! haha~
so rajin² la singgah blog Life 101 dan Erti Kehidupan ye yeop!
dengan duit blog ni jugak kami guna untuk deco-deco rumah...ngee~  v(^__^)
xie xie ni~!
oke bai~!






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

46 comments:

mOoN said...

masa yana x pasan peknen tu,, peot datang jugak ea?

:: Mrs.Eady :: said...

insyallah ada rezeki baby nanti..ffuuuuuuhhh..aka tiup sikit skit :)

Aku Ibu Muda said...

syok nk tengok ni...sebab dari zero kann...hehe

untung ada laman luas jugak, rumah akak tak ada. harap ruang tepi je dalam 10 kaki gitu, tapi bukan hak milik persendirian...ahaks!

YanaMIB said...

@moon:: peot ada tp bkn darah..pernah buat entry psl tu seblom ni..xtahu tu simptom peknen =)

CIK MAY said...

best ni....ade rumah suda.....
nntdtg kg baru blh lunch together..opis kat area kg baru je..hehehehe....wisma perkeso eh??lala....~

MamaEma said...

rasa tak sabar juga nak duduk rumah sendiri...

Liyana said...

bestnye korg dh ade rumah. kitorang ni still mencari lg rumah yg sesuai, huhu

POSH76 said...

sikit2 lama2 jadi bukit...yang penting rumah sendiri...senang..

GoJeS said...

rumah sendiri baru syok nk buat/decorate cmne pun kan..rumah ni luas...kaum kerabat dtg xyh nk risau psl space.best!

alhamdulillah..baby n mama die ok..smg semuanye sihat2 aje;)

deqnoor said...

ok ye beli rumah lelong ni... nk beli tp dh lebih 100x pk dh. huhu...

mas saari said...

nak deco2 rumah ni kena slow2 yana... ada duit sikit buat sikit! macam akak ni dah setahun pindah rumah sendiri tapi masih banyak lagi yg tak siap!

maklumlah husband banyak buat sendiri..

aimie amalina said...

waaaaa
perubahan yg ketara betoi tu kak
hehhe
semoga dpt mendeco rumah dgn baek =]

FarhanahAdzlan said...

alhamdullilah xjadi pape kat baby=)

rupe rumah ni mcam kat area bangi..
rumah baru kat bangi ye?hehehe=)

Diana @ bilakukatacinta said...

alhamdulillah dah de umah sendiri

nwa yana...no keje2 berat lg wokey..biar encik encem awk tu yg buat semua...

aDisH.sHidA said...

nasib baik xde apa2 berlaku kan....

erm tarah simen tu cmne erk yana..hehehe....

waaaaaaaaaah x sabar nak tengok yana deco umah nie

farra8979 said...

wah bestnye dah ada rumah sendiri kan.. ^__^

maisarah sarah said...

laman nampak luas lepas disimen.hehehe

Adzrien Shoppe said...

terasa perubahan ketara. cantik... pindah rumah baru ni penat.. mmg boleh lupa diri. ramai yg sayang, sebab tu ramai yg pesan, jaga diri yana. anak sulung pulak tu..hati2. seksyen 8 juga ke?

kayrul-shah said...

rajin betul dak ensem tebas lalang tue..kalau laki kayrul suruh 100 kali jangan harap la dia nak tebas lalang tue last kali kayrul gak yang kena tebas sendiri..huhuhu

Prince Halilintar said...

wah..syoknye dah ade rumah sendiri...boleh la deco cantek2 nnt..

Mila Ahmad said...

best, best dah ade umah sendiri ^_____^

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

wahhhhh tu br pindah.. bila dah lama duduk rumah tu nanti macam2 renovation akan buat nnt kan ... niceeee =)

Myra Jay said...

Wahhh sebelum dan selepas memang nampak perbezaannya.. :)

Pengalaman tu stay rumah sendiri :)

Kathy Tuah said...

alhamdulillah dah ada rmh sendiri ^^

Kathy Tuah said...

alhamdulillah dah ada rmh sendiri ^^

Adylia Qarissa said...

bestnya dapat duudk rumah sendiri :)

nabilah_2908 said...

alhamdulillah kan...walaupun tak sedar...tp tk jadi apa2... :)

tak pe la...bila Ibu aktif..anak pun turut aktif sama.. :)

Finaz Jaafar said...

huhu..mintak2 segalanya okay sampai akak lepas bersalin nnti..

phewww cayalah ujang..hebat tuuu!

mynameismy said...

senyum je bace... pengalaman org mulakan hidup stelah berkahwin hehe

diana said...

akak dulu masa mengandung alih2 perabot lagi..
sekali kena marah dengan kakak..
dia kata bahaya..

Eika Arysha said...

bestnye dh ada umah baru...eika nie nk dok umah sendiri pon lom mampu lagi....biasalah...eika laki bini gaji pon skit jew...

Rinna said...

Alhamdullillah muda2 lagi dah mampu milik umah sendiri..rezeki anak namanya tu..

sYafIk-wAy said...

bagusnye dak encem tuh , hihihi . boleh lah tebang semak rumah ak lak pahni .. kan kan kan ??? ngeeee

Rozuan Ismail said...

wah,ujang hebat!!

Ujang9897 said...

gila la...hebat jugak gua ni..hahaha

Lya Colours said...

gerun tgk first pic tuh. haha. takut gak kang tiba2 ular buat sarang kang. coiii

!! YaNa YassiN !! said...

best lah,.. dapat duk umah baru,.. x lama lagi nak jadi ibu dah,.. best2.

JULYA said...

waaa gile jeles acik nengok kamu bedua
bile la nak merase ni

Nyamuk Terbang said...

pergh guna duit blog..hebat

Aida Effarina said...

rumah, rumah jugak kak. baby jaga molek2. abes pantang nanti sambung laa bersilat untuk deco rumah. hehee! :)

Mama Gee said...

alhamdulillah..syukur...muda2 dh ada rumah... buat skit2 lama2 lengkaplah semua tu :)

hazman aka species1980 said...

Insyaallah.... ade la rezeki nanti si ERIC LEONG kasi deco umah korang....

Cik Azizah said...

hehe suke baca pengalaman org baru membina rumahtangga. serba sedikit boleh jadikan jijah sumber inspirsi..takpe kakyana sikit2 lama2 siap sepenuhnya.. takkan la nak beli sekaligus kan..hehe

msredcheesecake said...

tabek kat abg dia jugak hheee... semangat nak masuk umah baru tu....

Nory Zoulkefle said...

bestnyer ade rumah sndiri...senang x nk beli umah lelong?? kene sediakan duit byk2 ke? hihi

YanaMIB said...

agak leceh bli rmh lelong..and yes kena sediakn cash yg agak byk =)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers