Sep 23, 2011

Masalah² ni Bahaya Untuk Baby dan Juga Ibu (ketika bersalin) =.=

"beb tu buku merah kau ke?? kenapa ada pelekat hijau atas tu?? selalu ada pelekat tu kalau ada masalah je..."  <<  komen Ida kat FB...

kalau nak tengok rupa buku merah aku and apa yang kawan aku cakap tu...
boleh klik SINI k~


Berdasarkan result yang aku dapat selepas check up semalam...
agak banyak jugak lah yang ditulis menggunakan pen merah dalam buku tu...
kalau guna pen merah maksudnya tak bagus kan?? adeh~
ada 3 perkara yang di highlightkan semalam...

1.  berat badan tak cukup...44kg je derr...
     -  yes memang sejak azali aku ada masalah berat badan...nak turun bukan main senang...tapi nak bagi naik tu masyaAllah azab weiiiii!~  =.=


2.  masalah jantung...masyaAllah~
    -  yang ni aku tak pernah tahu...doktor cakap jantung aku ada bunyi yang kuat...kemungkinan normal bagi ibu mengandung...tapi untuk pengesahan, doktor suruh pergi jumpa pakar kat Hospital Serdang...siap ada surat untuk appointment bagai...adeh~  memang keturunan aku ada penyakit jantung ni...mak aku pun ada...tapi tak kritikal...ermm harap² bunyi kuat tu sebab peknen lah...amin~


3.  bacaan hemoglobin (HB) rendah...means kurang darah lah~


     -  yang ni aku dah aware lamaaaa dahhhh...bukan takat tak cukup darah, tekanan darah pun rendah...sebab tu aku senang rasa pening...berdiri lama² tengah panas pun tak boleh...tapi bila dah peknen baru rasa yang masalah aku ni sebenarnya agak kritikal...iskisk~  so doktor bagi ubat iron (macam dalam gambar)...fungsi ubat ni untuk tambah darah lah...kena makan sekali sehari...kalau nak ambil sebelum makan, kena selangkan sejam...kalau nak ambil selepas makan, kena selangkan 2 jam....


    -  aku kena elakkan terus minum air berkafein macam teh dan kopi...sebab apa?? minuman berkafein akan mengurangkan penyerapan hemoglobin dalam badan...so jangan gatal² nak minum teh or kopi lepas ni...faham??!!  kalau nak minum air bersusu or soya pun kena jarakkan dengan waktu makan...sebab susu dan soya juga boleh mengurangkan penyerapan hemoglobin ke dalam tubuh...contoh kalau aku minum susu/soya waktu pagi...selangkan beberapa jam baru amek makanan...ngerti?? dan sila banyakkan minum air buah, makan sayuran hijau dan kerang...juga lebihkan minum air mineral...noktah!






Yang ni pula vitamin tambahan bagi setiap ibu mengandung...masa 1st trimester dulu (3 bulan pertama) doktor bagi acid folic...tapi bila dah masuk 2nd trimester, kena tukar lah vitamin kepada Obimin...besar kottttt ubat niiii...macam panadol menstrual kaler pink tu...panjanggggg...acid folic kecik je...macam saiz ubat selsema...tertekan jugak la aku nak menelan Obimin nih...grrrr~  >_<


Masa muda mudi dulu bajet taffff sangatttttt! sekali hamekkkk tak normal kau ni sebenarnya  T___T  Hopefully aku tak lupa lah nak makan ubat² doktor nih...risau jugak apa² jadi kat aku masa bersalin nanti...kalau jadi apa² kat aku sorang takpe lagi...takut effect ke baby pulak...nehi~ nehi~  *sekarang baru reti nak risau??! ngengggg~*  (-_-")






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

33 comments:

laskar pelangi said...

moga yana baik2 aje...;)

Lya Colours said...

semoga diberi kesihatan yg baik sepanjang kau mengandung ni. insyaAllah =)

misya said...

kalau masalah darah rendah tu,kak sya masa mengandung ada alaminya,nak tau satu petua yang berkesan,makan 2 biji telur burung puyuh yg di rebus setiap hari,insyaallah darah bertambah.

Mila Ahmad said...

moga semua berjalan dgn lancar kak amin!

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

jangan lupa makan ubat tau.. jaga diri baik2 ya =)

ainaamy said...

44 . saya 34. T.T form3 ~ hha

Diana @ bilakukatacinta said...

taking care yana.....

