Nov 30, 2010

Salah ke Park Kereta Depan Rumah Orang????


Aku ni sebenarnya nak ngadu la kat korang-korang ni taw....sob sob~  

Sila lah hayati dialog di bawah...tacing ni~  T__T



*Perbualan di henpon*


Tuan rumah::  hello, awak ni yang park kereta depan rumah saya tu ke??!

aku::  ye saya kak...oh sori kak...akak nak masuk rumah eh? oke oke kitorang dah otw nak ke sana sekarang...


Tuan rumah::  awak tahu tak saya dah call banyak kali?!!!  yang awak suka-suka hati nak park depan rumah orang lain ni kenapa hah???!!! *memang ada 15 miscall kat henpon aku..kikiki~ =P *


aku::   errr sori kak...sori sangat kitorang dah otw nak pergi kereta dah ni....


Tuan rumah::  APA SORI SORI??!!!!  yang suka-suka park depan rumah orang tu kenapa??!!! baik takyah tinggal nombor fon kalau tak reti nak angkat!!!!!!  


aku:: *sentap!!*  






Sampai je kat kereta...nampak muka seorang awek gemok gedempol buat muka bengis sambil bagi jelingan maut macam nak telan orang...*hoi prot kau tu tak cukup besar lagi ke nak telan orang??* kah kah kah~ 




aku dan cik yam::  kak kitorang mintak maaf kak...ingatkan park sekejap je kat sini...kitorang pergi kenduri kat belakang tu je...




tuan rumah::  *teruskan menjeling*   hei awak tak boleh tau tak nak parking² depan rumah orang macam ni..nak pergi kenduri pergi je lah...saya tak kisah la awak nak pergi makan kat kenduri ke apa!! pergi cari parking kat tempat lain lah!!! 




tuan rumah::  lepas tu tinggal nombor fon tapi tak reti nak angkat!! buat apa!!!! dah tau rumah kosong dah tentu la kereta nak masuk nanti!! tengok saya terpaksa park kat tepi jalan je!!! (depan rumah dia je pun).  Kalau bercalar kereta saya nanti macam mana?!!! suukaa sukaaaaaa je nak letak kereta kat sini!! *sambil tarik muka taik lagiiiii*


aku dan cik yam::  minta maaf kak....


tuan rumah:: bla bla bla bla bla~  *teruskan membebel...time ni kitorang malas dah nak layan..terus masuk kereta...hahahaha~ *




FINE!!  memang salah aku lah tak perasan henpon berbunyi...well kat kenduri kawen haruslah bising...serius tak sedar bunyi henpon apa lagi merasa vibrato...kikiki~



Tapi perlu ke nak menjerit-jerit macam tu....kitorang dah mintak maaf ponnnn...bukannya buat bodoooo je....lagipun tak sampai sejam oke kitorang tinggalkan kereta...tapi dia nak marah macam kereta dia kena langgar je...hadoiii la~   kira bagus la aku letak nombor fon...kalau buat dekkk je?? hehh~ =_=




cik yam kata akak tu senior sekolah kitorang dulu....SENIOR???!!  hoh!! kalau perangai bengis mengalahkan mak tiri cinderella tak sanggup aku ngaku dia tu satu sekolah dengan aku! cis cis cis~   kenduri yang kitorang pergi pun kat belakang rumah dia je...tak jaoh ponnnnn~




Kalau ada jiran buat kenduri, tolonglah consider...tak perlu nak hangin satu badan bila ada orang lain park kereta mereka depan rumah kita...aku takkan marah kalau masa tu kereta aku memang dah ada kat luar pagar...yang jadi kemarahan orang bila kereta di blocked! tak boleh nak keluar rumah....!! masa kitorang sampai, kereta dia TAKDE dalam pagar!! faham takkkk?!! ngehh~ >_<




Kalau setakat lepas balik kerja/jalan², tiba² ada kereta tak dikenali park depan rumah, apa lah salahnya parking tempat lain dulu...takkan la orang tu nak letak kereta dia kat depan rumah kita sampai 24 jam kan?? mungkin masa dia sampai memang dah takde parking sangat...mungkin juga dia takkan lama singgah ke rumah sedara dia....tak salah pun nak consider dan berfikiran positif!!




