Sep 7, 2011

Yang Haram Jugak Sedap!!

Peringatan::  entry bebelan macam kakak² dan mak² yang garang...sekian!!






Motif gambar ni bukan nak tayang muka kami yang comel dan kacak...eh! =P
tapi nak tayang gambar kapel kat belakang kitorang tuh...
masa ni tengah tunggu nak masuk wayang kat Mid Valley...
kapel sebelah kitorang tu bukan main hangat melayan stim 
sambil posing² gedik snap snap gambar guna henpon...
hek elehhhh~  macam kau sorang bercinta kat KL nih...lalalalala~
kalau ada dslr time ni memang sedap la jadi mamarazi...kahkahkah~


aku bukan lah nak jadi busy body ke hape...
tapi sebagai orang ISLAM dan seorang yang sudah matang,
aku rasa bertanggungjawab untuk menegur warga muda mudi yang makin alpa...
makin hanyut dengan keseronokan dunia...
apa la salahnya kamu kamu menjaga adab di tempat awam....
walaupun keluarga kamu semuanya mengamalkan budaya Amerika,
tapi kalau agama kamu tu ISLAM, kena la ikut ajaran yang betul...!


kalau dah tak tahan nak bergomol raba² kish² badan awek kau pe kata kahwin je cepat!!
takde duit??!! aaaa dah tau takde duit, buat la cara orang takde duit...!! *kalau tak tahan tu, sila ikut HUKUM dah WAJIB KAHWIN(nikah)*
orang dah kahwin ni semuanya berduit!
sebab tu boleh kahwin...pahammm??!! bahahhahaha~ *Takut duit habis???Jangan risau kalau dah kawin nanti REZEKI PASTI bertambah!!*
yang prempuan ni pulak...time² ni la nak jadi pemurah bagi sedekah amal jariah badan kau
kat pakwe kau...duk raba² badan kau...macam murah sangat harga diri kau tahu???


ada juga orang pernah cakap,
time bercinta bukan main kepit² macam taknak lepas...
bila dah kahwin suami jalan lajuuuu je tinggalkan bini sebatu kat belakang...
kenapa orang dah kahwin tak bermesra pun kat tempat awam??
deyyyy orang dah kahwin ni banyak komitmen, tanggungjawab nak kena fikir...
daripada membuang masa melayan stim kat tempat awam gini dapat apa??
baik laaaaa buat anak kat rumah...dapat pahala lagi tahu?? bahahahaha~
setakat duk raba², cium² mulot tunjuk kat khalayak ramai kunun
nak buktikan yang korang ni kapel paling hottttt kat dunia...
boleh dapat award couple of the year ke camne??
dah kahwin sok kau boleh buat LEBIH DARI ITU kottttt~
yang pasti semuanya HALALAN TOYYIBAH!!


More, fikir logik laa...sebab ramai sangat komen suruh aku fikir positif kan??
please fikir logik, berapa ramai orang dah kahwin yang buat 'free show' kat public??
so far yang aku tau, NAN HADO!
aku pun ada sedara mara, kawan² yang kahwin muda...
eh besfren aku kahwin umur 21 tahun...
takde pulak dia nak berpeluk² dengan laki dia kat tempat awam...akai ada kan??
hanya mereka yang tiada hubungan yang halal je tergamak menggedik, menggatal kat publik oke!
kadang buat 'projek' dalam kereta...
selalu jugak nampak...hurmm~


Ya Allah...mintak simpang lah gejala sosial versi Amerika nih turun ke anak aku...shuhhh!!
ermm apa pula pandangan korang bila nampak kapel berstim-stim an di tempat awam macam ni?? mesti akan rasa irritating jugak kan?? ke korang layan je free show?? tetttttttttttt~  v(^____^)"





Update::  ayat yang aku potong tu sebenarnya satu penghinaan bagi orang fakir miskin...memang totally melanggar etika berdakwah...subhanallah~  terima kasih kepada sahabat yang menegur...dia tegur straight je kat FB...tak jadi anon pun...hihi~  aku minta maaf sekiranya ada di kalangan kamu kamu yang kecik hati dengan ayat tu...TQ   =)















p/s::  yang sentap, meroyan kat komen tu...mohon kembali ke pangkal jalan...sifat Allah...MAHA Pengampun...






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

45 comments:

cik Ida said...

waaaa... mak buyung dah mengamok! hehehehe.. sabar yana.. manusia macam ni susah sikit nak adjust.. kang tak pasal-pasal kite yang kena marah..


tegur salah.. tak tegur pon salah.. hurrmm :)

Zabid9897 said...

Yana... kalau malam ni jumpa couple yg macam ni lagi...

