Sep 7, 2010

Janganlah Malas Pasang Lampu Kereta Bila Waktu Hujan



Semalam hujan dari pagi sampai ke petang...bukan lah berterusan, tapi cukuplah untuk jadikan cuaca sangat sejuk sampai jadi sangat liat untuk bangun pagi tadi...sedap weh berselubung dalam selimut...ffuuhh nikmat tidur...huhuhuhu~

Gambar tu aku ambil masa on the way nak balik rumah...hujan renyai² tapi cuaca memang mendung...*kalau polis nampak aku snap snap gambar time driving tah berapa la saman dia nak bagi kan...hehehehe~  =P*

Apa yang cuba aku sampaikan di sini ialah, ramai pemandu yang MALAS untuk pasang lampu ketika waktu hujan...oke mungkin akan ada yang bebal akan cakap, "nak buat apa pasang lampu, saya nampak je jalan..."


eh HELLOOOOOO!! ko ingat tujuan lampu kereta tu untuk bagi ko sorang je ke nampak jalan???  meh sini cikgu yanamib jelaskan especially pada yang tidak tahu fungsi lampu dipasang ketika hujan...mana tau baru dapat lesen, cikgu kat driving school tak pernah jelaskan....hurm hum.... >_<

Bila time hujan, cuaca adalah mendung dan agak gelap ye anak-anak...air hujan yang turun juga menyebabkan penglihatan agak terhad...tak boleh nampak dalam jarak yang jauh....jadi WAJIB lah pasang lampu, bukan semata² untuk pemandu tu sendiri nampak jalan...tapi nak bagi pemandu² lain nampak kereta kamu!! faham anak murid sekalian??!!






Cuba teliti gambar kat atas...nampak tak perbezaan kereta yang pasang lampu dengan tak pasang lampu (bulatan merah)??  ofkos la yang tak pasang lampu tu nampak blurrr je dari jauh...lepas tu bila eksiden salahkan orang lain...sengal!! -____-'

Aku selau jumpa pemandu² selfish macam ni...kalau kereta tu kat depan oke lagi...kadang² bila nak tukar lane, tengok side mirror clear, tiba² dengar bunyi hon...apakah?!! nasib la aku ni jenis pemandu yang cool lagi macho...bila tukar lane slow and steady...kalau aku main terjah je masuk lane tu dah berlanggar pulak walaupun hakikatnya bukan salah aku, boleh tuntut claim kat orang tadi, tapi sayang la kereta aku kemek...tak hensem dah, segan nak bawak jalan²  T___T

Jadi pada kamu kamu yang ada kereta, TOLONGLAH pasang lampu ketika hujan...raya nak dekat ni... mesti ramai yang balik kampung...kat highway tu speed limit 110km/hr tapi korang tekan minyak sampai 140km/hr  *aku pun sama..ngee~*   

So kalau taknak terjadinya eksiden PASANGlah LAMPU ketika hujan!!! tak rugi apa pun kan pasang lampu tu...tak luak pun bateri kereta korang tu oke!!





Sekian~







P/S:: terasa macam buat pesanan khidmat masyarakat....hehe  ^_^



34 comments:

meo_hantu_raya said...

erm, pasang lampu terang2 bile ternampak gadis2 comel berjalan kaki balik dari terawikh....

huhuhuhuhu :p

meo_hantu_raya said...

erm, pasang lampu terang2 bile ternampak gadis2 comel berjalan kaki balik dari terawikh....

huhuhuhuhu :p

cipanraya said...

huhuhuuhu... terspam pula...

nabilah_2908 said...

hmm...setuju sngt...

tp ada gak manusia ni..dh ok dh pasang lampu...tp dia guna lmpu tinggi...bila selisih dgn kete dia...kan dah silau mata..tk pasal2 je kita lak terdedah dgn bahya..

bab signal lagi la...sngt sakit ati bagi yg tk tau apa fungsi lampu signal...

jom ke APA KATA HATI pulak,
LAGU RAYA FAVORITE

y@n@ M!B said...

:meo_hantu_raya:
cis meo meo..anda mmg suka spam..huhuhuhu~

y@n@ M!B said...

:nabilah_2908 :
lampu tinggi mmg prob gak..terpaksa tekan break sbb silau..mmg bahaya -__-

POSH76 said...

tulah memandu waktu hujan ni mmg sgt bahaya...betul tu susah sgt ke nak pasang lampu...sesal kemudian tiada berguna...