Cik Eka said...

makan ubat tau akak..

semoga semuanya dipermudahkan..

AMIN

halila Ibrahim said...

Jaga kesihatan dan ikut cakap dokter ye Yana ...jangan lupa makan ubat dan jaga diri n baby elok2 ...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

akak dulu pun ada sticker hijau even akak xde masalah pn ms mengandung just dr ms tu ckp mgkin akak akan bersalin cara pembedahan sbb tulang pinggul kecik tp alhamdulillah dpt bersalin normal. krg darah akak pn ada lepas 5 bln smpai 7 bln kemudian ok blk. lain2 mslh memang xde.

diana said...

jaga diri bebaik yana..
jangan lupa makan ubat dan ikut nasihat doktor..

mas saari said...

harap2 takde masalah ye!
rajin makan ubat dan ikut nasihat doktor..

aizamia3 said...

moga selamat hendakNYA..

pinky said...

harap xde apa2...nmpk yana sempoi jer bt entry rupanya dsebalik tu ada masalah yg terpendam....xpe dik share is caring....moga2 xde apa2...lgpun mak cik akk yg sakit jantung pun alhamdulillah selamat....yg penting jaga diri nga kandungan baik2 k....aminnn

Finaz Jaafar said...

hurmm iron n asid folic tu mmg kakak kte kata ms ngandung kne mkn..smpy la time nyusu bby..

obimin ada dktor tak galakkan sbb taknak bby besar tp cm dlm kes akk ni mmg kne amik la kut..

smoga kak yana n baby sihat saje =)

Liyana said...

aduh yana, rase nk pemsan tgk ubat pil byk2 tu =.='

take care ye...ringan sgt 44 tu :)

Cik Azizah said...

jaga kesihatan ye kak yana..risiko dah ada tu..tapi InsyaAllah kak yana sihat2 je..kak yana kan kuat. baby pon mesti kuat punya..ikut nasihat doktor ye kak yana!

♛ Azie Azra ♛ said...

ibu hamil plg rentan kena kekurangan iron n kalu kurang iron bole sebabkn lahirkan anak berat badan rendah. dah la yana 1st time hamil kan. jg makan. ikut ckp doktor, dorg lbh tahu. azie pn blaja teori je. nk nasihat lbh2 takot plak kn :)

♛ Azie Azra ♛ said...

satu g kan, ada petua yg bole bg manfaat n ade juga tidak. hati2 bab petua tu. better tnye doktor k. aih. mcm2 petua la

alfi kasran said...

kite yang tak peknen pun haemoglobin rendah..kenela makan iron yang bau tak menyelerakan tu T_T

nabilah_2908 said...

alahai..bab jantung tu agak merisaukan juga yer...

moga takde pape la....

take care Yana....sila la patuh pada nasihat dokter yer... ;)

MamaEma said...

mkn jgn tk mkn

Anum said...

jaga diri tau

mynameismy said...

huish macam2....-.-'

░♥si lampu neon♥░ said...

take care bebeh ...

Rtp Farra Arisha said...

take a good care of u urself..amalkan cara pemakanan yg sihat dan sentiasa makan ubat ikut schedule..hehe :)

Cik Yatt said...

hope both of you okey...:)

Mr feckry said...

banyak baca quran, selalu tahajud, lagi satu, minta ujang buatkan minyak selusuh atau air selusuh.

kalau tak tahu caranya, datang la ke darussyifa'.

ubat bagi perempuan yang sakit akibat turun darah, istihadhah, ialah dengan meminum air rebusan kunyit putih.

wa banyak kali dengar member gugur pasal banyak turun darah, jadi wa share dengan lu..

Amirah Adnan said...

kak yana.. for better absorption of iron.. take iron with orange juice..penah handle kes preggy women yg hb low, then suggest suh makan iron+juice.. alhamdulillah.. hb ok in the other check up..:)

take care yaa.. dont stress to much.. :)

maisarah sarah said...

semoga sihat selalu dan semuanya baik2 sentiasa ^_^

*berchenta la kak yana nak abiskan ubat.huhuhu

Ms Fai Ayie said...

Alhamdulillah... Dah lame tak blog walking, tau2 jer yana dah pregnant. Congrats!! Tumpang hepi... Hihi... Xde niat nk promote, just nk share vitamin untk ibu mengandung ;)

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Kita pun tekanan darah rendah.. kena mkn yang iron tu.. sehari 2 kali nurse ckp.. sebelum mkn..

yaa_suhazira said...

cute your baby...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015