 akak tu baru pakai nissan Grand Livina...kitorang bawak Myvi je....berlagakkkkkkkk!!! bapak aku pakai kereta lagi mahal tak pernah bising pun terpaksa park jauhhhhh dari rumah...kadang² jiran aku buat kenduri ayah aku terpaksa park kereta kat kedai depan rumah...kawasan kedai oke!! lagi bahaya kut....ni setakat park luar rumah sendiri pun nak kecohhhh!!!! grrr~




Kitorang memang rasa bersalah dengan akak tu...tapi bila dah mintak maaf banyak kali...BANYAK KALI OKE!! tapi dia still nak membebel, tengking² sume....hoiii jangan haraplah aku nak simpati...*haktuih!*






Bagi aku, cik yam and dodo, kitorang memang tak kisah kalau ada orang lain park kereta depan rumah...well kitorang pun pernah jugak buat kenduri...jasa baik jiran² amat diperlukan oke! ingat lagi masa aku bertunang...aku tengok sedara mara, kawan² ayah aku park kereta memang bersepah la kan depan rumah jiran²..tapi jiran-jiran aku semua faham...since kitorang memang dah bagitahu awal-awal nak buat kenduri....



Lain la kalau takde apa-apa hal, tiba² kau nak park depan rumah orang memang nak kena sembelih la kan....oh by the way rumah akak tu kat Sri Andalas, Serdang...rumah corner lot lagi...so pagarnya agak besar...kitorang blocked separuh je pun....jalan kat kawasan perumahan situ pulak memang agak sempit!!



Hipotesis kami::  
Mesti akak tu belum kawen lagi dan tak pernah buat kenduri atau tak berapa nak bermasyarakat dengan jiran-jiran...sebab tu dia tak faham sikap tolak ansur bila ada jiran yang buat kenduri...




Seriously aku nak tanya pendapat korang...teruk sangat ke perasaan menyampah korang bila ada orang lain park kereta kat depan rumah korang??  walaupun korang tahu time tu memang ada jiran korang buat kenduri???  =_=






p/s: sukati aku la buat entry gini....dah kau kenapa tak suka tapi sebok nak komen?? dah la tak tahu hujung pangkal cerita...mampos lah kau sensorang!! choii~! 

 

43 comments:

Hazzy Ishak said...

no komen
he he he

Siti Mashitah Saidin said...

masa kenduri jiran dulu, siap depa park perabut lagi dalam umah. bila kenduri, jiran2 kena la tolak ansur.
apa punya kak tuh... ish2, belagak toi~

lalink7 said...

hekhekhek..

trully speaks ek..memang akan jadi kelam kelibut kalau hal cengginie berlaku..

tapi memang hak dia pun nk mrg sbb parking tue dia punya..isau juga tau kalau kite park kat depan umah ni tkut tetibe ada emergency, ade org meninggal or sakit ke akan menyusahkan org rumah tue..xpsal2 disebabkan kite ada nyawa melayang xke haru kita, tp ini contoh shj tau..

sy penah gak dulu merasa..tp dah serik..xkisah la park jejauh asalkan xkena mrh..

tp yang part membebel cam bontot ayam tue mmg xleh tahan laa..

yana..lenkali bagi je bunga telur kerje kenduri kak akak tue..mesti dia diam punyaa..heheh

y@n@ M!B said...

@hazzy:: hehe~ =P




@Siti Mashitah Saidin:: tau xpe..standard la kenduri kan =)




@lalink:: mslahnya lalink ms tu kereta dia mmg kat LUAR RUMAH..mcm sy ckp, klu kereta kt dlm logik la dia nak hangin...dia marah sbb kena park luar rmh...tu je...len kali la sy bg bunga telur kt dia..hihi =P

Anna Boleyn said...

hoho bengkek gak lah klu org parking dpn umah...tym de knduri. tp x de lah dok menegking2 camtu. huhu

Fitrah Adnan said...

saya rasa tak salah..baru semalam pergi kenduri kawin kakak sepupu saya..jiran2 pak cik saya tu bkn semuanya melayu..ada gak sedara2 kami yang park keta kat dpn rmh dorg..tapi dorg fhm..oh ya...hiran2nya kaum cina dan india..ada sorg jiran 2,cina sampai kasi masuk dlm kawasan parking dia..sbb dia takut keta lain x boleh lalu..bila nak g kenduri kawin..kan best 2 semangat muhibbah a.k.a 1 malaysia....

apa2 pun suma ni terletak pada budi bicara masing2..