Lya Colours said...

jangan lah malas nk sumbangkan lampu kereta weyh
buat nye org blkg x nmpk kete kite, habis la
hish mintak di jauhkan kejadian yg x di ingini
selamat hari raya

d_tieah said...

Btul3..
Org yg guna motor plak kdg2 kan lampu dia rosak kot, pastu jln plak tyme malam2..
Adoiiiiii..
Gle dorang ni..
Ntah2 ulu amik lesen terbang kot..
~Bukan nak fitnah ye..
Btw yana, ade sesuatu untuk awak kat blog..

y@n@ M!B said...

:POSH76:
erm hopefully ramai la bc psl ni..hehehe~ =)

y@n@ M!B said...

:Lya Colours:
tau xpe..sy ni pn agak rabun bila cuaca gelap² ni..haish

slmt hari raya juga =)

y@n@ M!B said...

:d_tieah:
yg motor xde lampu klu bwk tepi² je oke lg..klu dia duk tgh jln pehtu halaju mcm kurakurabarulepasbersalin..perghh mmg boleh wat skt jantung tekan break..hehh~

makdara TERDIVA said...

smlm mase balik dlm hujan yg renyai2, a/cond kereta member ni plak buat hal..terusla cermin kereta berkabus..maka, MDT terpaksarelah menjadi tukang lap cermin disepanjang perjalanan balik ke rumah..heh!

Mr feckry said...

patut kene saman tu..tapi masa ujan mane ade polis nak saman

syahira ariff said...

kat selangor ujan lebat eh
kat kampung nie cuaca mendung jer
mulalah keluarga duk meneka neka konon konon lailatul qadar jatuh hri tu.pandai2 jer diorang teka kan.hekhekhek
tak fahamla kenapa ada jugak pemandu yg x psg lampu bila hujan,bkn rugi aper pun kalau psg kan?bahayaaa tu

lionteen said...

bhaye la xpasang lmpu kereta..
nnti pape jd,kite plak yg disalah kan..
btui x sys?
hehe

y@n@ M!B said...

:makdara TERDIVA :
klu time ujan a/cond rosak mmg parah..naseb ada sis tlg lap kn tgkp...sy slalu drive sorg je..huhu~

y@n@ M!B said...

:Mr feckry :
polis pon nk raya dh skrg ..huhu~

y@n@ M!B said...

:syahira ariff :
hujan dr pg lg..huhu...biasa lah dlu ms kecik² pon pk cemtu..asal mendung semcm tanda lailatul qadar..wallahualam kn..org yg beramal je boleh rasa =)

y@n@ M!B said...

:lionteen:
btol³...satu hal pulak nk settle mslh ujan² cemtu kn...hehh~

ribena.illina said...

wah2 bgus ni. dah ade gaye cm cikgu tuk amik lesen jek. zra amik lesen ngn sis jek la leh? HhAHAHA.

Along Tapa said...

tu tak dicampur lagi dengan kes lampu keta dia cemey(buta sebelah)...memula ingatkan motor...sekali yang lalu kereta da....nasib aku ni pemandu yang tak gelojoh...kalo tak, menangis nak bayor duit cat~~~~

Gorengbaek - Penyelesaian yang agak bijak

black_mel said...

yup2...kadang2 malam pun diorg x pasang lampu..tau la mata diorg terang..tp orang x nmpk keta diorang ni..

Mr Noble said...

diorang malu kot nak pasang lampu time hujan?

DuniakuAbstrak said...

buat sticker "PASANGlah LAMPU ketika hujan!!" besar2 pastu tampal kat keta ko

efektif kot

hehe

syirakhalid said...

hakikatnya, sy memang takot drive time hujan2 apetah lagi hujan diwaktu malam..

y@n@ M!B said...

:ribena.illina:
haha yolah tu..sis layak bg lesen terbang je...ngee~ =p

y@n@ M!B said...

:Along Tapa:
yg tu klu org nk melintas jln lg bahye..xpun nk memotong..hehh tah la dorg ni kn -___-'

y@n@ M!B said...

:black_mel:
btol³..selfish! =)

y@n@ M!B said...

:Mr Noble:
apakah?? huhuhu~

y@n@ M!B said...

:DuniakuAbstrak:
klu ada jual sticker tu mmg aku da bli..siap glow in the dark lg..haha~ =p

y@n@ M!B said...

:syirakhalid:
klu xbrani jgn drive..klu bwk slow sgt pn bahye jugak =)

aizamia3 said...

biasa kena kat highway.. ;)

Nurul Akmal said...

Payah kalau jumpa pemandu degil camni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015