Sep 19, 2011

Kenapa Orang Mengandung Tak Digalakkan Tengok Wayang Selalu??



oke oke..malam ni lasttttttttttt kita tengok wayang tau...pomish! v(^___^)
kan abang ipar dah pesan jangan tengok wayang selalu...
kenapa?? aaa meh aku jelaskan mengikut apa yang aku baca lah ye...
orang tua² kata nak melentur buluh mesti dari rebungnya...tak gitu??
jadi dalam kes anak-anak ni, dari dalam perut lah kita kena mula didik dia...
nak dia jadi macam mana...
kalau dah mak pak kaki wayang....
tak mustahil anak yang lahir sok bakal ikut jejak mak paknya juga...betul??
bukan lah nak kata haram tengok wayang...tapi jangan selalu  =)


Aku pernah TERbaca satu entry kak Diana yang anak dia sangat hebat membuat puzzle...
macam mana boleh jadi macam tu??
sebab masa kak Diana mengandung dia asyik main puzzle je...haha~
memang kelakar bunyinya...
tapi kalau kamu kamu nak tahu, orang Yahudi memang mengamalkan didikan sebegini rupa...
padahal didikan macam tu adalah ajaran Islam sendiri...
contoh kalau mereka nak anak mereka jadi pakar matematik...
mak pak akan usaha membaca dan belajar segala ilmu matematik....
sebab apa yang mak dan ayah amalkan memang akan effect pada anak yang dikandung...
kalau tak percaya boleh lihat gugel, siapa tokoh² hebat alaf ini...
majoritinya orang² Yahudi kan??
sila betulkan kalau aku salah ye...tapi ustaz pun ada cakap...
bila bini tengah mengandung...bapak jangan selalu pergi stadium...
nanti anak suka pada bola...bukan suka pada al-Quran....
aaa macam tu perumpamaanya ye...^__^


Aku nak anak aku jadi apa??
aku nak anak aku jadi jurutera paling hebat pada abadnya....
kalahkan mak, ayah and atoknya...hihi~
apa usahaku??
main game The Sims kat FB...eh! O__o'
yang paling penting, JANGAN TINGGAL SOLAT!!  (^^,)













p/s::  sekali lagi aku ulang...JANGAN SELALU amalkan perkara² lagha'...bukan haram terus tau! tapi selalulah amalkan perkara² kebaikan macam baca al-quran, baca kisah² nabi dan para sahabat etc etc...wallahu'alam~  =)






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

39 comments:

Anum said...

betul2
jangan tingal solat

BeloG MTT said...

Haaa jangan g tengok meh sini pas dekat MTT..

Apekah rahsia selalu dapat ke pra tonton.. Hikhik ^^

CIK MAY said...

solat tu yg penting..

blh share tak macamne dapat tiket pratonton tu..hehehe....

Aku Ibu Muda said...

betul tu yana...macam akak suka betul baca buku...

as result, boboy tu dari kecik lg suka belek buku :)

Finaz Jaafar said...

sis, camne nak dapat tiket2 camni??nak jugak plsssss~

pernah try nk wat yang kat MIG online tu tapi tak reti..ajarin dong~

fazrulnoor said...

xde lah mcm tu punye serius kesannya. sebenarnya bila perut isteri besar, laki malas nak bawak bini g tgk wayang..teruk betul :)tu dia ckp pmpuan mengandung jgn g tgk wayang

YanaMIB said...

somi saya sgt suka kut angkut sy tgk wayg..yg melarang tengok tu bukan somi..tapi famili daaa...sy sendiri pn larang diri sendiri tgk wayg selalu..sila bc entry smpi habis baru faham =)

Ujang9897 said...

bestnya dpt tgh wyg free...<--ayat kasi jeles..hahahaha

Liyana said...

ada akak peknen kat opis ni hari2 baca quran sblm 830, suke plk tgk :)

pCL [p@kcikLie] said...

setuju sangat..memang ada kesan positifnya, bukan si mak saja, pak pon kena pi mengaji selalu kat masjid/surau..walau tiada kaitan secara langsung tp suatu amalan yg baik untuk pasangan yang menunggu kelahiran anak mereka.

zabid9897 said...

Saya suka NUKILAN(entry) ini....

Sorang lagi penghafaz Al-Quran akan lahir... insyaallah (",)

aimie amalina said...

weeeeeeeeeee
kene hamek ni
utk dijadikan amalan mase peknen nanti
hehehehe

CIK PARO! said...

betul2..

Prince Halilintar said...

elok la tue..main pass kat prince bg prince tgk..dah lame xtgk wayang ni..hehe

mas saari said...

akak masa ngandung anak sulung boleh dikatakan tiap2 hari tengok wayang, tapi anak akak bukan kaki wayang pun! heehehehe

tgk jugak kot, tapi yang penting kita seimbangkan aktiviti sosial dengan ibadah kan?

Axie04 said...