Fitrah Adnan said...

saya rasa tak salah..baru semalam pergi kenduri kawin kakak sepupu saya..jiran2 pak cik saya tu bkn semuanya melayu..ada gak sedara2 kami yang park keta kat dpn rmh dorg..tapi dorg fhm..oh ya...hiran2nya kaum cina dan india..ada sorg jiran 2,cina sampai kasi masuk dlm kawasan parking dia..sbb dia takut keta lain x boleh lalu..bila nak g kenduri kawin..kan best 2 semangat muhibbah a.k.a 1 malaysia....

apa2 pun suma ni terletak pada budi bicara masing2..

niesz said...

da ley byngkan da mcmane bengis nye muke minah tu..hahahaha..saba je la kak.hope xjumpe lg la die lps tu..

Anonymous said...

mmg salah sendiri pun...akak tue tak salah..sbb die kol byk kali,sbb tue die marah..lain kali dh tau park tempat salah,letak no hp tue kene la igt yg kite nie park tempat salah...HP tue kene tgk slalu takut org kol...jgn jd penjual ikan(sellfish)..kene alert..die tak marah kalo kol terus angkat sbb die phm..tp dh 15kali tue mmg tak agak2 la..sbb yana pun pernah kene blog ketekan time parking..phm perasaan org tue..tQ

Ujang9897 said...

maybe kete die pernah calar parking kt luar tue..tue die fobia

sugar2 kapas strawberry said...

to be honest la..mmg salah pon parking depan umah org..hehe..tp akk tu pon satu..kn da mintak maaf.dia angen je kot sbb 15 kali kol..kot2 la sblom dia blik dia ad masalah ape2 ke kn..

rAy jR...@...Aliff said...

kakakakkaak..padan muka..sape soh naikan kmarahan akak kdempol..kakakaka...

laen kali jeling sket kt akak tu smbil bkata..

"hellloooo...do i look like i care.."

kakakaa

BENA said...

kalo abah zra pulak . kalo de kenduri dekat2 umah . kluar kan siap2 kete. sebab takut nanti nak kua senang . pastu kalo org parking depan umah . alaaa wat derk suda . tido jek . xyah care . HAHAHAHA =)


selamat jiran2 zra COOL2 jek semua . dulu de kenduri pon. siap kasi tumpang kan org catering basuh pinggan lagi . padahal kenduri umah zra tu . COOL x sis? heeeee~

Phosphorescent Beetle said...

kalo time kenduri mmg lah akak tuh over....

tapi kalo tak time kenduri macam jiran aku....ari2 parking depan gate... aku nak pi menuntut ngn 'akak' tu.... aku amat hangin ngn jiran aku di depan umah yg suka parking depan gate aku...huhuhu...

HonEyBuNNy said...

awat la teruk sgt perangai kak tu....hidup xbermasayarat lgsg.....erm..

y@n@ M!B said...

@anna boleyn:: tu lah..org len pn bengang tp idak lerr nak menengking kan..huhu~




@Fitrah:: tu lah..boleh je nak consider..besides akak tak block kereta dia pun..block pagar rumah je..huhu~




@niesz:: hehe klu jmpe pon x ingt dah kut muka akak tu..kikiki~ =P




@anon:: tp sy dah mtk maaf..knp still marah lg?????? lg sekali sy nyatakan...SAYA TAK BLOCKED KERETA DIA PON...blocked SEPARUH pagar rumah je..which xde kenderaan pun dalam rumah tu..eh awak ni ke akak gemok tu?? hihihi~ *comel* =P




@ujang:: maybe..kereta yang dikecam..huhu~




@sugar2 kapas strawberry :: huhu maybe la..sy pn pk akak tu PMS ke hape..=)




@rAy jR...@...Aliff:: haha ckp gitu kang abes dia amek no. plate kete kwn sy tu..pehtu dicalar²nya..huhu~ =P




@BENA:: sama la sis..bila ada kenduri make sure kereta kita kt luar je..senang nnt nk kuar² =)




