Dec 15, 2011

Memboyot Selama 7 Bulan...pffttt~



Makin lama terasa berat sungguh nak bawak badan ke hulu hilir...
paling terasa bila naik tangga and melintas jalan...
pehhh kena make sure jalan raya betul² kosong baru boleh melintas...
takkan nak lari ye dak??
sebijik macam penguin melintas gayanya  (-____-")


Makan pun kena catu je sekarang...
tak boleh makan banyak² macam dulu...
nanti tulang rusuk mesti sakit...pedih!
aku makan time breakfast and lunch je...
dinner just makan buah, tak pun roti...
bagus jugak macam tu...
sekaligus boleh tolong dak encem kuruskan badan dia...
sebab bila aku tak makan, dia pun kena ikut tak boleh makan...ngehehe~  v(^__^)"


Tidur malam sangat susah nak lena...
tengah² malam mesti terjaga...
sakit pinggang...
sakit tulang rusuk...
mengiring ke kanan tak kena,
mengiring ke kiri pun tak kena...
nak terlentang lagiiiiii lah tak selesa...
cuba lah korang letak guni 2 kilo atas perut tu..
selesa ke tak?? macam tu lah rasanya bila mengandung..hihi~
kalau dah dapat posisi yang selesa tu,
haaa macam tu je lah aku tidur sampai ke pagi...
tak boleh gerak² dah....huhuhu~


Duduk kat opis ni lagi lah seksa..
kena selalu bangun, jalan² tak pun berdiri tepi tingkap...
sebab bila duduk lama² bontot jadi sakit...
tulang rusuk pun sakit...iskisk~



hubby::  macam mana perasaan yu eh bila bawak perut berat² tu?? ada rasa annoying tak?? rimas ke??

aku::  sejujurnya memang ada lah rasa tak selesa...yelah dulu kurus kering...sekarang berat dah naik almost 10kg...rasa berat sangat²...nak bergerak pun susah...kerja pun jadi lambat...cepat letih, cepat mengah...rasa tak sabar nak tunggu baby keluar...hihi~



oh aku bukan merungut...
sekadar memberi penjelasan kepada encik hubby
supaya beliau faham kesusahan ibu mengandung  (^^,)


Setiap kali aku rasa letih buat kerja, rasa macam give up segala...
aku akan fikir macam ni, "beruntung aku dapat pengalaman ni...boleh cerita kat orang...bukan semua orang dapat nikmati pengalaman jadi ibu mengandung..."
dan aku terus bersyukur dengan apa yang Allah beri...
dalam kesusahan, dalam kepahitan,
pasti ada kemanisan  *aku reka sendiri tau ayat tu...sentimental kan??*  (^^,)














p/s::  Nama baby dah ada...tinggal nak confirmkn maksud nama tu je...tak tahu jantina...so cari je nama untuk laki and perempuan...best! best!  (^__^)






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!


27 comments:

::CIK LYNN:: said...

xpa...dah xlma dh akak...=) sbar tau..

:: Mrs.Eady :: said...

oh hoooo rindu nak pregnant balik!!

mOoN said...

moon yg perut x besar lagi ni pun dah terasa kepayahan nak keja tu... memang sakit duk lama2... jalan jauh sikit mesti mengah...

Finaz Jaafar said...

pengorbanan seorang wanita..hehh~
kte nak rasa pengalaman macam ni..seyes..errrr tapi tunggu lagi 8 tahun ah..hahaha

NanieZara said...

a'ah yana tak semua org dpt rasa nikmat mengandung mcm kita rasa.conditon yana skrg sama mcm nani masa peknen dulu nak tido mlm sikit punya payah.bila kekiri baby ikut kekiri bila kekanan baby ikut kekanan..bila telentang lagi lah rasa sesak napas..pheww..

Takpe lah tak lama jer lagi kan baby nak keluar..jgn serik nak peknen lagi yer..hihihi

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

comelnya mak yong...bsr dh perut

POSH76 said...

takper tak lama lagi jer tu....mmg experience yg tak ternilai

eliyaezlinalias said...

kapayahan tu satu nikmat...insyaAllah akan dipermudahkanNYA kalo kita redha~~~

aida4eva said...

go kak yana! go! :D

semoga semua selamat sehingga bby lahir :)

PUAN SUE said...

samelah perasaan kite sekarang kan yana..sbab kandungan kite pun lbh kurg je kan..pg tadi kejang kaki lg..

dah terasa berat nak bawak badan

Huda said...

dah tak lama lagi tu, tapi betul la kan, pengalaman orang pregnant ni indah kan..

Ujang9897 said...

Pergh..!!!

gemuk gila..kak yana kena buatan org ek..

Hazman said...

yana : sementara boleh makan tanpa pantang nie aper kata ko request la kat ujang apa2 yg ko teringin nak makan

MamaEma said...

nampak bentuk pusat tu..hehehe..seronokan jadi ibu preggy

diana said...

seronoknye mengandng..
lagi2 anak pertama...
memang la best sangt...:)

kakchik@ella said...

mengandung dan menjadi itu nikmat sgt-sgt. Anugerah Allah SWT kepada kita. so, enjoy it walaupun 'sengsara'. Hihi.

amal said...

comey je perut 7 bulan ehehehe..
betul2, memang macam2 kepayahan dialami bila mengandung ni. susah nak tido, jalan pun slow, bila duduk nak bangun pun payah dan macam2la. tapi bila pikir, anak ni anugerah terbaik, terindah daripada Allah terus lupa segala kepayahan tu. And yes macam awak cakap, tak semua orang bleh rasa sume ni. Sesungguhnya kita sangat beruntung :)

aTy _faRed~ said...

masih bergaduh2 ngan asben nak pilih name anak..huhu..;p

Iela Fazielah said...

1st pregnency mmg rasa camni... tp mcm akak dah msk 3rd ni rasa ok lg.. cuma bab nak kendong bwk anak kehulu kehilir mmg terasa keberatannye... tp itulah.... inilah kemanisan hidup yg kita hadapi dlm fasa menjadi seorg perempuan... bkn semua org merasa kan...

nabilah_2908 said...

patut la syurga di telapak kaki ibu....berat sungguh dugaan ibu mengandung... :)

qasehraihan said...

suka betul yana ngn tudung ni kan?hehe..

uih naik 10kg ek..
nak jugak berat tmbh 10kg!!

FariehanIbrahim [LBC] said...

nti baby da lahir..suh die baca en3 niee..
bia dia taw penat lelah keluhan mami dia..haha :D

Anum said...

sempat lagi tue

sugar2 kapas strawberry said...

jaga diri elok2 kak :)

mas saari said...

walaupun penat dan susah itu pengalaman terindah dalam hidup kita kan?

comel je perut yana!

eyjalukman said...

msti kak yana excited kan nk dpt anak ni ?
barang2 baby da settle beli ke kak yana ? hihi

cimOt said...

tetibe terasa nak pregnant..
opssss...kena kawen dolu..hihihi..

belom lagi..tggu dia masuk meminang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015