Jul 28, 2011

Kek Lapis Sarawak


Yang paling femes pasal kek lapis Sarawak ni dah tentu lah Dayang kek lapis kan...atau nama sebenar beliau Dayang Salhah...rata² orang kat Malaysia ni kenal kek lapis Dayang je....betul takkkk??? hihihi~




Kali kedua aku jejakkan kaki ke kedai Dayang ni...


oke kat sini dorang sediakan sample bagi semua jenis kek lapis yang dijual....BUKAN SEMUA kek lapis kat sini sedap! aku lebih prefer kek yang moist...lembab² gitu...instead of kek yang kering...tercekik je makan kek kering² ni...lepas tu cepat muak...kalau ikut tekak aku laaa...lain orang lain seleranya...ye dak??  =)




Kalau taknak berlaku pembaziran, sila lah membeli dengan berhemah...kalau perlu rasa semua sample kek yang ada sampai muntah, haaa buat je lah...nak makan sample sampai kenyang pun boleh...takde siapa halang...=P


Kek-kek kat sini semua cantik²...semua nampak sedap...sebab tu kena rasa sample dulu baru beli...kalau tak memang menyesal babe!! aku pernah mengalaminya...beli ikut nafsu mata, bukan nafsu tekak...udahnya kering je kek² yang aku beli dalam peti ais kat rumah...takde sape nak makan...sebab tak sedap...hohoho~



salah satu kek lapis yang aku beli...yang ni aku bagi kat mak mertua...sangat sedap!! moist! ^__^


Aku beli 3 jenis kek je...selain perisa Blueberry kat atas ni, aku beli yang ada cheese...Dragon Cheese and Strawberry Cheese...serius shit sedap!! erm aku rasa majoriti orang Malaysia suka makan cheese kan?? hehe bagi aku apa² yang bersalutkan cheese memang sangat mabelessssss~!! ^__^


Harga kek yang saiz kecil (macam dalam gambar)  biasanya RM10...tapi kalau flavor cheese tu dalam RM15 tak silap...aku tak check sangat la harga...main bedal je...hahahaha~  =P



Lagi satu kedai kek lapis yang aku boleh suggest is Afifi kek lapis...sangat dekat dengan kedai Dayang tadi...depan waterfront je...kalau nak pergi kedai Dayang memang kena lalu kedai Afifi ni dulu...




Aku tak beli pun kek lapis kat sini...tapi ayah aku beli...eh silap...bos aku beli kat sini...haha malas nak backspace...lalalala~  kat sini juga ada sample untuk orang rasa...bos aku beli perisa cheese..sedap! licin mak aku makan sorang je...pfftttt~


Aku rasa kedai Afifi lagi murah dari Dayang...satu kek (saiz kecil) RM10...tapi beli 3 kek dapat FREE 1 kek lapis...haaa berbaloi kan?? kalau tahu dari awal mesti aku beli je kat sini...tak payah pergi Dayang...kat Dayang aku bayar sekali dengan Diana (kira satu resit) dalam RM200 baru dapat free 1 kek...ish tak berbaloi  =.=


Kesimpulannya, terpulang la selera masing² nak beli kek apa, kat mana...at least korang tahu la mana nak cari kek lapis Sarawak nanti kan...dari hotel HV tu aku jalan kaki je datang sini...penat! tapi best! ^__^


Lagi cerita pasal Kuching, klik PART 1, PART 2, PART 3~


okebye!

27 comments:

mynameismy said...

weh org semangat nk lwn bola die xabes lg psl srwk..;D

weh giler banyak kek lapis tuuuuuuuu terliuq!

Isteri Encek Bard said...

kedai kaler purple tu cantikkkk

Kathy Tuah said...

sekarang ni berlambak dah org jual kek lapis kat kuching ni jadi kene pndi pilih..tapi kalau nak betul2 sedap beli yang buat secara manual..harga boleh cecah rm80 untuk sebiji tapi sedap kemain..puas hati beli walaupun mahal..

mas saari said...

betul tu yana...kalau tengok kek lapis tu memang terliur, tapi tak semua rasanya sedap! kena rasa betul2 baru pilih mana yg sedap...

Cik Eka said...

kawan eka ada belikan kek lapis dayang salhah ni..perisa keladi..sedap jugak..tp eka suka yg mint2 tu..sedap..hehehehe

tp makan banyak2 muak pulak..adess

Cik Eka said...

kawan eka ada belikan kek lapis dayang salhah ni..perisa keladi..sedap jugak..tp eka suka yg mint2 tu..sedap..hehehehe

tp makan banyak2 muak pulak..adess

aizamia3 said...

ianya jadi sedap sebab jarang dapat.. tapi kalau selalu makan pun muak jugak..

liyana said...

suke kek lapis yg ade cheese! wahh sedapnye =)

belogkiter said...

laparnya perut ni tengok kek lapis.. kegemaranku

Ujang9897 said...

eh eh..yana org sarawak ker...






*contoh komen orng tak baca entri =)

Lya Colours said...

last 2 month masa ayah aku p srwk beliau bwk balik 1 kotak kek lapis mcm2. tapi aku paling suka cheese dgn pudina. eh pudina ke. aku pon x igt.hahaha

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

kalau kakD tobat nak rasa semua sample2 tu...gila jakun...

suriani azwan said...

sue dapat kek sarawak free...jiran sebelah umah pegi melawat anak dia kat sarawak...sedap wooo...

Prince Halilintar said...

kat opis prince ni pun dah ade org jual kek lapis srwk tuk raya nnt..tapi mahal la...:(

EZAN IDMA said...

i love kek lapis. sorry sis lame tak singgh sini

halila Ibrahim said...

Betul la Yana bukan semua kek lapis sedap .. ada jugak yg tak sedap akak pernah dekat kawan yg p sarawak.. dia main beli ikut suka hati dia jer.. sampai kat akak tak sedap lah .. bengang betul la sebab mahai dia siap tambah cas kos dia p sarawak lagi .. teruk punya kawan... padahal dia p company support ... huh...

Aku Ibu Muda said...

tgok ent3 yana ni tiba2 mengidam kek lapis pulak :(

ketawariang said...

huhu baru dua hari lepas gi Kuching...

day trip... huhu nak tercabut kaki...
motif gi sana?
cari kek lapis! haha

memang best gi dayang salhah...
but harga dia a bit pricey...
especially lapis india...huhu...

tapi, dia punya cheese cadbury memang terbaik! *duit x cukup masa tu,terpaksa lupakan...makan sample 3 keping..muahaha*

diana said...

betul yana..
tak semua kek lapis sedap...
akak pernah pi raya rumah orang dia dok suruh makan kek lapis dia beli kat sarawak.akak bukan tak nak makan tapi kek kering gitu tak boleh masuk dalam perut akak.tak lalu.jadi sebelum beli pilih dulu betul2.tak semua yang sedap.

hazman aka species1980 said...

macam aku suka perisa evergreen....dan lagi satu cara potong kek lapis lain skit untuk hidangan sbb diorang halus2x bukan sekeping besar.... CULTURAL VILLAGE ko sempat pegi tak ?

Mrs. Farhan said...

Wahhh, bestnyee. X sabar nak kawen ngan org Kuching. Haha.

peachippo said...

dah pernah pergi sini ! bess kot :)

Finaz Jaafar said...

tersangatlah suka kek lapis !
kte pn ske yg moist2..yg kering2 tu mmg bole trcekik jeh..hahah..melekat kat tekak..

eh nak kek beribiru!!!!!weeee

POSH76 said...

cantek kaler2 tu....mesti sedap

msredcheesecake said...

rambang mata dibuatnya...ada mcm2 kaler, mcm rasa....kalu ikut nafsu, mau beli satu kete....hheee

deqnoor said...

esok DN pegi sarawak... pasti sampai kedai kek lapis ni. thanks yana 4 d gud info... :)

http://deqnoor.blogspot.com

Fida Husain said...

wahhh. sedapnya

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers