Dec 29, 2011

Alternatif Lain Selain Tekan Right Click~


oh mintak maaf la ye menyusahkan kamu...
akak tak berapa faham ayat tu sebenarnya..haha~
sebab setahu aku setiap link yang aku bagi dalam setiap entry,
memang aku dah set untuk open ke NEW TAB...
maksudnya korang tak payah susah² right click....
klik je macam biasa...
contoh, cuba tekan link INI << klik
mudah bukan??


Ada jugak la link² dalam blog Life 101 ni bukan otomatik open ke new tab...
macam 'older post', segala widget kat sidebar tu dan 'linkwithin' (di bawah setiap entry)
aku tak gheti pulak nak setting...dan malas nak fikir untuk setting...haha~
jadi sebagai langkah berjaga² *ecehh*
ye lah tengah sedap baca² entry
tapi tangan ni gatal nak klik² segala link dalam blog orang tuh..
korang tekan je CTRL + LEFT CLICK (mouse)
sama juga function dengan right click...
page baru akan buka di new tab secara otomatik...
cuba klik link INI menggunakan cara CTRL + LEFT CLICK...
cuba! jangan tak cuba!!
susah payah aku buat entry tutorial hokay...grrr~


erm mungkin ramai juga tak setuju dengan widget 'disable right click' diletakkan dalam blog...
tapi blog aku BUKAN blog tutorial...
blog personal jeww...
mungkin ada yang berpendapat,

"siapa nak ciplak penulisan blog personal??"

"alah kalau orang tu nak copy, macam² cara boleh buat..."

macam² pendapat...hak masing-masing~
aku ada sebab tersendiri kenapa aku buat disable right click...
salah satunya, nampak kewl...kahkahkah  *lempangggggg*
so, harap korang tak keberatan la ye,
untuk merajinkan diri guna alternatif  yang aku dah ajar ni...
ramai tak tahu alternatif ni sebenarnya...
harap entry ni banyak membantu
peace! v(^^,)
















p/s::  malam tadi tak boleh tidur..sakit kat bahagian bawah rahim..baby macam mengeras² gitu...iskisk letihnyaaaaa datang kerja pagi ni  T__T






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

14 comments:

Liyana said...

dulu buat righ click ni, pastu x buat, pasni rase nk buat lg, kahkahkah

mlm td pun rase perut mengeras jgk, mengah semacam je. nape entah T___T

diana said...

akak tekan scroll mouse je kalau ank ke new tab.heheh

Isteri Encek Bard said...

hurmmmmm ramai tak suka noti right klik.. IEB ok jer

Hazman said...

yana : ko memang bagus la dapat entertainment 'masalah' pembaca blog nie...inilah yang dikatakan blogger berjiwa visitor....ahaksss

mas saari said...

thanks atas info ini..

nabilah_2908 said...

ada cara lain...tak payah guna disable right click..

ada code..di mana
org tak boleh nak select text yg ada kat dalam blog...tp boleh right click..

bermakna segala text dalam blog ni terjaga... :)

sy ada guna cara ni kt blog yg satu lagi Love Segment

tak pun Yana pergi kat sini..blog Kak Rina..

http://www.inspirasihatcantik.com/

dua2 dia guna...org tak boleh select text..& org juga tak boleh right click...sebab blog dia pernah di palagiat.. :)

kalau nak code..bagi tau la yupp...sy boleh share...dari mana sy dapat code ni...hmm..maaf la..dah lupa ambil kat mana..lama dah..:)

YanaMIB said...

haaa disable select tu lamaaaa dh sy cr codingnya..mmg xjmpe..haha tenkiu2..nk wusha2 jap blog tu xphm nnt ai roger je eh =)

Finaz Jaafar said...

owh blog saya sungguh tidak dilindungi ! oh tidakkkkk!!!

MamaEma said...

buka banyak2..

NUR AMINA said...

blog akak la yang paling tak senonoh, cuba klik, tak keluar apa pun kan...haha jangan marah, akak ni budak baru belajar.

mOoN said...

dulu pun penah di tegur benda yg sama... huhuhu...

Miss Nadya said...

nad tak pernah wat...:)

akak..nad dah tukar domain ke www.nornadiah.com

Aida Effarina said...

sy pun disable right click jugak..

bukan apa, kalau yg tak disable tu terang2 kte boleh tgk full blog coding dia kan. senang2 je org boleh ciplak.. hehee. tp utk yg tak tau pape pasal coding maybe tak jd mslh laa kot..

baby sihat, tu yg aktif je.. :)

BENA said...

cop ! bena ada tips untu xleh rite klik ni . kalau yang guna mouse tu . tekan jer butang tekan yang kite scrol2 dekat link tu . lagi senang . sis paham ke ek ? heeeee ;)