Jun 21, 2011

Hamster Sesat~

Minggu lepas, tak ingat hari apa, tiba² adik aku call dengan mesej yang agak mengejutkan! pffttt~


adik::  yana! awak kat mana??

aku::  kat rumah mak mertua...kenapa??

adik::  eh balik nanti singgah pet shop jap...ada hamster sesat datang rumah la...

aku::  hamster??? sesat??? macam mana dia boleh ada kat rumah???

adik::  mana la adik tauuuu...tiba² je nampak dia jalan² dalam rumah...tak tahu siapa punya...maybe dia lari dari owner asal kut....



oh serius syahdu kisah hamster sesat nih...hahaha...pelik kan macam mana seekor hamster secara tiba² muncul depan rumah aku...dak encem kata hamster takkan lari jauh...so mesti jiran sebelah² rumah aku je yang ada hamster...haha tapi kitorang anggap je lah rezeki kitorang....terus bela...siap bagi nama BOBOI...weee~  \(^_^)/



ololo tomey tomey mama...*wahh bahasakan diri mama..apakah??* =P 


Aku dengan adik aku memang takut nak pegang hamster...serius! adik aku guna sarung tangan kut tak pun acah acah guna makanan nak suruh dia masuk dalam sangkar...muahahahaha~  Boboi sangat lasak oke! dah la badan dia agak besar...eh dak encem tu lagiiiiiiiiiiiiii takut pegang hamster...ngehh~  (-_-")






Adik aku beli sangkar sekali dengan makanan, tempat air segala...tapi Boboi tak reti tau minum air guna corong tu...kitorang kena ajar dia macam dalam gambar atas ni...kalau gantung je kat sangkar mau sembelit Boboi sebab tak minum² air...haha...kesian! =.=






Semalam adik aku beli sangar baru sebab sangkar pink tu macam kecik sangat...hehe...sangkar baru ni nampak la Boboi selesa sikit dia nak bergerak...bukan setakat bergerak je, siap panjat² gigit² lagi sangkar tu...grrr~  rosak gigi baru tau...haaa~  =P


Biasanya malam² adik aku akan masukkan Boboi dalam bola...then bagi la dia jalan round² rumah...hihi...bila dia dah penat, lepas masuk sangkar dia terus tidur...hehhh patutlah gemok!! =.=







Boboi ni manja sebenarnya...dia nak orang pegang² dia...tapi ai takut la nyah!! grrr~  so aku usap tangan and hidung dia dari luar je lah...huhu~   oh sekarang ni adik aku dah berani pegang Boboi...aku je takut lagi...ngee~


Nama Boboi diberi sebab beliau ni jantan...sama pulak macam nama motor dak encem...hehe~ adik aku cakap nak jual je Boboi ni...sekali dengan sangkar, serbuk kayu, makanan semua yang dia dah beli tu lah...tapi tak tahu nak jual berapa...errr ada yang berminat?? aku tak sanggup nak jaga walaupun Boboi sangat comellllll!! ^_^












p/s::  BE macam tak bergerak dah...malas nak update entry banyak²  *hempas pintu*  =.=

42 comments:

rara pinkmafia said...

erk,boleh sesat ke kak?hehhe.tapi kan,hamster rara pandai keluar sendiri taw.notty tol.bile lapa baru balik sngkar amik makanan/

k a k L a m p said...

rezeki jgn doitolk. tapi hamster ni kene jaga bebetol sbb cpy sakit heee

Eza said...

minat gak dgn hamster...tp geliiiii....lgpon kat kuarters dilarang memelihara binatang...

pena rozie said...

Comelnyer hamster. Bila la nak beli.

khairunnisa ♥ said...

aduh. comel. pernah join sekaki dgn roomate bela hamster dlm hostel :) nasib baik warden xtau ^_^

makdara TERdiva said...

adik bujang MDT pun ada bela hamster..dah mcm penternak hamster yg berjaya..kerjanya beranakkk jerr

ada sekali, hamster terlepas dari sangkar malam2, berdisko dalam rumah,seb baek tak mati kena lempang dgn adik sbb hamster tu main laga2 pipi..haha

p/s : hati2 kalau tiba2 dia meniarap..sbb hamster kalau mati mgm habis kaki tangan sume lurus mcm nak terbang..hehe

Lizzie Yasmin said...

aku mmg takut binatang berbulu mcm nie, takat tgk n cakap "comelnya dia" boleh lar..

bawak mai kat aku tgk, mau lari tak cukup tanah.

