Oct 14, 2011

Banyaknya Suppliment...hehhh~ =.=

Aku bukan jenis yang suka makan ubat...
kadang² rasa bersyukur aku ada allergy dengan Panadol, Ponstan and Aspirin...
penyakit allergic tu memang mengajar aku supaya amalkan suppliment
dan makan segala yang berkhasiat!
tak elok pun amalkan drugs (ubat²an) selalu kan??  =)


Selama ni aku amalkan Royal Jelly keluaran CNi...
Alhamdulillah aku tak perlu bergantung pada ubat langsung!
demam ke, sakit kepala ke, senggugut ke...bla bla bla....
tak payah seriau cari panadol...
basahkan kepala dengan air sejuk...minum air suam banyak²....rehat...
tinggg! dah sihat! miracle kan?? hihihi~  =P


Tapi bila pregnant ni, suppliment yang aku makan macam tak mencukupi...
hurmm..bukan nak kata Royal Jelly tu tak bagus ye...
tapi dah memang macam tu keadaan ibu mengandung...
kena ambil pemakanan yang sihat dalam kuantiti yang lebih banyak daripada biasa...
tapi jangan lah sampai overdose! =.=


Bulan lepas pergi klinik kesihatan dorang bagi Iron tablets
sebab aku kurang darah...
ada 30 biji dalam satu kotak...
sekarang tinggal 9 biji...
ada 2 hari yang aku missed...lupa punya pasal...haha~
oh Iron tablets ni membuatkan najis jadi kaler hitam...euwww~  (-_-")


Kelmarin pergi Az-Zahrah dapat lagi dua jenis suppliment! huwaaaaa~





aku tak sure apa fungsi suppliment ni..rupa dah sama macam vitamin Obimin...besar kottt!! gambar kecil tu aku bandingkan saiz suppliment dengan penutup botol mineral Spritzer...you do the math! 






yang ni Calcium..doktor cakap setakat minum Dutch Lady je tak cukup...pun besar gabak untuk tekak aku telan...T__T





lagi kalsium tambahan terbaekkk dari ladang! doktor pun suruh amalkan Anmum tahu?? yang ni kak RM bagi...ngaaa~  =)



Aku ingat macam tak kuasa je nak telan segala suppliment yang bentuk pil tuh...
ingat nak makan yang kritikal macam Iron and Calcium tu je...
tapi dak encem bising...
bayo memahal rugi la kan kalau tak makan...haha~
ermm oke la...anak punya pasal ai sanggup telan segala suppliment yang doktor bagi tuh...
anak sendiri...bukan anak orang lain...ye dak??
nasib baik sehari sebijik je...
amek selepas makan...
semua suppliment tu tahan untuk sebulan...pffttt~
good luck untuk diri sendiri!! \(^___^)/














p/s:  Sekali lagi diingatkan, esok aku dan dak encem berniaga bunga kat pesta konvo UPM...gerai kami terletak di belakang dewan besar ye...harga dijamin terbaekkk dari ladang! bunga² semuanya digubah sendiri oleh mak mertua aku...sila cari booth NOMBOR 4!! terima kasehhh!!  ^__^






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

23 comments:

Eera Shera said...

besonye pil...eee scary.tak ape la kak yana.utk kebaikan beby jugak :)

hakamah hamyadi said...

siannya sis....untuk kebaikan bb jgak..chaiyok,chaiyok

nurkaloi said...

dulu kaloi tak reti makan ubat besar2
mesti muntah
tp skrang expert dahhh heheh

pape punn itu yg terbaik tuk sis kaann

ok slmat berniaga
sila poskan satu bunge matahari tuk kaloi yerk heheh

Liyana said...

wohoo... tercekik nengok pil tu =.='

nabilah_2908 said...

Ya Allah...boleh tersekat kt tekak ubat beso mcm tu...huhu..

ijA said...

woww..pesta konvo..kawan kita pun ada pergi nanti..

Aku Ibu Muda said...

iron tablet tu...kenkadang je akak amik walau hb rendah...hihii

akak amalkan kangkung dan kerang...utk naikkan balik hb

susu plak, langsung tak minum. dpt sample anmum, laki ahkak belasah habiskan....dia hantu susu!

so...amik pil je la...sampai terlebih kalsium...baby (sulung) umur 6 bulan da tumbuh gigi...hehe

Aku Ibu Muda said...

*kangkung pulak dah! bayam daaa...haha

risa said...

yang..tak semestinya makan supplement tu..boleh ganti dengan makanan2 berkhasiat..macam zat besi boleh amik kat buah belimbing atau macam vitamin c tu boleh amik kat ribena...sebenarnya badan kite dah cukup zat untuk baby;)
takpe2...baca lagi banyak2 buku2 pregnancy ni ye...

Citarasa Rinduan said...

tak apa yana..
asal yana dan bb sihat ya....

kak doakan perniagaan mak mertua yana berjaya..
rasanya akan berjaya kot.. sebab ujang hensom.. hehehe

diana said...

masa akak ngandung tak de pulak dapat pil besar2..lain orang lain masalahnya kan/...
akak dulu masa ngandung memang tak payah suppliment.cukup dengan ubat yang klinik bagi yang 3,4 bungkus tu dengan susu anmum je..
yang lain akak tak makan..sebab doktor kata akak dan baby sihat seadanya..
heheheh...yana berat naik banyak tak??

cik pulau said...

my sis pun sekarang bising gak.
terpaksa telan suplement banyak..
agaknya nanti, umur baby korang dgn anak buah cik pulau sama la..ehehe..

hishh.. member knvo upm sok..
tapi xleh nak pi..
kalau tak, boleh beli bunga kat situ.huhu

BENA said...

ishhhhhh ! kalo gini la gaya kalo ngandung kene makan ubat . eeeee . susah la zra nanti. hahahahahah ;)

ieda said...

uikk beso nye pil dikk
leh telan ke tu ??

tulah nielah dia kalau ngandung .. banyak suppliment .. tapi tgk jugak lah kan .. kalau yg kerajaan bagi tuu
aak x ambil semua .. nak2 bila kandungan dah semakin membesar sbb dah banyak sokong ngan pemakanan kita ctc anggur , vitragen dan mcm2 lagi :)

NURUL AINI NORAZMAN said...

utk kebaikkan baby jgk,.=))

Lya Colours said...

makan je la untuk kesihatan baby jugak

POSH76 said...

yang penting bagus untuk u & baby....kenala telan gak..

aizamia3 said...

lupakan besar atau kecik ubat tu.. yang penting demi diri dan baby yang dikandung selamat.. ;)

ILA HonEyBuNNy said...

erk...tutup mata la telan ubat tu....hehe

Cik Awin said...

banyaknya 'gul-gula' yang ibu mengandung kna mkn...

Cik Awin said...

banyaknya 'gul-gula' yang ibu mengandung kna mkn...

Woofer Storm said...

kalau makan ubat je selalu,alamat mayat kering sy jadinya sis..hehee

yup,pic tu tak nampak la..ermmm

Mr feckry said...

kalau terbaik untuk baby ape salahnye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015