@kuna:: jiran ko mmg dasat..hoho..dia suka kut dgn rmh ko...ngee~ =P

Hanis Azla said...

kdg2 mmg sakit hati dgn org2 yg sebegini.. langsung tak consider org lain. nak mengalah apa lagi.. takpelah, maafkan ajer dia.. org mcm tu klu kita layan dgn kita2 jd x betul nnt. psiko kot..oopppss..

nabilah_2908 said...

tak patut la akk tu marah2...consider la sikit jiran ada kenduri..

kot yer pun marah..kan boleh cakap elok2...tul tak..?

memalukan kaum perempuan jer la...sungguh...sy tk suka perempuan yg macam ni...menyedihkan..

kalau sy pun..sy tak kisah..bukan org tu nk park lama2 pun...apa salahnya berkongsi...

budi bahasa budaya kita... :)

y@n@ M!B said...

@HonEyBuNNy:: tau xpe..sedey tau kena mrh gitu..hehh~ =_=




@Hanis Azla:: kita dah lama maafkn akak tu..moga dia pun sedar silap dia =)




@nabilah:: betul betul..kita org pompuan kena jg etika budi bicara..ecewahh~ naseb xde org len time kena mrh tu..hihi~ =)

Kap said...

anggap hiburan sajalah :)

eyjalukman said...

kecohnyee org tu !
tak reti consider langsung .
haih !

nems said...

Dah salah tu tetap salah..sepatutnya aware kot ada orang call tak kiralah bising ker tengah makan ker masa kenduri. 15x diknon oit akak yang ko kutuk dalam blog ko ni telefon. Entah dia ada urusan apa agaknya masa dia keluar tu...

Kalau jadi kat ko?

YanaUjang said...

aik ada aku kutuk dia ke??? selalu je org park dpn rmh aku time kenduri jiran2..TAK PERNAH lak sy maki marah2..ko sedara dgn akk ni ke??? kim slm kt dia eh..wakaka

Apai Akai said...

Itu hak dia...memang patut kau kena marah...halang kereta org lain nak masuk...nak parking dekat=dekat...kau jalan kaki la sedikit...tak beradap langsung...hidup menyusahkan org...mampos tak mau...

manusia biasa said...

For me memang salah parking rumah org.
U tinggal phone num tapi tak jawab mmg serupe tak payah bagi phone num .
For ex orang tu mmg terdesak nk kelua ..tak ke menyusahkan orang?

Cube u ade kt situation org tu mmg u pon akan marah.

Cube la pk dulu sebelum bertindak .jgn sesedap rase je.

Yana Ujang said...

susah payah aku taip orang tak baca sampai habis pastu buat conclusion sendiri...hehh~

akk ni x terdesak pun nak keluar...dia nak MASUKKAN kereta...ada 2 bijik kereta dia memang dah park kat luar rumah masa kitorang sampai lagi...tp tah kenapa dia mcm nak masukkan kereta dlm rmh..maybe dh sesak sgt jln rmh dia dgn kereta2 so dia nk masukkn satu kereta dia kt dlm rmh...gitu kisahnya...klu dia emergency nk pi sepital pn x de masalah sbb kereta dia mmg dh ada LUAR rmh..

aku pn biasa jiran buat kenduri..mmg aku keluarkn kereta siap2 utk org park dpn rmh aku...takde masalah apa pun! faham jiran kenduri...

situasi ni mmg aku slh sbb x angkt fon..xde pun nk tegakkan benang yg basah..mmg dh salah kan? tp korang pun baca la leklok ayat aku tu...aku appreciate komen² korang..secara tak langsung menunjukkan tahap pemikiran korang...

terima kasih sudi singgah komen walaupun tak baca habis apa aku tulis.. -.-'

Yana Ujang said...

susah payah aku taip orang tak baca sampai habis pastu buat conclusion sendiri...hehh~

akk ni x terdesak pun nak keluar...dia nak MASUKKAN kereta...ada 2 bijik kereta dia memang dah park kat luar rumah masa kitorang sampai lagi...tp tah kenapa dia mcm nak masukkan kereta dlm rmh..maybe dh sesak sgt jln rmh dia dgn kereta2 so dia nk masukkn satu kereta dia kt dlm rmh...gitu kisahnya...klu dia emergency nk pi sepital pn x de masalah sbb kereta dia mmg dh ada LUAR rmh..

