Dec 16, 2011

Mengidam yang Serius~!


Kelmarin ternampak satu gerai kat area rumah aku jual manggis...
tiba² macam ada satu keinginan yang sangat tinggi terhadap manggis...
sebenarnya dah agak lama gerai kat situ ada jual manggis...
kat area Bangi pun ada je gerai jual manggis...
cuma selama ni pandang manggis macam takde perasaan...
kali ni perasaan yang wujud tu lain macam sikit...haha~
semalam lepas balik kerja aku mampu ingatkan dak encem
untuk berhenti beli manggis kat gerai tu...
memang ternyata manggis sangat penting bagi aku sekarang...
kalau tak penting memang agak mustahil aku nak ingatkan dak encem untuk membeli..hihi~


sekilo RM5...tak pasti mahal ke murah harga tu...
tak pernah beli manggis sendiri...
selama ni mak yang belikan...
lagipun musim manggis ni sangat jarang kan??
setahun berapa kali je boleh jumpa manggis ye dak??
kali terakhir aku makan manggis pun tak ingat dah tahun bila...
beberapa tahun lepas jugak lah...pheww sangat lama~





Alhamdulillah manggis² yang kami beli semuanya elok², manis² belaka...
budak yang jual tu cakap dusun dorang ada kat Jelebu..
setengah kilo aku bantai sorang² semalam...
malam ni nak bedal manggis lagi...
ada lagi setengah kilo aku simpan dalam peti ais...
dak encem macam tak berminat je nak share...
tak kisah pun...lagi suka makan sorang²...
boleh makan banyak sikit...muahahahahaha~  *keji*  =P


err manggis ni ada keburukan ke kalau makan banyak sangat??
kut la tak elok untuk preggy mom ke..
care to share~  (^^,)






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

38 comments:

pinky said...

pehhhhhhhhhh org yg mengandungi lemak pun meleleh ni....hahahha

Cik Awin said...

wah....manggis, manggis...manggis...rini, kul 8 pagi sy dh bekpes manggis kat ofis ....favourite saya juga...

laskar pelangi said...

yummy!!! sedapnyaaaa manggis..kalau klate panggil buah ni "buoh seto"...

^^

NUR AMINA said...

Takde keburukan apa2, makan la byk pun lg baik, buah manggis ni sejuk, baby nanti ngeliat2 suke. Banyakkan makan buah2an tempatan, perut lawas hati senang.

Cik Eka said...

arrr sedap.meleleh air liur sedap..

semalam makan manggis gak..masam manis pulak..sampai skang terasa sedapnya.....

nyum nyum

kayrul-shah said...

sama la kita yana..kayrul pregnant dulu pun mengidam makan manggis. Sekali hadap sampai 2 kilo kayrul sorang abiskan..hehehehe

POSH76 said...

manggis bagus utk kesihatan

diana said...

sedapnya..
tak tahu la keburukan nya apa..
takut sembelit je..
dan batuk..

kenapa ye lelaki kurang minat makan buah???pelik kan??
untung kita sebab tak payah berebut..ekekke

PUAN SUE said...

pergghhh..sedpnye yana..su bantai makn rmbutan byk semalam

mynameismy said...

mintak y senang dpt takpeee...

Anum said...

bestnya

Rtp Farra Arisha said...

hehe, rasanya sudah berbulan2 arisha tidak merasa manggis..when i look to this photo, rasanya teringin sangat nak makan..keep enjoying yourself eating mangosteen..:)

nabilah_2908 said...

untung la Yana tak payah nak share...boleh makan manggis tu sorang2.. :)

suriadzul said...

sedapnyer manggis!!!boleh kot mkn...insyallah xde pape..

Mr feckry said...

kat pasar sebelah umah gua ade

zuwaidah said...

hitam2 sitampok manggis, sungguh hitam ku pandang manis hehehehhehe
dah lama tak makan manggis nih..susah beno nak dapat manggis.

Mila Ahmad said...

mengodanye kak..heeee

Huda said...

boleh tak tetiba rasa sangat terliur..

mas saari said...

terus terliur jugak!!! nak beli manggis jugaklah..

Lya Colours said...

aku suka manggis. tapi nak makan kene hati2 la, kalau la terlap kat baju, habis baju kau merah. huhu

Rozuan Ismail said...

sedaplah pulak tgk buah manggis tuh

efa said...

sedapnya tgk mangis tu huhu

BENA said...

zra nak sangatttttt makan manggis jugak tau . cari2 kat pasar malam xde T__T

ILA HonEyBuNNy said...

waduh3..

sis mengidam sungguh neh..ehhe

ILA HonEyBuNNy said...

waduh3..

sis mengidam sungguh neh..ehhe

Alin Marlini said...

adoyaiii Yana..org yg x ngandong ni pun tetiba ngidam..hehehe

Cik Zara Hannan said...

Hai kak Yannnnaaaaaa!!! haha. excited nih kak yana pregnent ye? congratez. zara lama tak berblog. nampak tol ketinggalan. hahahha. :D

Aida Effarina said...

sis yana, sy yg tak pregnant pun terliur tgk manggis tu. dah lama mengidam jugak, tp tak jumpa pun org jual manggis. ggrrr

anisalya said...

ms pregnatkan anak 1st akak ni suka manggis jugak. husben belikan 4 kilo. dan akak mkn srg2 je. tak ada kesan apa2. jgn mkn byk sekaligus tkt sakit perut je. akak dulu bedal je. alhamdulillah... ok je.

eliyaezlinalias said...

xde keburukan kutttt.....buah jek pon kan...cuma kalo makan banyak org x pegnen pon harus ulang alik ke jam**n..ehehehe

Hazman said...

Kalau ko teringin dan mengidam nak makan aper2x sure ujang akan usahakan ...betul tak ?

wanabee said...

salam tuan blog .
huiihh..manggis tu ..


singgah2 jom..join contest

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

adeiiii akk yg tak ngandung ni pun ngidam camno... huhuhu

MamaEma said...

hati-hati dgn getahnya..nanti nak tanggal sangat susah

Nadt said...

da lama gak ingin nak makan manggis ni tapi cam was was je. since ramai kat sini kata ok, pasni boleh la melantak manggis. nyumm..seb baik kat sini ada jual.

i'm ezza haniza said...

saya ade kawan yang keje nurse. dia kata kalau makan buah-buahan dan sayur-sayuran,baby yang keluar tu bersih je, takde lekat darah banyak sgt kat badan dia, compared to ibu yang tak makan sayur dan buah ,,kira baby tu sihat la :)

Myra Jay said...

Adehhhh nakkkk jugak ;)

.:Mama Dhia:. said...

minggu lepas belasah manggi sekilo seorang diri..hehehe..
i'm pregnant too...
salam kenal..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015