Sep 29, 2011

Kasih Ibu Membawa ke Syurga...Kasih Anak??

Entry ini aku copy dari blog yang paling TAK BEST di abad ini...blog DuniakuAbstrak...selalu jugak aku terfikir, "apehal aku letak link blog mamat ni kat sidebar aku??"  tapi bila baca entry TERbaru dia nih aku rasa berbaloi jugak la aku tepek link beliau kat bloglist aku  *hari raya kau tak boleh marah aku ayul...lalalalala~  =P *


*****************************************************************


ibu bapa kami...kredit gambar to abang Pejai~


"Apelah sangat tolong hantar mak kau kejap, dulu kau kecik-kecik mak kau jugak yang hantar kau pegi tuisyen dari bengap sampailah kau jadi pandai...."


hati kecil terus memutar kembali memori-memori silam


"mak kau jugak yang bagi kau makan nestum kenyang-kenyang sampai pipi kau tembam badan sihat"


"mak kau jugak yang belikan kau mainan lego"


"bapak kau jugak yang tolong belasah kau sebagai pedoman sebab kurang hajar dengan mak"


"mak kau jugak yang tolong kau buat kerja sekolah"


"bapak kau jugak yang tolong bagi birat badan sebab malas mengaji" (bab bapak je mesti brutal )


dan beratus lemon lagi jasa yang korang sendiri pun tahu..

Kenapa kita sebagai seorang anak mesti tercetus detik hati malas, menyampah, berat hati, rasa diganggu dan berbagai-bagai lagi cetusan berbaur negatif??

why bebeh??

Kenapa tidak membantu memberi khidmat segera dengan gembira dan berlapang dada?

Bila dah kurang hajar tu nanti lepas tu baru menyesal...( aku la tu)

Macam ni lah..cuba ketepikan perasaan tu..cetusan-cetusan negatif tu sedikit demi sedikit..

Cuba.

Sekurang-kurangnya kau mencuba, tidak mustahil lama-kelamaan ringan tulang untuk berjasa.


Kasih Ibu membawa ke syurga..kasih anak?
Berusaha lagi wahai anak untuk mengasihi ibu dan bapamu



*****************************************************************


Serius insaf baca entry beliau yang ni...err korang rasa insaf tak?? huhu~
lagi satu kalau mak ayah kita membebel, marah ke hape...
tak payah la nak melawan...
hei ada sebab la dorang membebel...
memang kadang² kita tak buat silap pun dorang masih membebel...
senyap je lah...bagi senyuman je...kurang² dapat lah sejukkan hati mak² yang tengah panas tu...
lagipun kau dapat apa kalau melawan betul tak???
oh...dapat DOSA! =.=
ingat senang nak jadi mak???
sekarang komplen senang laaa....
tengok nanti kau dah jadi mak lagi teruk membebel...kesian anak kau...iskisk~


yes dulu aku juga begitu...suka melawan...DULU~
kalau umur dah cecah 20-an masih melawan cakap mak...
fikirlah....otak kau letak kat kepala atau lutut...eh! @__@
fikirlah....bila kau dah ada anak sendiri sok, anak kau ikut perangai tak senonoh kau...
masa tu baru kau tahu langit tinggi rendah...






p/s Rasa keinsafan itu penting untuk timbal balik sifat dan perilaku diri kau  (ayat ni pun copy ayat Ayul..kehkehkeh~)  ^__^







Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

38 comments:

rara pinkmafia said...

ibu boleh jaga 8anak,8anak boleh ke jaga sorg ibu.hmmm.

Lya Colours said...

raya semalam dah habis oi. huuhuhuhu

insaf. saya sayang mama and baba sayewwwww

YanaMIB said...

ek bkn hr ni ke last raya?? huahuahua =P

mas saari said...

sayangilah mak ayah kita selagi mereka masih ada...bila mereka dah takde, menangis menyesal pun dah tak guna!

Adylia Qarissa said...

semalam last raya..so boleh marah yana...hahahaa

mak marah lebih baik diam jer...kalau melawan nanti berdosa lak.. :D

POSH76 said...

mmg kita ni mudah lupa jasa mak...nak2 anak lelaki kalau dah ada bini....sorry to say....tapi bnyk sgt tengok...padahal mak la segala2nya especially waktu kita susah...

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

insaf...moga kita bukan tergolong anak yang derhaka..

gambr scan baby gelap sikit..hihi..tu yang tak letak..hihi

Liyana said...

wuwuwu rindu mak abah beta

Miss Nadya said...

tu lah kan kak..mak bapak boleh jaga anak sebaik mungkin..tapi anak tak mungkin dapat jaga mak bapak sebaik mungkin..eh,akak faham ke apa nad cakap putar2 ni..hehe..:)

Anum said...

walau apa pun anum sanggup berkorban utk ibu dan bapa anum

mynameismy said...

uuuuuuuuuuuuuuu nak nanges

Un Phat Lee said...

dem.lu buat gua rase nak call mak gua sekarang.heh

d_tieah said...

