May 12, 2011

Jangan Pandang², Tapi Pegang², Duduk Rapat², Bertambah Sayang!!



Ni header yang dibuat oleh Mizz Su...masa Su buat header ni aku belum kahwin lagi...kiranya hubungan aku dengan dak encem belum SAH lagi la...ngee~   mizz Su gabungkan gambar² pre wedding aku untuk dijadikan header yang meletop!!


Perasan tak ada satu gambar kami berpegangan tangan?? erm bagi sesetengah orang benda tu normal...

"alaa dia nak kahwin dah pun...tak kisah la..."

"pegang sikit je pon...takkan tu pun tak boleh??"


Tapi hakikatnya perkara tu adalah sesuatu yang salah!! SALAH ye kawan²...tiada istilah kuno, kampung ke hape....aku telah terima teguran dari sahabat baik aku pasal isu gambar pegang tangan ni...aku tak sentap pun kena tegur...memang dia patut tegur...aku jahil!! siapa lagi nak sedarkan aku kalau bukan sahabat baik aku sendiri kan??  =)


Aku memang dah kahwin sekarang...so gambar tu takde effect apa pun dalam hidup aku...time aku kena tegur tu sebelum aku kahwin lagi...tapi tak sempat sangat nak edit blog...tu jadi terbiar je gambar yang "berdosa" itu.... =__=






entry ni dibuat sebagai pesanan dan peringatan kepada kawan² yang hangat bercinta dan belum ada hubungan yang sah dengan pasangan masing²...ngerti??!!


Aku tahu semua orang...eh majoriti orang bercinta mesti pegang² tangan dengan pakwe/makwe kan?? kawan² aku yang agak-agak alim pun ada je pegang² tangan...takyah nak tipu!! tapiiiiiiiiiiiiiiii TAK PERLU kut nak tayang gambar kau bermesra dengan pasangan kau kat khalayak ramai....dah la pegang tangan orang bukan muhrim dah dapat dosa...then, kau kongsikan dosa kau tu dengan seluruh umat manusia kat muka bumi...patut ke???


Dalam entry dak encem yang tayang gambar² pre-wedding kitorang pun aku perasan ada yang tegur supaya jangan letak gambar pegang² tangan...terima kasih kepada yang menegur...aku tak pasti dak encem ada edit ke tak gambar tu...tapi kami terima teguran kalian dengan hati yang terbuka...


Jadi aku rasa, isu menayang gambar-gambar penuh "dosa" di internet patut dihentikan dengan serta merta ye kawan-kawan....


"eleh kau dah kahwin berani la buat statement macam ni...aku tengok entry lama² ada je letak gambar pegang tangan segala...huh!"


Sebab tu aku buat entry ni derr...like I said before, dulu TAKDE siapa tegur dan aku tak tahu salah aku di situ...sekarang aku dah tau...jadi aku nak sebarkan apa yang aku tahu...ngerti?? =)


Macam tu juga konsep nya dengan orang yang dah kahwin...amek gambar cium cium mulut...sebenarnya gambar² macam tu tak layak untuk dipertontonkan di khalayak ramai macam facebook or blog...photographer² aku pun takde letak gambar cium² mulut tu kat facebook dorang...benda tu personal...semua orang tau kau dah kahwin...hubungan dah sah...semua orang faham...tak perlu explain lebih² dengan gambar keintiman korang dengan pasangan korang...simpan aja dalam bilik tidur...oke??  =)







Tapi kalau gambar peluk² macam ni salah tak aku tayang kat umum?? tanpa rasa bersalah tau aku peluk dak encem time ni..haha...tak perlu risau orang nak pandang sinis ke hape...dah SAH beb!! kau nak kecoh apa lagi kan?? itulah BEST nya kahwin...weeeeee~  \(^__^)/



Mengkritik tak bererti menentang...
Menyetujui tak bererti menyokong...
Menegur tak bererti membenci...
Berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik...

Renung-renungkan~  v(^^,)


44 comments:

Miza Yusof said...

wah ! bahagianya sis dengan ujang :)
tapi tkpa sebab dah sah :)

terima kasih buat entry ni. ingat mengingati sesama kita :)

~aku dan die~ said...

sangat1000x sokong!!!!yeahhh..kdg2 manusia terlupa..tp please ingtkn org lain..klu x tegur,,nanti kita jugk yg dpt dosa..btol x??so,,sme2 baiki diri ea :))
*peringatan utk diri sndri yg byk jugk wt salah..

Aku Ibu Muda said...

yana..pastikan sploh tahun lagi tangan kiri dan kanan masih boleh bertemu pabila kau memeluk dak ujang tu...kah kah kahhh

ujang, jaga2....jangan boroi nanti :p

Cik Tqah said...

hohohoh.. beshnye kawenn

Mek Norfa said...

beshh nya bila dh kawin kan.. nk itu ini no hal lah kan..hehe

Dayana AZ said...

dayana ta pna ag pegang tgn huu..
nak kawennn ! hahaha. dayana tgu abes ijazah dlu bru kawen :P . cepat3 hahaha. gataii.
bgus ouh kak yana dpt terima teguran dgn hati terbuka :). sikap yg baik !

"Che Ain" said...

waa jeleznye..kn kawen cptla law cmni..:) mg bhagia..

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

yahoooo..nak kawen jugak

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

bahagianyaa...^^ kalo pewut ujang boncit sikit lagi agak2 boleh peluk mcm tu lagi tak...hehehe....