Tegur mereka dgn dialog ni

"kamu tolong amik pic kami berdua ni boleh?"

(secara tak langsung dapat juga mencegah beberapa minit maksiat tu)

wallahualam

mynameismy said...

memang pun... my bercinta gak tp takdelah mengenyam macam tuh... nak pimpin tgn pn segan derrrr....

Cik Eka said...

klau nak berjalan ke tak delah kisah sangat..kalau dah tahap meraba raban kat depan org ni yg masalah ni..

tak kan lah tak de rase malu ye dakkk

MamaEma said...

minta dijauhkan semua.

cantik follower yana sekrang ni : 2345

:: Mrs.Eady :: said...

hurm biase la yg haram tu la lagi suka di cari!adeess.............

nabilah_2908 said...

itu baru luar wayang Yana...

kat dalam lagi hebat...hmmm...

Adylia Qarissa said...

patutnya amek pic dari depan..baru nampak muka dorang...
tapi korang nie memang lick gak kan, pandai cover line nak snap pic dorang..hehe terbaik yana

Finaz Jaafar said...

kte de pkwe gk tp xda la gini kut..mudah2an terus jauh dr perlakuan mcm nih..ktrg klo keluar sme pn mcm bese jeh..xperlulah berkepit sgt cmtu

nuraitul said...

hahaha..kena sekali warning..hehehe

aimie amalina said...

huuuuuuu
panggung wayang mang tempat owg layan stimm kan?
hehehe
adoiii..moge tidak terjebak dgn ini lahh

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

EEMMM.....memang selalu tngk juga la...kdg2 naik meluat pun ada juga...TAPI tu la bila kita duk usha lepa....boleh plak usha marah2 tngk kita ni...yg lepa dok cummolot dpn org ramai tak pa plak.....

kdg2 bila kakD bawa keta...pastu terjumpa plak dgn kapel naik moto ni...selalu folo lepa pelan2...dok tngk juga perangai lepa.....last2 lepA SEDAR KATA ADA YG MEMERHATI...dan2 pecut ja moto tu..

CT said...

slmt hari raya :)

http://batulesung.blogspot.com

Aku Ibu Muda said...

kalau jumpa, snap je...pastu hantar kt reporter...hehe

Rai said...

saya kalau jumpa mesti nak cakap kuat2 sound je..dia nak kata apa lantak la..yg penting kita buat dah tanggungjawab kita..esok lusa jumpa dia kat akhirat jangan kata kita tak pernah sound..hehe..

liyana said...

sekeh je pale dorg sekoq2 tu, haha

Lulu Caldina said...

pernah nampak kat monorel.. ekeke, betul tak boleh lepas, asyik berkepit, raba meraba.. tettt, sakit mata tengok.. sewa bilik wei..ekeke

♥ Frau Reen ♥ said...

org sekarang..xtaw malu la..letak gmbr dlm laman sosial yg nk bercium2 pun ade..adoi..sakit mate.klu da tgkp gmbr pipi bersentuh2...xmaw ckp byk la..moge kite terhindarlah dr bnde mcm ni..

Prince Halilintar said...

yana tegur ke diorg tu?ke bagi tazkhirah 5 minit..hehe

MR. SYAH said...

hahah.. bg tazkirah 5 minit..

bobiedanbad said...

hehehehe...pengantin baru kot..mgkn dah kawin just maybe.

ieda said...

adoii dik lepas nie kalau nampak kopel2 yg mcm nie .. mu tutop matee dikkk jgn bagi bb dlm peyut terikut2 tau .. mintak selisih .. jauhkan ..
mu pejam matooo istigfar banyak2 .. :) petua dari akak nie :)

halila Ibrahim said...

kalau cam tu dh harus kawen dah ,,,, tapi kena la cari duit .. ingat kawen senang ke ??? raba - raba sebelum kawen memang la sedap sebab free ...

ct odah said...

apesal ko tak p tgah2 dorg pastu ckp...tumpang lalu..tumpang lalu...die nk bgomol je kau bt lg...smpi la ilang stim die.hahah

Anonymous said...

Hai puan yana MIB..
Terpanggil saya nak mengomen entry puan YMIB.
Memang ade betulnya kata2 YMIB tu pasal haram tu sedap..tapi nak diingatkn jangan sesuka jari je menaip sebelum menggunakan buah akal YMIB untuk membuat sesuatu kenyataan yang bole mendatangkan tandatanya kepada YMIB sendiri.sebelum berkahwin dulu pun sudah tentu dan yakinya YMIB juga  tergolong dalam kategori HARAM itu.sila lihat gambar diatas itu.. Gambar YMIB dengan pasangan.saya percaya gambar itu juga dirakamkan sebelum YMIB berkahwin.jadi YMIB juga terang2 tergolong dalam golongan HARAM. :) 

Selain itu, tidak semanis kurma juga jika mengaibkan orang lain.jangan terlalu mengikutkan benak hati YMIB ketika ingin menulis entry..pikir depan belakang atas bawah dulu..sudah pastinya YMIB itu tidak juga sempurna seadanya.jadi renung2kan..