Aku Ibu Muda said...

tak suka dgn binatang berbulu...geli + takot...hihi

Miz Novexx said...

hamster sangat cumel tapi tak suka sebab badannya berbulu...
waaa, bahasakan diri 'mama'?? apakah......... hihi

Finaz Jaafar said...

kucin sesat tu bese tp hamster sesattt???!!!pelikss

eh, kte pn xbrani nk pegang kut, usap2 sket tu bole la..tu pn pky hujung jari jeh..lalala

mizzkechique said...

comel..tp geli kot nk pegang..huhu

Dayana AZ said...

mst jiran akk nga cari hamster die nih haha..
jarang jmpe hamster manja la kak yana hehe :) . mama hehe comey2..

Rozuan Ismail said...

motif jual,wat lah BBQ. hamster panggang.haha

ir yien 9897 said...

kasi hadiah kat yien jer lah kak..
hahahhaha

nabilah_2908 said...

mcm mana la nak jaga kalau geli nk pegang..hehe..

mcm syg lak nk jual...memandangkan adik Yana dah berani pegang..suh dia bela terus la...comel je si boboi ni.. :)

cimOt said...

kite ade sekor..cian dye takde kawan..huhuhu
kalo nak boboy je bpe??

zie_ira said...

ehehe~ira pon ade due ekor hmster ,,tp ira ny jenis kecik tomel je,, bela laa die,, cumeyl je tuh,,besh klau dpt picit2 die,,hehe

zie_ira said...

ehehe~ira pon ade due ekor hmster ,,tp ira ny jenis kecik tomel je,, bela laa die,, cumeyl je tuh,,besh klau dpt picit2 die,,hehe

Ujang9897 said...

boboi tu tak best..!!

boboi ni lagi best..

http://azfar9897.blogspot.com/2011/06/gua-mat-motor-der.html

ieda said...

alooor sgt2 cumei .. tapi akak tetap geli .. huhu kalau anak2 akak nampak nie mauu mati mereka kerjakan , bukan ape nak2 zahrien dieee geram !

diana said...

heheh..
siap bela lagi tu..
nape tak tanya jiran2 ?:p

YanaMIB said...

@diana:: jiran2 slalu xde kt rmh..kitorg pn slalu xde kt rmh..haha..plus mls nk ty..so bela je lah =)

Heidi Shafiq said...

eh ni hamster aku yg hilang ni.. :P

HNMZ said...

Hehe. Uniknya Hamster sesat.
Selalu dengar kucing je sesat.
Kak yana jela bela, hamster comel :)

NURUL AINI NORAZMAN said...

comel nye boboi,.hahaha
carik la tuan asal dia klu kak yana xnak bela,=)

mas saari said...

comel...tapi akak pun geliiiii!

mOoN IzzaN said...

oh! boboi~~

dulu nama arnab moon boboi.. tapi dah mati.. kawan kata sebab dia x mengawan..xtau betul ke tidak..

rindunya kat boboi~

emieysandra said...

tkut gk nk pgg hamster..geli ng haiwan berbulu =.='

mOoN IzzaN said...

a'ah yana...blog baru..:sedih skang ni..

http://ladybulan.blogspot.com/2011/06/another-first-entry.html

zuwaidah said...

kak zu tak berani pegangggg...geliiiiii

Benrauf said...

aku nak mawas kat sebelah sangkar tu jek. berapa sen ko nak tolak? :D

EZAN IDMA said...

saya takot gak bende berbulu ni. hehe

Amirah Adnan said...

takut gak nak pegang haiwan cenggini

Cik Eka said...

eii suka tengok tp takut pegang..hehehe

miss lolly a.k.a luvfareda said...

jaga elok2 ham tu, die sensitipp

halila Ibrahim said...

Dulu ada jugak akak bela.. hamster ni aktif waktu malam je.. pas tu atas sebab2 kesihatan kena bagi kat orang..

wanda arry said...

cute2 hamster tu...

tingat kat hamster my Bff..terjun tingat 7..sian..yg lawaknya kawan i tngok dia siap kta..kesiannya...hamster spa la yg bunuh diri ni..tngok2 nek atas..hamster dia la tu

Ct Arina said...

s long s beliau adelah spisis tikus, never say yes. haha

lalink7 said...

tetibe teringat tikut yang masuk dalam rumah husz..aiyakk..besar sikit pada nie..kale pun same..nasib yg masuk lam umah hamster kan? kalau tikuss mau terpengsan mcm husz..hehe

lalink7 said...

tetibe teringat tikut yang masuk dalam rumah husz..aiyakk..besar sikit pada nie..kale pun same..nasib yg masuk lam umah hamster kan? kalau tikuss mau terpengsan mcm husz..hehe

kayrul-shah said...

hamster tue mesti merajuk ngan tuan dia terus cari rumah baru...hehehhehe

mynameismy said...

comelnye...
teringin nk bela
tp my pun takut nk pegang..-.-'

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015