Feb 10, 2011

Banyak Cara Ucapkan "Maaf"~



Ingat nak update pasal make up e.l.f pagi ni...tapi tadi terdengar topik kat Hot.fm pasal isu meminta maaf...so saje la nak kongsi dengan uols pendapat aku pasal isu ni  ^_^


Aku ni bukan la baik sangat...tapi kalau orang minta maaf memang aku lupakan terus dosa beliau padaku...ecewahh...suci sungguh hatiku...ngee~  =P    tapi apa yang korang faham dengan perkataan "M.A.A.F"??  adakah dengan ucapan 'maaf' dah memadai?? bagi aku depends pada kesalahan orang tu....





Contoh paling tragis aku amek, kalau ada mat rempit dah rogol adik kau ke anak kau, then lepas rogol dia minta maaf....boleh terima ke??? kalau macam tu hari² orang buat jahat...sebab dengan hanya meminta maaf, orang boleh lupakan kesalahan kita...tak mungkin macam tu kan?? =)


Minta maaf memang ada pelbagai cara...pernah sekali aku bergaduh dengan sorang jejaka yang tak berapa nak hensem sangat sampai dia merajuk dengan aku...wah laki kalau merajuk memang sangat over oke! menyampah ai nyah!! >_<


Aku ni jenis yang susah jugak la nak ucap perkataan maaf tu...erm jangan tanya kenapa...aku ada sebab tersendiri...panjang kisah tragis yang jadi kat aku sampai susah sangat nak ucap perkataan maaf tu...huhu~   tapi tengok orang la...bukan la semua orang aku buat perangai macam tu...tak elok sebenarnya...peace! v(^_^)





Disebabkan aku susah nak ucap perkataan maaf dan tak tahu nak ucap macam mana...ye lah takkan nak ucap, "sorry"....pehtu blah...settle masalah...hei tu bukan cara aku la...setakat sorry baik naik lori...bahahahaha~   Jadi aku telah membeli sepotong kek Secret Recipe dan tertulis di atas kek itu perkataan sorry...beli sepotong dah la..sepotong pun mahal oke! nak dekat rm10 jugak! grrr~ >_<





Kenapa kek?? sebab kek manis...orang tengah marah mukanya kelat! bughok gilerrr ghope deme! hohoho..jadi bagi benda manis dengan niat orang itu akan tersenyum kembali....ecewahh romantik tak ai?? lalalalalala~





Tapi kan....jejaka tak hensem tu lembab daaaaa~   dia tak anggap pun kek tu sebagai tanda maaf..cis cis cis... bagi dia minta maaf tu hanya dengan ucapan "maaf"....adeh la~   rugi duit sepuloh hengget aku taw! T__T    Lepas dari kejadian tu aku memang tak beli apa² dah untuk minta maaf dengan orang...aku buat dekkk je...hahaha  fadan muka siapa yang jadi pasangan aku sekarang...pfffttt~  =P


Apa pendapat uols pulak??  pendapat kita mesti tak sama kan?? share your thoughts peeps...especially bagi yang dah kahwin tu...mesti lagi mesra cara minta maaf dengan encek asben kan kannn...hihi~  ^_^



31 comments:

Ogy said...

cara org dh kahwin minta maaf....walaupun dia buat dek je lepas kita ckp maaf tu...jgn putus asa..masa tido..walaupun dia membelakangkan kita...pelok dia kuat2...sambil bisik maaf kt telinga...peluklah dia sampai badan kejung2....esok mesti lembut hatinya..haha takpun ..1/2 jam je dh cair...

Lya Colours said...

saya mintak maaf masa raya je. haha

y u y u Z u l a i k h a said...

heheh... yuyu senang sangat mintak maap.. kalau rasa bersalah sikit mintak maaf pat ratus kali.. wuuuu T_T

cepat rasa bersalah,.

nelly said...

nelly senang minta maaf ..kalau rasa bersalah .hehehe

jom baca :
Korang kategori rajin menulis atau terus menulis ?"

YanaMIB said...

@ogy:: oh jwpn akak mmg terbaekk..akn ku smpn utk lepas kawen..weehuuu~ =P

BRO_MONDAY said...

miss yana MIB : "ai maaf kan yu....eh, yu x de wat salah ngan ai lah..." koh koh koh ape² pun ai laik dis entry...bagi ai, ai suka minta maaf dan memaafkan... oram x buat salah ngan ai pun, ai akan maaf kan...kalo ai x wat salah pun, ai suka minta maaf...contoh ayat yam ai slalo guna ..."sori sikit ekkk....." adehh~ buleh ke?

p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
1. New Entry "^ SeLaMaT TiNGGaL MuSTiKa ^"

Mr feckry said...

sorry.....ni gua minta maap kat lu

FariehanIbrahim [LBC] said...

btoi3, kalu mtk maaf sekdr ucap sorry baek naek lori,hehe mtk maap kne skali ngn niat nk memaafkn skali. bru settle. ^^,

kalu kita xslh pom, xsusah nk ucapkn kata maap kt org lain. maap, maap dan maap. senyum sikit. insyaAllah settle. XD

d_tieah said...

