Jul 25, 2011

Makan Besar @Kuching~ nyum..nyum~


Kalau pergi Kuching, tak sah la tak singgah tempat makan ni...Topspot atau Taman Kereta...kenapa namanya taman kereta?? sebab dari level G sampai level 4 tak silap, semuanya tempat parking...bahagian roof baru ada tempat makan...aaa tu lah yang kawan aku explain...tak tahu la kalau dia temberang aku...huhuhu~  =P






Tempat ni macam foodcourt..kira banyak gerai lah...tapi semuanya seafoodddddd!!! yummieeee~!!  kitorang pilih gerai nombor 25, Bukit Mata..sebab before ni pernah makan kat sini jugak dan diyakini halal...gerai lain macam kurang pasti...hihi~



 

Ini namanya UMAI...salah satu specialities kalau datang sini mesti nak cuba makan umai ye kawan²...hehe...umai ni dibuat dari ikan...mentah je...tapi dicampur dengan asam and sedikit cili..so rasanya macam masam² pedas gitu...erm oke lah...tekak aku tak berapa berkenan dengan rasanya...harga pula macam dalam bil tu...RM18...gilo! aku rasa orang ni kencing je nih...haishh...so korang kalau datang sini hati² sebelum order ye...nasib lah duit makan boleh claim dengan company...huhuhuhu~  =P




Ini ialah sayur MIDAN...eh ke MIDIN?? hahaha~  hanya boleh didapati di Sarawak ye kawan²....sayur ni macam pucuk paku...tapi lebih lembut...aku kureng minat...membe aku si Diana tuh gila makan sayur nih...setiap kali time makan mesti dia cari sayur ni....especially yang goreng dengan belacan..macam rasa kangkung belacan je katanya...haha yelah tu~  ^__^




Sotong goreng tepung...lain kan rupanya...? macam takde tepung je...sedap! cuma takde cili sos kat sini...so kurang sedap  (-_-")



ketam nipah...tak silap la tu nama dia...hihi  masak cili...oh sangat sedap...isinya pejal...pehhh sampai terbawak² dalam mimpi tahu?? grrr~




udang masak butter...pun sedap! tapi tak larat nak makan banyak...muak! =)




haaaa yang ni satu lagi food yang unik...ayam goreng nestume...haha pernah dengar tak??? wallaweyyy aku pun 1st time rasa and dengar ayam goreng nestume nih...means ayam tu digoreng dengan nestume laaa...memang ada bau nestume pun kat ayam tu...oh tekak aku tak boleh terima rasa ayam ni...haha macam pelik sangat la...tapi membe aku, Mary, berselera je aku tengok dia makan..errr~  ^__^



 total bill RM69.90...6 lauk semuanya...tapi tak termasuk air...sebab air kat gerai lain, so bil pun lain lah...oke la harga macam ni...nak kata murah, aku rasa makan kat Tanjung Lumpur lagi murah...ngee~  ^__^



 perghhh kekenyangan sampai prot pun buncit...hahaha selekeh!! =.=




Mary, Diana and me~


Thanks Mary tolong bawakkan kitorang pergi makan kat sini!! oh Mary ni orang Kuching...kawan kolej aku dulu...dah dua kali datang Kuching sendiri², mesti roger dia...hehe bukan senang nak jumpa orang jauh kan  =)


Bila aku cerita kat dak encem kat Kuching takde ayam goreng terus dia buat muka...hahahaha seafood lagi sedap lah~!! grrr~










p/s::  bayangkan masa bulan puasa update pasal makanan...pehhh menggugat iman je kan  =P

27 comments:

Cik Eka said...

hahahaha..dah nak tergugat dah ni walau belkum bulan posa..eceh
umai tu bila kena limau dia mcm masak lah kan kak

Anum said...

nyum2
sedapnya

mynameismy said...

mcm tak boleh masuk tekak je makanan die tu..-.-'

Finaz Jaafar said...

eh nak nye rasa ketam tu !

liyana said...

heaven la org sana dpt mkn seafood murah2 ek..huhu

Addin said...

dah ada kat kuching ek , moh la jumpa Addin kat uitm ! aci tak ? heheh ;)

take care :)

Lya Colours said...

sotong tuh nampa sgt suci.hehehe

Lya Colours said...
This comment has been removed by the author.
deqnoor said...

DN g cuti2 kuching jumaat ni. thanks 4 d recommended place.. :)

http://deqnoor.blogspot.com

nabilah_2908 said...

kesimpulannya..makanan kat sana tak bape nak kena dgn selera Yana la eh.. :)

hazman aka species1980 said...

aku kalau pegi kuching sure breakfast mee rebus ngan satay....sedap wooo....then makan Mee kolok....my feveret laaaa....NYAMAN......

mas saari said...

ketam tu nampak yummy sangat! tapi umai tu mahal gilelah...huhuhu

diana said...

itu pucuk paku la yana..
kat kampung akak banyak kat parit2 tu..
hahahh...
kat pasar malam singgit je seikat.

NM02 said...

bak mai ketam nipah seketui...

YanaMIB said...

kak diana:: eh lain lah kak pucuk paku dgn sayur midan ni...sy kenal la pucuk paku tu cane..huhu serius lain..jgn konpius ye kak!! kt semenanjung mmg xde sayur ni ye =)

Nini Hartini said...

sejemput tu je smpi rm18? cekik darah betul... huhu...

tp ayam goreng nestum mcm femes je kt muar. mcm goreng pisang panas. stkt ni jmpa 1 je gerai yg jual ayam nestum... 3 jam je dia buka, sbb mmg cepat habis.

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

yana..su mengidam mkn ketam..xdpat lg ni

aizamia3 said...

ayam goreng nestum tak pernah makan lagi tapi udang goreng nestum pernah.. siap mintak resepi buat kat rumah.. ;) itu jelah sekali, pastu kalau nak lagi en. suami yang buatkan..

Marya Hana said...

not bad harga dia. tapi kalau yana kate ade lagi murah, memang best lah..


>.<

D`littleye said...

ahhhhhh.sedap!!!!

eiela said...

seafood.. lama dah tak makan, alergik dah. makan habis la..

eyjalukman said...

mcm sodap je nihh . hihi
best btol jln2 gi kuching :)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

derr,, ingatkan hanimunnnnnnn derrr

Dayana AZ said...

tgk gmbr2 mknn yang akk upload sume best2.. huhu yumm ,

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

tengah posa ni...

tergugat iman haishhh

Tea said...

huh sedapnya nampak. tak kesah mahal kalau masakan sedap. baru berbaloi baloi. ;)

msredcheesecake said...

lapar....time pose nanti buat entry pasal makan seminggu sekali je tau...hheee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015