Jan 23, 2012

Tidur Lena Dalam Cuaca yang Ideal

cousin ku, Ainin Sofiyya sedang lena melayan mimpi indah~


Perasan tak semenjak dua menjak ni cuaca macam tak menentu?? kejap panas, kejap sejuk...bila cuaca panas, tidur malam mesti berpeluh...bila musim hujan oke la sejukkkkk sampai pagi...lepas tu malas nak bangun pergi kerja...muahaha~


Biasanya mereka-mereka yang mengalami insomnia (susah tidur malam) disebabkan oleh suhu bilik yang tidak bersesuaian...sama ada terlalu sejuk atau terlalu panas...suhu bilik yang terbaik adalah pada 18 dan 22° C (sumber::  http://www.webmd.com/sleep-disorders/features/cant-sleep-adjust-the-temperature)


Cuaca sejuk sebenarnya banyak memberi kesan kepada minda dan tingkah laku kita...'kita' di sini merujuk kepada anda dan saya...cuba renung balik situasi-situasi berikut::-

- tersangkut di dalam lalu lintas di bawah matahari terik
kemudian berjalan ke pusat membeli-belah yang sejuk, berhawa dingin...dah tentu kita akan tarik nafas panjang..kelegaan sebab sakit kepala akibat berjemur di bawah matahari sudah hilang! =)

-  mengantuk dengar lecturer mengajar
tapi disebabkan kelas tu panas, kita berjuang untuk tidak tertidur...habis je kelas laju-laju pergi library...bukan nak study sangat tapi sebab library biasanya lebih sejuk berbanding kelas dan hostel...err aku pun suka lepak library dulu...bukan sebab aku rajin study...tapi duduk library di waktu tengah hari adalah sangat 'heaven' ai tell yu!  =P

- baru balik dari bercuti di negara beriklim sederhana
elok je keluar dari airport, kita pasti merasa seolah-olah telah melangkah masuk ke dalam oven! omg! mesti tension tiba-tiba  =.=




Jadi macam mana nak dapatkan suhu bilik yang ideal supaya tidur malam boleh mimpi Aaron Aziz atau abam Yusry KRU macam dalam filem Ombak Rindu?? *oh sejak bila abam Yusry berlakon jadi hero Ombak Rindu* (-__-")


Jawapannya simple...even kanak-kanak tadika pun boleh jawab daaaa...iskisk...sudah tentu lah rumah kita kena ada sistem penghawa dingin !! yang bukan sahaja menyejukkan udara di dalam bilik, tetapi juga memberi keselesaan kepada setiap penghuni rumah...yeyy!


Tapi kan, untuk cari brand apa yang bagus pun pening jugak....sebab kita mesti nak cari air cond yang TAK cepat rosak, tahan lama etc...yelah kalau korang perasan kat Malaysia ni kalau guna air cond time² panas mesti on 24/7 punya..! even keluar rumah air cond still terpasang...nanti balik rumah tak payah tunggu lama untuk rumah tu sejuk...boleh terus landing atas tilam dan tido! kannnnn?? so kita survey semua brand dan compare mana yang terbaik...


Meh aku tolong mudah kan kerja² survey korang tu...perkenalkan::~


FUJIAIRE!


Istimewanya brand ni ialah dia ada: 3-year full body warranty TVC....Apa tu? Sila lah tonton....









- Fujiaire menawarkan program warranty penuh (FULL BODY) selama 3 tahun beb (unit air cond dan pemampat).

- Semua aircond jenama Fujiaire didatangkan dengan standard warranty selama 1 tahun yang meliputi semua bahagian.

- Tetapi jika uols mendaftar secara online di www.fujiaire.com.my dalam tempoh 2 minggu selepas pembelian, uols boleh lanjutkan warranty sehingga 3 tahun yang cuma cover 'parts' sahaja. So, even after uols purchase pun boleh panggil perkhidmatan dorang anytime bila ada masalah...selama 3 tahun oke!!




Boleh juga suggest kepada bos bos untuk tukar air cond company supaya korang dapat buat kerja dengan lebih berdedikasi dan efficient...ecehhh~  v(^^,)"







Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

7 comments:

azzey said...

sker gbr atas tu..:)

FariehanIbrahim [LBC] said...

untung lar mampu pakai ekon :P

mas saari said...

sekarang ni semua rumah dah pakai aircond!

Aida Effarina said...

rumah sy 5 biji ekon guna elba. dah lebih 3 thn tp so far still memuaskan lagi. nak selesa punya pasal, bil letrik pun sebulan rm200++. hehee.. :D

BENA said...

bilik zra bateri air cond rosakkkkk . ampeh betol. selamat bilik jenis sejuk sebab dekat ngan pokok besarrrrr dekat luar . yeay ! heee :)

Firdaus® said...

sweetnya tidur budak tu.. =)
huuu...btw nice blog..

do follow my blog yea~

nabilah_2908 said...

kiranya yg ni lebih ok la eh dari air cond jenama York..?

tkpe...kasi rosak air cond kt sini dulu...boleh suggest2 kat boss..

tp yg ni pun...dekat 5 tahun gak guna...masih ok..kadang2 sy tutup 1 air cond...sejuk.. :)