Nov 5, 2010

Siapa Sebenarnya Yang Menyambut Deepavali??

Salam Jumaat....hari ni cuti!! tadi berjaya bangun lambat!! hoyeah! hoyeah!
Waktu pagi ni takde pergi mana² pun...tengah² sibuk cari bahan untuk update, ternampak pulak satu forum ni...ecece macam mantap sangat lah kan entry aku sampai buat research bagai....bahahaha~

Korang tau kan Deepavali merupakan sambutan orang yang beragama Hindu...BERAGAMA hindu, means orang India lah....Tapi, kenapa ada juga yang wish Deepavali kat mamak...??!! EHH?!   err err korang tau kan mamak tu bukannye orang India...dan majoriti mamak adalah beragama Islam?? tau kan?? ke tak tahu?? ish³~ *geleng² kepala*  >_<




oke mungkin bro ni berketurunan mamak...yang beragama Islam...*aku cilok kat SINI*

Mungkin akan ada yang cakap,

"alah orang tu bergurau je kut...kenapa nak amek hati sangat??"



cuba kalau kamu yang bercakap tu di tempat orang tu...orang samakan kamu dengan kaum dan agama lain...
apa perasaan kamu??  apa reaksi kamu??  dah tentu marah kan???


"bergurau je bro...takkan gurau pun tak boleh??"


Bergurau pun ada batasnya...tambah² kalau melibatkan kaum dan agama...bukan ke isu kaum dan agama begitu sensitif kat Malaysia ni?? tak salah dan tak susah pun kan nak hormat kepercayaan orang lain...

Fine! meh aku kenalkan perbezaan mamak dan india...mana tahu ada yang confuse atau memang lembab dalam membezakan orang india dan mamaks...KAH KAH KAH~  *haruskah?*


Ini ialah mamak!! 
korang selalu lepak kedai mamak minum teh tarik and roti canai kan...takkan tak nampak lagi bezanya?? *waklu*





Ini baru orang India yang menyambut Deepavali...!!
tak gitu Mr. Samivellu?? ngeh³  =P




Jadi sebelum wish Deepavali kat mamak atau sesiapa lah, tanya dulu agama yang dianut orang tu...jangan tersalah wish pulak ye...

peace! peace! peace!  v(^_^)






Nota kakitangan:: Aku orang Melayu la dolll~







p/s:  Nak keluar merendek jalan², tapi tak tahu nak pergi mana...any idea??   ?_?


19 comments:

DuniakuAbstrak said...

ada mamat mamak kirim slm kat kau yana

dia terharu kau bekap dia

dia nak kapel dengan kau

suka lettew

Lya Colours said...

meri depabali to ayul
alah
kan 1 malaysia
hihihihi

sAya ciTAh kAMu sApE.. said...

takleh lawan kte bangun lambat arini yana..~ kiki

* nak g canri mamak jap pasni >>> cari teh tarekk taw bukan nak wish divali. lalala

ieda said...

hahahha memang lawak budak tuu .. aper lah bodo sgt kan .. kalau cina tuu kita x nampak dia muslim ker aper .. nie sah2 mamak .. x ka x tahu beza ... sib baik mamak tu cool jer , silap aribulan kena mamak yg angin satu bdn x ker haru heheheh

JULYA said...

betul tu Yana
lec hubungan etnik Julya dulu pernah cakap
yg pekauman di Malaysia ni dalam keadaan stable tension
mean keadaan perkauman di Malaysia ni stabil, tapi bila ada satu2 perkara yang melibatkan sesuatu kaum dia akan menjadi tegang dan boleh melibatkan pergaduhan seperti kes Kg Medan dulu
eh ade kena mengena ke penerangan kita dgn entri Yana ni
hehe

diana said...

selamat bercuti yana..
tak pi beraya ke??
cakap pasal raya kita nak raya dah ni..
tak de orang jual kuih raya ke??


ha!!!tetibe lari topik..!
heheheheh

akubiomed said...

Sambutan Deepavali berkonsep 1 Malaysia kot. Budak-budak pun dah confuse

Mr feckry said...

lawak gile muke mr samy tu

Fitrah Adnan said...

mamak!!!...teh tarik 10..kaw2 tau...sis yana bayar..mekasihh

six.september =_= said...

ehh dah cari lembu nak buat korban lom?? *sje nk lari dr topik*

Rashid said...

salam

a'ahh kan. kadang tu kita buat tak kisah je..

BENA said...

ohooooooo. ganas betul ayat . hehehe. =)

tapi kdg2 kan sis. mamak n india xdpt beza jugak tau .

KADANG2 laaaaaa. hehehehe~

che'ila said...

sekarang boleh bukan wat main bila cakap pasal isu kaum dan agama ni..sangat sensitif..silap langkah,ada y merana.

nabilah_2908 said...

org mamak...agak sensitive sikit pasal ni..

so kenal selalu hati2...sy ada sorang kawan...mamak juga...tapi perempuan...

dia lk cukup sensitive org panggil dia mamak..."keling" apa tah lagi...kesian sngt pada dia...

jom ke APA KATA HATI pulak,
SELAMAT PENGANTIN BARU

Fida Faizal said...

DPVLI pya pasal , kurang orang kat CC . dah semua cuti , fida rajin kerja . heheh

meo said...

i love u samy!

jeBateja said...

kuang....kuang....sian kat MAMAK....ahakz...tu lah..apsal dia gelap...cuba cerahkan sket...ahakz...

kita org BBM...ahakz kerja kat BBB

azzey said...

yana MB: Bergurau biar sesuai dgn tptnya kannnnn.....bak kata org, ckp sian panadng2, ckp mlm dgr2!

p/s: slm ziarah & slm kenal

Pencacai Alim said...

tapi ada lagi teruk..artis smbut parti holloween

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015