EZAN IDMA said...

hehe. bahagienye. sape yg tolong amek pic tuuu

nabilah_2908 said...

betul lah kan...ada yg tak kisah dgn gambar2 ni..tp sbnrnya...itu isu sensitif..lagi2 kita yg beragama islam...

bagus la kawan Yana tu...itu baru lah di namakan sahabat..saling tegur menegur..ingt mengigati.. ;)

lalink7 said...

manrik entri nie..smoga ada sebilagan kecil yang baca entri yana nie terbuka hati mereka..

ini tak dengan TAK de RASA SEGAN p duk buh gambo yang menjelikkan..erkk..

sabar sesangat wahai hati..

mOoN said...

x sabar nak kawen...lalalala~

Lulu caldina said...

ntah tetiba jer rasa nak minta yana upload pic mesra2 lebih byk...weewuu nak tgk. ekeke

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

mak!!

sy nak kawen laaa..

hahaha..

diana said...

setuju dengan yana..
masa belum kawen memang kita buat apa2 tak pikir pun..
rasa nk buat macam orang lain buat..
bila dah kawen baru terasa apa yang kita buat tu salah dan tak sepatutnya kita buat..
orang kata benda dah jadi..
kita dah kawen pun..
boleh kenang saja lah!!
tapi jalan terbaiknya ialah bertaubat...

cik azeya said...

bestnye. tetibe rase nak kahwin . ha ha.

kawan yg betul2 kawan ialah kawan yang dpt menegur bende paling buruk kite buat. true friend. walaupun agak pahit kadang2 kite nak terime . haha.

molliesa said...

korang dah kawen ehhh?? tahniahhh!! sorie lambat sebab sebok jaga baby...mode masih berpantang! tahniah lagi sekali!! :)

eyjalukman said...

tu lahh bestnyee dah kahwin kan .
tkpela kak yana , kak yana pun dah sah jadi isteri org .
semoga berbahagia taw .
kita doakan ekk dpt anak kembar ! hahah

Scya Lollita said...

BESTTTT dah kawenn . jeles , nak peluk2 jugakk . kihkih



umo belum smpai 20 da gataiii ~

khairunnisa ♥ said...

Sweet ^_^
thanks beri pesanan ;)

BENA said...

itu sebab zra pon tak saba2 nak kawennnnnnnnnnnnnnnn ! HAHAHAHA :)

azie.azureEn said...

dats true.. :)


pape pon suke gamba last tu ^^

bunga.cinta said...

waaa...jeles! xsabo nk kawen gak =_=

GamUHU said...

Adess. lepas ni takmau pegang-pegang dah. -.- insaf!

D`littleye said...

terasa saya..:)
maaf..:D

mynameismy said...

bile la den nk kawen..-.-'

Hansyirah Takezur said...

yup.. betul3..
sebab tu percintaan selepas kahwin adalah yang paling best sbb dah SAH..

bagus lah kawan kak yana tgur tu.. sebenarnya sy pon nk ckp camtu tapi takde keberanian.. glad akak dah sedar & bagi tguran kat org lain.. ^^

peace V(^_^)/

CTmAryam said...

alhamdullillah..
aku cam kenal jerk sahabat baek ko tue..
bagus la ko pandang bende yang ditegur tue positif.. tegur maknenye sayang yer yana.. xde niat x baek okei..
drpd mengata belakang baek cakap depan.. lgpun, aku sayang kawan2 aku..
semoga ko berbahagia sehingga akhir hayat.. aku hutang hadiah kawen.. sudah ade di rumah, cume belum sempat terjah umah ko hantar.. takut ko xde kt umah jerk...
nanti erk.. mane la tahu nanti aku baek hati nak tambah2 hadiah lagik ker kan.. hehehe.. so, aku pending kan dulu hadiah ko.. huhuhu...
take care!

CikHaniBhulat said...

best nye dah kawen, moga bahgia =)

Miss Tira said...

Arrrrgh jels jeles.. Tira pun mahu cepat-cepat naik pelamin laa. Hehehehe..

GamUHU said...

Dah tak buat dah macam tu. -.-

HaNa HoNeY said...

ala..mase bercinta bese la nak nunjuk satu alam
hana pown same je
bestnyer la dah kwen
pegang tgn xlepas2 pown xpe..
xslah sisi agama
^_^

FariehanIbrahim [LBC] said...

nice en3!
yg baik kita sebar2kan..wee~ \(^^)/

kne cpat2 kawen lh camnie! kahkah :p

Cik Kamoo said...

selalu kita lupa. teguran ini bagus ... tak semua org buat silap tu tak boleh berubah. jgn ingat yg buat jahat akan terus jahat....jadi bila ditegur, maka boleh diperbetulkan kesilapan.

terima kasih...entry nie bagus

el-janna said...

wu sweetnyewww

Isteri Encek Bard said...

sewitnyer...

ThetouchofUmie said...

i like

░♥si lampu neon♥░ said...

huhu..takde stok pon gambar daring..huhu

Kenshin Himura said...

ko mcm pakse aku kawen awal je.... =.="

Eika Arysha said...

sweetnye,pic kak yana n abg ujang tu...hehehe

putribongsu said...

i like! bagus2 isteri sapa la ni...hehhee

Adylia Qarissa said...

terbaik la entry yana nie.. :)

Myra Jay said...

Myra dulu masa bercinta, bertunang dengan en suami TAK PERNAH pegang tangan, alhamdulillah kami dapat menjaganya sehinggalah kami dinikahkan..

Mungkin ada yg tak percaya tapi itulah kenyataannya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015