aku pn biasa jiran buat kenduri..mmg aku keluarkn kereta siap2 utk org park dpn rmh aku...takde masalah apa pun! faham jiran kenduri...

situasi ni mmg aku slh sbb x angkt fon..xde pun nk tegakkan benang yg basah..mmg dh salah kan? tp korang pun baca la leklok ayat aku tu...aku appreciate komen² korang..secara tak langsung menunjukkan tahap pemikiran korang...

terima kasih sudi singgah komen walaupun tak baca habis apa aku tulis.. -.-'

Seba Aqua Resources Limited said...

aku ni ada jiran perangai kurang ajar macam fundek. parking berpencen kat tepi rumah. kalau parking sekali sekala takpe. ni dah jadi macam bapak dia punye parking lak. bila tegur kurang ajar. laki bini sama perangai macam setan!

mohd fazil mohammad tahir said...

Kalau orang park keta dkt depan rumah kita pulak macam mana rasa?. Pada pendapat saya, tak ada alasan nak suka-suka park walaupun sekejap ataupun lama. Jalan penyelesaian, cari park yang betul-betul tak menyalahi undang-undang dan yang lebih penting hormati hak orang lain.

Yana MIB said...

@mohd fazil: awk baca ke tak entry saya tu??? ce cari ayat sy tulis tak kisah pn org park dpn rumah...selamat membaca ye! :)

BURHAN said...

saya sokong mohd fazil mohammad tahir

BURHAN said...

Parking depan rumah orang tanpa kebenaran adalah satu kelakuan yang kurang bijak dan biadap. sekian.

maqram said...

Kenduri ke x kenduri ke parking dpn umah org ttp x bleh.. Pndai2 la cari parking tmpt lain.. Ngok

Turbo Snail R said...

perkara park depan rumah orang bukan perkara suka2,menjadi satu kesalahan kalau dia nak failkan laporan polis sebab mengganggu hak awam,dan terang2 dia membuat panggilan awal pada pemilik kenderaan,tapi tak di endahkan selepas beberapa panggilan, niat xhalalkan cara,salah tetap salah walaupun atas budi bicara,agak beruntung dia cuma tegas bebahasa,kalau jenis yang tegas dalam fizikal,maaf kak,kereta akak dah jadi lain,kalau nak cas atas kesalahan khianat pada laporan polis,kenderaan akak berada dalam kawasan kediaman dia..fikir matang dalam tindakan kak

Airuazwani Abdul Razak said...

Huhu Nk komen panjang2 malas tp memang salah la park depan rmh orang sbb kerana Nk senang tapi menyusahkan tuan rmh...tu dia Nk masuk .klu dia Nk keluar tk blh sbb kenderaan depan rmh halang mcm mana...memang kalau baca dari cerita sepatutnya tuan rmh blh cakap elok2'.tp kita nilai diri dulu sikap kita susah kan orang tu elok sangat ke.biasa orang punya kelemahan kita cerita tp lupa di sebalik kita lg tak ada moral

Airuazwani Abdul Razak said...

Itu hak dia,rmh dia dia Nk la masuk paling dia..tp klu.kena maki memang patut..sbb kita yg paling depan rmh dia lg kurang ajar..tp tk sedar

zs said...

Memang padan muka kau. Suka hati parking depan rumah orang tak tahu adab tata susila. Nasib dia tengking je kalau dia Call polis lagi mendapat

Yana MIB said...

HAHAHAHA komen kau paling kelakar!! report polis??? kwsn luar rumah tu BUKAN hak tuan rmh pun...adoyaii nk komen marah² tapiii...hermm kesian

ceritaseorangpetualang said...

Ye betul kau tak kisah orang parking depan rumah,sebab kau pun suka buat benda sama iaitu parking depan rumah orang lain.
Kau rasa ikut senang kau je la ye. Orang lain susah ke senang kau tak boleh menjangkal akal.
Aku tak suka park depan rumah org sebab benda tu akan menyusahkan orang lain. Jadi aku pun tak suka orang park depan rumah aku sebab benda tu menyusah kan aku.
Benda senang.kita tak suka org buat kat kita, kita jgn buat kat org.
Semoga faham.

Betul cakap kau, kawasan luar rumah bukan hak tuan rumah. Sebab tu kita report polis kak. Sebab hak milik MAJLIS PERBANDARAN. Tak pernah dengar lagi ke orang kena saman block parking jiran? Baik turunkan ego dan belajar hidup dengan masyarakat. Apa jiran tak suka cuba elak kan supaya takda pergaduhan dan macam2. Jadi kau takpayah la bantai gelak hahahah ye kak.
Nampak macam kau ni uneducated orang english cakap. Aku rasa kak kau yang kelakar.

Nasib la jiran kau kak tak report polis dan report kepada majlis perbandaran. Jiran kau tu baik kak. Baik ko jgn cari pasal. Buku belum bertemu dengan ruas memang tak merasa. Kalau dah jumpa dan merasa ...tak seronok la kan nanti.

Kau ni mcm asal kampung je kak, yela rumah kampung kan besar dan luas. Rumah bandar landed ni sempit kereta muat dua biji satu rumah. Parking pun suka hati kan kat kawasan kampung? Sebab tu bila pindah bandar tak reti hidup bermasyarakat. Maaf ler kalau silap.

zs said...

Good luck la kak. Kau lagi kelakar dah parking depan rumah orang kena tengking meroyan dekat blog macam orang tak bersalah. Hihihi

Yana MIB said...

ceritaseorangpetualang dengan Zs ni adik beradik la ni ku kira...siap ckp uneducated...kau baca sampai habis ke tak entry tu?? ada aku cakap aku betul ke?? kesian tak reti baca...orang melayu memang ramai macam ni malas baca malas faham pastu jump to conclusion...siapa agaknya yg uneducated?? entry ni pun dah bertahun² aku tulis tapi ada je lalat² datang meroyan...motif??

Semua berbalik pada HATI...kalau bersih hati bersihlah komen...macam komen korang...aku boleh nilai dah hati jenis macam mana...good luck untuk korang jugak untuk mintak maaf dengan aku ye...dan kereta yang parking tu pun BUKAN kereta aku...HAHAHAHAHAHAHAHAHA untuk korang sebab tak faham cerita tapi meroyan lebih


FYI: TU BUKAN JIRAN AKU LAHH! reti baca ke tak ni?? haihh kesian betul letih taip tapi tak reti baca

Mencariredha said...

Bukan adik beradik la. Aku cuma reply dari apa yang aku baca. Kau yang jump into conclusion. Bukan "jump to conclusion" ye. Aku baca habis entry kau kak. Cuma sekarang tengah hangat pasal block parking di kawasan kejiranan. Memang bukan jiran kau kak. Tapi lebih teruk itu kawasan kejiranan akak gemuk yang menjerit macam singa kat kau tu.sekarang memang ada kes boleh saman dan report polis sesiapa yang menggangu laluan awam. Ada keluar dalam berita dan surat khabar lagi kak. Ada orang saya kenal dah kena sama sebab block parking waktu kenduri di kawasan perumahan. Owner dia bukan bangsa kita. Cuak ok.
Aku cuma nak bgtau kau kak jgn buat lagi perangai block parking orang di mana-mana pun. Shopping malls, parking awam san sebagainya. Aku dah minta maaf kalau aku tersilap apa. Kau je yang tak baca habis. Kemudian tuduhan melulu. Cuba bertenang sikit. Kalau tak boleh terima teguran tak apa la. Cuma nak mengingatkan je. Takpelah terima kasih

Yana MIB said...

terima kasih sudi singgah, sudi baca dan sudi KOMEN dan jadi cikgu BI secara tak langsung...dalam entry pun dah cakap takde nak tegakkan benang yang basah...memang salah park depan rumah orang tapi tolak ansur tu juga penting dalam hidup bermasyarakat...itu point yang aku cuba highlightkan yang orang melayu memang susah nak nampak sebab lebih suka kondem...tak lama pun kereta kawan kat depan tu...kau takde kat lokasi so kau takkan faham...

rasanya kau yang kena bertenang sebab tak faham apa fungsi BLOG...blog tak sama dengan facebook yang bila kau meroyan orang boleh share dan viralkan...haihh nak cerita kang tak faham lagi berbelit jadinya...

Sekali lagi terima kasih sudi memeriahkan blog aku ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015