Akhir kata..jangan ambil hati dengan komen2 yang saya berikan diatas.dibulan yang mulia ini masih sempat untuk mohon maaf sekiranya ada salah dah silap dari saya..

Sekian terima kasih :)

FariehanIbrahim [LBC] said...

org mcm nie mmg xtaw malu lar..
hadoiii..parah! >.<

diana said...

selalunya yang dah raba awal2 sebelum kawen la yang nak kena tinggal lepas kawen tu...

msredcheesecake said...

kapel gini ada dimerata tempat...kita je kadang2 tak nampak...kalau nampak msred rasa simpati je dengan kebodohan awek itu.nak ke arah buang anak ke hape diaorg ni?

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

akk mmg setuju sesangat, sbb tu kat tmpt awam kita bole beza yg mana kapel yg mana suami isteri...

YanaMIB said...

cik anon:: awk ni mesti tak baca entry betul2 kan?? ke awk tak faham apa yg saya tulis?? sy ckp dorg ni buat FREE SHOW kt tpt awm..awk faham tak free show tu apa?? ke awk tak pernah dgr perkataan tu?? oke la sy explain..

free show yg dorg buat tu macam kiss2 mulot, peluk2 dan raba2 di tpt awam...tu tak cukup haram ke?? setakat kapel jln pegang2 tgn sy pndg sebelah mata je...lagipun ada ayat saya tulis, "SEBAGAI ORANG DAH MATANG, SAYA RASA BERTANGGUNGJAWAB UNTUK MENEGUR"...tak nampak ek ayat tu?? ish³...komen cik anon sendiri menunjukkan betapa CETEK nya pemikiran anda...menunjukkan yang anda juga suka buat FREE SHOW di tempat awam...!

sekarang dah jelas??? ke ada tak puas hati lagi?? hahahaha~ kesian tengok budak² baru nak kenal dunia kan... =)

mas saari said...

kalau akak nampak camni, sound direct je! macam dia je ada pakwe/makwe kan?

eeeee...berbulunya baca komen cik anon tu! entah2 dia dalam gambar tu, sebab tu mengamuk sakan! heheheeee

NUR AMINA said...

Oh! br tahu Cik Anon tu singkatan utk Anonymous. Sblm ni selalu tgk blogger spt En. Ben tulis Cik Anon...ingat sape la, hehe akak ni otak lembab sikit. Masih dlm bln Syawal, ampun dan maaf sesama kita. Orang buat maksiat kita kena tegur, tak mampu dengan mulut, kita doa dalam hati, moga mrk tu dpt hidayah dari Allah.

hazman aka species1980 said...

Hurmmm.... free show rupanya....ingatkan ada makhluk paranormal tadi... ;-p

Cik Azizah said...

ooo entry ni rupanya..sayangnya anak muda sekarang ni..jijah pon bukannya baik. tapi sekurang2 nak buat free show tu bukan la tempat awam.. benda ni sensitif untuk umat Islam mcm kita ni..

aduh parah2...

Anonymous said...

Kalau ko pun tak mengamalkan, janganler pandai2 tegor orang

Gambar2 atas blog ko pun bukan main mesra. Tu gambar sebelum kahwin kan???? Tak kisahla masa tu ko dah bertunnag. Sama la kan??

Ok. Mungkin ko rasa gambar kat atas tu ok kot. Lagipun ko dah kahwin.

Tapi, memang ko kena baik, baru boleh tegur orang.

Ujang9897 said...

2 org anon ni org yg berbeza ker org yg sama..=)

terasa kena batang idung ker entri ni..,gua rasa kalau ust tegur pun kau akan ckp benda yg sama..

Zabid9897 said...