Aku mmg susah nak mintak maaf,,
Lagi2 kalo aku rasa aku betul..
Ngee.. :)

Sunah Mohammad said...

kalo saya bersalah, insya'Allah dengan mudah saya minta maaf..kalo saya rasa saya tak bersalah, taknak minta maaf! hahaha~ pernah tengok meteor garden? kata-kata famous hero dia: "tak guna ada polis kalau ada perkataan 'minta maaf'.." :D

mR.sYaH said...

best tu minta maaf bg kek choc indulgance.. klu sy terus maafkn laju2.. heheh..

lalink7 said...

mintak maaf juga yana jika ada salah silap...(macam hari raya)...ehh serious niee..maaf yee..

atie said...

bg atie..kalau dh maaf tu selalu sgt diungkapkan..rs mcm biasa dan tak ada makna langsung dah..terpulangla..jgn smpi maaf yg memakan diri sendiri~

YanaMIB said...

@d_tieah:: perangai ko sejibik cam aku..kehkehkeh =P



@Sunah Mohammad:: xpernah tgk cite tu..tp dialog tu mmg terbaekk! *thumbs up!* ^_^



@lalink7:: baeklah sy maafkan kamu..eh nk raya dh ke? hoho~ =P



@atie:: btol tu..kdg² org pndg remeh dgn ungkpan maaf..buat slh ucap maaf..tp x insaf² pun..hehh =_=

Cikziee said...

Yana samalah kita susah nak mintak maaf dan memaafkaa. Kalau mintak maaf pon tengok situasi..Tapi bila saya rasa betul bersalah dalam situasi itu saya akan mntak maaf n ckap bnyk kali..Lepas 2 buat sesuatu yang orang 2 happy balik..Barulah perasaan berslah 2 hilang..

qyqa said...

hahahaha
suka gler komen ak ogy..
boleh praktis nanti kawen..
hahaha

sy sama cam akak,susah nak ucap maaf..
rasa perkataan tu mahal sgt

efa said...

meminta maaf tu perlu kalau dah buat slh..tp bergantung tu sokong gak..tp tak slh kalau sudi nk memaafkan org lain huhu

Adzriel AB said...

alaaa trick le tu nak mintak maaf lepas kawin.. he..he..

Amira Naddia said...

care terbaek mintak maap bg penampo je. haha

oke. gurau.

cr terbaek mintak maap bia gentleman. mintak maap depan2 la

echah mashuri said...

eh.nak komen lain.tapi bc komen mama gee tadi rase switt lak.heeee.....

maaf nih susah nak ckp kan.

Azhar85 said...

Hi,

Sy pernah terdengar mutiara kata spt ini..

"Memaafkan adalah spt membebaskan tahanan dan apabila anda amati semula, tahanan tersebut bukanlah insan yg anda maafkan, tetapi diri anda sendiri"...

mungkin ada maksud tersirat di sebalik mutiara kata ini..sekian.. :)


P/S: Susah sangat..hari raya..baru minta maaf la..hahaha

nabilah_2908 said...

sy..mudah juga nak minta maaf...dan memaafkan..mudah juga melupakan..itu kalau kesalahan yg simple2...

tp kalau tragedi tu berkesan di hati...mmg boleh maafkn tp bab melupakan..mmg payah..

pernh berlaku dulu...dulu kami BFF..tp bila dia mula buat onar...haih..

boleh maafkan dia...tp tk boleh lupakan apa yg dia pernh buat..and..sampai sekrng..tk mampu tuk rapat mcm dulu..lebih selesa sbg kawn biasa.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
ADIK OH ADIK

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

biar kita selalu meminta maaf....
terpulang kat orang tu sama ada nak memaafkan kita atau tak....

yg penting kita dah buang ego kita dengan meminta maaf

(^^,)❤

Nadia Mashuri said...

mama dgn ayah ajar,
sebelum tido maaf kn org..
hehehe..

MIZZ SUE said...

ASSALAMUALAIKUM

HAI..SAYA MIZZ SUE,
NAK MINTA ALAMAT RAKAN BLOGGER YANG PALING SAYA SAYANG BOLEHKAN?

SAYA NAK MENJEMPUT NI.

PLZ,HANTAR DI
sue_546@yahoo.com

SERTAKAN,

NAMA:
ALAMAT SURAT MENYURAT:
ALAMAT BLOG:
NAMA ANDA DI BLOG:


I LOVE U KORANG!!!

Ujang9897 said...

bace komen2 dorg...,

sedap kek sekeret recepi

Anati Soki said...

ngeee.. kita sama!!! bila majok je anat wat dunno je.. bia dia cool sndiri.. wakakakkaa

YanaMIB said...

@dak encem!!:: ye ai tau yu x baca pun entry ai.. T_T

niesz said...

mmg susah kadang2 nk say sory kalau bnda tu bkn salah kite kan..

aLieF si Muncung ManiS said...

maaf kak yana..maaf taw..pasal semalam..hehe..gurau je..kalau alief,kalau alief nak minta maaf kat someone especially girl,alief akan buat origami bunga,,alief buat sendiri dgn tgn alief..n then bagi dia..dan alief akan sertakan sekali dgn coklat..

Ct Arina said...

nak lafazkan yg paling ssh tu. sbb org ni ego ade mcm2 level kn yana kn? ~_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015