Nov 14, 2016

Why Zafran whyyyyy???!!

Assalamualaikum...


Sabtu lepas, waktu lunch, aku buat tomyam....dah kata feveret anak dara...cuma kali ni saja la aku campur udang...sebab aku teringin nak makan udang...so jadi tomyam ayam + udang...aku buat jugak masak lemak cili padi ayam...untuk dak encem....dia mana makan lauk seafood...ayam semata...mujur mood rajin masak hari tu....berjaya la siapkan 2 lauk dalam masa 30 minit...haa canggih kan 30 minit je aku masak...kahkah


Time makan memasing berselera sesangat...mana taknya, lunch nak dekat pukul 4pm!! kebuluran!!! hahahaha


Dalam 15-20 minit lepas makan tu aku perasan ada bintik² merah kat muka Zafran...macam kena gigit nyamuk...heran gak mana datang nyamuk sebab orang lain tak kena gigit pun...so abaikan...maybe ada la kot nyamuk sesat...


Then, kitorang nak keluar pi pasar malam....nak restock barang² dapur....ayam, sayur etc...masa dalam kereta aku perasan leher, tengkuk Zafran pun naik merah²...belek kaki, tangan, punnnn ada merah²...kali ni bukan macam gigitan nyamuk...tapi KALIGATA! aduii alergik apa pulak dahhh anak aku ni sampai naik kaligata....nak kata habuk, lepas makan tu dia bukan main benda² kotor ke hape...duk dalam walker je...puas la aku fikir, siap flashback² apa yang dia buat sebelum tu....


TING!!


terus teringat udang dalam tomyam tu....Allah, allergic udang ke budak ni??


yaaa memang allergic udang lah tu...sebab lepas makan tomyam dia takde makan benda lain dah....cepat je naik allergic tu....tak sampai sejam dah penuh badan dia dengan kaligata...sian dia tak selesa... T___T


Dak encem wassap kazen dia....sebab kazen dia doktor kat sepital Klang...doktor kanak² lagi...memang selalu dah mintak consultation dia kalau anak² kitorang ada masalah kesihatan....kitorang bagi gambar Zafran semua nak confirmkan betul ke tu allergies...and dia sahkan tu memang allergies and dia suruh pi amek ubat kat klinik....Prednisolone nama ubat tu...since kitorang pi klinik waktu Maghrib (sebab malas tunggu lama² risau allergies kacau saluran pernafasan Zafran), kitorang tak jumpa doktor...pi amek ubat je...memula nurse tak bagi sebab Prednisolone ni ubat terkawal...macam antibiotik...tapi kitorang inform dah mintak consultation kazen, doktor dari hospital Klang...then baru nurse tu berani bagi kitorang beli ubat tu...Alhamdulillah


lepas makan ubat nampak la surut sikit bengkak² kat muka...tu kat mata, mulut tu kesan allergies lah tu....time tengah teruk bengkak susah nak snap gambar dia sebab dia takmo duk diam....tak selesa agaknya...


ni lahh ubat tu....amek 2.5ml, sekali sehari....


Tengah malam tu naik balik tau bengkak² merah kat badan dia...kali ni lagi teruk daripada sebelum makan ubat...cuak gak lah....penuh muka dia, mata, keliling perut, kaki, eh merata lah naik bengkak²....terus suruh dak encem call kazen dia balik tanya memang camtu ke?? tapi kazen dia cakap tunggu sampai esok, kalau ada lagi bagi ubat lagi...


Esoknya tu aku tengok takde dah bengkak² merah kat badan Zafran...Alhamdulillah....happy lah sangat kan! siap bawak dia pi zoo kat KL Tower...haha~  yang tu nanti cerita lain entry...ngee~


Tapi dalam tengah hari, pukul 11am lebih gitu aku perasan naik balik bengkak² merah kat muka, leher dia...aduii datang balik ke allergy ni?? ingat dah sihat dahhh...ke sebab panas so allergy tu datang balik??



nampak tak mata, pipi dia dah mula bengkak??


tak nampak??


oke zoom 👇


haa nampak?? sian dia duk menggosok² muka...rimas ye nakkk  T__T


kat tangan pun sama T__T


Balik rumah terus bagi ubat lagi....petang tu nampak dah oke...legaaaaa


Masuk je Maghrib, naik balikkk allergy...aduii ni dah kenapa on-off pulakkk! tak pernah pulak pengalaman allergy on-off gini....lepas Maghrib terus pi klinik lagi...kali ni jumpa doktor...nak confirmation bebetul allergy ke hape ni?? nak tanya kazen dak encem tu dia duk jauh...takleh pegang cane nak diagnos bebetul kan? so ke klinik je lah...guna panel bukan kena bayar pun...ngee~


Doktor sahkan memang allergies...ada setengah orang memang gitu lah allergies dia...on-off....so dia suruh teruskan makan ubat Prednisolone tu selama 5 hari berturut²! yaa maksimum 5 hari je amek ubat tu....sehari makan sekali sahaja!


ai is sedih takde geng melantak udang! sedap kot udang!! T__T


Speedy recovery hensem boy! sok awak dah besar sikit mama nak bagi lagi udang...nak confirmkan betul ke allergy udang?? hahaha mama tak puas hati! 😝









IKLAN:


Jom cuba!






Terima kasih sudi membaca!

7 comments:

Nadia Johari said...

tu la kan selagi tak bagi makan apa, tak tau dia allergi ape..bila dh kena baru tau..kesian bila kena ni..

Norma NML said...

Kesiannya...x tahan cuaca panas kot..

Chekgu Azrine said...

La...siannya..xblh mkn udang...

PeRdU cINta said...

Harap-harap Zafran tak allergic udang sampai besarlah...lepas ni cuba seafood yang lain..ok x..ke udang sahaja...kesian gatalnya...hu...

Mas Zull said...

assalamualaikum yana...kalau allegik udang mmg mcm tu...anak mama pun alah mkn udang kalau mkn juga bibir dia dulu yg membengkak n jadi tebal...semoga cpt sembuh Zafran yer...

Mila Ahmad said...

Udang sedap kot lagi-lagi butter prawn tapi xpela dah allergic nak wat cne cian budak kalau allergic ni kita yg dewasa pun tak tahan.

eima said...

prednisalone is a steroid .... mmg untuk elergi .... budak asthma ke ... yg ada alahan mmg biasa ambil ubat ni .. selalunye prednisalone ni akan dimakan dengan piriton ubat gatal .... sbb nk kurangkan gatal cepat kecutkan gegata tu .... prednisalone klu suntikan sama jenis dengan Hcort ...doktor selalu sebut ..kita bg hcort ye.... aku pun pernah kena inject montot kes nye elergi dgn air laut ... hahaha


ari tu fahim pun jd cam zafran .. bakpe tah .... last mkn mlm tu chicken chop kat foodcourt ioi city mall..esok pagi penuh bengkak2... seb baik x kena cucuk ... mkn ubat je ...ptg sikit2 hilang bengkak ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015