Dah takyah layan MANGKUK tu sbb :

4 Perkara yg merosakkan hati manusia :

1.Berbahas dengan ORANG-ORANG JAHIL

2.Melakukan banyak dosa,

3.Banyak bergaul dengan wanita yg bukan Mahram

4.Banyak duduk bersama orang-orang yang mati. Baginda S.A.W. ditanya, "Siapakah yg dimaksudkan dgn orang yang mati?" Jawab Baginda S.A.W. "Setiap orang kaya yg menjadi sombong kerana hartanya".

http://zabid9897.blogspot.com/2011/01/4-perkara-buat-hati-kita-busuk-atau.html

Anonymous said...

biase la tuh..bile wat entry ade yg setuju ade yg tak.tayah nak sentap.anggap ni bacaan ringan n teguran biase.pandang pade sudut positif,yg merapu2 tuh lantak pi..yg penting ade akal pk mane haram mane halal.tayah tuduh2..tak best la

Anonymous said...

erm... klu yang kapel kat gambar bekground tu sebnarnyer suami isteri cane ek? Sebab tak kenal dorang kan, so jangan lah duk main pangkah skati jek, susah klu terfitnah lepas tu nak minta maaf kat orang yang kiter jumper skali dlm 10 tahun neh.

Banyak jek orang kawen muda sekrang, member aku dengan bini dier pun nampak muda remaja giler mcm kapel sweet-sweet jek tapi baru lepas kawen.

Tegur direct elok-elok kat dorang, jangan lah duk cuba mengaibkan orang lain (walaupun tak nampak muka mereka). Islam menyuruh kita tegur elok-elok, bukan ngumpat-ngumpat gossip-gossip blakang.

Sekadar teguran "direct" sbb aku tarak kat depan ko sekrang untuk cakap direct.

YanaMIB said...

cik adik anon oiiii..entry ni bkn aku tujukan kt kapel tu semata lahhh..ni general..sape mkn cili mmg akan terasa pedas..xde aibkan sesape pon..xde fitnah sesape..ni aku sound DIRECT kt sume pembaca aku yg MAKAN CILI..paham???

Anonymous said...

Makcik Yana oittt, buang laa gambar tu kalau taknak aibkan sesaper punnnnnnnnnnn, tak perlu sengaja tunjukkan gamborrrr.... sekadar kata-kata tak cukup kerrrrr makcikkkk? Saya yakin ramai yang paham maksud makcik tanpa gambar tuhhh. Dorang wat freeshow kat situ, makcik sebarkan free show dorang kat dunia internet. Seronok kannn share mender buruk orang lainnn.

I tegur jekkkk, sori kalau terasa lebey-lebey. Sesetengah orang makan cili tak terasa langsung sebab dah biasaaa~~ siap bangga-bangga lagi sebab boleh tahan pedas~ Sebagai seorang Islam dan sebagai seorang yang matang, terasa sebagai tanggungjawab saya untuk menegur makcik. Pahemmm?

Ujang9897 said...

-sila terangkan maksud aib kan tu apa anon oi...???


-phm tak motif entri ini apa..entri ini utk teguran dan pengajaran pembaca blog ini..


-suami isteri aku pasti takkan buat aksi mcm tu.., sebab aku dah berkhawin..biasa org yg ckp mcm ni pasti belum kawin..ye dak..??


-sebarkan free show jadah apa.., gambar belakang tu bukan tgh cium molot la..


- nak berdebat dgn korang pasti tak phm2..sila ulang baca entri ini dan tgk gambar betul2..ada ker gambar aib dan nama..?? dan phm motif.

tQ

kenapa aku jwp pjg2 sebab aku suami kepada YANA..

Anonymous said...

entahla. biasanya kalau orang menegur dengan baik. aku sentiasa terima.

tapi teguran ini sangat macam merendahkan kami. ala2 kau lebih islam dan berilmu dan mempunyai agama yang kukuh dan mempunyai kehidupan islam yang lebih sempurna berbanding aku yang dikatakan suka buat free show.


orang kita memang mcm tu eh? Menganggap diri superior daripada orang lain.

sweet mama said...

aikkk???? cik anon nie mcm terasa lah... maafla yer, btol ckp en. ujang 2, biasenye org dh kawin xkan wat mcm tue depan2 org... yg wat mcm 2, hanya org yg blom kawin... juz bg pndngn, sbb sy pn kawin muda tp xderla pas kawin duk tayang2 kat org aksi kt... hmmm.. ntahla...

LittleGurl said...

kak yana & ujang...cool guys cool..si anon ne memang betol2 dah terasa pedas lettewwwww...biarlah rasa pedas. sbb kite mmg tau kalu dah buat FREESHOW dpn org rmai tu mmg dah aibkan diri sndiri pon. pikir-pikir sdiri lah wahai cik anon. takkan nak comolot depan org ramai pon nak bangga2. even org bangsa/ agama lain pon tak suka pasangan dok comolot dpn org ramai, apatah lg yg beragama Islam. please respect our religion. this entry is general. nasihat and teguran utk muda-mudi. xsalah kan kite terima teguran yg baik?


aku pulak lebih-lebih. hahahahahaha


love yana&ujang's blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015