Dec 9, 2011

Jangan Jadi Selfish Boleh Tak??!!

Entry macam ni aku dah pernah buat...
tapi aku rasa macam kena sentiasa buat entry ni...
sebab masih ramai pemandu² selfish atas jalan raya...

"JANGAN MALAS PASANG LAMPU KENDERAAN WAKTU HUJAN!!"





Aku tak nampak kereta depan aku dengan jelas...
kenapa?? sebab semua kedekut nak bukak lampu...
pelik lah...bila pasang lampu kereta tu minyak korang cepat habis ke???
atau bateri kereta cepat kong???
aku rasa tak rugi apa pun kalau bukak lampu kenderaan ye dak?? =.=




contoh paling ketara...
kereta belah kiri dan kanan jelas aku nampak...
sebab lampu dinyalakan..
kereta yang aku highlight dengan anak panah tu??
nampak blur...!
padahal betul-betul depan kereta aku...
ni baru pemandangan depan..
bayangkan time nak tukar lane...
ingat side mirror aku ada wiper jugak ke???
kadang² aku sengaja tukar lane secara mengejut...
biar lah kena hon pun...
dah memang aku tak nampak kereta dari belakang...
SIAPA SURUH TAK BUKAK LAMPU...huh!


Sekali lagi aku jelaskan kepada mereka yang amek lesen kopi-o~
lampu kereta dipasang waktu hujan bukan nak bagi jalan tu nampak terang!!
tapi nak bagi pemandu lain nampak kereta kaoooo..
dah la kaler kereta macam nak pergi funeral...
tak meriah langsung...
ingat orang nak perasan ke time cuaca blur macam ni??
lain la kereta tu ada mesin glow in the dark...
time cuaca suram automatik bercahaya satu kereta...! (-_-")


Dah malas nak bebel lebih²...
masing² dah besar kan??
so sekali lagi aku ingatkannnnn~

"JANGAN MALAS PASANG LAMPU KENDERAAN WAKTU HUJAN!!"


sekian terima kasih!






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

27 comments:

Cik Tqah said...

setuju... sile psg lmpu ms ujan..mmg xnmpk kot kalo xpsg

:: Mrs.Eady :: said...

setuju..

F.A.R.A.H. deeb said...

Hahaha.. btollah. Byk lg perangai bangang pemandu ni kalau nak cite... letih mak!

efa said...

betul susah benor nk buka lampu pehal entah

mimiyuyu said...

kalau kat Putrajaya pun sama..
dah la kereta warna hitam..
kite ni jadi takut nak tukar lane bile rasa mcm ada "lembaga" lalu..
kang tak pasal2 langgar kereta org..
1hal nak kna fikir kos eksiden..
nak fikir keselamatan bby dlm prut lg..
so selfish org mcmni..ish2..

thisisaina said...

whoa kak yana , kalau kak yana ni boleh design kereta , buatla kereta yang glow in the dark . serius boleh dikemukakan idea nih . ekeke

nabilah_2908 said...

ha'ah la...sy pun biasa jumpa org macam ni...

Yana tgh drive ke masa snap2 gambar ni..?

Lya Colours said...

dorang punya lampu pecah agaknya. haha

MamaEma said...

ini yana ambil gambar time drive ke?

kasi jer hon kat orang depan tu

YanaMIB said...

aah amek gbr time drive..gigih nk buat entry punya psl..huehuehue =P

POSH76 said...

tapi mmg bahaya....can cause accident...nak2 yg mata rabun....

pinky said...

HAHAHAHA....kdg2 bkn sengaja xnak psg...xsingt...blh????huhuhu

Dalila Hamid said...

betul2. kdg2 kena fikirkan org lain sama.....

Hazman said...

Pesanan khidmat masyarakat sempena cuti skolah dan musim tengkujuh....bagus nie...

mynameismy said...

hoi bahaya la amik gambar tgh hujan lebat!

yana lyana said...

uih..marah betol?
ok2 pasni i pasang lampu ok?

heeee ;p

bukan photographer said...

tu pn kira nasib baik diorg selfish atas jlnraya..kalau diorg sell fish atas jlnry x ke lagi naya..haha

PUAN SUE said...

setuju!!

mas saari said...

ramai yang camni! menyusahkan orang lain..

ieda said...

setuju dikk
sakit ati kan .. tu yg bila kena hon kita hon balik .. :)

ILA HonEyBuNNy said...

bahaya btoii la org2 jenis gitu...

menyusahkan pengguna jalan raya lain kalau xnmpk or laju kan..

shahrazali said...

hi..salam...

diorang terlupa la tu kot nak bukak lampu....nape x suluh diorg dgn lampu besar kete awk tu...hehe...

YanaMIB said...

Dah suluh pn dorg wat xtau je camno..ssh nk tegur org xphm bhs ni tau..hahaha

EZAN IDMA said...

membhayakan dri sndiri dan org lain je diorg ni

Finaz Jaafar said...

okay sebagai seorang bukan pemandu kite pun bengang dengan orang yang cemni..eh hello pesal lah kau ni bongok sangat drive kat jln raya cmni???oh itu lah ayt selalu keluar kalau tgh mrh..haha

fndrocka said...

dan jgn rajin rajin amik gmbr masa sedg memandu

YanaMIB said...

amek gbr ni xkaco org len ponnnn..klu x expert driving sila jgn ikut ye..dh la menyusahkn org x psg lampu, eksiden plak lg mmg sangattttttt menyusahkan orang!