Nov 9, 2010

Tutorial Blog:: Bagaimana Jadikan Link / Image Dibuka Pada New Tab/window



Ecece dah pandai buat tutorial sekarang...hinnssff hinnsssff~   Idea ni aku ambil dari Mr. Noble...tapi olahan kata-kata yang begitu mengghairahkan adalah dari minda dan tekak ku sendiri...no copy and paste oke! *wink* ^_^

Aku macam terdetik nak buat tutorial ni pun sebab ramai rakan² blog yang menjaga segala hakcipta penulisan dan gambar² yang dipostkan di blog mereka....means copyright reserve lah...macam buat 'disable right click' dan 'disable highlight'.

Pada pendapat aku lah kan, kalau pendapat kita tak sama sila jangan kondem aku....aku tak paksa pun untuk ikut.... tapi sangat berharap orang lain setuju! weeee~  ^_^

oke sambung balik....

Setiap kali aku nampak je link dalam entry mesti teruja nak klik...tapi nak right klik tak dibenarkan...habis terpaksa loading at the same tab/window...sedangkan entry tadi belum habis baca lagi...haish..camno kan??

Kalau internet super duper laju takde masalah la nak klik² link dalam page yang sama, lepas tu tekan back back back banyak² kali.....tapi kalau kelajuan internet macam siput dalam pantang macam mana?? >_<

Bukan apa, aku rasa kalau link tu boleh dibuka di tab/window lain macam lebih convenience...Takde la kena tunggu lama untuk page baru tu habis loading...kiranya sementara page baru tu loading, boleh la aku habiskan baca post korang + komen...

AAAaaaa faham takkkkk??!!  letih ni explain....  =_=


oke oke ini adalah cara² untuk adjust link/image dalam entry supaya boleh dibuka ke new tab/window...




 

2 step di atas adalah step-step biasa bagi meletakkan link di dalam entry...





Untuk menjadikan link tersebut dibuka di tab/window lain, klik pada Edit HTML (rujuk gambar), 
kemudian tambahkan coding ini -->   target="blank"  (dalam petak merah) di akhir link tadi...




Untuk image, sila rujuk blog Mr. Noble....sebab aku malas nak fikir ayat...hohoho~  v(^_^)


Mudah bukan?? ciput je pun coding nya tu...senang ingat...huhuhu~


Selamat mencuba!  \(^_^)/









p/s:  Petang ni kena pergi meeting kat UE3 daaaa...isk..nervous tau attend meeting sorang²..sob sob~  T__T

20 comments:

Lya Colours said...

thanx for the info =)

DuniakuAbstrak said...

faham

tapi malas nak buat

zuar said...

tutorial yg berguna dari cik yana...thanksss...hehe

y@n@ M!B said...

@lya:: ur welcome =)




@ayul:: ko mmg femalas!! miahaha~




@zuar:: ur welcome =)

POSH76 said...

Bagus ilmu ni tapi nak membuatnyer alahai...ada yang ilang ni kan...hehe

lalink7 said...

rajinnye wat tutorial..heeheheh.. =p

Zezebel said...

Salam kenal.
Waaah. ada blog tutorial ni. bagus-bagus.... Boleh lah datang sini selalu.

Un Phat Lee said...

yeay. XD

BENA said...

ohooooooooo cam gitu jek ek. baru tau. tapi bab coding2 ni la zra malas. tapi akan menCUBE. cewahhh


thanxx sis . =)

Fitrah Adnan said...

saya x fhm...hehehehe...ni utk apa??...saya buta i.t lorr

Along Tapa said...

ntah...aku kalo takleh nak right click, aku tekan ctrl+left click jek kat gambor tu...otomatik jek dia pegi new tab...

Gorengbaek - Shhh~~~ Aku nak reveal rahsia aku ni...

Hangit habis dah - Kurang hajor ke kurang di ajor??

E.d.Y said...

bagus2..tq for sharing

y@n@ M!B said...

@fitrah:: cuba la tekan link mr noble tu..tgk apa jd =)



@along:: oo boleh gak ek cemtu..aku br tau ni..kekeke~ =P

Rinna said...

TQ for sharing the info.. Yana.. :)

Amy Syaquena said...

nice sharing dear..thanks tau

nabilah_2908 said...

dah lama nak buat mcm ni..tp asik lupa jer...

even blog sy tkde disable right click...ttp leceh..sbb readers terpaksa right click..tk boleh clik jr terus... ;)

lama kan Mr Noble tak update blog dia.... :)

p/s : jom pi blog sy...ada sesuatu utk kamu.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
APA KATA HATI GIVEAWAY

ieda said...

ahahhaha good info dik ..
sibb baik akak dah pandee buat heheheh :)

Miza Yusof said...

menarik. miza cuba yaa.
thanks for sharing :)

Miza Yusof said...

dah boleh buat. thanks sis :)

Imran Che Omar said...

tq..baru perasan cara ni :)
..................
tekateki 1 ribu
http://tekateki1ribu.blogspot.com