Feb 27, 2011

Jum Beli Rumah!!



Aku suka berangan...korang suka tak?? rugi weii kalau tak berangan...kehkehkeh~


erm since aku bakal berkahwin tak lama lagi, aku cuma angan-angankan pasal rumah je...huhu~   aku nak minta pendapat uols pasal 3 statement kat bawah ni...jangan malu² luahkan hujah² uols k...




Statement 1::


"mula² beli rumah ni tak payah beli rumah idaman...beli rumah biasa² je...sekadar tempat berteduh untuk lepas kahwin...dah ada duit lebih nanti baru beli rumah lain yang betul² puas hati...atau dalam kata lain, rumah kedua nanti baru beli rumah idaman...yang pertama ni beli yang biasa² je~"





Statement 2:"


"mula-mula kahwin ni duduk je rumah sewa dulu...lepas kahwin usaha la kumpul duit, beli rumah idaman terus! lagipun kau muda lagi..banyak masa nak simpan duit "





Statement 3::


"rumah pertama ni kita beli je mana² yang mampu...kebiasaannya memang orang akan fikir nak beli rumah lain...tapi lepas kahwin banyak kut komitmen...entah² rumah ni jugak la kita akan duduk sampai ke tua...duit yang ada cuma mampu renovate² je rumah tu bagi cantik.."




Ketiga² statement ni aku ambil dari kawan² aku sendiri... yang nombor 3 tu hujah dari dak encem sendiri..hehe~    Bagi aku, untuk beli rumah, depends pada kewangan masing²....satu lagi kena fikir long term sebab kita tak tahu apa akan jadi pada kita masa depan kan....


Memang rumah tu satu aset...habis kalau tak mampu takkan nak paksa diri beli rumah kan?? tu dikira makan diri...biar bijak menguruskan kewangan....


Korang pulak macam mana?? nak beli rumah sebelum kahwin atau selepas kahwin?? ^_^



20 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

wuuuuuu T_T jeleesss.. orang nak kawen pk pasal rumah dahhh!

yuyu pun nakk!

bantalbucuk said...

kalau ikutkan nak beli sebelum kawin..tapi saya dah survey..rasanya..sewa dulu..then sambil sewa kita boleh mnyimpan duit untuk beli rumah idaman..

sebab memang kalau fikir logik sewa lagi membazir kan..tapi sebenarnya untuk long term ia adalah satu cara untuk menyimpan duit untuk beli rumah..tapi sewa rumah yang biasa2 je la..kalau sewa mahal memang la membazir..huhu

ini daripada apa yang saya baca la dekat internet..jangan salahkan saya pula kalau salah....hehe

x3,dayana said...

hehe bestnye pk sal umah ni ek,
sye stuju statement no 3,
beli je dlu yg mampu,
kalau taknk sewa aje yg murah2 sbb nk duduk pun 2 org je pas kawen, nti ble da dpt kumpul duet, beli yg berbaloi :),
goodluck kak yana

HonEyBuNNy said...

wah....xlma dah org tu nak tawin yer...ehhehhe...kalau ila,prefer beli rumah sblm kawin kot....sng ckit...ehheh..tp skrg mama mmg dah belikan rumah untuk ila...sebabnya dia nak anak dia duk kedah jugak....so mama belikan rumah tok ila..huwawawwa...

lea said...

saya pilih no 2 :)

diana said...

sewa dulu..
sambil2 tu kumpul cari duit banyak2 untuk rumah yang kita idam2 kan..
sebab kalau terus je beli rumah yang ala kadar je masa depan entah2 nak besarkan rumah lagi ke..banyak kerja gitu kan..
jadi baik sewa dulu dan kumpul duit untuk beli rumah yang betul2 kita puas hati sampai bila2..

specky gurlz said...

saya pilih no 3...kak yana :)

Lya Colours said...

kalo aku la kan, pas kawen mesti nak pindah dok umah sdri dah
x nak la dok dgn fmly sdri @ mertua ni
x syok woo
nak main lari2 pon susah
hahahaha

Anati Soki said...

kalau anat.. anat beli rumah sblm kawin. then, kawin.. duk rumah suami.. rumah anat yg beli sblm kawin anat buat sewa.. duit income extra masuk la ckit dr takda langsung. hehehe

BENA said...

dah xlame daaa sis nk jadi milik dak encem kan kan . heee :) kalo zra la kan . wat mase skg . zra nak kete duluuuuuuu . sbb zra lambat ag kawen. heeeeee :)

Mrs Fauzi said...

bile menyewa nie kau akan rasa nk hias2 rumah pun x best sbb x tau bile tuan tanah nk balik rumah tu...hehe
dr sewa baik beli rumah terus..sementara dok dgn parents..mmg xde privasi lah sikit...tapi kalau betul nk berjimat x pelu rumah sewa...sbb bila dh dok umah sewa...sama mcm ko beli rumah dan duduk kat situ..bil air..bil api..makanan..sewa bulan2...so sama je kan...if kau nk menyimpan better tinggal ngn parents buat sementara waktu...

then pasal beli rumah plak...bg aku..ikut kemampuan..kalau nk ikut idaman yg mampu plak kan...ukur baju badan sendiri..buat budget bersama sang suami...kene fikir jugak..tup2...pas kawin mgandung..ha lagi 1 perbelanjaan bertambah...banyak bahagian kau kene tgok yana...
kalau ikut impian...sume nak umah cantik2 kan..tapi 2 la kadang2 apa yg kita nk kita x dpt sbb Allah tau apa yg terbaik utk kite...tp kalau mampu baik rembat terus rumah impian betul dak? heheh

pas tu mana yg lagi elok sewa or beli? bagi aku baik BELI!..sebab..kau akan bayar sewa lebih kurang dgn pinjaman rumah yg kau byar bulan2...kau boleh hias2...kau boleh buat mcm2 kat umah kau..kalau menyewa kau x leh buat semua tu...hehe



so itu je la kot pendapat aku...

sissyira said...

salam

suka cakap dak hencem tu,,pilih nombor 3...

tapi....

pada saya baik beli terus, sbb nanti kita terus bayar loan , kalau sewa nanti bayar sewa lagi, tapi rumah tu tak dapat kat kita pun. kalau nasib buruk, tiba2 pemilik rumah buat hal mahu rumah tu balik, tak ke haru.huhu.

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

lepas abis bayar kete baru nak beli rumah....


(^^,)✿

MIZZ SUE said...

alhamdulillah dah ada rumah lepas kawen..untuk berteduh...hihi

Dinda Iva said...

iva dulu mula² kawen 8 bulan duduk ngan family....after that cari rumah sewa....sempatlah 8bulan jugak...sekarang ni Alhamdulillah dah duk umah sendiri..cuma beli yg biasa² dulu sebabnya nak kukuhkan kewangan..tapi dalam masa yg sama ni survey rumah dan kumpul duit...at least nanti bila dah dapat rumah idaman...ada gak side income sewakan rumah yg duduk sekarangkan...topup bayar kat bank bulan2 nanti...hehehe...
bergantung kepada perancangan kewangan kitalah yana.kalau beli sebelum kawen pon leceh jugak...katalah kena pindah after married nanti..manelah taukan..nak cari rumah pon xkan nak pilih dengan gopohkan..kenalah pikirkan macam²..sebab kita nak duduk dengan selesa...bergantung kepada diri kita dan suami nanti...pendapat orang pon perlu tapi diri kita sendiri...tepuk dada tanya selera..kalau nak terus beli rumah sendiri pon kena fikir nak renovate nak itu..nak ini....sume nak...tapikan perlukan masa dan duti yg agak banyak..tipulah kalau nak duduk rumah sendiri duit ciput je yg kuar...kalau cari rumah sewa pon budgetlah bape lama nak duduk situ..macam iva last time kami budget setahun dok nyewa...skrg xsampai pon setahun dah beli rumah sendiri...sewa pon cari harga yg berpatutan utk 2 org duduk...tapi makesure selasa dan berbaloi...erm....panjanglah bebel ni..tapi lebih kurang camtulah pendapat iva yea..gud luck my dear..

niesz said...

niesz nk li rumah kat rawang..ahaks!berangan tul niesz nie..

Putri_Aizat said...

em...susah jugak ek nak wat pilihan...leh gak klu beli umah biasa2 jek dulu...then baru beli umah idaman...umah biasa2 tu ti leh di sewakan...then duit sewa tu cover lek bayar bulanan umah idaman...amacam?

liyana said...

statement 3 kot. kitorg pun xtau nk dok mana pas kawen nt nih. adoi fenin2~

shah-kayrul said...

aku setuju dengan statement 3 tue...

lalink7 said...

kite suka dengan statement ke2..
memang btul kalau ade, ade la..tp kan kite xtau rezeki org macam mana tah2 lepas kawen nnt Yana dpt durian runtuh..mana tau kan? Allah sentiasa memberi rezeki kepada hambanya yang sabar dan berusaha..hehe

tapi statement si ujang tu ada betul nya jugak..komitmen makin bertambah2.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015