Aug 18, 2011

Pantang Larang Orang Tua-tua Untuk Ibu Mengandung~


Orang dulu² kan banyak pantang larang...
kadang² lebih kepada kepercayaan je...
saja la aku nak share beberapa pantang yang aku jumpa kat internet...
al-maklum aku sekarang seronok cari info pasal dunia preggy mom kan...bahaha~





1.  JANGAN DUDUK DEPAN PINTU
- nanti anak susah keluar...dia duduk je kat 'pintu' takmo keluar


2.  JANGAN MAKAN GUNA PINGGAN / MANGKUK KECIL
- dikhuatiri laluan tak buka penuh


3.  POTONG IKAN ATAU² APA² HIDUPAN MESTI MULAKAN DARI PANGKAL
- takut baby songsang


4.  KALAU SAKIT PERUT JANGAN BUBUH UBAT PANAS
- takut keguguran


5.  JANGAN POTONG KAKI² KETAM
- takut terkenan kat baby


6.  JANGAN BASUH KAIN MENCANGKUNG
- takut peranakan jatuh


7.  JANGAN MAKAN / MINUM GUNA PINGGAN / CAWAN YANG DAH SOMPEK
- takut baby lahir mulut sumbing


8.  JANGAN RENDAM BAJU LAMA-LAMA
- takut masa bersalin sakit lama


9.  KALAU GUNA LESUNG BATU, CUCI BERSIH²
- takut kepala baby berkudis


10.  JANGAN MENJAHIT
- takut tali pusat baby bersimpul


11.  JANGAN MAKAN KULIT AYAM
- nanti time bersalin liat nak bukak


12. JANGAN MANDI MALAM
- takut baby terbelit tali pusat


13.  JANGAN LILIT / SELEMPANG SELENDANG / TOWEL KAT LEHER
- takut baby terbelit tali pusat


14.  JANGAN SAPU MINYAK ANGIN KAT MANA² BAHAGIAN TUBUH
- takut muka baby bertanda (birthmark)





oke dah tu je yang aku jumpa...aku amek kat forum mana tah...haha~
lagi satu kisah pasal pantang larang korang boleh baca SINI...
aku malas nak copy....panjang nau!


Sebenarnya ada pantang larang yang kita boleh terima...
macam yang logik² yang boleh diterima dek akal tu tak salah nak ikut..
kalau dah macam agak² tahyul je boleh la nak abaikan..haha~
eh mak-mak korang ada lagi tak yang ikut kepercayaan² macam ni??
ce cite ce cite  ^__^














p/s: aku perasan blog aku sekarang dikunjungi oleh para isteri dan para ibu...wahhh aku dah join club ibu² beb! auwww~  ^___^






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

31 comments:

POSH76 said...

rasanya kalau macam logik tu elok gak ikut..

Anum said...

dulu2 banyak petua kan

gadis kepastian said...

NAk simpan untuk panduan..huhu ada y bleh diterima ada y x..

diana said...

macam2 pantang orang tua2 ni...
kalau orang tua2 pesan kata jangan ,jangan la buat..
maklum la kata2 ni tu satu doa..
ikutkan aje selagi boleh..
bagi sedap hati depa...
heheheh..

mas saari said...

masa mak akak masih ada, selalu gak dia tegaskan pasal pantang larang ni... ikutkan je, bukan sebab percaya tapi nak jaga hati orang tua kan?

mOoN said...

petua orang tua ni kita amik sebagai panduan...nak percaya sangat pun x boleh jugak...

Lya Colours said...

aku pon nak copy paste info ni untuk masa akan dtg.hahaha

ieda said...

ada betulnya .. dan akak selalu amalkan :) x salah mana yg logik tu kita ikut .. x der yg lama x der yg baru kan dik :))

Isteri Encek Bard said...

nak joi gak klub ibu2, mana tahu leh dapat berkat...

mynameismy said...

pergh mcm2 pantang...-.-'

My Aisy said...

welcome to yana...hehe...
pasni blaja pasal breast feeding lak ye...

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

ermm...ikut je la yana huhuhu, akak dulu pun cam gitu, cuma jgn terlalu taksub, org2 tua ni dia tkt jadi pape je tu yang dia ckp gitu :)

MamaEma said...

kalau orang tua cakap..memang ada betulnya..sebaiknya kenlah ikut

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

lagi satu ibu mengandung jagan suka wat perangai pelik2.. antik yang lahir tu pon pelik anti.. hahahaha

Oshin said...

samala mcm kawan oshin...die tgh pregnant...macam2 pantang kene ikut..tp kadang2 die main langgar je hihi

aanie said...

1 lagi....jangan makan kicap..nanti anak hitam...huhu...xtau la blh caya ke tak...akak belasah je...huhu...

mama liza said...

banyak nyer.... tapi saya dh lupa semua petua2 lepas mengandung.... nanti nak mengandung balik kena cari balik la....

nabilah_2908 said...

org yg tak mengandung ni...melopong mulut...

"ooooo...mcm tu ke......" huhuhu...

Aku Ibu Muda said...

no. 10 tu tak leh caya....

kalau tak leh menjahit jawabnya staff2 kt tempat ahkak keje ni kena cuti la sebaik tau preggy....haha

hazman aka species1980 said...

Kalau ko update kat survey form nuff kepada PARENTING BLOG.... sure akan bertambah2x rezeki dalam blogging...update tau...

YanaMIB said...

@hazman:: aa aku dh update semlm..hihi..moga mulut ko masin..aminn! =)

CinderLaLa said...

Petua nih utk preggy mom jer kan...anak dara tak kan? hehehe..

Lel@k! M!$tEr! said...

emmm ni patang larang ker.. kes perempuan malas.. agak2 la yana oiiii

YanaMIB said...

kalau tak baca habis memang takkan faham entry ni pasal apa =)

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

ada yg perlu ikut...orang dulu² banyak benar pantangnya..kadang² tak ikut jugak hehe

iLa VaNiLLa said...

bukan setakat para ibu jew kak yana, anak dara,teruna n bapak orang pown selalu singgah sini.. :)

iLa VaNiLLa said...

bukan setakat para ibu jew kak yana, anak dara,teruna n bapak orang pown selalu singgah sini.. :)

aizamia3 said...

selagi ok tak memudaratkan diri.. teruskanlah.. yang penting yana dan baby sihat.. ;)

ILA HonEyBuNNy said...

macam2 petua ada orang dulu2 kan....hehe...;_)

eiela said...

banyaknya pantang larang, nak tambah satu lagi tak bleh berhujan, xtau sebab apa.. huhu tapi nanti anak keluar, confirm xbleh pisah dengan payung, lelaki ke perempuan sama je. adeh.

Anati Soki said...

tuuuudiaaa punya pantang larang.. mau cmtuh punya banyak pantang larang.. baik duk rumah tidoq ja spjg hari.. hehhehehehe
akak jaga health baik2.. :) bagi baby kuar nanti sihat n tough :) amin...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers