Aug 17, 2011

Tubuh Kita Tak Sama~




situasi 1::

si polan A::  weh ko mabuk tak awal² preggy ni?? aku mabuk teruk dow...nak pose pun tak larat...asyik muntah je...adeh la~

si polan B::  yeke?? aku takde mabuk apa² pun....ko lembik sangat kot...cuba jangan dilayan sangat mabuk tu...




situasi 2::

si polan A::  mak aku tak bagi makan mangga time preggy...tajam katanya...takut keguguran...

si polan B::  aik? yeke?? aku makan oke je...takde jadi apa² pun...hurmm~




situasi 3::

si polan A::  banyak betul pantang larang untuk 1st trimester preggy nih kan??

si polan B::  alaaa tak payah ikut sangat...aku relek je bedal semua benda...anak aku sihat walafiat je...

si polan C::  erm memang kena pantang la weiii...aku pernah leka pasal pantang² ni memang problem anak aku time lahir...sian dia...




Kesimpulannya::  
- setiap orang mempunyai antibodi yang BERBEZA...
- jangan samakan diri kita dengan diri orang lain...
- nilai dulu kebolehan diri sendiri sebelum terpengaruh dengan orang lain...
- sentiasa dapatkan pendapat kedua sebelum membuat sesuatu keputusan...
- benda baik tak salah nak ikut...bergantung pada kemampuan diri...
- pantang BUKAN bermaksud tak boleh makan/minum langsung...tapi dikurangkan kuantitinya...
- aku highlight kan list pantang tu untuk 1st trimester je..bukan sepanjang peknen 9 bulan tu kena pantang...but depends lah kan...aishhh~
- sila baca entry sampai habis dan fahamkan, baru lah komen...
- sekian peace! v(^__^)














p/s::  Hari ni cuti Nuzul Quran weiii...jum shopping raya!! yeehaa!  ^___^






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

30 comments:

Anum said...

thanks
anum suka semua kesimpulan

Miz Novexx said...

betul tu, tubuh kita sendiri kita tahulah apa yang elok untuk kita...
emmm, kak Yana dah preggy ek???
waaa, kalau YA tahniah ek...
(^__^)V

d_tieah said...

Kan.. Kalo kakak2 aku pun lain2 alahan nya.. Yang no2 tu paling teruk.. Sampaikan tak dapat nak p kje.. Kena cuti sebulan dok umah owh.. Asyik muntah je..

halila Ibrahim said...

Betul tu.. akak dah 3 kali peknen.. tak pantang makan pun.. cuma masa dalam pantang lepas bersalin akak pantang benda2 sejuk ja.. tp akak tak ikut pun cakap org tua yg kata jgn minum air banyak la..kalau x minum air banyak ..nak sembelit ka.. dah la operation time bersalin...

Badan kita tak sama ngan org lain.. yg penting jangan manjakan badan sangat.. dan positif.. makan je la.... ok.. time peknen.. akak makan n minum ni..

Air kelapa .. nak bg anak kita aktif n cergas dalam kandungan..

Air soya .. akak suka minum sebab dh mmg feberet..

Pisang emas .. nak kulit anak akak cantik n gebu..

Air gas.. dah2 dekat2 tarikh bersalin.. nak cepat bersalin..

Baca Surah2 n ayat Al-quran .. sebenarnya anak kita dengar tau...

Sentiasa cakap ngan kandungan.. dan sentiasa berdoa.. tu yg penting... time ni malaikat sentiasa akan jaga kita.. Allah akan terasa lebih dekat dengan kita...

MamaEma said...

betul tu..lain org lain rasa badannya... pantang tetap pantang..ada yg boleh iteima..ad ayg tak boleh...tp yg elok dan baiknya..tanya kepada orang tua...diaorang lebih memahami


seronoknya orang sana tak kerja hari ini erkh....shopping sakanlah tu

:: Mrs.Eady :: said...

akak dulu tak mabuk tak ape pun mkn pun bedal jek cuma tak mkn yg tajam2 cuma nescafe je tak boleh tinggal langsung!ngeee..... :)

Isteri Encek Bard said...

betul tu yana. kita semu mempunyai daya ketahanan berbeza

mas saari said...

takpe yana...
kalau rasa ok makan je, kalau tak jangan makan! heheheee

Lya Colours said...

yang penting ko jaga je la kesihatan elok2 =)

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

memang betul sangat sangat tu.. Tak perlu bandingkan dengan orang lain sebenarnya sebab dengan diri sendiri pun akan berlainan setiap kali mengandung.. Akak dah merasa mengandung sebanyak 4 kali.. waaa ada bunyi mcm kilang tak hehe.. dan disetiap pregnancy tu berlainan pengalaman. yg sulong takde alahan.. yg kedua kena darah tinggi.. yg ketiga kena kencing manis.. yg keempat kena C-section (operation).. maka kesimpulannya setiap pregnancy memang lain lain cara =)

DuniakuAbstrak said...

moga kau n baby selamat weh.. =) <--(saje letak smiley nampak cam cumil sikit...keh3)

rara pinkmafia said...

aah sis,bdan kita bukan nya same.lain2.mmg org melayu suke membanding2.hmm ckp mcm org dh mengandung lak rara ni kan.haih`

peachippo said...

hehehe..
selamat berpantang !!
jangan mengidam yang bukan2 yeee. :)

POSH76 said...

betul ikut citarasa masing...tak perlu nak ikut2...tp blh dijadikan sbg panduan

Aku Ibu Muda said...

sedangkan bila seorang ibu mengandung berkali2, tiap kali kandungan tu berbeza ragamnya,

inikan pula ibu2 yang lain.

err...faham kan :)

qasehraihan said...

agree...mmmg smua org xsama..jd jgn ikut org..kita je yg tau bdn kita..hehe

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

betoi tu....tak semua kita serupa....

eyjalukman said...

hee kak yana , kita da shopping da hritu .
kita pegi sogo , pstu jln TAR . haha
kak yana taknak bwk kita plak ke ? lol XD

diana said...

betul yana...
badan lain2..tak sama...
akak masa dulu langsung tak de alahan..
pantang masa awal mengandung pun tak de..
tapi kakak yang sulung lain pulak ..asyik muntah2 je..
itu tak boleh ini tak boleh...
hehheh..kiranya syukur la tak macam tu..

nabilah_2908 said...

yupp..yupp...kalau nak dgr nasihat pun..cuba pertimbangkan dulu nasihat tu samada boleh diterima or tak.. ;)

best la eh cuti hari ni...sy keje...huhu... :)

EZAN IDMA said...

akak tak pening2 eh. hehe

NOOR FATIN said...

jgn makan makanan yang tajam. cuka, mangga, kalau boleh elakkan la. :)

aimie amalina said...

weee
betol tu kak yana
baby pon lain2
so...lain la ragamnye kan..
hee
yg pntg jage kesihatan akak dan baby ye =)

ILA HonEyBuNNy said...

hehe...macam2 ragam yer orang mengndung neh...

baca untuk masa depan la..hehehe

bestnya shopping raya..ehheh

hazman aka species1980 said...

hurmmm....rasanya ko kena minum banyak antibiotik....untuk kasi kuat antibodi....hehehehe

Mr feckry said...

gua dengan bini masih tak cuti lagi..huh

sissyira said...

salam..

jaga kesihatan dan mencegah kesakitan itu yang terbaik =)

Anati Soki said...

biasalah tuh.. lain org, lain cara :)
ngeeeeee...

mynameismy said...

wah tips ibu mengandung hehe

eiela said...

kena jaga betul 3 bulan pertama tuh sebab tak kukuh lg, jaga diri betul-betul tau yana, nanti jd mcm akak sepupu dah 2 kali gugur kesian dia, hubby pun dah start mrh2.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015