Jan 30, 2012

36 Weeks...Kaki Mula Membengkak!



Ekceli kaki aku mula membengkak sejak 35 weeks lagi (9 bulan)
kaki bengkak disebabkan water retention...
aliran air dalam badan macam tak teratur disebabkan berat badan yang naik mendadak...
orang kata bila tidur letak bantal bawah kaki...
tapi aku rasa tak selesa pulak nak buat gitu...huhu~
cuma keadaan kaki aku yang bengkak ni macam pelik sikit...
dia bengkak sebelah je..haha~
paling ketara kaki kiri lah...tak tahu apesal   =.=


Memang benda ni normal...
cuma bagi aku kurang normal la sebab sebelah je yang membengkak dengan meriahnya...
kaki kanan aku ada jugak bengkak tapi tak seteruk kaki kiri
and yang aku perasan, time office hour je kaki aku bengkak teruk...
bila weekend normal je kaki aku dua² belah ni...
mungkin aku banyak duduk kat opis..
kalau kat rumah aku lebih banyak bergerak..
kejap² kang aku kemas dapur,
pehtu masak, pehtu basuh kain, sidai kain...
pehtu kang naik tingkat atas nak gosok baju pulak...
tapi semua kerja² tu releks...aku tak rasa stress pun buat semua kerja² tu...
bila letih boleh rehat...duduk atas sofa atau baring sambil kaki melunjur ke depan...
kalau kat opis mana nak duduk cara gitu...kannn??


Rasa kelakar jugak tengok kaki ni menggelembung...haha~
macam kena gigit semut...
tapi kaki ibu mengandung ni bila dipicit,
dia macam tenggelam je tau...lambat nak tegang balik...
memang macam ada air berlebihan dalam kaki tuh...hihi...


Aku ingat nak tuam kaki ni...
tapi mak aku cakap tak payah buat apa²
cukup sekadar sapu minyak je...
bila aku nak suruh dak encem picit pun dia cakap tak payah...
dak encem dengar mak aku cakap tak payah urut punya la seronok dia! dem!
mak niiiiiii spoil tauuuu!! baru nak buli dak encem... (-_-")


Mulai hari ni memang aku tak pi dah meeting² segala nih...
tak pepasal nak meletop kat opis orang siapa nak tanggung? hikss~
makin tak larat nak datang kerja sebenarnya...
rasa macam nak mintak MC sebulan...boley??
err korang meh la tolong doa²kan aku meletop minggu depan...
lebih afdal dapat meletop time maulidur rasul..ffuhh~
hari² cakap kat baby "sila keluar time maulidur rasul ye sayang!"  kekekeke~  v(^__^)"
oke bai~!






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

19 comments:

Lya Colours said...

meletup? ngeri nya
apa2 pon harap2 semuanya selamat ye

pha is said...

janganlah meletop... keluar la elok2.. hehehe.. tak kisah bila, asalkan selamat.. tapi kalau lahir time maulud... kenduri besar la gamaknya.. hehehe

eima said...

aku doakan ko dan anak selamat ...
arti datin ckp die nk cuti lama jg yana .... sweet sgt kan....


org tua² ckp klu kaki bengkak maknanye dah tak lama dah tu menunggu hari je tu ...

jgn lupa amalkan doa nabi yunus ...insyaallah sakit nye kurang dan jugak mudah ....

nabilah_2908 said...

dah nak sampai masa nanti..baru bengkak dua2 belah kot..? :)

moga apa yang Yana hajatkan termakbul lah yer.. :)

eima said...

o0o spital putrajaya ek... elok bw la semua yg dlm beg tu ...

pam susu akak rasa tak yah pun tak pe sbb nanti yana akan direct feed baby kan... pam tu elok guna utk wat stok susu time dlm pantang ...tp klu yana rasa tak leh nk direct feed sbb ade masalah bab nipple better bw ...


dah booking ke spital ?? cam akak ari tu penuh ... gegas ke KPMC ...kami org gomen tak leh nk booking spital walk in je

eima said...

good luck ye dan selamat push2 utk yana ......dah selamat nanti sila maklumkan thru FB tak pun blog leh kami mai melawat awak ... tak pun suruh mak je bgtau ek.....

L said...

huhu. sabar la erk.. insyaallah nt sembuh.. amin..

mas saari said...

semoga semuanya selamat!

aTy _faRed~ said...

orang cakap kalau kaki bengkak tu dah nak dekat sangat..:) tp yg peliknyer baru2 ni..kaki saye macam ade air biler jalan banyak..bukan sebab duduk banyak..pelik gak ni..ok tak agak2nyer...risau la pulak..

PUAN SUE said...

adik bongsu su dulu lahir time maulidur rasul,,,best sangatkan..

Aini Azman said...

baby.. kua time maulud tau,.hehehe

YanaMIB said...

x sbr nk bersalin..hihi =)

HeNRieTTa JoSe said...

Selamat Menjadi Ibu....hehehe...

Cik FaRiZaM said...

eh dr kecik? sian awk. moga awk sembuh dengan cpt.

YanaMIB said...

@Cik FaRiZaM:: apa yg dr kecik?? kaki ni bengkak ms peknen 35 weeks..peknen 9 bulan..bkn umo sy 9 bulan..adeyy~ =.=

ILA HonEyBuNNy said...

sis...xsabar tunggu sis "meletop"..nak tgk baby..hehhe

moga semuanya selamat..take care sis..

POSH76 said...

dah nak dekat tu...tak sabo tunggu...

diana said...

berdebar menunggu anak yana..
akak tak sabar la nak tengok dia..:)

cik mien said...

saya lahir masa maulidur rasul... ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015