Ermmmmmmmmmmmmmmmm.. Lelaki yang aku prasan sangat mudah untuk 'lupa' emak bapak dia.. Bukan emak je owh.. Takat girlfriend punya birthday ke ape ke semua sanggup, ingat tarikh tu tarikh ni.. Kalo emak dia berkira!!! Haish.. Pelik aku,,

miss fatihah said...

selalu jugak mcm ni. mmg la. syg mak. tp nk jugak menjawap

nabilah_2908 said...

sungguh terkesan di hati...

ada juga melawan...ada juga mengeluh bila di suruh...huhu... :(

aizamia3 said...

bila orang tua jauh di mata mula mencari2..
bila ada depan mata.. sikit pun tak kisah..

Prince Halilintar said...

yang tua dihormati yang muda disayangi kan...=)

ieda said...

harap2 kita bukan dari yg derhaka tu dik .. selalu berdoa agar allah tetapkan hati agar dpt jaga mak dan ayah sampai mati kan :)

selalu yg lupa tanggungajwab nie majoriti dan hakikatnya anak lelaki .. kerana tanggungjawab yg berat itulah mereka mudah lupa ..

harap2 x ada yg berkecil hati dgn apa yg akak cakap ..

tapi sedar @ tidak boleh terima , itulah yg jelas dan nyata yg boleh kita nampak skrg .. :)

Mr feckry said...

siapa yang tak tersentuh kalau sebut pasal ibu

mijie said...

cop, ni nak off topic sikit je, ayah yang dok belah lelaki dlm gambar kahwin tu dato' imran ke? mcm kenal je ni

NUR AMINA said...

IBU TETAP RATU HATIKU

Ujang9897 said...

haaaaa

dongar tu wahai anak2..

baco ni ha

http://azfar9897.blogspot.com/2011/09/sayang-seorang-anak.html

aimie amalina said...

syg mama ngn apak!

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

kakD sayang mak ketat2...dulu bab melawan memangggg...TAPI sekarang rasa mcm nak tebus semua kesalahan itu...1 hari tak jumpa mak memang tak sah la....balik keja mesti p rumah mak dulu...

diana said...

dah jadi mak nanti tau la
cemana rasa nya..
ibu bapa ni nak yang terbaik je untuk anak diaorang..
tapi banyak anak2 bagi yang biasa2 je untuk mak bapak..

zuwaidah said...

betul cakap diana tu...bila kita dah jadi ibu nanti, baru tahu mcm mana perasaan dan pengorbanan ibu kita masa kita noty dulu

Cik Purple Pinkypuff said...

betul tuh kak.. :( kadang2 kta ni kejam kan dgn ibu bapa kita! :(

RESIPI CUPCAKES DAN CHOCO CHEESE CAKE YANG SANGAT MUDAH!

NAK MENANG HADIAH? JOM JOIN LUCKY DRAW:)

Finaz Jaafar said...

sedih pulak baca..teringat arwah emak =(

Gen2Merah said...

betul3x... kasi ibu membawa ke syurga kan....

JMR said...

insaf..walaupun aku taknah berperangai gitu..seingat aku la kan..

Nyamuk Terbang said...

syurga di bawah tapak kaki ibu

Heidi Shafiq said...

dulu arwah pakcik aku meninggal muka die jd putih berseri sgt sbb seumur hidup die tak pernah melawan ckp mak dan adik beradik die yg tua.. padahal mase die hidup kulit die gelap..

MamaEma said...

teringat kat mom kat kg..huhuh

JULYA said...

mmg stepek kne kt btg idung part mak bebel kt kite even kite xbuat bende 2
maybe drh mude mase 2 kot
skang insyaAllah dh start senyum bile kne bebel even bukan slh kite
hohoho

Mama Gee said...

akak pun terasa jugak...tak boleh duduk dgn mak lebih dr 2 minggu..kalo tak mulalah..ade je tak puas ati..ade je nk gado....hik2..
tp tu dululah masa tgh darah mude...skrg suda tua sikit..dan dh jadi ibu...of ocs leh fhm perasaan bila anak kita nnti buat kat kita pulak camtu..
so seboleh2nya cuba maniskan muka..ckp elok2..bila mak ayah dtg or kita balik kpg jumpa derang..

Cik Azizah said...

kasih ibu membawa ke syurga..syurga di telapak kaki ibu even ibu tu jahat mane pon..semoga memberi keinsafan pada kita dan hargailah ibubapa :)

LittleGurl said...

wuu wuu tibe-tibe air mata TERkeluar pulak ;(

DuniakuAbstrak said...

dalam memuji aku sempat gak diselitkan dengan kutukan

hampes betul..haha

ape pun thanks support aku, ni kali kedua kau promote aku

kau je yang nampak bakat terpendam aku

Tahniah...wakaka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015