Oct 17, 2011

Pengalaman Aku Jadi Si Penjual Bunga =)


Seperti yang diwar-warkan dalam 3 entry sebelum ni (SINI, SINI dan SINI), weekend lepas aku sibuk tolong mak mertua aku jual bunga sempena majlis konvokesyen, UPM yang berlangsung selama 5 hari...dari hari Sabtu sampai lah hari Rabu ni...pfftttt~  tapi aku tolong time weekend je...hari lain aku kena kerja maaa... =)




Lokasi gerai kami betul² belakang dewan besar...tak payah susah² jalan jauh²...pergi cari kat belakang dewan je...err gerai nombor 4 ye..ngeee~  harga dijamin terbaik dan kualiti gubahan juga terbaekkk dari ladang!! ^__^




Aku punya port memang depan gerai je...memang dah ada stool kat situ...tak larat kot nak berdiri lama²...adeh~  kalau matahari macam terik sangat baru aku duduk dalam sikit...hihi


strategik kot duduk depan gerai..asal orang lalu je aku jerit, "tengok bunga dulu kak/bang...RM20 ada, RM35 ada..."  sambil tunjuk kat orang contoh bunga kat tangan aku...dan aku akan makesure setiap orang yang lalu akan berhenti dan masuk dalam kedai untuk pilih bunga yang dorang berkenan  *wink wink*  ^__^





aa macam tu la gaya aku duduk sambil pegang bunga...huhu~  serius letih...nampak macam remeh je kan?? hari 1st tu panas terikkkk!! tengok la muka ai dah tinted sikit...haishhh~  dah la kena bangun pagi...dah macam nak pergi kerja...balik pulak dah Maghrib...wallaaaa~   (-_-")




Geng penggubah bunga...yang kiri tu toke besar! kak Wati...hihi  belah kanan tu mak mertua ai...dorang ni khusyuk gubah bunga sampai tak ingat nak makan...dasattttttttt!!  =.=



contoh gubahan bunga dari mak mertua aku...3 kuntum, RM20...5 kuntum, RM35 ...semuanya FRESH FLOWERS! =)




contoh gubahan bunga dari bos besar, Kak Wati...memang jadi kegilaan ramai bear² kat atas ni...phewww~  harga bergantung pada saiz bear dan kuntum bunga...paling murah RM45....ada bunga hidup, bunga plastik dan bunga sabun...ada jugak jenis² bear yang kecik²...ada yang RM8, RM10, RM15...pilihhhhhhhhhhh sampai lebam!   =)




uniknya gerai kami, pembeli akan dapat FREE belon dan FREE kad ucapan...tapi ini bergantung juga pada stok kad dan belon lah...hihi~  ^__^



Pengalaman ni best...lagipun mak mertua aku bagi upah...lagiiiiiiiiiiii best! muahahahaha~  dak encem plan nak simpan duit jual bunga untuk cover kos bersalin...aku pulak plan nak guna duit tu untuk beli barang² baby and barang² lepas bersalin...hihi~  biras aku dah roger ada warehouse sale untuk maternity and babies kat Mid Valley sampai Khamis ni...haruslah pergi kannnnn...weeeeeee~  \(^__^)/


eh sesiapa yang kerja/belajar kat UPM tu sudi² la singgah jenguk dak encem...bagi moral support...hahaha~  semalam kitorang jumpa Ammar...sanggup kaoo dia cari gerai nombor 4 tuh...haha~  terima kasih sudi datang...sok hang balik kampung kan?? beli la sejambak bunga untuk mak hang...takyah tunggu ada awek...bagi kat mak lebih afdal...gitewww~  =P


Pi la terjah blog Ammar...banyak jugak gambar dia upload  =)
aku nak pi meeting kat Gombak petang ni...tak sempat nak blogwalking sangat...
byyeeeeeeee~! ^__^






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

29 comments:

ILA HonEyBuNNy said...

cantiknya bunga2 tu...sis..nanti ajak mak mentua jual bunga dekat uia lak tahun depan..ila convo.insyaAllah..eheheh

Aku Ibu Muda said...

lama dh tak dpt bunga :)

Prince Halilintar said...

akak jual bunga...saya nk sekuntum je bunga tahi ayam boleh??hehehehe:p

POSH76 said...

mesti ramai yang beli munger....

EZAN IDMA said...

waaa cantik sume bungee

Rozuan Ismail said...

wah.menantu yg baik!dah nampak ada bakat boleh bukak kedai bunga!

Zana Adieyza said...

dpt belon & kad ucapan lagi.. best! masa konvo mmg best sbb dpt banyak bunga.. tetiba rasa nak sambung study utk dpt banyak bunga lagi.. boleh? hihihi

mas saari said...

rajinnya yana!
tapi paling syok kalau jualan kita laku kan?

Rai said...

kami tak pernah dapat jambangan bungaa....

diana said...

semoga laris jualan nya...:)

hazman aka species1980 said...

hurmmm.... muka macam kurang vitamin je.....hehehehe

kakchik@ella said...

Yana, KC baru teringat. patut kita jumpa semalam, kan? Alahai .. KC terlupa tp kalau KC ingat pun mesti yana tak boleh dtg kan sebab semlm yana jadi "Gadis dan Bunga". Hihi.

farra8979 said...

best2.. penah gak jual bunga masa study kat uitm dulu. tapi untuk tujuan amal.. ^__^

Finaz Jaafar said...

uiii meniaga kat gerai konvo mmg sgt mncabar..dlu kte pnh bukak gerai ms study..uiii mmg la panas n penat !

rasa nak nyanyi lagu gadis dan bunga la..hik3

Eika Arysha said...

nak bunga gak...hehehe...cantik2 bunga2 tu...nie yang nk suruh hubby eika beli tok eika nie...huhuhu

dyanzjha said...

syiokkkk sehhhh...heeee

DuniakuAbstrak said...

sarat-sarat pun kau gigih..

tabik spring beb!

cik pulau said...

nape la tak jual masa kat ukm dulu.
kalau tak.. mesti dah beli banyak2.. hehehe

Hannah said...

rasanya member saya mcm beli bunga konvo kat situ je... :p

My Aisy said...

hehe...ea naper pucat jek muka...penat ea...

Nyamuk Terbang said...

wah awek bunga

eliyaezlinalias said...

hari sabtu pegi tapi xjumpa yana 7 xnampak ujang pon...jenuh jenguk cari2...sedey....

BENA said...

eeeeeeeeeeeeeeee. rasa macam nak konvo skali ag . sebab nak dapat bunga ngn agry bird lak. hahahaha ;0

Cik Awin said...

wah ibu mengandung...masing larat jd si penjual bunga ye...

Cik Azizah said...

pucat muka kak yana yer... tapi xpe...berseri je muka baby nanti sebab ibunya di kelilingi fresh flower! hehe

AMMAR YASIR said...

Ala..dah balik dah..tak sempat nak beli bunga sebab semalam duk Gombak. PaGI tadi bertolak Ganu...lepas ni ada lagi stok bunga kan? Heeeeeeeeeee

Cik Muda Sae said...

mcm NORA ELENA la plak.....kelasss....~

aimie amalina said...

weeeeee
nape bunge LIly x de ye kak
mang x de eh
hehehe
(ngengade..hahahaha)


seronoknye preggy woman sowg ni =]

YanaMIB said...

ada je jual bunga lily..bunga matahari pun ada...tp tu bkn hot sale sbb tu xletak dlm blog =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015