SOKONG DAN SANGAT SETUJU

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

tgk wayang tak salah...cuma kita kena latih anak buat perkara yg baik dan berguna...jgn selalu sgt tgk wayang dah la tau yana~~

Kathy Tuah said...

yana, pas tengok tu terus review tau ^^

makdara TERdiva said...

assalamualaikum yana,
sebenarnya, nak dapatkan anak yg hebat yang soleh, bermula dari membuat anak itu sendiri..akak pun baru tau info ni..
nampak mcm bau2 lucah kan..tp itulah hakikatnya..dalam islam sendiri pun dah bagitau adab2 'bersama' isteri..

nak2 lagi, bila tengah preknen, byk perkara yg kita kena kawal, mata, hati, perbuatan..tp bukan isteri jer yg kena buat mcmtu, suami pun sama..

harap dpt berkongsi info berguna ini dgn yana & ibu2 mengandung yg lain :)

YanaMIB said...

kak MDT:: wow dr mula nk buat anak eh kena ikut protokol..mekaseh kak..sy pn 1st time bc info nih.. =)

erlina said...

wahhh info bgune :D betul2 wat bnde elok2 jer :)

xsaba nk tgok bby yana :)

!! YaNa YassiN !! said...

waaah,.. leh jumpa yana malam nie kan,...

info berguna gak walaupun YY x kawin lagi, ngeh3x.

wanda arry said...

pernah dengar juga..lagi satu amalkan makan kekacang..bagus untuk baby..lupa dah..pernah baca la..akak google lah ye :)

Nazhirah Mazlan said...

haha..comel jek men game..
jgn anak suke on9 jek nt suda :)

Rozuan Ismail said...

amboi,dah berpantang ye.asyik tgk movie je,nanti anak dalam perut ikut jejak langkah.huhu

diana said...

o..
patut la ipar yana tak bagi tengok wayang..
ingatkan bahaya kan kesihatan dia ke..

tak salah tengok wayang..kan?
yang pentimg ajaran agama tu jangan di lupa..
amalkan baca al-quran dan solat sunat,berdoa untuk baby.. ..

mana tau yana suka tengok wayang
tengok2 nanti besor anak jadi pengarah filem..
ejekekekke

ieda said...

tul kata kak Diana tuu dik .. dah lama akak nak cakap ka yana .. bila mana akak sering lihat yana nonton wayang dlm ngandung ....
tapiii
akak risau kalau cakap akak tuu nanti mengecilkan ati yana .. tu yg akak diamkan aje ..

x semua org leh terima pandangan @ teguran org dik kan .. sooo alhamdulillah yana dah paham kebaikan dan keburukannya :)
haaa last tau nie ..

yg baik dtg darinya dik dan yg buruk itu adalah dari kita hamba2nya yg daif wallahualam ..

ILA HonEyBuNNy said...

oooo baru tahu...

nanti bleh di amalkan bila dah tawin n mengandung....hehe

mynameismy said...

so moralnyaaa lepas ni dpt tiket free pass kat My oke..;D

intan said...

betul tu kak yana, nak didik anak kena la didik diri sendiri dulu..
didik bukan selepas anak lahir je tapi sebelum & semasa mengandung juga.. amalkan selalu baca quran.. insya-Allah moga mendapat anak soleh/solehah..amin

msredcheesecake said...

Tadi nampak cik yana kat e@curve cineplex bersama cik epal. Mahu tegur tapi msred mengada malu2 kambing.... Hheee... Rasa macam jumpa retis....

YanaMIB said...

tak salah tgk wayang..tp jgn selalu..psl didikan satu..lgpun sound system dlm wayang kan kuat..terkejut lak otak budak kecik dalam prot tu nanti..hihi so x bagus utk kesihatan baby jugak lah kiranya =)

hazman aka species1980 said...

takpela yana.... lepas nei kalau dapat tiket free suruh ujang pegi ngan aku je la kan... hehehehe

Isteri Encek Bard said...

bestnyer yana dapat tengok pratonton lagik.... nak kene menuntut ngan korang ni apa rahsia slalu dapat tiket free

eliyaezlinalias said...

nasihat yg amat berguna
tengkiu for sharing!

nabilah_2908 said...

hehehe..iyer ke last tgk wayang tu...? ;)

sy pun pernh dgr gak mcm ni..ha..kalau nak anak macam mat salleh...selalu tgk gambar budak2 comel...ha....macam-macam yer...huhu...

LittleGurl said...

hamboi...sims nak jgk tu. haha

kayrul-shah said...

betul tue...apa yang kita mak2 nie buat masa pregnant akan kasi effect kat baby bila lahir..

macam kes kayrul, masa haikal dalam perut, kayrul suka letak keta mainan atas perut konon2 ajak anak dalam perut main sekali la..sekali bila dah keluar, haikal memang fanatik ngan kereta dan tayar kereta..hehehehe

Cik Azizah said...

hehe nanti tiket free kasi jijah eh..kak yana xleh selalu tgk wayang..ekeke :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015