Aug 22, 2011

Resipi Ompok



wuiii lama betul aku amek masa nak publish resipi ompok nih...
harap maaf ye kawan² yang menunggu...ecehhh~
ompok ni masakan orang Kampar, Indonesia...
mak aku keturunan sana...
no wonder la aku comel..ada kacukan Indon ghopenye...
KAHKAHKAHKAHKAH~  dush! dush! dush!  =P


Oke cara nak buat ompok ni kacang putih je...
antara rajin dengan malas je nak buat...tahu??
kat internet ada je resipi² untuk ompok..
tapi mak aku cakap cara dorang buat tu salah...hihi~ wallahu'alam~  ^__^



Bahan-bahan::

(untuk dikisar)

Cili - campuran cili kering dan cili masak
Bawang merah
Bawang puteh
Kunyit
belacan


(Bahan² lain)

serai – dititik
daun kunyit
asam keping
garam




Cara-cara membuatnya::

1. Gaul semua bahan-bahan di atas dengan ikan. Selalunya guna ikan kembong, ikan mabong...ikan lain tak ingat...

2. Masukkan dalam periuk.

3. Masak dengan api perlahan sampai masak.



3 step je...mudah bukan?? hihi~  selamat mencuba!! ^___^







Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

31 comments:

Munirah Izzan said...

moon pandai makan ikan goreng jep...huhuhu...

Izwa Kamaruddin said...

giler babas senang!!!harus ku buat ini masakan!

Anum said...

sedapnya...........

Puan Eka said...

OH INI KE OMPOKNYER..
NAMPAK SEDAP JER NI..HEHEHE

Mrs Ladsybirdluvone said...

mak kite masak cenggini tp buh santan lagi layan...kadang² tukar dgn udg..kte paggil gulai oren heheh

Prince Halilintar said...

mak aiii..sodapppnya!!!!

sally wanny said...

aik...semudah itu?...

Fazleyatul Aini said...

macam asam pedas ye cume takde halia. and asam pedas style kami tak pakai belacan. tapi mungkin rasa lebih kurang asam pedas ek yana

Unknown said...

nak masak untuk bakal suami sbb die suke hehehe..thankz kak yana

hazman aka species1980 said...

amboi....skang nie dah semakin rajin yea main masak2x....good2x...

Anonymous said...

uishhh, bestnya. .. .

deq noor said...

ikan apa yg sedap utk masak ompok ni yana?

Unknown said...

wah senangnye. ni utk org y malas msk je ni kot..;D

Unknown said...

nampak sedap .. ermmm guna ikan apa2 pun boleh ya dik .. sure sedap nie :)

Unknown said...

sgt sng ek..xpe..nt kte cube

Unknown said...

1st time dengar & tak pernah makan...mesti shedap ni..nak2 yana yang masak...bleyla cuba nanti

nabilah_2908 said...

erm..ompok ni serupa sambal..or gulai..? :)

yanamib said...

ni mak kita yg msk aa..huwawawa =P

ompok ni campuran sambl dan gulai kot..ngee~ xtau la nk describe cane =)

mas saari said...

tak payah letak santan atau air ye yana?

boleh try ni...heheheee

Dkna Abza said...

eh...senangnya :)

DeQWa said...

Kalau org kedah panggil asam pedas nie....

yanamib said...

asam pedas tu bkn yg slalu msk dgn ikan pari ke?? rasa ompok x sama lgsg dgn asam pedas..klu ikut tekak saya lah...=)

Diana Rashid said...

daun kunyit susah nk jumpa..:(

Myra Jay said...

Hmmm nak cuba la.. TQ ye syer resepi nie :-)

Liyana said...

aah la mcm asam pedas je...

Hanis Zulaikha said...

di-titik 2 maksudnye pe ekk???

nurul_luq_luq said...

sedap its my fav..sbb arwah woo suka msak skung plak yg masak hehehhe...

Unknown said...

Ni masakan pebret akk mase kecik dulu,mmg selalu sgt masak ompok,lg sedap kalau guna ikan terubuk..yummy

Unknown said...

Maksudnye di ketuk2

Unknown said...

Tgh ngidam ni dpt pn resepi..Nme je kmpar tp msak ompok pn xpndai sy ni hihi

Unknown said...

org kampo yo samolh dongan den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015